Rainbow Alif Ba Ta Flash Card Template (Freebie)

free download - alif ba ta flash card template

Ta daaaa!! hehehe..akhirnya siap jugak..nak buat nya bukan lama pon, tapi nak duduk spend masa untuk buat tu yang payah bebenor…hahahaa..tu pon still belum print lagi ni.. aku dok carik kertas card tebal tak jumpa la pulak. huuuu..

Yang lama punya untuk Alif dulu yang Mini Alif Ba Ta Flash Card tu macam rasa dah kurang comel and of course sebab namanya pon mini kan so kecik lah.. Boleh dikatakan yang ni ala2 upgraded version lah..hehehe..

Kalau nak download template ni silalah ke link ni ye: https://www.facebook.com/creativelybeba/app_153284594738391 (will open in new tab)

Nak like page tu pon bule..tak like pon takpe..still boleh download jugak..hehehe..nanti kalau ade sesape yang download and gunakan share2 la gambar ye..nak gak tengok.. 😀

written by beba

Hadiah Hari Guru untuk cikgu-cikgu Tadika ABS Kota Kinabalu

Ni je. Hahaha. Boleh la tu kan. Dapat lah cikgu-cikgu Alif merasa sepotong sorang brownies coklat sedap ni. Hahaha. Puji diri sendri lak buat brownies sedap. :p

Nasiblah ade lagi plastik tu yang guna untuk buat goodies masa birthday Alif 4 tahun. Kertas rainbow tu pon sama la tu, yang guna buat goodies bag DIY dlu tu.

For a little bit of personal touch, Alif tulis sendiri kad ucapan tu untuk cikgu2 dia. For a 6 years old boy OK kot agaknya tulisan dia tu? Hehehe. Tak tau la aku.

Ok la. Tu je ceritanya pon. Since 16 Mei tu jatuh on hari sabtu. So advance la sehari esok dapatnya. 😀

Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru. Terima kasih,cikgu!

written by beba

Dapur Beba

Semenjak dua menjak ni kalau korang one of my friend kat FB mesti korang perasan aku dok asik post pasal makanan je kan. Hahaha. Jangan tak tau, dah siap pandai ade hashtag dah. Silalah check out hashtag saya #dapurbeba ye. Kat FB and Instagram.

Tak pon kalau ade resepi yang aku rasa macam menarik and nak try ntah bile la tu kan. Korang boleh tengok hashtag #resipidapurbeba. Disebabkan aku ni kan bukan jenis yang rajin sebenarnya. Most of the resepi boleh dikategorikan as senang and simple je. Kalau yang nampak complicated tu maybe aku berangan je nak buat sebab aku suka makan mende tu. Hahaha.

Aku pon tak sure ntah sejak bila aku rasa macam fun pulak dok membaking ni. Tapi aku still tak rajin nak masak lauk. Hahaha.

  

Some of hasil2 dari #dapurbeba untuk tahun ni. Hehehe. Maybe kalau orang kenal aku dok rasa aku ni dok kena sampuk kot. Tetibe je. Hahahaha.

Lagi satu sekarang ni dok minat tengok orang buat bento comel2 tu. Walopon aku takde la buat comel mana. Buat simple2 je tapi Alif suke la pulak kalau aku buat bento tu. Hehehe. And dia macam interested nak try different kind of food jugak. Ade gak yang tak berjaya pujuk makan. Tapi ade gak yang berjaya. Kadang ade syarat dia nak makan. Contoh carrot kalau gulung2 dalam telur dadar ke boleh makan. Or carrot masuk dalam masak kicap sampai lembut tu boleh lak makan.

Last time ade aku buat patty pakai crab filamen tu suka pulak dia. Padahal mende crab tu dia tak suke. Hahaha. Takde la aku bagitau kan origin menda alah dia makan tu. Siap letak capsicum lagi dalam tu.

Lain pulak kekdahnya Azri, dia ni ape je lah ko suap kompom dia makan. Hahaha. Ape je yang kitorang makan yang dia tak makan. As long as homemade takde letak extra cukup rasa ke pe time masak. Kitorang bagi je makan. Time Alif dulu macam banyak sangat restriction gituuu. Tu yang dia jadi picky tu. Salah mak gak lah kann. Hehehe.

Nah da lama tak update sekali update menjela kot. Hahaha. Ok lah. Tu je lah cerita aku.

written by beba

(Resepi) Chocolate Brownies Tersedap dan Senang Sesangat.

Kalau lah aku tau brownies ni rasa dia sedap gileee and bapak lah senang nak buat mesti da lama dah aku buat chocolate brownies ni setiap masa. Hahaha. OK. Macam over lak intro aku ni. Tapi gitu la betapa aku terpikat ngan rasa brownies coklat ni. Thanks to my friend Ain yang dok share resipi ni.

Resipi ni dah la sedap. Tengok rupe pon macam yummy gituuuu. Meh aku belanje gambo dulu sebelum bagi resipinya. Hehehe

Amacam. Tergoda tak? Hahaha. Aku plak yang terasa dok nak keluarkan perkakas nak buat sekarang jugak. (^_^); hahaha. 

Resipi asalnya dapat dari sini. Tapi for version yang aku buat ni kawan aku Ain tu dah alter sikit ikut suggestions from reviews kat website tu.

So kalau korang pon dah tergoda tengok rupe Brownies coklat sedap dan senang gile nak buat ni, silalah ikut resepi kat bawah ni and buat sendiri. Kalau tak ketagih tu tatau lah aku. Hahahaa.

Bahan-bahan:

  • 3/4 cup Butter (melted)
  • 2 Eggs
  • 1 1/2 tsp Vanilla essence
  • 3/4 cup Flour
  • 1/2 cup Cocoa powder
  • 1 1/2 cup White sugar
  • 1 tsp Salt

Cara-cara nak buat coklat brownies kita:

  1. Pre-heat oven to 175 degree Celcius. Grease an 8 inch square pan.
  2. In a large bowl, blend melted butter, sugar & vanilla essence. Beat in egg one at a time.
  3. Combine flour, cocoa and salt. Gradually blend into the egg mixture. Spread the batter into the prepared pan.
  4. Bake for 40-45min or until brownies begin to pull away from  the sides of the pan. Let it cool, then cut into squares. Makan! :p

Kat bawah ni ade gambar sikit macam mana process nak buat tu..Senang je takyah nak ada mixer ke kitchen aid ke kenwood ke..ade bowl besar ade spatula..Siap!

 Silalah cuba ye..lepas cuba mesti nak lagi..hahaha..

written by beba