Quiet Book for Baby Maisarah

Kali ni aku cuma buat busy book/quiet book yang simple je. Ala mini busy book la kiranya, untuk anak buah aku Si Maisarah. ย Baby lagi pon.

For this busy book aku buat ada 6 aktiviti. Takde la aktiviti mana pon. Hahaha.

  • Twinkle twinkle little star page. This page cuma ada moon and stars je gitu. Boleh la kalau nak nyanyi ke sikit. Hahaha.
  • Under the sea theme pages, which includes swimming with the fishes and the cute little jellyfish.
  • In the garden theme pulak, boleh main tarik-tarik carrots and ada rama-rama jugak.
  • And lastly number page. 1-4 je with beads.

Yang buttons and beads tu memang jahit banyak2 kali punya, insyallah kalau Si Maisarah tak berubah jadi Hulk ok je tu..hahahaha..

So inilah dia gambar hasil busy book Mak Beba yang tak seberapa. I hope she enjoys it.

busy book for baby - cover pagebusy book for baby - twinkle star page busy book for baby - under the sea page busy book for baby - in the garden pagebusy book for baby - number page

Project ‘Quiet Book’ for Azri and Alif..

Another felt project by Beba..ye haa! Hahaha.. Project ni dah lama plan and dah almost siap dah sebenarnya.. tinggal sikit je lagi, tapi barulah sekarang nak buat post pasal project ‘Quiet Book’ ni.. or some people panggil ‘Busy Book’ tak kesah la memanakan.. tapi tujuan quiet or busy book ni ialah to keep the kids occupied and to let them busy playing the book so that they can be quiet..hahaha.. Sesuai la dua-dua nama pon.

Like every project, kita start dengan planning dulu..initially my plan is to make 1 quiet book that contains 8 activities in it. 1 page 1 activity. Lukis buduh2 je plan pages activity ape and roughly how I want it to look like gitu.. Please forgive me for the bad handwriting.. hehehe..

quietbookprogress-planningphase

Tapinya sejak aku start buat project ni and dok jahit-jahit tu, En Alif kita rajin betul duduk kat tepi sebok dok bertanya segala macam soalan, macam mana nak main lah, mak buat ape lah, ni ape ni mak etc2..poning mak melayan. Jadinya kang kalau buat satu je dah berebut pulak kot ngan Azri, kang da kecik hati ke pe pulak. So tukar la plan sikit. Jadinya buku tu nanti ade 2, with 6 activities dalam tu. So Mak kena tambah lagi 4 activities. meaning another 4 pages and another cover jugak. Bertabah lah mak..hahahaha..

Ok..panjang pulak cerita pasal planning. Lepas dah plan nak buat page ape segala ape ni kena lah gather all the materials. The most important material for this quiet book are the FELTS! Lots of colors..hehehe.. and yes..aku plan siap2 untuk page tu basic page is felt warna ape then for pokok daun semua tu..creatures and stuffs..agak2 je la berapa felt nak pakai and warna ape. Beads, ribbons, buttons segala mak nenek ntah ape2 tu..and sewing kit jangan lupa plak..jarum and benang macam2 kaler, gunting and etc..since before this pon macam dah berproject felt (project felt yang amik masa setahun nak siap..hahaha..bule bace kat sini :p) so most of the basic stuffs dah ade, dan jugak yang lebih-lebih felts sikit-sikit yang ade.

Tapinya kalau dah royan beli supplies berterbangan jugak la $$$$$.. hahaha.. semua craft supplies ni memang aku borong kat JajaKraf je..malas dah nak carik kat lain. Lagipon since dia pon based kat Tuaran je..jimat sket nak bayar tambang bendalah tu..hahaha..

quietbookprogress-gathermaterials

Sakan mak shopping..hahaha..

Okeh..plan siap! Barang semua ade..Siap! Ape lagi..start la buat..hahaha..dalam post ni takde tutorial or apa-apa freebies, cuma nak share keroyanan and kegumbiraan makcik beba sebab macam agak berjaya dalam ‘almost’ menyiapkan quiet book ni. Sikiiitttt je lagi..tapi nak gak post kat sini..ahahha..nanti dah siap buat post lain plak.. hahaha..

Jom tengok pages yang makcik beba ko dah siap buat:

quiet book - my name is page

‘My NAME is’ page. Somehow aku rasa page ni buruk..ahahahah..tatau la ape yang tak kena..tapi dah malas nak tukar ape2.. kat page ni untuk bebudak ni supaya tau eja nama macam mana.. Alif of course la tau eja nama dia dah..tapi since dia duduk kat sebelah tengok je ape aku buat..so kena lah buat sekali untuk dia..hihihi.. Nasib baiklah nama anak2 pendek je..pulak tu share 2 huruf yang sama.. senang kerja mak.. just tambah huruf ‘L” and ‘F’ je untuk nama Alif. Beg poket bawah tu untuk simpan semua huruf-huruf tu kalau tak dilekatkan kat velcro strip atas tu.quiet book - apple picking page

Tak tau apsal buat Apple picking page padahal duduk Malaysia..maybe lepas ni patut buat page petik mangga ke, buah kedondong ke..hahahaa.. dalam page ni apples tu guna snap buttons kasi lekat kat pokok tu..and bushes tu act as poket jugak. quiet book - jellyfish number page

So far, this is Azri’s favorite page..bukan dia kira kay..dia berusaha nak masukkan beads tu dalam mulut dia..hahahaa.. page ni takde plak gambar yang dah siap rupenya..hahaha.. Kata Alif, jellyfish tu cute..

Bawah ni plak untuk aktiviti ikat tali kasut. Aku bagi Azri kejap, aku rasa dia nak masukkan kat kaki dia plak..hahaha..quiet book - tie the shoe laces page quiet book - match the shape page

Match the shapes..konon2 belon la ni ade bentuk..bear comel tu pegang belon..sebab ape buat camni. Actually sebab mak risau kalau mende ni dibiarkan loose nanti dia akan lost..hahah..

and lastly…page Alien..one of my fav page. I did have fun making this one. hehehe.. Alien suke makan cookies dan cookies pon mak kasi ikat dalam mulut alien tu..hahaha..quiet book - alien zipper page

So currently kerja aku ialah to sew all the pages together, buat cover dia sekali and bukukan. Which nanti aku akan postkan camne end resultnya quiet book ni.. InsyaAllah target aku untuk siapkan dalam minggu ni jugak. Tak sabar nak siapkan..hehehe..

Oklah..itu je update untuk kali ni..

p.s: Owh..since hari tu ade member aku yang berminat ngan page Alien ni and request for template..InsyaAllah nanti aku sharekan kat blog ni dan jugak instructionnya camne nak guna template tu..

Incoming search terms:

  • cara buat quiet book (6)
  • diy quietbook bayi bawah setahun malaysia (2)
  • cara membuat quiet book (2)
  • cara membuat busy book sendiri malaysia (1)
  • cara membuat quiet book malaysia (1)

Name Frame for Alif (Felt Craft)

Suatu masa dahulu..ce~~ cam dah lama sangat jek..tapi agak lama gak la dah siap dah felt craft aku yang satu ni…aku buat pakai felt2 lebihan aku yang agak banyak gak laa..and mostly warna2 yang aku cam tak berapa nak berkenan sangat dolu2..hehehe..so hasilnye gini la..

name frame from felt

simple jek..tak banyak embellishments sebab tak beli..hehhe..still dalam process menambah collection of buttons and other things yang comel2..hehehe…

frame putih tu aku beli kat Daiso jek for RM5..kalau korang nak gak buat ala2 gini kat bawah ni aku wat short tutorial camne aku wat hari tu.. ๐Ÿ˜€

Step 1: Potong2 felt tu ikut suka hati asalkan boleh coverkan kertas A4 tu..then jahit jelujur jek kat along the felt kat tepi tu untuk cam konon2 nak wat kasi cantik.. :p

name frame from felt - step 1

Step 2: Then gam jek felt pieces tu ke kertas A4 pakai craft glue. Kalau nak letak brads ke letak before lekatkan ke kertas tu ek.. ๐Ÿ˜€

name frame from felt - step 2

Step 3: Then potongkan huruf2 nama in my case the letters A, L, I and F and jahitkan gak kat tepi2 tu ngan jahitan jelujur jugak..kalau tanak pon takpe..ikot selera sendri2 la..then bile dah siap gluekan jek atas background yang dah siap tadi tu..

name frame from felt - step 3

Step 4: Just letak la ape2 saje embellishments yang korang ade cam aku ni just letakkan riben and buttons jek..and semua pon kasi gamkan jugak pakai craft glue..

name frame from felt - step 4

and siap~~~ then boleh la masukkan dalam frame and boleh la gantung.. ๐Ÿ˜€ senang kan??

so tu jek la perkongsian aku untuk hari ni..hehe..lain kali buat post lagi..

 

p.s: semalam baru tengok ombak rindu..

 

Incoming search terms:

  • felt craft (172)
  • kertas felt (65)
  • Alif Name (1)
  • gam putih (1)

My Handmade Angry Bird Felt Handphone Pouch..

Dah lama dah nak buat post pasal hasil kerja tangan felt aku yang tak seberapa ni..tapi biasa laa.. :p

Actually aku pon tak sure la ape yang aku buat sampai tak tersempat2 nak update blog ni..padahal takde la banyak pon kerja yang dapat aku accomplish dalam sehari..huuu…

So..gini la rupenya bekas handphone angry bird baru aku tu..baru tak baru laaa..hehehe..baru post kat sini.. :p gambo pon cam gelap semacam plak..actually merahnye agak merah gak la..tak cam dalam gambar tu..

bekas-handphone-felt-angrybirdbekas-handphone-felt-angrybird-back

amacam? cam cute tak?? hehehe..siap ade bunga plak atas kepala angry bird tu..saje jek letak..cam ayu sket la konon..angry bird tu kompom betina…hehehe…payah gak la aku dok berusaha nak membuat rupe angry bird tu..

untuk yang nak tutup atas tu..aku just pakai velcro jek..senang nak bukak tutup..button tu seperti biasa just accessories jek..konon2 nak bagi cam cantek sket.. :p hohoho..

For now memang takde plan nak wat project felt baru pon..takde idea..hari tu ade la hati nak buat balik yang felt nombor2 untuk budak tu..kalau tak ingat boleh refer kat post aku yang pasal Nice gifts untuk budak2 made from Felt..kiranya dalam dah dalam 45% la buat…datang plak anak aku yang comel lote tu..ntah camne dier boleh capai plak beg buat kerja aku tu..abes la di guntingnye..huu..terus off mood nak buat…

Kay laa..that’s all for now.. ๐Ÿ˜€

p.s: cam dah lama plak tak join2 contest ni..nanti nak gi usha2 jap la kot2 ade contest best.. :p

Incoming search terms:

  • angry bird felt (55)
  • felt angry bird (48)
  • felt handphone pouch (40)
  • handphone pouch felt (23)
  • handmade handphone pouch (19)

Project Felt yang lama2 dlu..

fuh..fuh~~ tiup habuk yang dah berinci2 dah kat blog ni..hehehe…

seriously mood aku untuk berblog cam makin menjunam..nak cerita ape pon tak sure..cam idea tu tak datang..nak melalut cam malas..tu yang jadik sunyi sepi jek blog ni sejak akhir2 ni…

Update kali ni cam yang dah lama dlu gak…cuma cam tak pernah tertulis plak lagi rasanya kat sini…

Project ni cam ala2 lebih kurang sama ngan yang project buku nombor2 felt yang pernah aku buat dulu tu..tapi ni untuk Alif..shapes2 jek..and macam kononnye untuk memory game…

felt-memory-match-card

hari tu aku ade start satu project baru kecil kecilan..and kalau korang dah selalu bace blog aku ni mesti tau yang aku ni memang lambat sket kalau bab nak siapkan kerja ni…hahaha…tapi kerja sendiri laa…kalau aku wat kerja untuk orang of course la aku akan cuba wat the best and on time.. (cuma ada gak orang yang nak siap on time..tapi dah setahun setengah pon tak bayar2 lagi..huu~~)

bulan ni alhamdulillah cam ade rezeki tambahan plak..baru jek tadi dah masuk duit earnings from Heartbeat..then tetiba tak diduga ada yang tempah blog makeover ngan aku..baru jek hantar 1st draft tadi kat dier..hopefully dier suke la kan..skang ni aku cam more to clean and minimal look… ๐Ÿ˜€

Kalau ade sesape lagi nak memakeoverkan blog dier sila2 la contact aku ek..kalau nak tengok portfolio aku bule la melawat official freelance designer website aku…(will open new tab)

ok lah..that’s all for now…kalau aku rajin ade la update lagi kat blog ni..hahaha…

p.s: FM yang konon2 aku nak buat GA tu sampai skang aku tak tau katne..tu la bertuahnya kalau ade laki yang rajin mengemas..sampai dah tak jumpe :p

Felt ni buat Bookmark pon boleh!

Benda ni dah lama siap..gambar pon dok tersimpan jek dalam folder untuk gambar2 blog..hehe..sejak 2-3 hari ni cam perasaan malas tu cam melampau2 plak sikit..hehehe..tu yang nak update blog pon kurang mood nye..

Tapi nasib baik la at least sesi me’make over’ blog agak dah complete laaa…owh neway..kalau sesape nak me’makeover’ kan blog dier gak tapi takde masa ke…takde idea ke..or tak berapa nak reti menggodek2 html code ke..jangan bimbang..just contact aku jek..nnt kita bincang.. :p woh..cakap awal2..tak free kay..hehe..actually lately cam takde project plak nak buat..so cam ade la masa lapang..kalau minat boleh contact aku ek..kat blog ni ade borang contact us tu..sila guna ek.. :p or kalau nak tengok some of my portfolios dalam buat2 web design, blog design ni bule la pergi kat: http://creativelybeba.com. Kalau nak bukak kedai online pon bule.. ๐Ÿ˜€

Opss..apsal cam dah jadik post lain macam plak ni…hehee..berbalik pada tajuk…Felt Bookmark! Okay..presenting..My New(tak new sangat la kan) Felt Bookmark!

felt-bookmark

ย 

Ok tak? Dah lama plak aku takde bookmark…dok tanda jek buku pakai ape yang ade…pakai resit laa..business card laa..ade tu sampai flash card alif pon bule jadik bookmark gak..hahaaha…so bile cam boring2 takde mende nak buat..try la buat satu felt bookmark untuk diri sendiri pulak..macam2 project dah buat pakai felt..tapi satu pon takde untuk diri sendiri..hehehe…

felt-bookmark-diy

Simple2 jek..apsal warna hijau?? Sebabnye warna ni cam tak pernah pakai jek..hahahaa..banyak Felt aku yang tinggal mostly warna yang striking..terang2..and hijau ni cam tak berapa favorite sangat la..tu yang tak terusik tu… :p

Ok laa..tu jek for now…

Incoming search terms:

  • felt bookmark (38)
  • cara buat frame gambar felt (16)