Azri’s vocab at 1 year 6 months young

Kejap je rasanya tetibe anak bujang saya yang no. 2 ni dah pon setahun setengah rupanya.

azri1y6m-babytalk

Alhamdulillah, he’s healthy, cheeky, adventurous and membesar bagai johan. Hahaha. So berbalik kepada tajuk hari ni vocab Azri si budak 1 tahun 6 bulan ni.

Dulu dia suka cakap ‘eee aaaa!’ Hahaha comel gile. Tapi sekarang macam dah kurang pulak dengar. Ruginya tak sempat nak record. Huu. But so far ape yang Azri macam dah tau sebut and mak paham ape yang dia maksudkan:

  • Mak and ayah
  • Abam – abang
  • Hi and bye
  • Kummm – assalamualaikum la tu kot. Selalu cakap depan pintu.
  • Kak – buka
  • Mammam – makan
  • Jin – change (nak tukar side time bf)
  • Mot – remote (nampak beno asik tgk tv je kejanya kot ^_^;)
  • Cat or buat bunyi meow – kucing la kan..hehehe..
  • Dog or buat woof woof
  • choo choo – bile nampak train on books ke tv ke..

For now macam tu je yang aku ingat skang ni. Hahaha. Kalau ade lagi nanti edit balik. 😀

written by beba

Eating like A Bawse… :D

azri makan sendiri

Sampai naik ke atas kaki ha makan…hahaha.. Azri. Azri..

Baru-baru ni je baru kitorang bagi dia makan sendiri ni..tapi memang OK la dia makan sendiri..bersepah tu of course la kan..tapi macam takde la sehebat Alif dulu bab sepahnya tu..hahaha.. senang la keja mak or ayah nya nak mengemas.. Radius nasik bertaburan tu kecik sket.. huhuhu..

p.s: Mak tengah buat project DIY untuk Azri, tapi abang Alif pon boleh gak guna..hehehe..bila la nak siapnya tu..hahaha..

p.p.s: Template baru blog ni dah siap..tapi malas nya nak install..hahaha..ade benda sket nak kena check..tu yang tak buat2 lagi tu..tengok la 2-3 hari ni nanti… :p

written by beba

En. Azri ke IKEA..

Dah lama nya tak pergi IKEA..hahaa.. last time shopping IKEA tengok online je. Kat KK ni macam ade orang yang buat servis belikan and transport perabut and barang-barang IKEA ke sini. Hari tu beli rak BILLY tu and meja opis for my SOHO and ade la mende lain2 sket.. Rumah ni still banyak lagi kerja-kerja mendeco dari yang basic sampai la yang ke finishing touch nye tak siap lagi..hahaha..bilik kitorang pon ntah ape2 je gayanya.. slow-slow orang kata.. hehehe.. ok lah.. panjang la plak mukaddimahnya.

Sebenarnya nak cerita, yang kitorang baru lah FIRST time makan MEATBALL IKEA…

makan meatball ikea

Verdictnya..ntah lah..boleh laaaa….hahaha..tak de macam mengancam gile macam yang aku selalu dengar orang dok cerita tu.. bunyi nye macam sedap gileeeee..huuu.. tapi mushroom soup and croissants dia sedap. Tapi nak beli mende alah semua ni bukannya senang…panjang gileeeeee barisan. Tak beraya agaknya diorang ni.. Time kitorang gi IKEA ni ntah raya ke berapa ntah. Semua pon macam bajet orang gi beraya kot..tu dok pakat2 gi IKEA..tengok semua pon serbu IKEA..hahahaa…ampes tol… Jadinya ramai gile kot melayu yang dok shopping kat IKEA hari tu. Sabo je la.

Tak de la shopping ape pon. Beli mende kecik2 je.. Pinggan mangkuk and utensils plastik for kids yang warna warni tu..RM 5.50 je each..sambar la satu set each..huu.. then mainan bebudak ni sorang satu..frame gambar and step stool…Azri dok buat mende alah tu macam meja picnic pon ade..hahaha..

step stool ikea

elok lak muat-muat dia duduk..hehehe..

and lagi satu…mende ni memang dah lama aku nak beli tapi tatau lah apsal bertahun2 tak gak terbeli-beli..baru la skang ni dapat.. hahaha..

pepper mill ikea

Tadaaaa…ade dlu aku tulis pasal ni kat post ni: boleh tolong bagitau mana nak dapat benda ni tak??

Hehehe..sekarang ni mak hepi dok pusing2 mende alah ni keluar freshly grind black pepper.. 😀

Tajuk kengkonon Azri ye dak..tapi sebok cerita pasal mak je ni..hahaha.. Azri nya lepas siap makan tu time kitorang dok tawaf IKEA dia nya buat ape? TIDUR!! hahaha…bagus betul…

tidur kat troli IKEA

Memula dia kecoh gak ngan abang dia dok main-main kat tempat bebudak tu time aku ngan mak aku gi surau..owh..kitorang gi ngan Mak aku sekali..dia pon saje je ikot…dia kata dah lama tak gi IKEA…hahaha..sama je ngan kitorang.. Tapi lepas tu masa jenjalan tengok barang tu sedap lak kena tolak ngan troli IKEA tu boleh plak dia tertidur..nasib la ade Si Panda tu..hahaha..siap amik bantal lak satu lagi.. Dia ngan mak aku sepanjang masa tu.. sebab masa ntah bile ntah macam Mak aku dah jalan dlu..tengok2 dah hilang je.. hehehe…

Dah abes tawaf dah bayar semua baru la En.Azri kita bangun. So sempat la kejap posing amik gambar kenangan kat tempat letak kereta IKEA tu..hahaha..

posing kat tempat letak kereta ikea

written by beba

800 posts…

blog beba-anas: 800 posts

800 posts..wohoo… sikit je kot kalau banding ngan blogger tegar..hahaah.. aku last few years la tahun bile ntah.. ada la tegar gak..hari2 at least mesti ade satu update.. masa tu Nuffnang pon masyuk..hahaha.. sekarang ni kadang sebulan tu nak up kan satu post pon berterih..hahaha.. pemalas sungguh. Banyak gile hutang posts pasal Azri. Pasal Alif pon dah lama gak tak post ape2.. huu..

Blog aku ni aku tengok trend nya yang selalu orang masuk kat post macam resepi-resepi simple yang aku share. Resepi macam resepi simple for breakfast ke and lately macam dok share recipes biskut la kek la ape yang aku dok rajin try tu..hehehe..sejak dua menjak ni sebab ramai search resepi kuih raya pon glemer gak la resepi biskut coklat chips nestum aku tu.. 😀

top 10 post blog beba-anas

Lagi satu yang glemer sket pasal tutorial DIY goodie bags for birthday tu..

Jadinya saje je lah aku highlightkan bab simple recipes and diy segala ni kat navigation menu blog ni atas sinun..sekarang ni tengah dok merajinkan diri nak tukar template baru..hehehe..design semua dah setel dah tengah dok tengok coding..Ok lah..tu je..

p.s: Hari ni cuti beraya dah..hahaha..semalam ngan dua hari lepas dah beraya dah..tak larat dah haa..hahaha…

p.p.s: Post untuk hari raya tak up lagi ni..hahaha…sabo je lah..

written by beba