Kickapoo tak halal? Cuba korang check betul2 dlu..

Lately aku dok jalan2 kat blog2 member blogger ni banyak plak aku jumpe pasal kata yang Kickapoo ni tak halal, tapi korang sure ke ape yang korang copy and paste tu betul? This is the message yang normally being copy and paste:

‘Assalamualaikum..pengumuman untuk semua, sebenarnya, air kickapoo yang kita selalu beli dan minum itu berasal daripada SYARIKAT ARAK! nama syarikat itu adalah Monarch Baverage. Untuk bukti lebih lanjut, layari: http://www.monarch-beverage.com/home.htm, http://www.kickapoojoy.com/history.html Tolong sebar2kan kepada semua. Tolong berheti membelinya’

Sebelum buat keputusan pasal ni harap korang baca dlu kat bawah ni betul2  😀

Aku click kat first website tu cam dah down plak..tapi kalau pergi kat http://www.monarch-beverage.com memang ye la company arak..and kalau korang tengok kat product diorang takde plak mentioned Kickapoo ni kat website diorang..and as for the 2nd link tu..down terus..

disebabkan tu aku sesaje la dok menggoogle lagi tentang ni..menarik..eventho aku bukanlah peminum Kickapoo. :D.

and I found this post: http://erisar.blogspot.com/2008/04/kickapoo-bukan-keluaran-syarikat-arak.html . Kat bawah ni main point yang aku dapat dari blog di atas..

Akhirnya kerana pakcik google, aku temui jawapan. Mungkin ia bukan jawapan konkrit tetapi aku sudah dapat jawapan. Kickapoo yang didakwa dibuat oleh syarikat arak BUKAN keluaran syarikat arak. Malah di Malaysia, ia dibuat oleh Permanis Sdn Bhd yang merupakan pembekal Pepsi F&N dan pelbagai minuman ringan yang lain.

Ini hasil tanyaan Pakcik Google.
Aku mendapati ada dua buah company dengan nama yang lebih kurang sama

1. Monarch Beverage Company
url: http://www.monarch-beverage.com
Alamat:
3737 Waldemere Road
Indianapolis, IN 46241
1-800-382-9851

2. The Monarch Beverage Company
url: http://www.monarchbeverages.com
Alamat:
1123 Zonolite Road NE
Suite 10
Atlanta, GA 30306

Syarikat (1) merupakan pengeluar Beer dan Wine dan segala macam mak nenek lagi.
Info lanjut disini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monarch_Beverage,_Inc.

Syarikat (2) merupakan pengeluar softdrink.
Info lanjut disini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monarch_Beverage_Company

Yang menariknya menurut Wikipedia
“Monarch Beverage Company is a localized beverage distributor entirely unrelated to the Atlanta, Georgia international beverage company, The Monarch Beverage Company.”

So sebenarnya ada 2 syarikat yang namanya hampir sama tapi takde kaitan antara satu sama lain.

  • Monarch Beverage Company ( http://www.monarch-beverage.com) <– pengeluar arak..
  • The Monarch Beverage Company ( http://www.monarchbeverages.com)  <– pengeluar soft drinks and kickapoo..

Kalau korang pergi kat website company no.2 tu korang akan jumpa kickapoo as one of their product.

Kalau tak silap aku dlu aku pernah tengok kat Kickapoo ni ada logo halal kot..tak sure la sebab aku jarang tengok..and aku dlu pernah kerja ngan Permanis Sandilands ni..rasanya kitorang ade distribute kickapoo..haha..dah lama..aku pon lupe..

Tapi pembetulan untuk tuan punya blog erisar ni F&N tu bukan Permanis punya..tapi Pepsi tu betul la..antara produk permanis ni Pepsi, Mirinda, Excel, Bleu Mineral Water etc..

So terpulang la kepada peminum tegar Kickapoo ni nak percaya yang mana… 😀

kickapoo tak halal

pic: google.com

written by beba

Incoming search terms:

  • kickapoo halal (29)
  • air kickapoo (18)
  • air kickapoo haram (13)
  • air kickkapoo (2)
  • pembekal minuman kickapoo (1)

4 thoughts on “Kickapoo tak halal? Cuba korang check betul2 dlu..”

Please let me know what do you think about this post. :D