Lagenda Budak Setan..korang ingat lagi tak?

Aku bukan la peminat novel melayu..sepanjang hidup aku rasanya tak banyak novel melayu yang aku bace. Tapi one of them yang aku ingat is Lagenda Budak Setan. Aku tak tau bile novel ni keluar..tapi yang aku tau aku bace masa form 4 (1999). Masa tu aku rasa cam novel ni jadik hot pulak kat asrama tu…siap ramai la yang dok kate besh gile la, sedih la…sampai nangis2 la bace..kalau sorang dua tu cam ok la gak..aku ignore jek..tapi cam ramai plak..so aku cam terdetik plak nak bace..

LAGENDA BUDAK SETAN

Ni la bukunye..sebijik yg cover camni dlu yang aku bace..

Dulu buku ni main pinjam2 jek..ntah sape punye pon tak tau..main chop2 jek (cam chop shower nak mandi kat toilet asrama plak :p)…pergi kat orang tu..cam ‘eh..lepas ni sape ek’ sampai la yg last skali yg kate takde sape tu..haa..pastu tu kita la chop plak…buku tu dlu bapak la punya tebal ade gak more than 1000 pages kot. Masa dah sampai kat aku buku tu cam dah lunyai gak laaa…tak tau berapa banyak tangan da pegang buku tu..mesti bile tuan punye buku tu dapat balik buku dier cam menagis tengok condition buku tu..huu…

Pas dah sampai kat aku tu..aku pon start la bace…honestly aku rasa the novel mmg not bad laa (seingat aku la..honestly skang ni aku pon tak sure camne cerita dier..hehe..lupe dah.. :p) tapi takde la sampai pon menangis aku bace.. (note that masa ni aku mmg berhati batu sket..mmg susah la nak keluar air mata..hahaa) aku rasa aku start jadik cair leleh sket ni pas dah pandai berchenta :p

Sinopsis Lagenda Budak Setan:

Membuai jiwa, meruntun perasaan, mengundang ceria segala suka duka terhimpun di sini. adakah senyuman yang tercipta atau airmata kesudahannya? hanya Tuhan yang menentukan segalanya. . . Lebih satu dekad Kasyah mencipta cinta. Dari lelaki yang tak pernah kenal erti kasih sayang. . . dia menjadi pencinta agung. Dia tabah mengharungi apa saja. . . demi sumpahnya mencintai ayu sehingga ke akhir hayat. Setulus manakah agaknya cinta seorang lelaki yang pernah dilabelkan sebagai budak setan kerana kenakalannya di zaman persekolahan? Namun, berjayakah dia menyunting Ayu menjadi permaisurinya? Akan bahagiakah dia? Mampukah dibuktikan pada dunia. . . cinta adalah segala-galanya! Cuma Ayu yang punyai jawapan itu. Dan, Allah sebagai penentu! Dan, siapakah pula Katerina?

So kenapa plak tetibe yang mengingatkan aku kat novel ni? Tadi aku blog walking tetiba aku terjumpa plak video ni:

Diorang dah adaptkan novel Lagenda Budak Setan ni to movie pulak..actually cam rasa nak cerita jek..takde plak rasa cam nak tengok..hahaha..sebab aku cam agak banyak kali kecewa ngan cerita filem melayu ni..

written by beba

Incoming search terms:

  • sinopsis novel lagenda budak setan (29)
  • lagenda budak setan (21)
  • novel lagenda budak setan online (15)
  • Komik legenda anak sitan (1)

28 thoughts on “Lagenda Budak Setan..korang ingat lagi tak?”

  1. NSAZWA

    salam…
    nani pun obses dgn novel tu tau..ingat lagi,hero dia akasyah, heroin dia sidaratul dursina kan….akasyah seorg pencinta agung..nani mmg impikan nk bercinta dgn org mcm akasyah tau…alhamdulillah…nani dah dpt suami yg mmg pencinta agung…hikhik….kiranya ala2 akasyah jgkla…

    1. beba Post Author

      salam nani,

      obses tu..hehe..saya takde la obses..tapi cam curious.. 😀

      saya pon cam dah tak ingat langsung da cite ni..11 tahun lepas bace..ingatan pon ala2 jenis cam dory(finding nemo) mana nak ingat..hehe..

      saya pon cam tak berapa paham ngan istilah pencinta agung tu..makna nye sgt loyal kah?

  2. ejaa

    huhuhu nak gak bce novel mcm ni, tapi dulu tak berkesempatan. huhuhu kalao nk beli sendiri, membazir pulak. yela novel sekali dah bace, x kan nk bace 10 kali lagi. hohoho.

    waa dapat suami pencintA agung, mst best (berangan dah ni :P)

    1. beba Post Author

      ejaa ni mesti bukan jenis yg gila buku ni..haha…kalau jenis yg ala2 bookworm ni(me included) habes jek satu buku mesti nak beli buku lain..tak pernah pulak rasa membazir..sebab dah minat kan..macam orang yg kumpul kasut and handbag berlambak2 tu laa..bagi diorang tak membazir..(handbag skang ni ade satu jek..huu..nak gak beli baru satu..huu..)

    1. beba Post Author

      aku rasa kebanyakan buku melayu yg aku bace pinjam dari ko la kott..hhaaa..aku rasa dlu aku pernah bace joy tu..masa dok lepak kat bilik ko.. :p tomboy ke? lupe dah..hahaha..

    1. beba Post Author

      hahahaa..ok jek..tu pon cite2 aku..buku2 aku berkotak2 terbelengkang kat rumah kat mantin tu…yg satu aku sakit atinye aku dah pack cantek2 dah buku tu dalam kotak..pastu ntah sesape makhluk la pergi gatal plak nak bukak kotak2 aku tu…pastu bijak pandai plak dok pakai pisau, pergi tekan abes cam nak potong kotak..gile pe..abes buku2 aku yg on top sekali tu…dier ingat aku dapat buku2 tu free ke per…geram plak bile ingat balik..

      padahal dah tulis dah tepi kotak tu kata buku..sebok jek nak bukak..ntah sape yg busy body sgt nak bukak barang orang tu pon tak tau laaa…

      kalau aku tak la sape yg buat tu mmg aku kelar2 jek tangan dier tu…

  3. Aunz

    hahahhaa sama lah cam akunyer koleksi gak..kan aku byk collect majalah Gempaq dulu tu..mase pindah umah baru..kotak2 tu xsempat diangkut ke umah br..so tinggalkan lah kat umah nenek lama…Hmm g jer tgk..bilik tu bsepah2 buku aku kene punggah…Selamat lah aku dh selamatkan buku2 komik & novel yg aku sayang tu..hehhe
    tinggalkan kat umah nenek yg baru..dlm bilik aku tu.Ngko nk tau, koleksi komik sailormoon kan ada poster kat depan…hmm hancurr abis kene koyak dek syafinaz..huhuhuu
    biler aku ckp kat mak die – mak die ckp: sape suruh sepah2kan…
    geram betul aku…aku simpan elok2 dlm kotak bawah katil..dia kata aku sepah2kan…gilo!

    1. beba Post Author

      pergghh..kalau aku pon gerenti berapi!huu..tp aku poster2 tu mmg aku tak simpan dalam buku..aku dah keluarkan letak dalam clear folder..tp ntah mana plak clear folder tu aku pon lupe..hahahaa.. :p terukkan org2 yg sebok nak bukak barang org ni..dah orang dah simpan elok2 dalam kotak seal lagi tu..dengan selamber badak dier jek nak buka2..tak malu…

  4. peah

    lambat le ko beba….aku baca buku tuh time form 1 kot…tp awal le….
    zaman tuh Ahadiat Akashah mmg top la…almost semua novel dia aku baca….bnyk lg citer dia….aku pun dah tak ingat tajuk….

    1. beba Post Author

      ala peah..aku kan mmg kurang bace buku melayu ni..so takde sape yg ada plak aku nak pinjam and takde influence pon..hahaha..aku dari form 1 baje buku omputeh..masa kecik2 darjah 4-6 jek bace buku melayu kat library kat k.terengganu..koleksi novel remaja gitu..and manga.. :p

      aku kenal manga ni dari darjah2 lagi..tapi in bahasa indonesia..diorang lagi awal dah start translate manga ke bahasa diorang..dlu terer gak aku bahasa indonesia ni..hahaa..nak bace manga punye pasal.. :p

      ingat lagi first time aku bace buku tebal 1000++ pages..citer tommyknockers by stephen king. masa tu form 3 kot..baru nak belajar bace buku tebal..before tu bace r.l stine, christopher pike..nipis2 yg 250+ pages jek..

  5. uminuha

    heehe…baca entry ni watkan teringat zaman2 duk hostel 🙂
    saya tak baca lagenda budak setan..tp baca budak setan 1, budak setan 2, budak setan 3… comelnya ayu…fuh..masa zaman tu macam in giler saper layan buku ahadiat ni.
    buku ahadiat fames sampai ada org ciplak 🙂

    1. beba Post Author

      lagenda budak setan tu kiranya omnibus version la ni ek..dier dah compilekan 3 buku as 1?

      kadang2 bile diorang buat movie camni jadik cam terasa nak bace balik jek..hahaa..ye la dulu penah bace..tapi dah tak ingat..cam menarik je jadinye..

  6. Mimis

    Yer.. dulu I pun baca gaks novel nih.. tp dah lupa mcm mane kisah dia..

    Maybe boleh start baca lg skali kot.. dan dua bulan kemudian baru habis baca 1000 pgs tu.. hehe mmg tebal novel nih..

  7. Yusari

    Assalammualaikum tuan blog..

    Nilah satu-satunya novel yang telah membuat aku berjaga samapi ke pagi.. hahaha..

    memang best..

    tapikan.. dalam imaginasi aku, Kasyah macam orang biasa je… cuma nakal sikit…

    jadi, aku rasa macam tak puas hati lak tengok si Farid buat macam tu.. 🙁

  8. Naceriy

    Salam tuan tanah,

    novel ni mmg best…sejak dari budak setan 1,2 & 3 sampai jadi novel tebal ya amat tu, menunggu nak kuar jadi novel. tapi rase2 kalau filem ni jadikan trilogy instead of 1 citer je lagi best. barula boleh masukkan semua dalam citer…aku rase la..

    1. beba Post Author

      @mimis tu la..dah lupe dah..lama sangat..hehe..

      @yusari waalaikumsalam, hehe..biasa la tu..kadang dalam buku tu bile kita baca cara kita interpret nya lain..pastu director and farid plak agaknye bile diorang bace lain plak yg diorang nampak..tu la jadik camtu…lgpon selalunye kan kalau novel di buat movie ni mesti ade yang lain nye..cut short sane sini..dari buku tebal2 nak buat movie 2jam jek..mananya tak lain dah… :p

      @naceriy btol2..setuju..tapi diorang malas kot nak wat camtu..hehee..

  9. Naceriy

    tuan tanah…cite budak setan xbest…sirius black…kecewa…rugi duit…skrip teruk…jalan cerita terlampau laju…cerita xberkembang…baik buat satu jilid je dulu…cite ni mybe dapat balik modal pasal beribu peminat nk tgk 1st time, tapi saya rase, skali jela tgk, not recommended and kalau capai box office pun, pasal buku tu, bukan pasal filem…sekian.
    p/s: sorry ahadiat, twilight lagi best…sumpah! 🙂

    1. beba Post Author

      twilight buat satu buku satu filem..hehe..tp imho twilight pon cam tak sebagus bukunya..I really think dalam new moon dlu bella tu cam dah jadi minah mental yg saiko dah…kalau dalam buku tu I can feel that dier just someone yg so much in love and it really hurt bile kena tinggal gitu jek..but dalam movie seriously perasaan tu takde..just cam tengok minah mental..hahaa..

      pasal lagenda budak setan tu..maybe salah approach diorang amik bile nak buat satu novel yg tebal gile camtu in one movie..mmg tak cukup sifat la semuanya..amik yg surface2 patch2 siap..pastu semua yg pernah bace buku tu semua pon ketar2 nak tengok movie version nye..hehe..tapi still saya mmg jarang tengok cerita melayu..mostly disappointing..huu…lgpon mmg dah setahun lebih tak tengok movie kat cinema daaa…

  10. gula masin

    sy baca novel lagenda bdk setan tahun 1998 kalo tak silap.
    dan novel terakhir sy baca dr hasil tangan ahadiat.
    kerna kurang berminat dengan penyampaian stiap novel dia.
    tetapi he had good imagination n words tat make so real n smooth..
    ‘Sepasang Jeans Biru’ novel dia yg sy sukai.
    setelah menonton filem ‘Lagenda Budak Setan’, cerita dia amat kurang memberangsangkan dari aspek watak, kesan, muzik dan penyampaian.
    walaupapepun hasil kerja yg bagus kerna membikin filem dari novel yg lebih sedekad.
    Que Haidar, berjaya menghidupkan watak dan begitu spontan.

Please let me know what do you think about this post. :D