Kek Batik Sedap dan Mudah versi Mak Beba

Lama juga aku dah tak buat kek batik. Tapi kali ni aku cuba resipi baru yang adik aku guna. Dia ada buat dulu, sedap pulak kejadiannya dan resipi ni pon tak pakai telur.

Ntah macam mana serious kali ni rasa macam kejap gila lah siapnya. Hasilnya adalah sangat memuaskan hati. En. Laki saya pon kata sedap. Mihmihmih.

kek batik sedap dan mudah

Kalau ikut resipi asal dari adik aku si Zahidah tu, pakai sepeket kecil Milo. Aku takde sepeket ade setin besor je. Hahaha. Dan tak tahu berapa gram lak sepeket tu. Dah la aku cari timbang aku pon macam dah hilang. So selepas google sket sana sini. Aku tukar sikit lah resipi nya dan aku lagi suka ada rasa pahit-pahit coklat tu lagi.

Jadinya kalau nak cuba kek batik version takde telur style mak Beba, bolehlah ikut resipi kat bawah ni ha. 😀

RESIPI KEK BATIK SEDAP & MUDAH MAK BEBA

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cup Milo
  • 1/2 cup Cocoa Powder
  • 250g Butter
  • Half packet biskut Marie or secukupnya lah, depend on besar mana paket biskut tu.
  • 1/2 tin Susu pekat
  • 1 TBS Vanilla Essence

Cara-cara:

  1. Cairkan butter dalam pan ke kuali ke suka hati la kan.
  2. Tambahkan susu pekat dan vanilla essence. Kacau rata.
  3. Masukkan Milo dan cocoa powder tu sikit-sikit sambil kacau bagi sebati semua tu.
  4. Tutup api dan bagi sejuk sikit, sementara tu boleh patah-patahkan biskut marie tu.
  5. Tuang je biskut marie dalam tu dah kacau la dia bagi bersalut.
  6. Lepas tu masukkan dalam bekas, padatkan dan simpan dalam peti ais. Sebaiknya semalaman gitu.

Pastu boleh la makan…yum yum..sedap..hehe..

Ade orang macam rajin dok layerkan kan bagai selang selikan biskut dan coklat tu. Kalau style aku takde la rajin sangat nak buat gitu. Hahaha. Humban je semua.

Dok buat post ni terasa macam sedapnye lah kek batik..hahaha..bila la nak buat lagi ni. Dah habis dah yang buat hari tu. Al-maklumlah cerita lama ni. Huhuhu. Okay lah ni je cerita kali ni. 😀

 

 

Muffin Pandan Coklat Cip Sedap!

My second attempt of baking muffin! Hahaa. Success gak lah. Kalau tak diambil kira bab all the chocolate chips sink to the bottom. Elok2 nak ade filling and topping, in the end jadi base je. Hahaha.

muffin pandan coklat - resepi
Tapi ape2 pon, memang sedap!! Hahaa. Elok gebu and moist je muffin ni. Kompom resepi ni memang kena simpan. Jadi resepi muffin rasmi umah ni. Lepas ni kena cari resepi muffin coklat lak.

Kalau nak try boleh ikut resepi kat bawah ni haaa. Senang je. Sukatan semua pakai cup je and just pakai whisk and spatula je mix semua ingredients. Resipi ni aku dok screenshot kat FB je..katanya sourcenya ialah from Ainurmariza D’Kitchen. Semua sama je aku ikut kecualinya aku tambah coklat cips je ler…sebab sebenarnya resipi dia muffin pandan je..hahaha.. Okeh…silalah bace resepi muffin kita tu ye…

Resepi Muffin Pandan Coklat Cip

Bahan-bahan:

Bahan A

  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 cawan minyak sayuran/minyak jagung (aku pakai minyak masak jee.. :p)
  • 1  1/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil pandan paste/emulco
  • sedikit pewarna hijau + sedikit pewarna kuning telur

Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan gula
  • secubit garam
  • Coklat chips sebanyak yang kita suka..nyumm.. 😀

Cara-cara nak buat Muffin Pandan Coklat Cips ni:

  1. Panaskan oven pada suhu 180c-190c selama 20 minit.
  2. Ayak bahan B, kecuali coklat cips dan satukan dalam mangkuk. Buat lubang kat tengah2
  3. Dalam mangkuk yang lain, masukkan bahan A, kacau rata. (Telur pukul rata, masukkan pandan paste dan pewarna, pukul lagi, masukkan minyak, pukul rata dan masukkan susu kacau sebati, guna whisk je.)
  4. Tuangkan bahan A di tengah2 lubang dalam mangkuk bahan B.
  5. Kaup balik guna senduk/spatula. Adunan akan nampak berketul-ketul sedikit. Jangan terlebih kacau.
  6. Biarkan adunan seketika, lebih kurang 5 minit. Kemudian, kacau bulatan dalam 2 kali.
  7. Tuangkan adunan ke dalam muffin cup, 3/4 penuh.
  8. Bakar muffin selama 15-20 minit atau ada nampak macam kuning2 sikit atas muffin tu.

Siap!! Dan boleh kasi sejuk sikit sebelum belasah makannnn..hohoho…
Tips buat muffin ni. Not to overmixed the batter. Takyah nak bagi smooth ke ape batter tu. Masa memula aku dok buat muffin memang dok kasi rata abes lah..tu yang mendap je muffin aku tu.. This time macam okay la naik sikiiiiittt.. Tak dapat macam dalam gambar kat resepi tu.. Takpe.. Nanti boleh cuba lagi.. ahahaha..

Okay lah..berjaya gak aku siapkan post ni..tengok2 balik rupanya dah 2 bulan dok dalam draft..hahaha..sadis.. kesian blog ni.. asik terbiar je..kurang kasih sayang. Maybe nak kena tukar template ni. Kasi segar sikit.. hehehe..tu je lah untuk kali ni..

Incoming search terms:

  • resepi muffin pandan (52)
  • muffin pandan (47)
  • resepi cupcake pandan sukatan cawan (8)
  • resepi cupcake pandan (6)
  • resepi muffin pandan kukus (5)

(Resepi) Chocolate Brownies Tersedap dan Senang Sesangat.

Kalau lah aku tau brownies ni rasa dia sedap gileee and bapak lah senang nak buat mesti da lama dah aku buat chocolate brownies ni setiap masa. Hahaha. OK. Macam over lak intro aku ni. Tapi gitu la betapa aku terpikat ngan rasa brownies coklat ni. Thanks to my friend Ain yang dok share resipi ni.

Resipi ni dah la sedap. Tengok rupe pon macam yummy gituuuu. Meh aku belanje gambo dulu sebelum bagi resipinya. Hehehe

Amacam. Tergoda tak? Hahaha. Aku plak yang terasa dok nak keluarkan perkakas nak buat sekarang jugak. (^_^); hahaha. 

Resipi asalnya dapat dari sini. Tapi for version yang aku buat ni kawan aku Ain tu dah alter sikit ikut suggestions from reviews kat website tu.

So kalau korang pon dah tergoda tengok rupe Brownies coklat sedap dan senang gile nak buat ni, silalah ikut resepi kat bawah ni and buat sendiri. Kalau tak ketagih tu tatau lah aku. Hahahaa.

Bahan-bahan:

  • 3/4 cup Butter (melted)
  • 2 Eggs
  • 1 1/2 tsp Vanilla essence
  • 3/4 cup Flour
  • 1/2 cup Cocoa powder
  • 1 1/2 cup White sugar
  • 1 tsp Salt

Cara-cara nak buat coklat brownies kita:

  1. Pre-heat oven to 175 degree Celcius. Grease an 8 inch square pan.
  2. In a large bowl, blend melted butter, sugar & vanilla essence. Beat in egg one at a time.
  3. Combine flour, cocoa and salt. Gradually blend into the egg mixture. Spread the batter into the prepared pan.
  4. Bake for 40-45min or until brownies begin to pull away from  the sides of the pan. Let it cool, then cut into squares. Makan! :p

Kat bawah ni ade gambar sikit macam mana process nak buat tu..Senang je takyah nak ada mixer ke kitchen aid ke kenwood ke..ade bowl besar ade spatula..Siap!

 Silalah cuba ye..lepas cuba mesti nak lagi..hahaha..

Incoming search terms:

  • resepi brownies (799)
  • resepi brownies mudah (428)
  • resepi brownies coklat (261)
  • resepi brownies simple (240)
  • resepi brownies sedap dan mudah (194)

Buat Roti Jala ni senang je rupanya (Resepi)

Kalau dah siap karinya bab buat roti jala rupanya takde la susah mana.

Aku pakai resepi roti jala dari website ni. Barang semua memang basic abes yang ada kat dapur. Dan yang penting memang sedap. Lembut je.

Campur semua blend. Tapis sket. Masuk bekas untuk buat roti jala tu. Boleh la start menjala. Aku gigih beli bekas mcm botol untuk buat roti jala kat Mr. DIY hari tu. hahaha..

Tapi bab cantik ke idok roti jala tu bergantung la kat skill orang yang menjala tu. Hahaha. In my case, memang porak peranda la rupa roti jala ku.

resepi roti jala lembut

Tapi at least kalau tengok dari gambar tadi tu ade la macam improvent ye tak? Dari mcm lempeng ke arah roti jala yang cun. Hahaha.

Ape2 kari tu memang feel abes la makan ngan roti jala. Tapi bukan saya yang buat kari ayam tu. Dak P yang masakkan. Hehehe. Thanks ye dak P. Lenkali masak lebih lagi kari ayam tu. Boleh buat lagi roti jala. Nyummm nyummm. 😀

So resepi roti jala tu cam kat bawah ni (aku halfkan bahan sebab bukannya ramai pon kan orang kat umah ni.. :p ) :

Bahan-bahan:

  • 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan minyak
  • sedikit pewarna kuning (aku pakai kunyit je)
  • sedikit garam
  • acuan roti jala ~ kalau takde, ade aku tengok orang tebuk lubang kat penutup botol air mineral kecik tu..pon boleh..

Cara nak buat roti jala:

  1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala.
  2. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
  3. Tapis adunan tadi.
  4. Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
  5. Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung.
  6. Tak payah terbalikkan.
  7. Ulang langkah tadi hingga habis adunan.
  8. Mostly dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan air.

Selamat mencuba..nyum nyum..sedapnya roti jala..

Incoming search terms:

  • resepi kuih jala sabah (92)
  • kuih jala sabah (32)
  • resepi roti jala (24)
  • resepi roti jala sarawak (7)
  • cara buat roti jala (3)

Biskut Chocolate Chips Nestum Super Duper Senang (Resipi)

Dua ke tiga hari lepas ntah tetibe terasa nak buat cookies. Pastu pulak kawan aku si pipah karim ade pulak share satu resipi cookies ni. Memang simple je la resipi dia. Nampak macam senang. Tapi dalam gram la pulaakkkk. But thanks to En. Google; everyones’ bestfriend aku berjaya convertkan ke my favorite measurement pakai cups. Hehehe. Then another problem dah ada a few bahan pulak tak ada. Sebabkan nak jugak tu buat cookies malam tu jugak aku tukar je bahan and omit mana takde yg sunat2 tu. So terhasillah Biskut chocolate chips nestum super duper easy senang tak hengat ni. Hahaha. Tadaaaa.

Gitu lah rupe dia. Bule tahan la kan. Yang penting sesuai la ngan citarasa kitorang. Buktinya semalam tu buat esok tu dah abes. 😀


Sekarang mak dah ade helper dah ha. Boleh la diharap bulat2kan cookies. Hehehe.

So panjang lah sangat intro aku kan, ye lah. Ni resepi Biskut coklat cips senang gila tu.

Bahan:

  • 1 1/3 cup Tepung gandum
  • 2/3 cup (150g) Butter
  • 1/3 cup Castor sugar
  • 1/2 cup Nestum
  • 1/2 cup Chocolate chips (Lagi banyak kompom lagi sedap ni. Tambah sesedap rasa. Haha)
  • 1 tsp Vanilla essense

Cara buat biskut chocolate chips nestum kita.

  1. Pre-heat oven at 170deg celcius.
  2. Gaul sebati butter dan gula. Jangan sampai kembang.
  3. Masukkan vanilla essense dan gaul sebati.
  4. Masukkan tepung gandum dan gaul lagi.
  5. Masukkan nestum dan coklat cips, gaul rata. ( Nak senang pakai tangan je pon boleh )
  6. Bulatkan letak atas baking sheet, then dah siap bulat2 kasi penyekkan sikit pakai garfu ke tangan ke. Or nak letak lagi chocolate chips atas tu ke. Suke hati korang lah.
  7. Bakar dalam oven selama 15-20 minit gitu. Tengok2 la ye. Kadang depend on oven memasing jugak.
  8. Dah masak tu. Bule la kasi sejuk dulu before simpan dalam bekas kedap udara.

Silalah cuba ya. Resipi ni memang dah jadi official recipe biskut coklat cips senang lah kat umah ni. Kejap je buatnya. Kalau yang lelain tu lagi banyak bahannya memacam but itu lain la texturenya ye dak.

Ok lah. Siap dah post kali ni. Korang doakanlah aku ni bagi rajin sikit update blog. Hahaha. Banyak nye cerita nak update.

Incoming search terms:

  • biskut nestum coklat (323)
  • resepi biskut nestum coklat chip (284)
  • biskut nestum (242)
  • resepi biskut nestum coklat (228)
  • biskut coklat nestum (207)

Homemade pizza simple sesangat (Resepi)

Hari tu aku ade post kat FB gambo my very first Homemade Pizza. Wohooo! Kejayaan kay. Hahaha. And cakap nak share recipe yang aku gune untuk buat pizza super simple aku ni. Ini la postnya. Hehehe.

So gini lah rupa pizza homemade saya.

Not bad lah kan for a first timer. Topping for pizza aku ni cuma sos spagetti dalam botol tu and cheese je. Just the way I like my pizza this days.

Hehehe. Resipi untuk dough pizza ni aku jumpe online. Memang simple abes lah. Takyah tunggu doh kembang pon. Boleh terus tebar letak topping and bakooo. 45 minutes top kompom siap piza korang.

Untuk resipi homemade pizza ni dough tu aku ikut resipi kat sini: ?http://m.allrecipes.com/recipe/20171/quick-and-easy-pizza-crust/ tapi aku tukar a few ingredients sebab pakai ape yang ade kat rumah je.

Instead of bread flour aku pakai tepung gandum biasa2 tu je. And tukar active dry yeast ke instant yeast. As for measurement instant yeast tu letak 1 1/2 tsp.

Yang lain semua sama je. Just follow instruction dia untuk buat dough tu.

Silalah cuba ye. Alif suke makan pizza ni. Happy la mak ade gak yang sudi makan. Hahaha.

Incoming search terms:

  • pizza simple (5)
  • pizza simple di dunia (1)
  • resepi doh pizza (1)