Tag Archives: demam

En. Alif demam sejak semalam..

Tetibe jek plak Alif demam…padahal pagi semalam dier ok jek berlari2 kat tempat kitorang main bowling tu..hohoho..sempat lagi plak main bowling kan..mak ngan rina ngan ciki pon ade…mak and rina mmg selalu gak gi bowling..emak siap ade bola sendri tu..heehhe..dier beli 2nd hand la tapi… 😀 tapi terer la main…

aku..takyah cerita laa..asik cedera jek kalau main bowling..so cam tak suke..semalam main cedera la ibu jari..sakit wooo….

opss…sambung balik cerita Alif demam…masa on the way balik from bowling Alif tido dalam kereta…cam biasa la Alif..dier kalau dalam kereta mmg senang tido atas car seat dier tu…lama gak dier tido..2 jam kot gitu..

tup2 bile Alif bangun cam panas jek badan dier…baru jek aku bersiap2 nak gi lowyat ngan ayah sbb nak beli henpon..huu..terpaksa la kensel…and bawak Alif pergi klinik..aku pon pelik gak sbb cam takde ape2 tetibe jek panas btol badan dier…gi klinik doktor kasi ubat…biasa2 laa..

tapi biasa la en. Alif, tak senang la nak kasi dier makan ubat kan….skang ni kalau dier nampak jek aku dier cam nampak UBAT BESAR bergerak agaknye..mesti nak cebik2 nangis gi carik maksu Z-dah dier..tido pon nak ngan maksu..takut aku bagi ubat time dier tido ke? haahaha..ntah laa…

tapi still tak kebah lagi demam dier…cam ade panas lagi..tu la..payah sangat nak makan ubat…skang ni dier tengah tido…mintak2 la esok dah baik…huuu…

alif-demam

kalau dier demam aku pon tak lena tido..semalam kejap2 dier terjaga..pastu aku kasi rambut dier basah2 sket..supaya kepala dier tak panas..dier ni tak suke kalau orang letak towel basah ke yang cool fever tu ke atas dahi dier..so aku kena basahkan jek la kepala dier..kalau dier dah lena betul baru la cam bule gak la letak towel basah tu kat kepala dier..

hopefully Alif baik demam before flight balik KK Ahad ni…huu..sian la dier kena travel time tak sehat karang..

Incoming search terms:

  • demam (43)
  • gambar lagi demam (18)
  • lagi demam (12)

demam kejap…

semalam demam plak Alif..seb baik la kejap jek..and suhu pon tak tinggi…

tapi malam tak selesa gak la dier tido..tapi aku just lap2 jek la kepala dier ngan towel basah..kat bahagian rambut jek ye..jangan kat lain..meraung dier kang…payah lak…tak tau la apsal dier tak suke..

petang tadi dah baik dah..alif pon dah hepi ke hulu ke hilir berjalan2…budak ni mana pandai duduk diam..jarang gak la sebenarnye dier duduk diam..mesti berjalan..kalau tak pon tengok tv sambil berdiri…

bile boring2 dier kacau aku plak..hahaha..

panas la hari niii..cam bahang gile..terasa cam nak mandi jek walopon dah malam gile ni..sekali sekala tak pe kot.. :p

skang ni cam nak sangat gi makan kat kedai yang makan thai food ni..dlu masa aku dok menyewa kat Sri Kembangan ade satu kedai ni..ape nama tak tau la..tapi kitorang panggil ‘Kedai Ikan’ sbb kat tepi dinding dier ade lampu bentuk ikan.. 😀

Mmg situ jek la kitorang berulang…seriously masa tu mmg kat situ sedap gile la tom yam dier..pedas, pekat, isi byk..mmg terbaik laaaa…kalau time banyak sket duit aku ngan Anas mmg makan berabes la kat situ..kitorang order:

  • Nasi Putih
  • Tom Yam Ayam
  • Ikan siakap stim/Kerapu goreng 3 rasa/apa2 ikan jek laa..
  • Kangkung belacan/baby kailan
  • Puyuh Goreng Rangup..krup..krup..
  • Telur Bungkus
  • Air Buah

Makan 2 orang normally dalam RM40+ laa…tapi mmg puas hati every time makan kat situ…

Tapi last time kitorang gi sane tukang masak dah tukar plak..so cam tak sebest dlu laa…and skang ni pulak dah dok KK ni tak tau la mana nak dapat makan lauk gitu…En. Anas ni nama jek orang Sabah..tapi bukannye tau sangat pon pasal Sabah ni..dari kecik dok menaun kat Kajang (Sekolah Menengah), then kat Shah Alam (UiTM)..

Tapi style orang Sabah ni pon kadang lain sket…pernah dlu aku order Kueh Teow Tom Yam…tapi Tom Yam diorang jenis yang letak santan tu…aku tak ske..and tak pedas..cam lemak jek..cam dah ala2 kari plak..huu..

Bile la dak p nak belanje Tom Yam ni…yum yum…

Tom Yam

Gambar hiasan (source: google.com)

cam bercampur2 jek update hari ni..hahaha..kay laa.. 😀

Incoming search terms:

  • kuey teow tom yam (23)

Rehat sebentar bersama alif (rehat ke kalau ngan alif?)

huu..seperti yang dah diceritakan before this..aku demam..huu..tak elok pon lagi ni..dah la ayah alif plak ada meeting kat pitas..ntah kol bape la tu agaknya sampai umah…

huu..gigi geraham aku kat belakang sekali tu cam dok menggigit2 gusi aku and jadi bengkak..huu..then semalam dah selamat dah gigi tu dicabut..nasib baik la senang jek dicabut, tak payah minor surgery…so kena RM80 jek semuanya..gusi dah tak sakit..tapi bengkaknya belum surut lagi…

malam semalam pergi gak jumpe doctor sebab demam still ada lagi..38.5 degree celcius gak demam aku..rupanya demam tu bukannya sebab gusi tu kot..tapi sebab tonsillitis.

Symptoms of tonsillitis include a severe sore throat, (which may be experienced as referred pain to the ears), painful/difficult swallowing, coughing, headache, myalgia (muscle aches), fever and chills. Tonsillitis is characterized by signs of red, swollen tonsils which may have a purulent exudative coating of white patches (i.e. pus). Swelling of the eyes, face, and neck may occur.

source: http://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillitis

Seriously mmg cam lagi seksa dari sakit tekak biasa ni..huu..makan pon tak selera..rasa pahit semacam jek..

Minum air milo pon boleh rasa pahit..huu..

Bercakap pon terasa sakitnya..jadi cam malas cakap..nak panggil alif pon malas..hahaha..dier tu aku nak belikan high chair la untuk makan tu..senang dier duduk jek setempat sambil makan..sekarang ni dier takde tempat specific untuk makan..dah tu sejak dah jalan ni kan..sambil makan dok ke hulu ke hilir..tiap kali nak suap kena panggil datang..pastu kang lari balik..adoi la budak sorang ni…

Alif pon cam agak kesian hari ni..cam terbiar sket..huu..pastu makan pon cam sikit jek..tak tau la nape..tak sedap ke? hehe..tapi mmg simple gle jek wat..

mintak2 la cepat sket baik..demam still ade sket2 lagi..tapi tekak ni mmg cam tak kurang pon dari semalam..huu..

p.s: sorry la kawan2 ye..tak dapat nak berblogwalking, comment pon cam tak reply lagi..huu..nanti dah sihat baru sambung balik aktiviti..

p.p.s: untuk Love is you and Me contest plak..still dalam progress..dah dapat semua feedback from juri jemputan..bila dah sihat kang boleh dah nak buat keputusan untuk Top 10 rasanya..Insyallah..

Mak Alif plak domam…

haiyo..just a short update jek..pening ni..tapi sebok gak nak update..hahaah..

petang ni nanti ada appointment ngan dentist..harap2 la takde kena mengena ngan gigi geraham bongsu ni..silap2 kang kena wat minor surgery plak…nak kate saket tu tak tapi kalau menguap mesti cam rasa saket sket kat gusi paling dalam kat atas belah kanan ni…..

part demam ni ntah laa…semalam actually dah nak pergi jumpe dentist..tapi bole ke semua dentist tutup pukul 5pm..sebab cam tak berapa saket tu relax2 la jalan2 jap…then gi makan kat restaurant..masa tu pon cam mata tu rasa berat jek..cam ngantuk..tp sah2 la tdo cukup jek..makan pon cam dah tak berselera..cam tawar jek semua..dak p dok cakap mmg nak demam kot awak ni..pas makan, on the way balik tu dah start berat jek kepala..and nafas pon start panas..hailaa..masin mulut dak p..domam dahh…balik2 jek terus baring tido..mmg tak larat sgt..

ni pon cam ade kurang sket…ayah alif terpaksa la amik cuti hari ni…tolong tengokkan alif..mak alif tak larat nak mengekor dak kecik sorang tu..sejak dah baik demam dier ni…dah mengganas dah..kalau nak something tu tak boleh lah kalau tak dapat gerenti bising..cam ala2 dah pandai memberontak plak..huu…