Invoice oh invoice..pening aku disebabkan ko…

aku tengah buat invoice..sebab aku dok buatkan website untuk one company ni..and of course la company akan minta benda2 camni..tapi aku ni bukannye tahu menahu pasal invoice ape kejadahnye ni..so dok sebok tanya pakcik google ape yang nak diincludekan in invoice ni…huu..

tengok invoice ni..berdesign2 bagai..jumpe kat en. google..

invoice design

credit: http:[email protected]/

tapi takde la aku nak buat gini..

maybe cam gini kot..tapi simple lagi..

invoice

credit: http://nubbytwiglet.com

hehe..benda yang penting tak carik plak..dok tengok design plak..hahaha..

tak paham aku invoice2 ni..pening kepala..dah la kena ada agreement plak lagi..pening lagi dok menggoogle benda2 macam ni..

setahu aku invoice ni bagi masa nak mintak payment..tp aku dah dapat payment baru nak sebok buat invoice..haahah..so tak tau nak tulis camne kat invoice tu…

kang kalau dah siap aku kasi tepek kat sini… 😀

tapi pas dah officially announce special project aku (sah2 la korang dah tau ni kan..huu)

written by beba

Incoming search terms:

  • invoice design (25)
  • invoice (11)
  • macam mana nak buat invoice (1)

5 thoughts on “Invoice oh invoice..pening aku disebabkan ko…”

  1. yanty

    invoice nak bg bile2pn tak kesah.. yg penting ade.. sumtimes org beli barang guna PO jek… dah bayar then baru dpt invoice.. yg penting invoice ni mesti ade.. utk audit especially..

    1. beba Post Author

      @netty takde laa..yg mintak tu boss besar la tu..hehehe..small company jek..

      @yanty alamak yanty yang saya tau PO tu purchase order jek..tp tak tau le bile masa guna ke ape ke..yang ni kira cam ala2 konon2 nak mintak bayar la kot..eventho sebenarnye dah fully paid..hehe..

      @k.izan wat dua2 la k.izan..kata pon keja sendri..tu la nak kena belajar sket2 ni..flow jual beli ni..at least nampak la cam professional..baru la orang percaya.. 😀

  2. Aunz

    Basic Invoice kene ada bende2 nie:
    1) Invoice No.
    2) Delivery Order No. (D.O No.)
    3) P.O No. / Contract No.
    4) Date
    5) Decription
    6) Quantity
    7) Unit Price
    8) Total Amount
    9) Grand Total Amount
    10) Payment Terms
    11) Lorry No.
    12) Authorised Signatory

Please let me know what do you think about this post. :D