Comforter Set untuk Little P

comforter set untuk LIttle P

Hoyee.. dah sampai dah comforter set ni…dah lama dah sebenarnye sampai..haha..baru nak buat post… :p Comel tak..comel tak?

Takde la nak buat sendri..haha..bab menjahit pakai mesin jahit ni aku baru nak bertatih..da la praktis malas..jadi nye tempah sajee… ๐Ÿ˜€ Untuk set ni aku tempah kat Cutie Baby Bedding (will open in new tab) Total semua termasuk pos ke KK ni RM185 kos pos RM20…

So dapat comforter, 1 bantal and 2 bolsters..cantik kan cotton panel tu..hehe.. ๐Ÿ˜€ cotton untuk bantal and bolster pon match ngan panel tu animals dia..

Persiapan untuk Little P ni macam dah almost done kot..ade sket je lagi..dah less than a month dah ni..tak sabar lak nak jumpe Little P walopon macam cuak plak nak beranak ni..hahaha..da lama kott..rasa macam anak first pulak… :p Ok lah..itu je update untuk kali ni…

Incoming search terms:

  • comforter baby murah (22)
  • comforter bayi (1)

Little P’s 3d scan

At 28 weeks.. Little P pegi berscan2 3d bagai..hehe..

So ini la rupa Little P…

little p 3D scan - muka little p

Ramai yang kata macam Alif..hehehe.. Agak kurang kerjasama gak la dari Little P masa dok buat 3D scan ni.. asik2 dia nak pandang belakang jeee…tanak tunjuk muka dia..ni la gambar yang paling clear..yang lain2 semua nampak belakang dia laa..nampak pipi dia laaa..

Lagi satu Little P ni rasanya macam besar lagi dari Alif dlu..at 28 weeks ni dah 1.1kg dah..Alif dlu ntah la..nak compare tapi mana pulak hilangnya buku rekod Alif tu..huuu..little p 3D scan - mak with doc

Ni pulak saya yang bagai dipam-pam ngan doctor yang menscan Little P..ex-school mate kitorang (aku and dak p) masa kat SMKA Maahad Hamidiah, Kajang dlu..dia baru je bukak klinik kat bandar sri putra.. nama klinik tu Klinik As-Salam.. memang selesa la klinik dia..luas je…and ade aircond..hehehe..pastu siap ade macam kid’s corner ade mainan macam2..happy la Alif dok ngadap mainan2 tu masa dok tunggu..

little p 3D scan - klinik as-salam

Kalau korang dok dekat2 situ bule la gi kalau nak buat 3D scan jugak… ๐Ÿ˜€ untuk 3D scan ni RM150 dapat satu DVD contains gambar and video skali.. ๐Ÿ˜€ Contact number ade kat gambo atas tu..

p.s: Nak dijadikan cerita..sebab Alif dok kusyuk sangat main2 kat situ..sampai masa balik bule plak dia tertinggal bantal busuk dia..hahaha.. masa sampai klinik tu dia cam mamai sket..sebab dia tido dalam kereta..tu yang biarkan je dia bawak bantal busuk dia masuk klinik..kalau tak memang dah suruh tinggalkan dah dalam kereta…lusanya baru ayah dia pergi balik klinik dok menjemput Bantal Busuk…huu…

Tidur dengan Pregnancy Pillow…

Hi semua,

Kali ni buat post pendek je..2 hari lepas baru je dapat my new ‘Pregnancy Pillow’ macam dah namanya cakap tu…bantal untuk mak mengandung.. begini la rupanya..

bantal orang mengandung pregnancy pillow

so far..macam best je..hehe..thanks to dak p sebab sudi belikan untuk bini dia.. ๐Ÿ˜€ Aku terjumpe time dok browse facebook wall aku..siap screen shot hantar kat dak p..takde la berharap mana..tapi satgi dia belikan..hehee..

sebelum ni tido same gak..bantal peluk kat depan..ade bantal beso satu kat belakang..tp yang ni mcm kat back support tu cukup2 je la..takde la semak ngan bantal beso kat belakang tu..pastu kang asik bergerak..kena adjust balik..

untuk yang ni macam screen shot kat bawah ni..yang aku hantar kat dak p hari tu..katanya retail price RM319..ye la tu kot..hahaha..aku pon takde survey lebih2..tapi kitorang beli ngan harga RM180 tu lah..rasanya not bad harga tu…sebab aku ade gak pernah tengok2 yang bantal mengandung jenis2 lain ni..mostly RM200++beli pregnancy pillow

kalau nak beli gak..try la sms orang tu..kot dapat lagi harga RM180 ni..hehe..jangan ditanya page facebook dia ape..sebab screenshot tu tak nampak plak nama page orang tu..

tu je la update untuk kali ni..dah pukul 1.21am dah ni..nak pergi bertiduran dengan bantal mengandung ku itu.. :p Thanks dak p..luv ya..hehee..

Incoming search terms:

  • maternity pillow murah (11)
  • diy bantal mengandung (1)

Little P..

Assalamualaikum and Hi semua..

Hari ni nak cite pasal ‘Little P’ hehe..

Setelah lama menunggu akhirnya on 13 Jun 2013..jeng jeng jeng..

Little p - test result

Result positive yang telah lama ditunggu2 keluar gak kat window tu (actually semlm tu dah test..tp takut, tak kompiden semua lah..lgpon test pakai yang murah..haha..so test lg..pakai yang mahal punye.. :p ) ..bab happy tu jangan cakap la kan..tapi still maintain cool la..hehe..sebab baru sangat lagi..esoknya ke lusa ntah kitorang buat appointment kat doctor OBGYN aku..time alif pon ngan dia gak..

Pegi sana cakap kat dia..buat home test bla2 positive bla2..then mcm biasa dia tanya period etc..di sebabkan period aku last time mmg ntah bulan berapa ntah..dah lama gile..so dia scan terus..tapinyaaa…tak nampak ape2…masa tu takut gak..ye laaa..kot false positive ke pe ke..dah sampai tahap ni..kot keciwa lagi ke..hehe..so doctor cakap buat urine test lagi sekali..and the result end up to be positive..lagi..alhamdulillah..time tu macam lega laa..maybe sbb dia doctor kan..hahahaa..so kesimpulannya ‘little p’ย  sangatlah kecik sampai kan terdetect kat ultrasound machine tu…dan balik lah kitorang..berbekalkan ‘acid folic’ and the date for next appointment..

little p - mak and abang alifmuke mak and bakal abang yang happy-mappyย  :p jadinya tahun ni mak sambut birthday dapat hadiah spesel gitu..hehe..

Jadinya next appointment dapat lah kami tengok si ‘little p’ . ‘little p’ tu actually kerja si alif ni la..dia cakap ‘it looks like a little peanut’ so dari situ dpt la nickname ‘little p’..ade nampak tak..yang belah kiri tu..macam peanut..hehe..

little p -first appearance

At this time doctor tak bitau lagi my EDD..kalau ikot last period mmg tak accurate langsung lah..so doctor ikot saiz ‘little p’ dalam scan..lepas dah dapat gambar scan ni baru la rasa kompiden sket nak bitau nearest family pasal ni..hehe.. and baru lah ni nak buat first post pasal ‘little p’ hehehe..maaf la ye my little p…post tak sebanyak time abang alif dlu..hehehe..ala2 summary je gitu..pasni kita buat post bebanyak sket ek.. :p

little p - 9 weeks scan

so based on my 9th weeks scan ni..my EDD is officially on 11 february 2014..kalau tepat keluarnya on the date memang sama ngan birthday makcik kinah dia..nampaknya anak2 aku ngan anas ni minat ngan bulan february pulak..alif dlu lahir 3 february 2009…

little p - mak and abang alif week 11

Pregnancy kali ni aku rasa macam cepat gile naik berat badan..perut pon macam cepat nampak..almaklum lah..dulu berat before pregnancy pon tak cecah 60kg..hahaa..skang ni dapat tau pregnant pon dah macam ape dah badan.. :p lagi lah mengembang dengan hebat..hohoho..

So another check up lagi gi tengok ‘little p’ dapat amik gambo sebijik plak pose dia macam abang alif dia dulu..

little p -week 11 scan

lebih kurang je kan..? hehe..

Hari Raya tahun ni dengan Little P lah jugak..yang agak tragis nya..baju raya dah tempah masa before tau pregnant..sooooo…takde la baju raya T . T huuu…abes sendat sane sini dah baju tu..haha..simpan la buat pakai tahun depan..tu pon kena berusaha kurus balik la tu..hehehe.. jadinya for raya beli je baju blouse labuh and skirt…heheh..tu pon last minutes beli kat Metro Plaza, Kajang.. ok la tu kan..ade gak laaa..hahaa..

tengok la en. laki ku…nak gak berlumba menchubby kan diri.. 0_o

little p - hari raya

Another checkup tengok ‘little p’ is on 6 september..padah nye tak update blog pada masa mende tu jadi gini la..letih nak carik tarikhnya bile..then dah tak ingat berapa weeks..dah la gambo blur semacam..hehe..rasanya maybe dalam 15 or 16 weeks gitu kot..little pon da nampak kepala ngan badan je kat situ..dah besar dah..hehe…

little p checkup

lagi gambo mak and alif..hehee..yang bawah ni rasanya masa on da way nak gi check up ni kot..ngade gak nak letak kat sini..hehe.. :p

little p - on da way to check up

This one baru la ade another gambar full body..jangan tertipu ngan ilusi optik..tu hanya trik mata korang je..baju gelap and angle dia kot..perut aku beso dah tau..huu..kalau banding ngan time alif dlu macam 2 kali ganda.. :p little p - @ 21 weeks kot..

Now and 25 weeks..lagi lah bertambah kebesaran aku…nak amik gambo tak terambik lak..hehe..seluar jeans dah sendat gile dah ni kat peha..part zip tu mmg la dah tak zip sampai ke atas kan..hehee..mana bule dah.. :p ..skirt labuh pon skang ni dok mengetam kat bawah perut..haih..mana ntah aku punya pregnancy jeans lama time Alif dlu..ntah mana letak tak ingat dah..hahaha..

Alif rajin gak bercakap ngan Little P..bangun pagi je nanti… ‘Good Morning mak..good morning little p’.. hehe..kalau tanya dia Little P ni boy or girl dia cakap girl..heehhe..harap2 ye la tu.. yang takle blah kadang dekat public places dia sebok nak pegang perut aku..dok siap nak selak2 lak..hahaa..excited betul dia nak dapat adik ni..mesti dia dah boring sorang2 lama gile.. harap2 dah keluar adiknya kang rajin la dia tolong2 tengok kan adik dia..jangan time dalam perut je..hahaha..

As for gender…no..kitorang blom tau lagi..bukannye nak surprise2 ke pe..tapi memang last time scan tak nampak lagi..and then..di atas sebab2 tertentu..tak pergi lagi check up for november ni..sepatutnya last week..tapi sebab dah balik Kajang secara mengejut..so tak tau nak gi check up kat ne..huu..

Berat aku tatau la dah berapa niii…berat gile rasa badan…masa Alif dlu..berat aku camni dah nak dekat beno beranak nye dah..ni jauh lagi ni perjalanan..baru je 6 bulan..huuu..korang doa2 kan lah ye..semua selamat… ๐Ÿ˜€

So sampai sini je la post pertama aku pasal ‘Little P’ hehe..panjang gitu..6 bulan punye cerita nak letak kat satu post..mana tak nye.. :p

p.s: Ingat pas ni nak buat post pasal kitorang gi kelantan masa hujung may haritu dan jugak pasal Alif gi Kidzania..tengah kumpul2 gambar dlu..skang dah tak de camera..bukan takde pon..ade..tapi asik tak bawak..pastu pakai camera handphone je..bersepah la gambar..ade kat handphone aku..ade yang kat handphone dak p..ni dak p jauh kat KK ni..payah la nak transfer gambar dari handphone dia..okeh..p.s pon nak panjang gak..hahaaha.. :p

 

 

induce??

huu..baru jek lepas jumpe doctor td..for now baby sume ok lagi..tp air ketuban cam da kurang doctor kate…maknanya function en uri da berkurangan..so dier kate better la kalu induce jek..sbb kalu nk tunggu lama lagi pon cam xde benefits untuk baby..takut2 kang tetibe air tu kurang lagi ke pe ke…risky lak ntuk baby boy..huuu..

pas da bertanya2 kat mak anas and mak aku…kitorang agree la nk induce jek..mak aku cakap pon induce ni biase2 jek..cam normal gak sakitnya bezanya cume pakai ubat tu jek untuk trigger the contraction..sbb dulu pon dier penah kena induced masa adik aku yang no-3 tu..

aku ingat ke kalu sakit tu cam tros pap! saket gle!! hohoho..tp da mak aku kate sakit dier still cam contraction biasa gak..so ok la kot…huu…takut gak ni..heheh..:D

pasni da nk gerak masuk spital..g bersiap2 dlu ape2 yg xsiap lagi..hehe..

korang doa2 kan la ek ntuk aku..semoga selamat semuanya…amin…

p/s: to Puan Adie..rasanya by now mesti da selamat ngan baby boy dier..so congrats la ek..:D upload la gambar baby boy nnt…:)

update: just got a call from RMC..memula ckp hari ni kena masuk..tup tup tukar plak cakap esok plak…huu..potong laa..org da prepare2 da mentally ni..huuuhuu..pastu kang cakap esok plak..huuu..so esok diorang suh datang pukul 8.30am..

Padah cirit birit..huuu

huu..mmg la bule jadik pengajaran ni..aku pon xtau la camne plak bule cirit birit ni..rasanya makan ok jek..mmg da nk nasib kot..hohoho..

nk di jadikan cerita sbb cirit birit ni aku kena tahan kat hospital satu hari semalam..huu..mmg first time punye pengalaman ni..sbb aku xpenah kena masuk hospital..melawat ade laa..hehe..baru jek lebih kurang pukul 9 pagi tadi doctor kasi keluar…

so citenyer camni…

lebih kurang pukul 5 pagi semalam (29 January 2009 )pagi aku cam terjaga..upper abdomen aku cam sakit..sharp pain camtu..lama plak tu..mmg xle nk tdo la kan..then g ler toilet..nk kate lega cam x gak..then da rasa cam lemah badan plak semacam..campur plak dok muntah 2 kali…aii..sudah..aku pon cuak gak (actually ni second time aku kena cirit birit masa pregnant ni..malang sungguh..huu)..masa first time cirit birit xde la muntah2 pon..then anas pon cam dok risau2 kate soh g jumpe doctor sume..aku mule cam xnk..tp pas da muntah tu aku cam tukar pikiran..so..siap2 pegi jek laa..memula ingat ke nk g klinik biase jek yg 24 jam tu..tp ntah cam mana tup tap..pegi kat raflesia medical center tu..tempat kitorang plan nk deliver..( maybe sbb lebih risaukan baby kot..takut effect ke ape..huu)

sampai sane dalam kol 6 lebih sket gak kot..cite sket kat nurse kat situ..dier pon bawak la g check baby..da jadi lain plak citenye..hehe..check2 nurse kate kepala baby da turun but xbukak lagi..tp dier kate sume pon ok..pastu dier pasang la alat ntah ape kat perut aku ntuk monitor contraction and baby’s heart (wah..first time dengar heart beats baby boy!!)..kat sini la bermulenya permainan baby boy..hoho..aku nyer contraction cam every 8minutes kot..and agak kuat..sbb da camtu xle la balik kena stay tunggu doctor check tgk dier cakap ape dlu..

sementara tunggu doctor tu aku kena berbaring menelentang dengan alat2 kat perut aku tu dari pukul 6.30am tu sampai la doctor check aku dalam kol 9 lebih kot..huuu…letih gile menunggu..sakit pinggang da cam nk tercabut rasanya..nk mengiring xbule..aku angkat kaki sket pon kena tegur ngan nurse..kate bule effect reading kat machine tu..huu..xselesa langsung!! da la aku lapar gle..xmakan langsung..huu..mmg rasa xsabar tol la nk balik umah…huu

pas doctor check sume..dier kate ni maybe just because cirit birit tu jek yang trigger contraction tu..dier suh makan ubat tahan berak and suh minum air garam perisa oren…euuww…tp xplak dier suh aku balik..dier kate..”xpe..sy kasi you rehat dlu sampai tgh hari then kite tgk la macam mana..“..maybe because dier pon xsure kot..and begin another longest waiting time i had to endure..huu..boring!!..tp seb baik la bule dengar bunyi heart beats baby boy..hehe..tp cam bunyi kuda berlari pon ade..hehe..:p dalam menunggu tu contractions aku pon cam da kurang..so budget bule la balik ni petang karang..sbb bg aku contraction pon cam xseberapa sakit lagi..then tanda2 nk beranak pon xde..huu..

petang gak baru doctor check balik rasanya..dalam kol 2pm kot…tp by that time dengan sesuka hatinya..contraction aku start balik every 12minutes plak..aiyaa…aku pon xpaham..cam main2 jek..doctor check dier kate still belum bukak..but ade la cam tanda2 starting to open..huu..so dier advise to stay in the hospital dlu just in case..sbb biasa la benda2 beranak ni kadang2 unpredictable..doctor aku cakap lagi..kalu xde ape2 malam tu..esok tu means hari ni la..kite decide camne..(tp aku rasa kalu kerajaan mesti dier da soh balik kan?)

terpaksa laa aku stay semalam kat hospital..malam tu time tdo..mmg xde rasa contraction langsung..aku tdo ngan aman..tp pagi cam ade kejap..tu pon selang setengah jam..pastu flat….kompom! mmg baby boy xmo kuar lagi dari perut mak dier!! hehe.. xbersedia lagi la tu..hohoho..

pagi tu sbb tgk da flat jek contractions pagi tu..doctor pon cakap dier bule kasi aku balik la pagi tu..tp dier ade gak kasi choice kat kitorang..kalu2 nk induce jek..haha..mana tau agaknyer kalu da malas nk tunggu..tp mmg dier advise soh balik n tunggu yang sakit bebtol laa…lgpon baby boy pon still ade 11 hari lagi..lek lu..maybe baby boy still nk enjoy dok dalam perut mak dier..pasni da xle nk tendang2 ribs mak dier da..hahaha..

tapi aku rasa baby wat drill la kat aku..cam ala2 fire drill..hahaa..berlatih dlu nnt camne suasana kat spital..camne nk tau rasa contractions..persediaannya ape nk kena bawak..ape yang penting etc..hehe..at least skang ni bule la aku kenal rasa contraction ni..hehe..mengade ek ko ni baby boy..

so sepatutnyer next appointment with my doctor is on 04/02..tp dier awalkan ke 02/02…masa aku pegi appointment tu Puan Adie pon mesti da bersukaan ngan baby dier n en kerol..heheh..

lagi satu la..aku rasa sbb baby boy da promise dier kuar bulan 2…tu la dier xmo break his promise kot..hahaah..( pandai2 jek aku wat spekulasi..)

kay la..panjang menjela da post aku kali ni..hopefully kepada korang2 yang da nk dekat2 masa nk beranak tu..jaga2 la makan korang…jangan jadik cam aku…( walopon aku rasa aku makan ok jekk…huuu..)

p/s: aku rasa dak p agak keciwa sbb baby boy blom nk kuar lagi..huu..sabar ek dak p..xkemana nya baby boy ni..hehe..:p nnt awk bule geget2 dier..tp jgn kuat2…sy geget awk plak!!