Make your own Alif Ba Ta Flashcard Tutorial (with Free Printable)

Hi and assalamualaikum,

Dah lama actually nak post pasal tutorial on making your own Alif Ba Ta flashcard ni. Before this ada dah aku buat post pasal macam mana nak buat flash card Alif ba ta sendiri ni kat post: [How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card but this time macam ala-ala upgrade la version 2 gitu. hehehe. The one before pon ok je lagi kalau nak ikut and the template pon still available for download. But as mentioned in the title yang sebelum ni ‘mini size’ je. For this one I made it bigger.

See how En. Azri kita ngan Alif Ba Ta flash card ni in action..hehehe..

alifbata-flashcard-tutorial

So let us start our tutorial to make this Alif-Ba-Ta flash card. First thing first is to gather all the materials, letak depan mata supaya nanti tak stress cari barang tak jumpe..hahaha.. The basic materials and tools that you need are:

  • The printed pages of Alif-Ba-Ta rainbow flash card. ( You can refer to this post for download instruction, or if you want the Alif-ba-ta yang berbaris atas, I’ll give you the download link at the end of this tutorial. ๐Ÿ™‚ . Aku print atas manila card A4 size je. Murah sikit beli kat Czip Lee, Kajang hari tu.. tapi kalau nak pakai Art Card tebal pon ok gak. Asalkan tebal ok kot. Art Card yang gsm dia 200 above gituu.. )
  • Adhesive book wrapper. (Mende alah ni macam sticker transparent yang besoo..ade jenis bertexture bagai but I prefer the clear type)
  • Gunting
  • Credit card ke or membership card ke pe. ( Aku pakai kad membership Toys R Us :p)
  • Optional: Rounded corner cutter, cutting mat, pembaris besi and round cutter cap ayam.

make your own alif ba ta flash card tutorial

Step 2: Lepas semua barang dah ade. Boleh la gunting flash cards kita.

Step 3: Peel one side of the sticker and susun our flash cards cantik-cantik atas tu.

Step 4: Then peel lagi satu side and carefully lekatkan kat atas flash cards tu so that the 2 sides of the sticker melekat kat depan belakang cards tu. Use the credit/membership card to smooth the surface and remove air bubbles. Dah siap tu your flash cards will look like in the picture on step 5.free printable alif ba ta flash card

Step 6: Use whatever tools you like to cut the plastic wrapper. Memula aku macam nak pakai pisau tu tapi macam pakai gunting lagi senang. hahaha..

Step 7: It is safer for babies and kid to make sure that there are no sharp corners on the card. So you can do it manually with scissor je, belasah la asalkan tak tajam or you can use rounded corner cutter macam dalam gambar tu. My new favorite tool..baru je beli hari tu..dah lama mengidam..hahaha.. :p So hasilnya jadilah macam kat step 8 tu..

Then ulang lah semua steps tu sampai la habis semua flash card kita…lepas tu SIAP! dan dah boleh bagi kat anak2 kita supaya diorang boleh gigit2 sepah2 then kita pon kena kemas setiap 12 minit..yeay! ๐Ÿ˜€ hahaha..

Owh..ye kan..sebelum aku lupa..the FREE printable, untuk flash card huruf hijaiyah berbaris atas tu kan. Boleh download kat link bawah ni.

DOWNLOAD LINK HERE: https://app.box.com/s/grnyldhnd5ff9msb5pjkcykfom8guo1l

Special Note: Template untuk alif ba ta berbaris atas ni aku buat dia supaya kalau korang print depan belakang ngan template Alif Ba Ta rainbow tu dia akan match. Meaning Alif Rainbow and Alif baris atas akan duduk depan belakang. So kalau nak print satu set for each template boleh or nak buat depan belakang sekali pon bule..But careful time print tu..aku pon tatau la printer aku weng ke pe tapi top margin macam lari sket..ade a few pages je yang elok..hahaha..tapinya mak tak rajin nak print balik..kertas limited and ink cartridge pon mahal.. (T _ T) huuuu..contoh yangn tak menjadi macam dalam gambar bawah ni..

alifbata-flashcard-tutorial-04

Ok lah..harap korang buat lagi cun dari hasil yang aku buat ni..hahaha…Kalau korang dah buat nanti share la jugak ye ngan aku. Nak gak tengok..hehehhe..and kalau korang rasa post ni berguna, please spread the word and share this post too kay.. Mana la tau kot ade lagi sesape nak buat gak Alif Ba Ta flash card ni untuk anak-anak diorang..hehehe..

p.s: My Free printable is strictly for PERSONAL USE only ye.. Jangan buat meniaga pulak..hahaha..

Incoming search terms:

  • hijaiyah flash card printable (4)
  • printable flashcard hijaiyah (1)
  • alif ba ta printing (1)
  • cara buat flash card huruf hijaiyah berbaris bawah (1)
  • cara membuat flashcard hijaiyah sendiri (1)

[How-To] Make Custom Birthday Goodie Bags

Holaaa… Hari tu (dah berbulan lepas..hahaha..) aku ade janji nak buat tutorial macam mana nak buat goodie bags yang pakai kertas A4 tu..so setelah lama tersimpan gambar dalam laptop and dah berkurun jugak duduk dalam draft post ni..akhirnya berjaya gak aku siapkan..hohoho…

so mende yang kita nak buat ialah paper bag seperti di bawah..yang ni aku buat untuk birthday Alif yang ke-4 hari tu..

simple birthday goodie bag tutorial

So what you will need are:

  • Kertas A4 (175-180gsm)
  • Gam kertas yang kuat
  • Selotep (Since aku letak air kotak bagai dalam tu so it’s safer untuk bagi kuat sket bahagian bawah tu hence the selotep)
  • Printer (optional)
  • A few hours of your precious time.. :p

Cara nak buat goodie bag ni. In my case since aku nak ade belang2 rainbow tu so aku buat simple design and then print jek atas kertas A4 tu. Kalau nak design lagi gempak pon suke hati korang la..hehe..I like it simple and I think sticker tu nanti dah cukup untuk buat dia nampak cun.. :p

So firstly..korang kena lipat kertas A4 tu kepada 3 bahagian. Mula2 lipat yang bahagian kecik tu.. and then the rest just lipat dua. Lepas tu bahagian kecik tu korang sapukan gam and then lekatkan. Pas dah gam tu teruskan lipat kertas lain jugak and gam..sebab better tunggu gam tu kering dlu..baru senang nak buat step seterusnya..

tutorial goodie bag

And then on both side lipat ke dalam, approximately 3 cm macam kat indicator no.1 tu..and then bukak lipatan tu and buat dia macam kat no. 2 tu..aku nak explain pon tak reti..haahha..tapi rasanya tengok pada gambar tu boleh paham kot… :p just imagine paper bag..hehe..

buat goodie bag guna kertas A4

Once both side dah lipat cantik ke dalam macam no 2 tu..lipat bahagian bawah sekali, macam gambar kat bawah ni…ukuran dalam 6 cm kalau tak silap..aku pon dah lupe ukuran sebab dah lama bebenor buat mende ni..hehee..buat bulan 2..tapi bulan 10 baru nak buat tutorial..camne? :p

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 3

And then..ini yang macam part yang susah sket nak buat..and lagi susah nak explain..huu… So basically, what you need to do is bukak lipatan tu dari belah tepi and the press it down. Once dah buat on both side it should look like the picture below.

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 4

And then..bile dah dapat bentuk macam gambar kat atas tu..lipat ke dalam bahagian tepi kiri dan kanan and after that lipat juga bahagian atas dan bawah tu ke dalam..boleh rujuk gambar kat bawah ni..kejadiannye setelah di lipat kiri kanan atas bawah tu..

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 5

and lastly boleh la di gamkan bahagian flap ke bahagian tepi2 kiri kanan tu..dan jugak sikit kat hujung flap mana yang bertindih tu..jangan gam semua pulak..so kalau nak bagi lagi kuat..selotepkan bahagian bawah tu..dan..siap lah…pastu boleh la bukak and jadikan paper bag..

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 6

As for the stickers tu..sonang jek..just designkan atas kertas A4 seberapa banyak yang boleh…bentuk tu up to korang la..ikut creativity sendiri..and then print atas kertas sticker..boleh dibeli kat kedai computer selalunya..then gunting..siaplah..gini la rupe sticker tu lepas dah siap potong..

tutorial goodie bag - sticker

pastu masukkan la segala ape yang patut goodies dalam paper bag ni..and tutup dengan sticker tadi tu..

harap2 korang paham la ye tutorial yang tak seberapa ni..hehe..

Incoming search terms:

  • cara nak buat beg kertas (13)
  • cara membuat beg kertas sendiri (1)

[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card

Hi Kawan2! Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda cara-cara2 untuk membuat Alif-Ba-Ta Mini Flash Card untuk anak-anak anda, atau anak saudara anda atau sesiapa saja yang anda nak bagi…hohoho..

Letih la nak tulis ayat BM skema ni..huuu…so as aku dah cakap kat atas tu..hari tu aku terjumpe satu benda ni kat DAISO 1Borneo…best wooo gi DAISO…semalam pon dah laburkan RM20 kat DAISO..tu pon dah limit myself..kalau tak ade jek lagi benda nak rembat..hahaha..alamak…terkeluar topic plak…so..aku jumpe this one thing kat DAISO yang buat aku cam terpikir nak buat Mini Flash Card untuk Alif…sebab Alif belum pandai Alif-Ba-Ta so aku pon decide nak wat Flash Card Alif-Ba-Ta ni laaa…

Kalau nak tau ni la benda nya:

alif-ba-ta-mini-flashcard-diy

sorry la gambar2 dalam post ni blur..huu..pakai kamera henpon yang malam2 or indoor sangat lah ampes resultnya…huu..benda alah ni cam instant laminate la..tak yah pakai machine tu..tapi dier cam nipis kot..and yang aku jumpe ni size dier B6 kalau tak silap aku..A4 takde plak..sebab tu la jadik Mini Flash Card…hehehe..

Pas dah siap rupa Alif Ba Ta Mini Flash Card tu gini laaa….

alif-ba-ta-flashcard-diy

So kalau korang minat nak buat gak..cam gini la ek cara-caranya…

Antara bahan2 and tools yang korang perlukan..

  • Template Alif-Ba-Ta Mini Flash Card (nanti aku bagitau nak download katne)
  • Card Ring yang besar..aku pakai yang diameter dier approx. 6cm (Aku beli kat DAISO)
  • Eyelets and puncher and setter dier.. (takde gambo plak..)
  • Pembaris besi panjang (Aku beli kat DAISO)
  • Cutting Mat (Aku beli kat DAISO)
  • Rotary Cutter (yang biru tu..ni pon beli kat DAISO)
  • Instant Laminate size B5 ke B6 ntah..lupe plak aku.. (pon beli kat DAISO)

Kalau korang takde tools yang aku senaraikan tu bule la improvise ye..pakai gunting pon ok.. ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-bahan

1. Firstly korang download dlu template Flash Card Alif-Ba-Ta ni…kalau nak senang laa..hehe..nak wat sendiri pon bule..mende ni aku wat sendri pakai Illustrator..then print cam biasa atas kertas A4.

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong

2. Potong kertas tu mengikut crop mark yang aku dah tanda tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-laminate

3. Bila dah habis potong semua tu..boleh la dilaminatekan..in my case aku just pakai instant laminate film yang aku beli kat DAISO tu jek…dalam 1 pack tu ada 8 helai..so muat 4 huruf kat sehelai laminate film tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong-laminate

4. Pastu potong pulak flash card yang dah siap laminate tu..dalam 0.5 inch dari kertas kat dalam tu..refer gambo tu..aku pon tak reti nak explain camne..hohoho..

alif-ba-ta-flashcard-diy-rounded-corner

5. Kalau laminate ni korang pon tau yang hujung penjuru tu akan jadi tajam kan…so not safe untuk dak2 kecik ni…so kita kena la kasi potong sket corner tu jadikan dier rounded corner…aku pakai gunting jek..and agak sesuka hati… ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-eyelet

6. Final step, tebuk lubang kat upper right corner of the flash card and letakkan eyelet..then bile dah siap tu bule la masukkan diorang beramai2 ni dalam card ring tu…siap! (jadik la cam gambar yang 2nd tu..)

actually step ni cam optional jek kot…aku buat ni untuk senang nak bawak ke mana2 jek..bule gantung2 gitu.. ๐Ÿ˜€ kalau takde eyelet ni pon bule, just kena ada kotak or pouch ke ape ke yang bule guna untuk simpan mini flash card ni..

kalau nak buat kotak kecik pakai card stock pon bule gak.. ๐Ÿ˜€ ikot kreativiti korang laa…

Aku buat mende ni sambil2 tengok streaming TVshow aku..as always…dalam satu malam tu bule la siapkan..tapi sakit gak tangan dok punch and set kan eyelets tu..banyak wooo..30 keping kot..hehehe..

Tapi buat masa skang ni Alif still belum khatam lagi Alif-Ba-Ta…and kalau aku bagi dier main flash card ni mmg kang jadik kerja aku la mengemas balik..seperti biasa…hahaha..sampai skang dier tak nak sebut ‘Alif’ sebab dier malu kot nak sebut nama sendri..haahha..

 

p.s: dah macam promo barang2 DAISO pon ade…tapi ape2 pon DAISO mmg best!! :p

 

Incoming search terms:

  • flash card alif ba ta (244)
  • alif ba ta (202)
  • flashcard alif ba ta (93)
  • alif ba ta flash card (85)
  • cara buat flash card (54)

How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one ofย  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. ๐Ÿ˜€

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. ๐Ÿ˜€ Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. ๐Ÿ˜€

diy-birthday-goodie-bags-03

diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. ๐Ÿ˜€

Tu jek la…

Incoming search terms:

  • cara buat beg kertas (122)
  • beg kertas coklat (121)
  • diy beg kertas (102)
  • cara buat paper bag sendiri (90)
  • cara buat paper bag (66)