KFC Delivery Pon Dah Boleh Order Online Gituuu..

Hari ni saje je dok nak try order KFC online pulak. hehehe. Gigih tu aku message customer support diorang untuk registerkan alamat kitorang sebab aku search tak jumpa. Took them around 2 days gak kot tapi memang terus diorang registerkan and isi alamat ngan info semua siaplah. Tinggal aku login and buat order je. Lama gak da lah. Tapi baru hari ni nak cuba. Hehehe.

So. Tadaaaa.

Hehehe. Sampai depan pintu rumah hantar haa. Ini pon first time lah kitorang order delivery from KFC. Selalunya memang Pizza Hut je lah.

Kalau korang nak order KFC online gak bule gi kat website diorang:http://www.kfcdelivery.com.my/

Tapi mode of payment Cash sahaja. Takde lak online banking. Maybe sebab baru lagi kot. Nanti ade la tu kot.

Okay lah. Tu je.

written by beba

Bento untuk Alif di tadika. 

Baru 3 hari je sebenarnya aku start buat bento ni. Pada yang tak tau ‘bento’ ni sebenarnya bekal je. Hahaha. Nak ala2 hip sket pakai perkataan jepun ‘bento’ ni. Cuma bila sebut bento ni macam ala2 kita ade deco2 sikit la tak macam bekal kita dulu2 tu.

Ni semua datang dari orang jepun lah. Diorang suke deco bagi comel2 gitu. Buat2 characters la ape la. Tapi aku takde la mampu nak buat sampai gitu skali. Hahaha.

Dah lama jugak plan nak berbento tapi macam keep on tangguh2. Nak dijadikan cerita 3 hari lepas macam Alif request pulak nak bekal. Sebab aku memang macam da ade beli2 sikit barang2 untuk deco2 bento and the day before that aku sebat satu bento box kat daiso.

It was unplanned so aku buat yang paling simple and cepat nak buat sebab da lambat pon. Haha. Setelah panjang lebar intro aku pasal bento ni. Meh nak tunjuk my very first bento for Alif. Hehehe.

Tadaaa. Simple gile. Cuma grilled cheese + hotdog goreng + cookies chocolate chip nestum super easy kitorang + apple.  Boleh la kan for a first timer. :D

Then the next day pon buat jugak. Dah alang2 mula. Hehehe. Teruskan je lah. Dengan harapan mak dapat beristiqamah buat bento untuk Alif. Hahaha.

Hari kedua aku just buat nasi goreng buduh2 je sebab ade banyak nasi leftovers. So menu untuk bento hari kedua tu ada Nasi goreng, ayam goreng kunyit, telur dadar gulung dan buah epal. On day 3 simple lagi. Cuma buat pancake sandwich je. Filling dia chocolate sauce home made and buah epal lagi..hahaha.. dah itu je buah yang ade..memang gitu la gamaknya.. Seminggu cuma satu jenis buah je kot.. :p

So far Alif happy je ngan bento dia. Dah macam excited pon ade dia dok tengok buku resipi bento yang aku beli memula dulu. Takde pulak buat post pasal tu..nanti buat..hahaha..mana tau kot korang pon tetibe nak berbento bagai. hehehe..

So itu je la cerita pasal bento Alif ni.. Sila la korang doakan aku ni takde la dok hangat2 taik ayam je..hahaha..sebab tahun depankan Alif dah nak masuk sekolah rendah. Kejap je masa berjalan kan?? Tu lah yang nak practice buat bekal tu. Ye la aku tengok sekarang ni gile mahal oiiii harga makanan kat kantin. Macam harga kat restaurant dah kekdah nya..Giloo.. so mak pon nak lah bagi bekal kat anak bujang dengan harapan dapat jimat duit and ape guna la mak ni jadi suri rumah kalau nak buat bekal anak gi skolah pon takleh..hahaha.. Useless hokayyyy.. Panjang pulak penutup ni la makanannya kalau orang dah lama tak update blog. Terbawak2 plak.. Ok.. Stop! :p

written by beba

Biskut Chocolate Chips Nestum Super Duper Senang (Resipi)

Dua ke tiga hari lepas ntah tetibe terasa nak buat cookies. Pastu pulak kawan aku si pipah karim ade pulak share satu resipi cookies ni. Memang simple je la resipi dia. Nampak macam senang. Tapi dalam gram la pulaakkkk. But thanks to En. Google; everyones’ bestfriend aku berjaya convertkan ke my favorite measurement pakai cups. Hehehe. Then another problem dah ada a few bahan pulak tak ada. Sebabkan nak jugak tu buat cookies malam tu jugak aku tukar je bahan and omit mana takde yg sunat2 tu. So terhasillah Biskut chocolate chips nestum super duper easy senang tak hengat ni. Hahaha. Tadaaaa.

Gitu lah rupe dia. Bule tahan la kan. Yang penting sesuai la ngan citarasa kitorang. Buktinya semalam tu buat esok tu dah abes. :D


Sekarang mak dah ade helper dah ha. Boleh la diharap bulat2kan cookies. Hehehe.

So panjang lah sangat intro aku kan, ye lah. Ni resepi Biskut coklat cips senang gila tu.

Bahan:

  • 1 1/3 cup Tepung gandum
  • 2/3 cup (150g) Butter
  • 1/3 cup Castor sugar
  • 1/2 cup Nestum
  • 1/2 cup Chocolate chips (Lagi banyak kompom lagi sedap ni. Tambah sesedap rasa. Haha)
  • 1 tsp Vanilla essense

Cara buat biskut chocolate chips nestum kita.

  1. Pre-heat oven at 170deg celcius.
  2. Gaul sebati butter dan gula. Jangan sampai kembang.
  3. Masukkan vanilla essense dan gaul sebati.
  4. Masukkan tepung gandum dan gaul lagi.
  5. Masukkan nestum dan coklat cips, gaul rata. ( Nak senang pakai tangan je pon boleh )
  6. Bulatkan letak atas baking sheet, then dah siap bulat2 kasi penyekkan sikit pakai garfu ke tangan ke. Or nak letak lagi chocolate chips atas tu ke. Suke hati korang lah.
  7. Bakar dalam oven selama 15-20 minit gitu. Tengok2 la ye. Kadang depend on oven memasing jugak.
  8. Dah masak tu. Bule la kasi sejuk dulu before simpan dalam bekas kedap udara.

Silalah cuba ya. Resipi ni memang dah jadi official recipe biskut coklat cips senang lah kat umah ni. Kejap je buatnya. Kalau yang lelain tu lagi banyak bahannya memacam but itu lain la texturenya ye dak.

Ok lah. Siap dah post kali ni. Korang doakanlah aku ni bagi rajin sikit update blog. Hahaha. Banyak nye cerita nak update.

written by beba

First Homemade Birthday Cake for Dak P..

Happy Birthday Dak P!

Alhamdulillah another birthday yang kita sambut bersama. Hehehe.

Kali ni no fancy presents yang boleh aku bagi dak p sebab da setahun lebih kottt aku tak buat kerja design. Duit belanja yang dak p bagi pon memang guna untuk yang wajib2 je.

Jadinya semua pon homemade sajeeee. Baru-baru ni tetiba ntah kenapa aku macam jadi TERrajin pulak nak baking2 bagaikan. So da alang2 tu kenalah kan buat birthday cake sempena birthday en. Laki saya ni.

Alhamdulillah. Menjadi kek saya. Hahaha. And for the first time aku cuba untuk decorate sekali kek. Of course lah takde la cantik mana. Tapi boleh lah tahan for a total newbie.

Gini lah hasilnya. And itu adalah laki saya yang potong kek pada pukul 3 pagi. ^_^;


Dan siap kad birthday jugak sekali. Pon buat sendiri. Handmade gitu. With LOVE! Hahaha. Cuma kertas kad A4, red sticker felt beli kat daiso dan pen hitam mata tebal and fine. Pastu conteng2 je lah mana yang mampu.

Alif pon join gak sekali buat kad untuk ayah dia. Aku biarkan je dia nak buat ape. Hahaha. Ntah ape dia letak lah. Nak lukis spider lah. Letak yacht lah ship lah. Nak ade laut. Satgi nak lukis ape sea creature ntah. Pastu dok tampal2 buttons. Aku tolong dia gunting felt stickers tu je. Ni lah rupe dia.


As for tulisan dia tu. Heehe. Skang ni tengah dok berlatihan intensif la konon2 nya. Hahaha.

Kek tu pulak sebab kitorang takde bekas kek yang proper terpaksalah pakai pinggan makan je so aku potong kek tu nak bagi muat sebelum deco2. Yang lebih kek tu jadi la gini plak.

Aku letak buttercream yang banyak gileee extra (guna sikit je untuk deco2) kat tengah. Stack kek tu jadi 2 lapis then sapu penuh buttercream atas tu. Somehow buttercream ni tak popular kat umah ni. But aku bersyukur sebab aku suka makan kek ngan buttercream ni. So aku la dok perabehkan. Hahaha.

So Dak P. Saya harap awak suke ngan kek and kad tu. Itu je yang mampu saya bagi untuk awak. Maybe next year kalau ade rezeki lebih saya bagi awak hadiah best sikit. Hahaha. Luv u tau. :p

written by beba