Project ‘Quiet Book’ for Azri and Alif..

Another felt project by Beba..ye haa! Hahaha.. Project ni dah lama plan and dah almost siap dah sebenarnya.. tinggal sikit je lagi, tapi barulah sekarang nak buat post pasal project ‘Quiet Book’ ni.. or some people panggil ‘Busy Book’ tak kesah la memanakan.. tapi tujuan quiet or busy book ni ialah to keep the kids occupied and to let them busy playing the book so that they can be quiet..hahaha.. Sesuai la dua-dua nama pon.

Like every project, kita start dengan planning dulu..initially my plan is to make 1 quiet book that contains 8 activities in it. 1 page 1 activity. Lukis buduh2 je plan pages activity ape and roughly how I want it to look like gitu.. Please forgive me for the bad handwriting.. hehehe..

quietbookprogress-planningphase

Tapinya sejak aku start buat project ni and dok jahit-jahit tu, En Alif kita rajin betul duduk kat tepi sebok dok bertanya segala macam soalan, macam mana nak main lah, mak buat ape lah, ni ape ni mak etc2..poning mak melayan. Jadinya kang kalau buat satu je dah berebut pulak kot ngan Azri, kang da kecik hati ke pe pulak. So tukar la plan sikit. Jadinya buku tu nanti ade 2, with 6 activities dalam tu. So Mak kena tambah lagi 4 activities. meaning another 4 pages and another cover jugak. Bertabah lah mak..hahahaha..

Ok..panjang pulak cerita pasal planning. Lepas dah plan nak buat page ape segala ape ni kena lah gather all the materials. The most important material for this quiet book are the FELTS! Lots of colors..hehehe.. and yes..aku plan siap2 untuk page tu basic page is felt warna ape then for pokok daun semua tu..creatures and stuffs..agak2 je la berapa felt nak pakai and warna ape. Beads, ribbons, buttons segala mak nenek ntah ape2 tu..and sewing kit jangan lupa plak..jarum and benang macam2 kaler, gunting and etc..since before this pon macam dah berproject felt (project felt yang amik masa setahun nak siap..hahaha..bule bace kat sini :p) so most of the basic stuffs dah ade, dan jugak yang lebih-lebih felts sikit-sikit yang ade.

Tapinya kalau dah royan beli supplies berterbangan jugak la $$$$$.. hahaha.. semua craft supplies ni memang aku borong kat JajaKraf je..malas dah nak carik kat lain. Lagipon since dia pon based kat Tuaran je..jimat sket nak bayar tambang bendalah tu..hahaha..

quietbookprogress-gathermaterials

Sakan mak shopping..hahaha..

Okeh..plan siap! Barang semua ade..Siap! Ape lagi..start la buat..hahaha..dalam post ni takde tutorial or apa-apa freebies, cuma nak share keroyanan and kegumbiraan makcik beba sebab macam agak berjaya dalam ‘almost’ menyiapkan quiet book ni. Sikiiitttt je lagi..tapi nak gak post kat sini..ahahha..nanti dah siap buat post lain plak.. hahaha..

Jom tengok pages yang makcik beba ko dah siap buat:

quiet book - my name is page

‘My NAME is’ page. Somehow aku rasa page ni buruk..ahahahah..tatau la ape yang tak kena..tapi dah malas nak tukar ape2.. kat page ni untuk bebudak ni supaya tau eja nama macam mana.. Alif of course la tau eja nama dia dah..tapi since dia duduk kat sebelah tengok je ape aku buat..so kena lah buat sekali untuk dia..hihihi.. Nasib baiklah nama anak2 pendek je..pulak tu share 2 huruf yang sama.. senang kerja mak.. just tambah huruf ‘L” and ‘F’ je untuk nama Alif. Beg poket bawah tu untuk simpan semua huruf-huruf tu kalau tak dilekatkan kat velcro strip atas tu.quiet book - apple picking page

Tak tau apsal buat Apple picking page padahal duduk Malaysia..maybe lepas ni patut buat page petik mangga ke, buah kedondong ke..hahahaa.. dalam page ni apples tu guna snap buttons kasi lekat kat pokok tu..and bushes tu act as poket jugak. quiet book - jellyfish number page

So far, this is Azri’s favorite page..bukan dia kira kay..dia berusaha nak masukkan beads tu dalam mulut dia..hahahaa.. page ni takde plak gambar yang dah siap rupenya..hahaha.. Kata Alif, jellyfish tu cute..

Bawah ni plak untuk aktiviti ikat tali kasut. Aku bagi Azri kejap, aku rasa dia nak masukkan kat kaki dia plak..hahaha..quiet book - tie the shoe laces page quiet book - match the shape page

Match the shapes..konon2 belon la ni ade bentuk..bear comel tu pegang belon..sebab ape buat camni. Actually sebab mak risau kalau mende ni dibiarkan loose nanti dia akan lost..hahah..

and lastly…page Alien..one of my fav page. I did have fun making this one. hehehe.. Alien suke makan cookies dan cookies pon mak kasi ikat dalam mulut alien tu..hahaha..quiet book - alien zipper page

So currently kerja aku ialah to sew all the pages together, buat cover dia sekali and bukukan. Which nanti aku akan postkan camne end resultnya quiet book ni.. InsyaAllah target aku untuk siapkan dalam minggu ni jugak. Tak sabar nak siapkan..hehehe..

Oklah..itu je update untuk kali ni..

p.s: Owh..since hari tu ade member aku yang berminat ngan page Alien ni and request for template..InsyaAllah nanti aku sharekan kat blog ni dan jugak instructionnya camne nak guna template tu..

Incoming search terms:

  • cara buat quiet book (6)
  • diy quietbook bayi bawah setahun malaysia (2)
  • cara membuat quiet book (2)
  • cara membuat busy book sendiri malaysia (1)
  • cara membuat quiet book malaysia (1)

My own Handmade Fauxdori

It’s been a while since aku BERNIAT nak berplanner-planner ni..hihihi.. Niat di hati tu of course lah nak improve sikit discipline diri ni..so start dulu from task level je.. Task management. Hari-hari buat TO-DO list and try to complete it all dalam hari tu..before this ade jugak buat..pakai post-it notes je..memula ok gak lah..then macam slowly ke lauttt juge..hahaha.. So far it’s been almost 3 weeks aku start berplanner ni. So far so good.

Memula tu takde la macam ade specific planner in mind ke pe..tapi macam ingat nak carik freebies kat internet je..tapinyaaa tetibe, tak ingat sape ntah dok share satu video ni kat FB, and ntah kenapanya aku pegi tengok..terus la macam..haaa..nak macam tuuu… hahaha..gedik tak gediknya..nak dipendekkan cerita akhirnya aku berjaya siapkan my own handmade fauxdori planner saya. Pakai kertas sajeeee…

my faux paper dori

Boleh la kan..hahaha..jimat punya pasal..mahal wooo aku tengok mende alah planner ni.. kat bawah ni gambar dalam dia..normally for fauxdori ni  (yang original punye called midori traveller’s notebook) macam ade diorang buat dashboard bagai.. tapi aku belum ade lagi..dah ade dah idea nak buat camne. Poket transparent tu aku beli kat Daiso je..untuk simpan stickers etc untuk konon2 nak deco pages kasi comel-comel gituuu.. tapi takde la comel mana pon kaannnn…my faux paper dori - inside

One reason kenapa aku terpikat ngan planner jenis ni sebab macam tengok diorang dok deco2 cantik nyaaaa… So far ade banyak gak brand yang glemer macam filofax, kikki k la ape la bagai..masing2 macam style lain2..yang Midori ni..which my fauxdori inspired from dia cuma pakai elastics je bind inserts segala tu. And inserts tu pon boleh buat sendiri juga. Kat Etsy banyak aku tengok jual pdf template for inserts ni, tapi harganya boleh tahan gak la kalau convert ke RM..lagi2 lah dengan keadaan Ringgit sekarang ni kan.. kalau nak personalize tambah lagi duit..hahaha.. Jadinya aku pon buat je la sendiri and fully personalized untuk kegunaan aku.

Gigih yang gedik gak la kan..hahaha.. nak jugak tu.. Meh tengok ape inserts yang aku letak dalam fauxdori saya ni..

First insert dalam planner aku ni untuk Personal Details. Ade pages for personal info, life goal, wish list, fav thing, love ones, and password log.my faux paper dori - personal insert

For monthly and weekly planner aku buat undated je. Senang tak yah buat banyak2 kali kang.. dalam satu insert aku letak 3 months worth of pages. Month at a glance page untuk letak tarikh2 penting, macam birthday ke appointment doctor ke public holidays ke pe ke..then weekly pages untuk daily tasks and what to achieve untuk minggu tu. No daily planner for me..it’s too much..hahahaha..saya tak mampu..my faux paper dori - monthly/weekly insert

Ini plak insert untuk Project Planner saya. Contoh macam project ‘Quiet Book Azri’, project ‘2014 review photobook’ and etc..my faux paper dori - project planner insert

And sebagai blogger picisan, nak jugak lah ade blog post ideas planner ni.. hahaha..my faux paper dori - blogpost ideas insert

yang ni pulak insert untuk party planner. Kegunaan untuk setahun sekali kot..hahahaa..print sekali bule guna few years.. selalunya party birthday bebudak ni je lah pon.. InsyaAllah tahun depan ingat nak buat kat rumah sendiri pulak..nak cuba-cuba host makan-makan sendiri kat rumah sendiri. Sebelum ni samada kat rumah PIL or rumah mak pak aku kat Kajang or kat tadika je.. tengok lah macam mana..kot kesampaian niat aku tu..hihihi.. 😀my faux paper dori - party planner insert

Ade lagi satu insert sebenarnya..untuk conteng-conteng je..for random thought, doodles, ape2 je lah..tak plak amik gambo..tapi aku just buat grid pages je..

Hehehe..mak still excited ngan planner ni..baru nak belajar-belajar macam mana nak deco sikit2..gi memana sebok carik stickers and washi tapes memurah and comel-come..hahhaa..

Okay lah..tu je lah celoteh saya untuk post kali ni..

Incoming search terms:

  • buat planner sendiri murah (2)
  • kat mana beli insert planner (1)

Make your own Alif Ba Ta Flashcard Tutorial (with Free Printable)

Hi and assalamualaikum,

Dah lama actually nak post pasal tutorial on making your own Alif Ba Ta flashcard ni. Before this ada dah aku buat post pasal macam mana nak buat flash card Alif ba ta sendiri ni kat post: [How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card but this time macam ala-ala upgrade la version 2 gitu. hehehe. The one before pon ok je lagi kalau nak ikut and the template pon still available for download. But as mentioned in the title yang sebelum ni ‘mini size’ je. For this one I made it bigger.

See how En. Azri kita ngan Alif Ba Ta flash card ni in action..hehehe..

alifbata-flashcard-tutorial

So let us start our tutorial to make this Alif-Ba-Ta flash card. First thing first is to gather all the materials, letak depan mata supaya nanti tak stress cari barang tak jumpe..hahaha.. The basic materials and tools that you need are:

  • The printed pages of Alif-Ba-Ta rainbow flash card. ( You can refer to this post for download instruction, or if you want the Alif-ba-ta yang berbaris atas, I’ll give you the download link at the end of this tutorial. 🙂 . Aku print atas manila card A4 size je. Murah sikit beli kat Czip Lee, Kajang hari tu.. tapi kalau nak pakai Art Card tebal pon ok gak. Asalkan tebal ok kot. Art Card yang gsm dia 200 above gituu.. )
  • Adhesive book wrapper. (Mende alah ni macam sticker transparent yang besoo..ade jenis bertexture bagai but I prefer the clear type)
  • Gunting
  • Credit card ke or membership card ke pe. ( Aku pakai kad membership Toys R Us :p)
  • Optional: Rounded corner cutter, cutting mat, pembaris besi and round cutter cap ayam.

make your own alif ba ta flash card tutorial

Step 2: Lepas semua barang dah ade. Boleh la gunting flash cards kita.

Step 3: Peel one side of the sticker and susun our flash cards cantik-cantik atas tu.

Step 4: Then peel lagi satu side and carefully lekatkan kat atas flash cards tu so that the 2 sides of the sticker melekat kat depan belakang cards tu. Use the credit/membership card to smooth the surface and remove air bubbles. Dah siap tu your flash cards will look like in the picture on step 5.free printable alif ba ta flash card

Step 6: Use whatever tools you like to cut the plastic wrapper. Memula aku macam nak pakai pisau tu tapi macam pakai gunting lagi senang. hahaha..

Step 7: It is safer for babies and kid to make sure that there are no sharp corners on the card. So you can do it manually with scissor je, belasah la asalkan tak tajam or you can use rounded corner cutter macam dalam gambar tu. My new favorite tool..baru je beli hari tu..dah lama mengidam..hahaha.. :p So hasilnya jadilah macam kat step 8 tu..

Then ulang lah semua steps tu sampai la habis semua flash card kita…lepas tu SIAP! dan dah boleh bagi kat anak2 kita supaya diorang boleh gigit2 sepah2 then kita pon kena kemas setiap 12 minit..yeay! 😀 hahaha..

Owh..ye kan..sebelum aku lupa..the FREE printable, untuk flash card huruf hijaiyah berbaris atas tu kan. Boleh download kat link bawah ni.

DOWNLOAD LINK HERE: https://app.box.com/s/grnyldhnd5ff9msb5pjkcykfom8guo1l

Special Note: Template untuk alif ba ta berbaris atas ni aku buat dia supaya kalau korang print depan belakang ngan template Alif Ba Ta rainbow tu dia akan match. Meaning Alif Rainbow and Alif baris atas akan duduk depan belakang. So kalau nak print satu set for each template boleh or nak buat depan belakang sekali pon bule..But careful time print tu..aku pon tatau la printer aku weng ke pe tapi top margin macam lari sket..ade a few pages je yang elok..hahaha..tapinya mak tak rajin nak print balik..kertas limited and ink cartridge pon mahal.. (T _ T) huuuu..contoh yangn tak menjadi macam dalam gambar bawah ni..

alifbata-flashcard-tutorial-04

Ok lah..harap korang buat lagi cun dari hasil yang aku buat ni..hahaha…Kalau korang dah buat nanti share la jugak ye ngan aku. Nak gak tengok..hehehhe..and kalau korang rasa post ni berguna, please spread the word and share this post too kay.. Mana la tau kot ade lagi sesape nak buat gak Alif Ba Ta flash card ni untuk anak-anak diorang..hehehe..

p.s: My Free printable is strictly for PERSONAL USE only ye.. Jangan buat meniaga pulak..hahaha..

Incoming search terms:

  • hijaiyah flash card printable (4)
  • alif ba ta printing (3)
  • alif ba ta printable (2)
  • nu vot (2)
  • printable flashcard hijaiyah (1)

Miles From Tomorrowland Giveaway!

It’s been a while since aku join any giveaway ni. Masa Alif kecik2 dulu memang rajin gak lah masuk. Ada lah few times we got lucky and win something. hehehe.. Nak carik kat mana nak join contest or giveaway pon dah tak tau dah..hahaha.. Giveaway ni tak sengaja terserempak kat group Facebook WAHM.. The owner of the blog, Ayuni namanya post kat group tu. So, mak nak join sebabbbb….

miles from tomorrowland giveaway!

Huuu..see, hadiah dia… Miles from Tomorrowland Bento Box set gituuu..

Kat rumah ni boleh dikatakan channel Disney Junior ni memang almost seharianlah kat TV tu..dah tu sejak cerita ni keluar bebaru ni bukan Alif je yang sakan tengok..si Azri tu pon ikut join sekali. Kalau keluar lagu Miles from Tomorrowland ni menari2 ha sambil nyanyi2.. (^_^);

“Ayels, ayels. Ayels, ayels” kata Azri..hahahaa..

wathcing miles from tomorrowland

Maknya pon kadang-kadang layan gak cerita ni. Suke tengok Admiral dia yang ade kepala dua tu..kelakar je..hahaha..

Nak ajak korang join giveaway ni sesame nanti chance aku nak menang berkurang plak..hahaha..tapi kalau nak join gak meh ler..boleh tengok cara-caranya kat post Puan Ayuni kita kat sini. Takde blog pon boleh join juge.. Lupa pulak.. kalau nak join cepat-cepat sikit..giveaway ni habis on 15 september nanti.. 😀

Since pemenangnya nanti randomly selected, mak ade sikit mandom sket perasaan sebab memang payah beno nak menang kalau anything yang involve luck ni..hahahaa..

Doakan saya menang ye kawan2.. *icon pompuan baju merah menari salsa dalam whatapps* :p

Azri’s vocab at 1 year 6 months young

Kejap je rasanya tetibe anak bujang saya yang no. 2 ni dah pon setahun setengah rupanya.

azri1y6m-babytalk

Alhamdulillah, he’s healthy, cheeky, adventurous and membesar bagai johan. Hahaha. So berbalik kepada tajuk hari ni vocab Azri si budak 1 tahun 6 bulan ni.

Dulu dia suka cakap ‘eee aaaa!’ Hahaha comel gile. Tapi sekarang macam dah kurang pulak dengar. Ruginya tak sempat nak record. Huu. But so far ape yang Azri macam dah tau sebut and mak paham ape yang dia maksudkan:

  • Mak and ayah
  • Abam – abang
  • Hi and bye
  • Kummm – assalamualaikum la tu kot. Selalu cakap depan pintu.
  • Kak – buka
  • Mammam – makan
  • Jin – change (nak tukar side time bf)
  • Mot – remote (nampak beno asik tgk tv je kejanya kot ^_^;)
  • Cat or buat bunyi meow – kucing la kan..hehehe..
  • Dog or buat woof woof
  • choo choo – bile nampak train on books ke tv ke..

For now macam tu je yang aku ingat skang ni. Hahaha. Kalau ade lagi nanti edit balik. 😀