800 posts…

blog beba-anas: 800 posts

800 posts..wohoo… sikit je kot kalau banding ngan blogger tegar..hahaah.. aku last few years la tahun bile ntah.. ada la tegar gak..hari2 at least mesti ade satu update.. masa tu Nuffnang pon masyuk..hahaha.. sekarang ni kadang sebulan tu nak up kan satu post pon berterih..hahaha.. pemalas sungguh. Banyak gile hutang posts pasal Azri. Pasal Alif pon dah lama gak tak post ape2.. huu..

Blog aku ni aku tengok trend nya yang selalu orang masuk kat post macam resepi-resepi simple yang aku share. Resepi macam resepi simple for breakfast ke and lately macam dok share recipes biskut la kek la ape yang aku dok rajin try tu..hehehe..sejak dua menjak ni sebab ramai search resepi kuih raya pon glemer gak la resepi biskut coklat chips nestum aku tu.. 😀

top 10 post blog beba-anas

Lagi satu yang glemer sket pasal tutorial DIY goodie bags for birthday tu..

Jadinya saje je lah aku highlightkan bab simple recipes and diy segala ni kat navigation menu blog ni atas sinun..sekarang ni tengah dok merajinkan diri nak tukar template baru..hehehe..design semua dah setel dah tengah dok tengok coding..Ok lah..tu je..

p.s: Hari ni cuti beraya dah..hahaha..semalam ngan dua hari lepas dah beraya dah..tak larat dah haa..hahaha…

p.p.s: Post untuk hari raya tak up lagi ni..hahaha…sabo je lah..

written by beba

Lagi sehari dah nak raya dah ni….

Kejap je masa berlalu kan…macam baru je rasanya start puasa.. ni tup2 dah tinggal sehari je lagi kita berada dalam bulan Ramadhan ni. Rasanya macam takde la awal sangat pon kan kalau kami sekeluarga nak ucapkan ‘Selamat Hari Raya Aidilfitri‘ kepada semua yang sudi datang melawat dan membaca blog kami yang tak seberapa ni..hehehe..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Tahun ni kami sekeluarga, bukan keluarga Anas je tapi keluarga En. Mail akan bersedondon di hari pertama Raya Aidilfitri tahun 2015 ni.. Buat pertama kalinya..hahaha..selalunya memang tema raya kami ‘Rainbow’ 😀 Macam-macam warna ada. Rumah Kajang pon dah diberikan nafas baru, berwajah baru, nampak berseri bergemerlapan gittuuuuu..hehehe… Memang ala-ala almost full makeover lah kat living room depan tu.

Akhir kata, sekali lagi kami sekeluarga nak ucapkan ‘Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin’ kepada semua. Samada kami terkasar bahasa atau ada apa-apa yang menyinggung perasaan sesiapa, harap maafkan kami ye.. #kosongkosong (macamlah berguna hashtag kat blog..hahah.. :p)

Bagi yang nak balik kampung tu, hati-hati di jalan raya, jangan potong queue, dan harap bersabar la ye kalau yang stuck dalam traffic jam tu.. Selamat berhari raya. Enjoy your holiday..ye haaa… 😀

p.s: Rasa nak tukar template..tengah dok mendraft sikit2..simple2 je lah..asalkan dapat baru..hahaha..dah lama tak bergigih buat template blog ni..semua pon buat kejap gile then terus upload..hahaha..

written by beba

Operasi Blog – Update video-video lama..

Blog ni dah lama sangat terbiar..rupanya banyak video-video yang dah tak boleh nak view. So bebaru ni macam aku dok buat operasi lah.. Tak siap pon lagi sebenarnya operasi ni..hehehe.. still dalam progress. Sebelum ni video macam merata-rata sikit. Ade yang upload kat blog ni, ada yang kat facebook jugak. So this time untuk bagi organized sikit aku uploadkan semua kat satu tempat je, kat Youtube. Siap create channel lagi tu..hehehe.. Silalah lawat channel Youtube saya ye..

blog beba & anas on youtube

Seronok gak tengok video-video lama Alif..hehe..ade satu ni video dia dok cakap2 aku edit jadi ucapan hari raya. Alang2 hari raya pon tak berapa hari lagi ni meh aku letak kat sini gak videonya. The original post ade kat sini: En. Alif pon nak ucap ‘Selamat Hari Raya’.

Ada lagi post-post yang blom siap lagi upload and update link video baru..slow slow asalkan siap..hahaha..lepas ni kita up lak video Azri.. Ade few posts dah berabuk dalam draft yang nak upload video Azri..kalau tengokkan post pasal Azri bule kira lagi ngan jari..hahha..mak nanti kena gigih qada’ balik semua post yang patut buat untuk Azri..huu.. GO GO mak.. tu lahh..sape suruh malas update blog.. :p

Okeh..tu je for now.. Nanti sambung lagi.. 😀

written by beba

Muffin Pandan Coklat Cip Sedap!

My second attempt of baking muffin! Hahaa. Success gak lah. Kalau tak diambil kira bab all the chocolate chips sink to the bottom. Elok2 nak ade filling and topping, in the end jadi base je. Hahaha.

muffin pandan coklat - resepi
Tapi ape2 pon, memang sedap!! Hahaa. Elok gebu and moist je muffin ni. Kompom resepi ni memang kena simpan. Jadi resepi muffin rasmi umah ni. Lepas ni kena cari resepi muffin coklat lak.

Kalau nak try boleh ikut resepi kat bawah ni haaa. Senang je. Sukatan semua pakai cup je and just pakai whisk and spatula je mix semua ingredients. Resipi ni aku dok screenshot kat FB je..katanya sourcenya ialah from Ainurmariza D’Kitchen. Semua sama je aku ikut kecualinya aku tambah coklat cips je ler…sebab sebenarnya resipi dia muffin pandan je..hahaha.. Okeh…silalah bace resepi muffin kita tu ye…

Resepi Muffin Pandan Coklat Cip

Bahan-bahan:

Bahan A

  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 cawan minyak sayuran/minyak jagung (aku pakai minyak masak jee.. :p)
  • 1  1/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil pandan paste/emulco
  • sedikit pewarna hijau + sedikit pewarna kuning telur

Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan gula
  • secubit garam
  • Coklat chips sebanyak yang kita suka..nyumm.. 😀

Cara-cara nak buat Muffin Pandan Coklat Cips ni:

  1. Panaskan oven pada suhu 180c-190c selama 20 minit.
  2. Ayak bahan B, kecuali coklat cips dan satukan dalam mangkuk. Buat lubang kat tengah2
  3. Dalam mangkuk yang lain, masukkan bahan A, kacau rata. (Telur pukul rata, masukkan pandan paste dan pewarna, pukul lagi, masukkan minyak, pukul rata dan masukkan susu kacau sebati, guna whisk je.)
  4. Tuangkan bahan A di tengah2 lubang dalam mangkuk bahan B.
  5. Kaup balik guna senduk/spatula. Adunan akan nampak berketul-ketul sedikit. Jangan terlebih kacau.
  6. Biarkan adunan seketika, lebih kurang 5 minit. Kemudian, kacau bulatan dalam 2 kali.
  7. Tuangkan adunan ke dalam muffin cup, 3/4 penuh.
  8. Bakar muffin selama 15-20 minit atau ada nampak macam kuning2 sikit atas muffin tu.

Siap!! Dan boleh kasi sejuk sikit sebelum belasah makannnn..hohoho…
Tips buat muffin ni. Not to overmixed the batter. Takyah nak bagi smooth ke ape batter tu. Masa memula aku dok buat muffin memang dok kasi rata abes lah..tu yang mendap je muffin aku tu.. This time macam okay la naik sikiiiiittt.. Tak dapat macam dalam gambar kat resepi tu.. Takpe.. Nanti boleh cuba lagi.. ahahaha..

Okay lah..berjaya gak aku siapkan post ni..tengok2 balik rupanya dah 2 bulan dok dalam draft..hahaha..sadis.. kesian blog ni.. asik terbiar je..kurang kasih sayang. Maybe nak kena tukar template ni. Kasi segar sikit.. hehehe..tu je lah untuk kali ni..

written by beba