Percubaan Mak Beba Buat Game. Erk..

Iye.. Betul dah la tu apa yang korang baca tu. Hahaha.

Tapi bukan la game gempak hebat 3D segala bagai ape tu. Ini macam simple je. Visual Novel katanya gitu. Dia macam ala-ala kita baca cerita lepas tu nanti kita akan diberi pilihan nak buat apa, dan based on what we choose will determine what kind of ending yang akan kita dapat.

Teringat masa zaman dulu-dulu ade buku yang jenis macam ni. Aku suka sangat dulu..sebab boleh pilih-pilih.. Kita baca pastu nanti bawah tu akan ada pilihan.. Kalau kita chose nak buat cam gini, pergi ke page sekian-sekian. Kalau nak cam gitu pergi page lain. Seronok gak.

I guess it is the same with this kind of game la ni.

Normally this type of game macam banyak kepada dating/relationship game. Nak ngorat mamat or awek mana. Tak sure la aku, rasanya perempuan la kot yang minat kot game camni. Ke? Hahaha. Tak tau la tu.

So berbalik kepada Game aku nak buat ni. Takde la macam aku bebetul plan segala jalan cerita dia camne flow dia ke pe. Memang terus belasah je ni. Sambil buat coding just buat cerita on the fly. Bila ada idea letak *comment* kat coding tu and tambah la accordingly. Dah la aku buat Main Character nye lelaki. Hahaha. Aku sebenarnya macam dok bayangkan Alif masa memula start tu, dan dia suka cerita pasal Zombie. So itu la basic cerita aku.

“Alif dan Zombies’ … Hahaha.. but the Main character aku buat supaya player boleh bagi nama sendiri. Nak buat cerita dari awal ke akhir sorang-sorang je ngan zombies kang boring lak. So Mak tambah la awek 2 orang. Mihmihmih..

Iye..Ini adalah cerita syok sendiri. Hahaha..

Aku start ni pon sebenarnya macam baru je beberapa hari mengadap benda ni. Hahahaha. Adik aku Si Kinah yang memula buat Visual Novel ni. Ada aku bace sinopsis dia punya. Memang gempak la. Cerita dia pon macam menarik je. Dah la artwork dia gempak kan. Tapi tak siap-siap lagi. Hahaha.

So aku tanya la dia, buat pakai apa etc. Jadi dia cakap la dia pakai Ren’py. Memang khas untuk buat game macam spesis gini. Semua pon basic coding semua dah siap. Kita cuma perlu codekan cerita kita je lah. And of course buat characters and stuffs.

What is Ren’Py?

Ren’Py is a visual novel engine – used by thousands of creators from around the world – that helps you use words, images, and sounds to tell interactive stories that run on computers and mobile devices. These can be both visual novels and life simulation games. The easy to learn script language allows anyone to efficiently write large visual novels, while its Python scripting is enough for complex simulation games.

Ren’Py is open source and free for commercial use.

As for characters aku just guna character generator je. Takde la nak lukis-lukis. Dah bila pulak nak siapkan. Haha. (bukannya pandai lukis pon) Defeat the purpose aku nak belajar codingnya. Hahaha. Background pon sama. Aku cari kat Deviantart je. Akan diberi credit dalam game tu nanti semuanya.

renpy-game-wip-1

Maaf la awek seksi pakai mini skirt je ade.

Hahaha. For fun je ni. Rasa seronok pulak buat. Kalau dah siap nanti aku share kat Blog ni. Hahaha. Kalau korang sudi la nak cuba, game syok sendiri aku ni. Mihmihmih.

For now I think, not bad lahh. Walaupon konon tema zombie, tapi characters comel-comel je. Hahaha. Tak boleh la nak memilihkan dah pakai generator. Tak banyak pilihan sangat.

renpy-game-wip-2

For now gitu la rupanya kalau ade options. Bab GUI semua belum sentuh lagi. Hehe. Siapkan jalan cerita segala mak nenek dulu.

Then untuk ending just guna simple point system. There will be 3 possible endings. You might end up with either one of the girl or none at all. Mak tanak kasi tamak la kan buat ending dapat dua-dua awek. Hahaha. The points are calculated depend on apa yang kita pilih. Bawah ni contoh  je lah.

renpy-game-wip-point-system

Untuk lagu dan SFX aku ada la jumpa a few websites yang share resources. For free of course. CC license.

Cerita kiranya dalam 60-70% la dah siap. Maybe nak implement messaging system and day-to-day macam ala game Persona tu. Walaupon cerita pendek je sebenarnya. Hari ni dan esoknya gitu. Codes untuk segala tu dah ade orang dah buat..hahaha.. so pepandai la adjust masuk.

Bukannya aku reti pakai Python ni. Ni la first time aku tengok. Tapi tak susah la kot, sebab Ren’py ni dah buat semua the hard work di sebalik tabir. Kalau nak suruh aku code dari scratch memang idok ler. Hahaha.

Renpy-game-wip-python

See. Code dia..simple je kan. Hihihi. Mahap la english acik yang berterabur tu. Hahaha. Takde proof reader. 😀

So. Itu je la update kali ni. Sebenarnya aku tak sepatutnya buat benda ni. Hahaha. Sebab aku ade project lain nak kena setelkan. InsyaAllah project yang boleh buat duit. Dah lama dah takde generate duit sendiri. Hahaha. Asik mintak ngan laki je. Takde la nak kata tak seronok dapat duit dari laki. :p Tapi kalau ade extra sure la lagi best kan. kan?

 

 

 

written by beba

Star Reward Chart Puasa Ramadhan (Free Printable)

Eh. Dah 6 ke 7 hari ek puasa dah ni? Hahaha. Rasa macam kejap je. Adeh. Kali ni saja je nak share printable reward chart bulan puasa ni. Dah lama dah benda ni aku buat dulu masa Alif 6 tahun kalau tak salah. Hahaha. Patutnya share masa tu la kan? Tidak kesampaian. Hahaha.

free printable - puasa reward chart

Tahun lepas tak buat pon segala reward chart untuk Alif, memang ke laut juga puasa dia. Hahaha. Jadinya tahun ni print je lah balik kot dia ada semangat lebih sikit nak puasa, dan alang-alang terus share je dengan korang semua. 😀 Kalau korang berminat lah kan nak buat juga for your kids, kalau belum buat lah kan..walaupon dah few days dah setel puasa, sempat je kalau nak buat. Simple je benda ni. Nanti aku tunjuk.

Masa Alif 6 tahun tu siap penuh tu puasa. Hahaha. Mungkin juga excited sebab nak lekatkan star tiap-tiap kali lepas buka puasa. Ni post lama pasal reward chart bulan puasa for Alif dulu: Puasa Reward Chart untuk En. Alif

So this is how it looks like lepas dah siap di letakkan kat peti ais. Kena letak tinggi sikit. Kang si kecik tu sebok lak nak buat juga. So far macam elok je Azri tak kacau.

free printable - ramadhan fasting reward chart

Untuk versi Alif special sikit lah, hahaha. But untuk yang freebie tu aku letakkan sesiap ruang supaya boleh tulis nama anak tu.

Here is the link for download: http://blog.beba-anas.com/freebie-puasa-chart

Lepas dah download ni. Apa yang korang perlu buat cuma:

  1. Print je pdf file yang dah korang download tadi
  2. Then cut the niat puasa dan doa berbuka tu.
  3. Lekatkan double sided tape on the back side of the stars. (Kalau dah print yang page with stars tu on sticker paper, just skip this step).
  4. Lastly cut the stars dan masukkan ke dalam bekas. Aku asingkan yang star besar dan star kecil, supaya senang nak pilih nanti.

free print reward chart puasa

Gitu je lah kekdahnya. Kejap je siap ni. Hihihi. Bekas untuk stars tu aku buat pakai sekeping A4 size paper je. Buat macam nak buat paper bag tu. But up to you la nak letak dalam bekas ape pon. Hehehe.

Itu je la update dari Mak Beba.

Moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang tahun lepas-lepas. InsyaAllah. Happy fasting you guys.

 

written by beba

Hadiah untuk Cikgu sempena Hari Guru 2017

Bab buat benda DIY ni sebenarnya sebab Maknya yang suka. Hahaha. Lagi-lagi bila jumpa benda baru. Mesti nak cuba. So tahun ni benda baru yang aku cuba ialah Heat Shrink Paper, yang end productnya jadi custom name keychain untuk cikgu-cikgu Alif. Bab nama-nama cikgu tu memang aku rely on Alif je sebagai source information aku. Jadinya, maaf ye cikgu-cikgu kalau salah eja. Hahaha..

Kalau korang dah lupa ape rupanya hadiah untuk hari guru tahun lepas, boleh refresh balik kat blog post aku kat sini: Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1. Simple je rupanya kan. Tapi kalau dah buat berbelas..hahaha..sila bayangkan sendiri.

Tahun ni pon, total semua aku buat 14 set. Guru Besar pon dia nak bagi, cikgu bahasa cina yang mengajar kelas dia pon dia nak bagi gak, walaupon dia sebenarnya ambil Bahasa Arab. Adeh..macam-macam budak ni..hahaha…

Camne lak rupa hadiah hari guru tahun ni..haa..tadaaaa…

hadiah hari guru simple

Hehehe..aku suka ngan hasilnya..nampak cam cantik lak. Balut dengar kertas nipis je ni, tak pasti apa nama kertas ni. Macam kertas baking tu pon ade kot stylenya. Senang aku gam je. Hahaha..lepas tu ikat ngan tali tu ha..

Isinya? Sama je macam tahun lepas. Cuma kad ucapan dari Alif, pen merah ( 2 batang je tahun ni. mihmihmih ) dan brownies yang selalu aku buat tu lah, tapi kali ni aku ada adjust sikit resipi brownies tu. Brownies pon decrease in size.. Hahaha..tak sempat nak beli bekas besar ke pe, so gune je la ziplock bag kecik yang ada kat rumah ni.

hadiah hari guru - brownies dan keychain

Yang ala-ala special sikit tahun ni ialah Keychain nama untuk cikgu ni. Hahaha..project last minutes aku yang hampir-hampir tak berjaya siapkan. Hahaha..seriously, tak tido malam tau aku buat benda alah ni semua. Salah sendiri juga la kan sebab semua pon buat lambat. Time management ke laut. Hahaha.

Untuk keychain ni design pon sepatutnya boleh buat awal, haha..tapi tu lah. Semua baru nak buat hari sebelum 16 May tu. Boleh pulak lepas tu ntah macam mana printer pulak buat hal dia bagi aku error: mismatch paper pulak. Makan masa gak la nak setting, troubleshoot pulak, nasib baik laaaahhhh lepas tu macam boleh print. Syukur. Hahaha.. Kalau tak memang tak menjadi project keychain ni.

Kalau ada sesiapa berminat nak cuba juga buat keychain sendiri ke, nanti aku buat special post ye untuk camne aku buat keychain ni and kat mana aku beli supplies. Ade ke sebenarnya yang minat ni? Hahaha.

And lastly, kena la ade personal touch dari studentnya kan. Dah nama Hari Guru untuk Si Anak. Bukan nye Mak punya cikgu, ye dak. Macam tahun lepas juga aku suruh Alif tuliskan kad untuk cikgu-cikgu dia.

Basically aku buatkan dulu contoh sikit then aku suruh dia ikut. Potong-potong tu semua aku buatlah. Alif cuma tulis dan deco. Kad ucapan hari guru ni size A5, maksudnya kertas A4 tu korang potong dua. Jadi la dia kertas A5. Then aku potong sikit slit untuk letak pen merah dua batang tu dan lipat untuk buat kad. Lepas tu dah boleh bagi anak deco. Mihmihmih..aku bagi pen dan marker warna-warni dan stickers.

But, in the end most of the front cover, part yang ucapan depan tu yang ‘Selamat Hari Guru’ tu, aku yang tulis. Nak tunggu Alif buat semua memang tak siap. Hahaha. Dia tulis nama cikgu kat bawah cover tu dan ucapan kat dalam plus sign nama dia. Yang gambar bawah ni tu hasil Alif la tu. Boleh la untuk permulaan punya. Lepas tu kelaut gak. Nak cepat la ape lah. Memang dah lambat dah pon. Dia pon dah letih. Hahaha..

Selesai je dia tulis kat dalam semua tu terus masuk bilik. Tido terus.

hadiah hari guru simple - kad simple hari guru

p.s: Iye, brownies ku takde kedut-kedut, tapi don’t judge a brownies by its look tau. This time memang kena la ngan selera aku ni.  Dia fudgy, less sweet gitu. Harap cikgu pon berkongsi selera ngan aku. Hahahaha..kalau tak nasib lah. Nak buat camne ye dak. 😀

 

 

written by beba

First time Online Shopping beli Sandal

Al-kisah kalau orang yang kaki saiz standard rakyat Malaysia mesti senang hati je kan, masuk kedai-kedai kasut, capai kasut kat shelf display and sarung je. Or kalau tak pon just bagitau saiz and penjual tu nanti akan bagi kasut and boleh test.

But not for me. Not that easy. Kalau masuk kedai kasut yang tak pernah masuk tu memang soalan pertama aku tanya. ‘Apa saiz paling besar ye kat sini?’

The normal answer would be size 9. Dan berlalu la Acik pergi sambil berhuhuhu selepas memberi senyuman dan ucapan terima kasih kat si penjual. Sebabnya kaki aku ni ala-ala cinderella, cuma opposite je. Hahaha. Dia punya kaki super kecik. Aku ni super besar. Haha. I’m wearing US size 10 or EU size 41 or kalau kat UK sedap sikit hati tengok saiz tu, Saiz 8..hehehe.

Then kalau ade pon yang saiz 10 ni, bila ade je yang berkenan di hati. Mesti akan dapat jawapan ‘Maaf, design ni ada sampai saiz 9 je’. Dah kalau 3-4 design ko tanye takde saiz takkan ko nak lagi cari kan. Sakit hati acik tau. Huu..

Sebelum aku ada anak aku still pakai saiz 9, jadinya takde masalah, but somehow the pregnancy process telah mengembangkan kaki aku dan tidak berjaya mengecik balik lepas aku beranak. Hahaha. Nasib baik la walaupon anak dah 2 masih lagi kekal di saiz 10.

Panjang pulak mukadimah makcik sorang ni kan. Hahaha. So back to kisah beli sandal online ni. Aku beli kat website Zalora. Aku tau dah lama dah Zalora ni wujud, tapi barulah tetibe macam sampai seru nak beli kat Zalora ni.

Sebenarnya, memang dah lama gak aku nak cari sandal baru, sebab sandal lama macam dah nak putus dah. Iye la, dok lenjan satu tu je. Hahaha. Ntah macam mana ntah tetibe tercari sandal online..then macam termasuk la pulak kat website ni.

And sebab ade filter elok siap kan. Senang lah terus awal-awal filter saiz. Syukurrrr ade rupanya sandal yang saiz 10 ni. Hahaha..pulak tu ada pulak la Sale bagai. Tak ingat la aku Sale ape. Tapinya memang banyak la sandal yang murah. Personally I love to wear wedges. (Bukan potato wedges ye. hahaha.) Kalau yang ade platform lagi best.

Ha..boleh juga filter type of kasut ngan warna sekali.

Jadinya..setelah aku browse segala wedges sandals yang masih available tu, aku pilih 2 pasang. Ye lah kan. Bukan senang nak dapat saiz 10 ni. So.. TA DAA..

firsti-time-online-shop-with-zalora-pink-black-wedges

Satu black, and satu lagi pink yang tak berapa nak pink la kot..pink belacan maybe. So far so good lah. Tapi yang paling aku suka yang pink tu. Selesa pakainya. Walaupon dia lagi tinggi dari yang hitam tu. Bertambah la ketinggian aku kat 5-6 inci ke gitu kot. Hahaha.

firsti-time-online-shop-with-zalora

It comes with the box macam ni ha. Bule la tahan ada kemek gak kotak tu dikerjakan orang pos. Hahaha. But takde la effect barang dalaman. Cuma bila aku dok teliti dua-dua wedges tu memang ade la macam kurang puas hati sikit.

Yang sandal pink tu macam ade siikittt terkopek tu ha macam dalam gambar..ade yang putih sikit tu. Tak tau la kenapanya. And the zipper for the black wedges macam ade payah sikit gak la nak zip and unzip. Not smooth gitu. Macam ade kena betul lah angle nye. Kalau tak payah sikit.

But all in all. Takde masalah lah. Owh pasal harga. Sebenarnya aku lupa berapa. Tapi yang pink ni macam kalau tak silap RM49+ and yang hitam tu mungkin laaaa 60+ kotttt.. lebih kurang. Hehehe.

Okay..tu je lah cerita shopping aku kali ni. Hahaha.. Thanks En. Laki. 😀 Hihihi.

Kot korang nak try gak shopping kat Zalora, boleh la gi website diorang. Click je kat link ni.

written by beba