ape nk kena bawak g spital nnt ek??

huu..skang ni aku cam nk start da packing brg2 ntuk bawak g hospital nnt..mana la kita tau kann…kalu in case ape2 at least da siap beg tu tinggal nk angkut jek..xpayah la kang ketar2 nk kemas2…kalu nk suh en anas kite kang..xtau la ape yg dier bawak..hehehe…

so aku perlukan pendapat korang2 yg da penah deliver ni pasal ni…barang ntuk baby rasanya ok kot..sbb aritu kitorang pegi kat hospital tu ntuk tgk2 tempat nurse tu ade cakap ape yg perlu bawak..yang penting dier cakap bawak..baby wipes, botol susu (in case kalu susu xde ke…huu..hopefully x laa..aku betol2 nk bf baby boy ni..huu..) and baju ntuk baby boy bile nk discharge nnt..tu jek..yg lain diorang provide…so yang aku nk tau brg2 ntuk emak baby boy ni..ape jek yg kena bawak? orang beranak pakai baju ape ek? hehe…harap korang bule kasi suggestion…

woh..aku ade satu citer besh!! (bagi aku la kot..n bagi org yg suke bace novel2 ni..) kat 1Borneo da nk bukak satu kedai buku ni..mmg da lama da aku tunggu kedai ni bukak…setiap kali pergi 1Borneo mesti g tgk2 gak dengan harapan kedai ni da bukak..hohoho….td baru jek pas balik dari sane…officially kedai tu bukak ESOK!! yeay…banzai!! td usha2 kat dalam tu ade la nampak satu shelf yang tinggi n agak besar gak kat dinding tu tulis ‘Fantasy and Science Fiction‘ hohoho..anyway aku bace buku fantasy jek..science fiction aku xsuke..huu..

da beberapa tahun gak aku melekat ngan novel2 genre fantasy ni..first author yg buat aku terpikat dok bace buku jenis ni is David Eddings, pastu da macam2 da authors yg aku try n some of them mmg besh mcm Anne Bishop, Trudi Canavan..n many more..David Eddings ni aku ade almost all of buku dier..skang ni dok tunggu new book sambungan dari cite yg aku bace tu kuar..heheh…fyi biasenya buku2 fantasy ni bukan single book..tp sometime 2 buku..or 3 buku…xpon 5 – 6 books…yg paling panjang penah aku tgk ( xbace ye..) xingat la sape author nyer..tp sampai 20++ agaknye…tu mmg melampau la kot..hahaha..mana la nk ingat cite2 yg belakang2 tu da kalu panjang sangat macam tu..hehehe..

buku2 fantasy ni byk gak yg da dibuat movie…cam Lord of the Rings (ni mesti sume org tau), Eragon ( 1st book of The Inheritance, 2nd Book : Elders, Latest : Brisingr..kalu xsilap aku ade Book 4..), The Golden Compass ( pon ade lagi 2 or 3 books lagi pasni..) , Narnia (yang ni aku mmg xrekomen buku dier..mmg xbesh langsung..better tgk movie..hoho..
:p ) and macam2 lagi laaaaaa….hehee…

kalu da cite pasal benda2 kegemaran aku ni cam panjang menjela la plak..hahaha..kay la..sampai sini jek..:p

p/s : kalu korang blom makan zinger tower from KFC tu..aku xgalakkan la korang makan…seriously membazir jek duit korang nnt..mmg xbesh!! huuu…aku pon cam menyesal jek makan..hahaah..mahal gile..konon2 free jam la..padahal mesti jam tu dier da masukkan skali dalam harga meal tu..mmg not worth it..huu…anyway..this is my personal view..hopefully kalu ade plak sesape yg cam suke gile kat makanan tu jgn mara ek..hohoho..

written by beba

Incoming search terms:

  • nursing bra murah (25)

15 thoughts on “ape nk kena bawak g spital nnt ek??”

  1. Adie

    aku nak ckp pon…aku sendirik 1st time nak beranak nie..hahahahah….tapi xpe…nak ckp jugak! boring duk umah keje tgk blog org jekla. hahahhaha. yg aku dah masuk dlm bag yg tk diri sendirikla selain brg2 baby….setelah di check2 mak aku…. tshirt2, baju yg jenis sarung jek tue yg sampai skang aku nie tatau namenye ape hahahahha nightgown ek? ke ape ek. jenis2 kaftan tue la…..seluar mmg xde langsung… stokin, pad mmg kene bwk, baju2 ‘kecik’ hahaha, towel kecik utk bersihkan nipple mase sebelom nyusu dan selepas nyusukan baby, botol susu tue mmg, setgh sepital ade sediakan, tapi kalo ade sendirik, derang akan gune yg kite punye, untuk kebersihan la…in case la kan susu x kuar, mcm ubat gigi ke towel sume tue sepital ade bg… sweater, minyak angin, and brg2 utk kasik diri x berserabut mcm deodorant, sikat ke ape sume tue. eye shadow xde laaaaaaaaa hahahhaha.

  2. Iffah

    narnia mmg xbest giler buku dia huhu..nasib xbli hehe..

    bnda2 kt spital tu, bwk la tshirt yg besar sket..sng nk nyusu..aku xprefer bj yg ada butang2 tu..pd aku lg sng guna tshirt biasa..pastu bwk maternity pad..jgn guna pad biasa, nti sakit wooo..kdg2 hosp ada sediakan maternity pad ni,tp yg jenis old skool yg guna tali la..bukan yg lekat2 tu..

    pastu kain batik or skirt..suar susah nti.. jacket\sweater, socks, nursing bra,nursing pad/breast pad, towel kecik, termos (kdg2 hosp bg kot)..

    bj baby bila kuar n dia nye blanket skali..pastu nti bila discharge soh en anas bwk keta dgn pnuh slow motion n extra careful esp bila lalu bumper! hehe..

    n maybe kurma or air zam2 utk sambut baby nti? n dlu aku minum jus kurma yg e-genius (aku pun lupa nama dia apa), bg tenaga lps pnat bsalin..bagus gak la..

  3. beba

    maternity pad ade beli..panjang gle n sangat lembut ek..kena pakai panty yg longgar2 ke? huu..aku biasa bli yg free size tu jek..

    kena g bershopping ntuk mak dier plak la pasni..aku stokin pon xde..hehe..nursing bra jenis pe ek yg elok??

    leha : hoho..tau..25hb ni..ko pecite?
    iffah : mmg rugi aku bli..xabes2 lagi bace..haha.xde mud nk bace..xbesh!!

  4. Iffah

    ikut ler nk pkai size apa yg ko slesa, longgar sgt kang xslesa pkai pad plak..aaaa..satu lg pntg..bli disposable panty tau..ni yg aku dok ingt tp lupa nk ckp..sng, xlaa pening2 pkir nk basuh2 panty time heavy flow tu, kalah darah period..aku rs dlu aku bli size L..lps deliver perut xflat trus..so better bli L kot..

    nursing bra plak aku suka brand scarlet hehe..sbb ni je yg murah n sdap pkai! bleh bli byk2..ko nk bli yg brand mahal2 ni around rm60++ kot..ko bli yg mahal sket n murah sket dlu..ko compare la nti..pastu soh en anas bli mn yg bkenan hohoho..

  5. Adie

    ha tuelaaaaaa….husband mmg nak beli pon mei tai…. dia kate dia yg nak pakai…..hahhahaahha. tapi gune ke mase awal2? ke kene tunggu baby dah keras sket? agak2 bile ek mase paling sesuai?

  6. mar

    salam. hi bibah.. ikut je list y hosp tu suruh bawak + bawak spare dlm bonet keta. hehe. mcm kita bersalin kat hosp gov, duk wad 1st clas, so duk situ 4 hari 3 mlm sbb kita ada GDM (diabetis time prgnnt). tahniah kerana plan nak bf baby 🙂 . jom kempen minum susu ibu.

  7. beba Post Author

    adie: tu la..design pon cam cantek2 gak kan? pas da keras la kot..lembik2 tu kang terlentok sane terlentok sini..cam takut jek..huu..

    mar: tu la..hospital xbagi list pon..hehe..just cakap suh bawak botol susu n baju ntuk baby discharge jek..hehe…so yg len sendri kena pk n tanye2 org..hehe..

Please let me know what do you think about this post. :D