Author: beba

Seminggu yang Mandom..

Aku tengok seronok betul kawan-kawan post pasal pergi open house, makan sedap-sedap. Jeles pon ada. Ye lah. Bab makan ni memang aku suka. Hahaha. Tapi tu lah. Dah seminggu juga la kitorang ni melepek kat rumah.

Kata doktor kena demam viral. Ye la tu gamaknya. Pembawanya ialah tak lain tak bukan ialah Si Ayah bebudak ni.

Lepas tu dapat ke aku. The next day, Alif pula kena. Azri masih lagi berjaya mengelak dari berjangkit. Berjemaah la kitorang gi klinik.

Get Well Soon - nasihat Azri

Survivor kita bagi nasihat suruh jaga kesihatan. Hahaha. Tapi lepas tu dalam sehari dua dengan dia pon kena sekali. Dah join melepek bersama-sama.

Dia pula lepas tu pergi klinik ambil ubat juga. Tekak dia dah merah dah. Dah la budak sorang ni memang dari kecil sampai la sekarang ni memang susah bagi makan ubat. Tapi hari tu kesian juga aku tengok dia. Walaupon meleleh-leleh air mata dia tapi dia bukak juga mulut makan ubat tu. Bagus anak aku ni. Hehehe.

Get Well Soon

Kalau dah satu rumah semua sakit memang sunyi je rumah, rasa down je. Gelak ketawa pon dah tak dengar dah. Ni dah seminggu ni at least Alif dah ok la tu kot walaupon belum sihat betul lagi. Dah lama sangat pula dia tak pergi sekolah.

Aku cakap ngan Azri, dengan minyak garlic and letak air lemon bagai ni kalau masuk oven sedap ni. Hahahaha..

Dalam seminggu ni dia macam penyakit tu pusing-pusing gitu..taknak pergi completely. Azri macam 2 hari lepas first demam tu dia macam dah ok. Tinggal sikit je ade batuk gitu. Then semalam tetibe macam naik balik demamnye. Alif pon gitu.

Tu lah al-kisah kami yang terkini. Kepada kawan-kawan yang sudi baca cerita mandom aku ni terima kasih la ye. Tolong doakan kami sihat secepat mungkin. Mandom sungguh hari-hari kami ni. Hehehehe. Moga Allah berikan kita semua kesihatan yang baik. InsyaAllah. Amin.

Raya Aidilfitri 2017 – Part 2

Bersambung lagi cerita Raya Aidilfitri kami sekeluarga untuk tahun 2017 ni. Kalau kot korang belum baca lagi part 1 boleh la baca kat sini: Raya Aidilfitri 2017 – Part 1. Post sebelum ni cover cerita dari malam raya hinggalah raya ke-2.

So untuk post ni cover untuk hari ke-3 dan seterusnya. 🙂 which is tak banyak cerita pon. Hahaha.

Raya ketiga ni, geng Beranang, nenek, atuk, mak pak saudara dan sepupu semua ramai-ramai kitorang raya ke Labohan Dagang. Memang antara aktiviti tahunan juga ni. Ada la juga kadang-kadang missed. Hahaha.

Tapi tak rajin la pula kan nak bergambar. So ada la sikit gambar ni je ha. Tapi ada satu video Azri yang memang wajib simpan dalam blog ni. Hahaha. Nanti lepas tunjuk gambar ni karang.

On da way dalam kereta tu biasa je bebudak ni. Aman gak lah sebab ayahnya bagi main handphone sorang satu. Jarang gak dapat ni. Macam special occasion la tu. Mentang-mentang raya. So mak kasi la tutup sebelah mata je. Mak pon biasa la. Dalam kereta takda benda nak buat apa lagi. Amik la gambar selfie sekeping dua. Hahaha. Azri pon elok pulak dia pon join sekali kat belakang tu. Hahaha.

raya-2017-ii- mak selfie dalam kereta

Sampai je sana, salam-salam semua duduk la mengadap kuih raya. Haha. Biasa kalau kitorang pergi rumah kat sini memang wajib diorang jamu makan nasi lauk yang memang terbaik sedap punya. Hahaha. Tak pernah la tak sedap makan kat sana.

Sambil menunggu main course, sempat lagi dok selfie laki bini. Ni pon agenda jarang berlaku. Hahahaha.

raya-2017-ii- selfie laki bini

Kamera sape la blur semacam gambar ni. Hahaha. Ntah apa-apa je kan gambar yang ambil time raya ni. Tak melambangkan raya langsung. Hahaha.

Okeh ni pulak gambar bebudak ni dengan dua pupu diorang. Yang perempuan berdua ni anak sepupu aku si Yatie. Tiqah dan kakaknya Iqin.

raya-2017-ii- the cousins

Kali ni nak belanja satu video Azri menyanyi. Hahaha. Lagu ni aku tak tau la mana dia dapat. Aku pon tak dapat nak detect dari mana asalnya dan ape maksud perkataan tu. Banyak kali dah aku tanya Azri. Dia pon tak tau ape maksud perkataan yang dia nyanyi tu. Hahaha. Tapi memang wajib simpan la video ni. Kenangan tu. Hahaha. Dah besar esok tunjuk balik kat Azri. Hahaha.

Selepas kitorang selesai menjamu selera, dah kenyang perut suka hati serta dah bersalam-salaman dengan tuan rumah. Masing-masing pon menghala balik ke rumah atau pon ke destinasi yang lain. Kitorang sempat melencong pergi mall sekejap. Hahaha. Jalan-jalan cuci mata.

Fast forward to next the Sunday on 02.07, disebabkan aku dah nak balik and itu la last weekend yang ada. Jadinya mak aku buat open house hari ahad tu. Alhamdulillah, meriah la juga. Ramai kawan-kawan yang sudi datang. Terima kasih. Hehehe.

raya-2017-ii- open house with friends

The usual bunch. 😀 Kawan-kawan aku dari zaman SMSS. May our friendship last forever. Gitu. Hahaha.

Bawah ni gambar Azri dan Azri. Hahaha. Memang wajib la kena amik gambar sesama bile berjumpa diorang berdua ni. Mihmihmih.raya-2017-ii- azri meets azri..again

Jadinya. Ini je lah cerita Raya kitorang untuk tahun 2017 ni. Terima kasih kerana sudi membaca. 🙂

 

 

 

Raya Aidilfitri 2017 – Part 1

raya2017- selamat hari raya aidilfitri

Alhamdulillah. Syawal tahun ni kami semua sambut dengan keluarga di Kajang. Sama seperti tahun-tahun yang lepas, di taman perumahan di rumah keluarga di Kajang memang ada buat takbir rumah ke rumah pada malam raya. Tahun ni awal pulak giliran rumah kami. Memang setiap tahun juga memang akan buat hidangan sikit untuk dijamu kepada yang datang. Nasib baik lah tahun ni buat simple je, sebab macam tak ramai pula yang datang. Tapi takpe rezeki orang rumah la kan. Mihmihmih..

raya2017 - hidangan untuk yang datang takbir

Popia goreng memang tak pernah mengecewakan..hehe..marvelous..marvelous.. Hahaha. Malam raya tu saja je lah record video Azri suruh dia ucap Selamat Hari Raya. Agak struggle gak la dia nak menyebut perkataan tu. Haha.. Silalah tengok video kat bawah ni.

Jom sambung pula cerita hari pertama Raya Aidilfitri 2017 ni,

Tahun ni tema raya pertama kami sekeluarga pakai jubah warna dusty pink, dan untuk kaum adamnya pakai baju melayu macam warna coklat maroon la cam gitu lebih kurang warna nya.

raya2017 - keluarga en mael

Alhamdulillah, semua pon dapat berkumpul tahun ni. Complete cukup semua. Hehehe..

Macam biasa tahun ni raya pertama kitorang kat rumah nenek je lah di Beranang. Lepak makan dari siang sampai ke malam. Hahahahaha. Menu hari pertama raya of course la kena ade ketupat, lemang, kuah kacang, rendang ayam dengan rendang daging. Tak sah kot kalau takde. Kurang je feel raya tu. Mihmihmih.. Tapi my favourite tetap ketupat, kuah kacang dan rendang daging. Ntah kenapa memang aku tak gemar makan lemang ni.

Esoknya tu untuk raya ke-2 masih lagi ke rumah nenek di Beranang juga. Kitorang beraya sekitar tu lah, rumah-rumah saudara yang dekat situ. Untuk hari ni kitorang berempat je la pakai theme biru gitu.

Alif mana ntah la masa kitorang ambil gambar ni. Jadinya takde la dia dalam ni. Hahaha..Gambar time raya pon tak ada yang rajin nak ambil. Jadinya takde lah gambar ke pe nye untuk hari raya ke-2 ni. Malam gak baru kitorang sampai ke rumah.

Dah tengah malam pukul berapa ntah, bebudak ni semua pon dah tidur, jadinya kitorang berdua keluar kejap gi mamak. Hahaha..letih makan ketupat rendang je dua hari ni. Dok pekena teh tarik ngan maggi goreng telur mata pulak. Hahaha.

raya2017- maggi goreng telur mata

So berakhirlah cerita bahagian pertama Hari raya kami untuk tahun 2017 ni. Nanti sambung pula bahagian kedua. Tak nak bagi panjang sangat post ni. Hehehe.

 

Percubaan Mak Beba Buat Game. Erk..

Iye.. Betul dah la tu apa yang korang baca tu. Hahaha.

Tapi bukan la game gempak hebat 3D segala bagai ape tu. Ini macam simple je. Visual Novel katanya gitu. Dia macam ala-ala kita baca cerita lepas tu nanti kita akan diberi pilihan nak buat apa, dan based on what we choose will determine what kind of ending yang akan kita dapat.

Teringat masa zaman dulu-dulu ade buku yang jenis macam ni. Aku suka sangat dulu..sebab boleh pilih-pilih.. Kita baca pastu nanti bawah tu akan ada pilihan.. Kalau kita chose nak buat cam gini, pergi ke page sekian-sekian. Kalau nak cam gitu pergi page lain. Seronok gak.

I guess it is the same with this kind of game la ni.

Normally this type of game macam banyak kepada dating/relationship game. Nak ngorat mamat or awek mana. Tak sure la aku, rasanya perempuan la kot yang minat kot game camni. Ke? Hahaha. Tak tau la tu.

So berbalik kepada Game aku nak buat ni. Takde la macam aku bebetul plan segala jalan cerita dia camne flow dia ke pe. Memang terus belasah je ni. Sambil buat coding just buat cerita on the fly. Bila ada idea letak *comment* kat coding tu and tambah la accordingly. Dah la aku buat Main Character nye lelaki. Hahaha. Aku sebenarnya macam dok bayangkan Alif masa memula start tu, dan dia suka cerita pasal Zombie. So itu la basic cerita aku.

“Alif dan Zombies’ … Hahaha.. but the Main character aku buat supaya player boleh bagi nama sendiri. Nak buat cerita dari awal ke akhir sorang-sorang je ngan zombies kang boring lak. So Mak tambah la awek 2 orang. Mihmihmih..

Iye..Ini adalah cerita syok sendiri. Hahaha..

Aku start ni pon sebenarnya macam baru je beberapa hari mengadap benda ni. Hahahaha. Adik aku Si Kinah yang memula buat Visual Novel ni. Ada aku bace sinopsis dia punya. Memang gempak la. Cerita dia pon macam menarik je. Dah la artwork dia gempak kan. Tapi tak siap-siap lagi. Hahaha.

So aku tanya la dia, buat pakai apa etc. Jadi dia cakap la dia pakai Ren’py. Memang khas untuk buat game macam spesis gini. Semua pon basic coding semua dah siap. Kita cuma perlu codekan cerita kita je lah. And of course buat characters and stuffs.

What is Ren’Py?

Ren’Py is a visual novel engine – used by thousands of creators from around the world – that helps you use words, images, and sounds to tell interactive stories that run on computers and mobile devices. These can be both visual novels and life simulation games. The easy to learn script language allows anyone to efficiently write large visual novels, while its Python scripting is enough for complex simulation games.

Ren’Py is open source and free for commercial use.

As for characters aku just guna character generator je. Takde la nak lukis-lukis. Dah bila pulak nak siapkan. Haha. (bukannya pandai lukis pon) Defeat the purpose aku nak belajar codingnya. Hahaha. Background pon sama. Aku cari kat Deviantart je. Akan diberi credit dalam game tu nanti semuanya.

renpy-game-wip-1

Maaf la awek seksi pakai mini skirt je ade.

Hahaha. For fun je ni. Rasa seronok pulak buat. Kalau dah siap nanti aku share kat Blog ni. Hahaha. Kalau korang sudi la nak cuba, game syok sendiri aku ni. Mihmihmih.

For now I think, not bad lahh. Walaupon konon tema zombie, tapi characters comel-comel je. Hahaha. Tak boleh la nak memilihkan dah pakai generator. Tak banyak pilihan sangat.

renpy-game-wip-2

For now gitu la rupanya kalau ade options. Bab GUI semua belum sentuh lagi. Hehe. Siapkan jalan cerita segala mak nenek dulu.

Then untuk ending just guna simple point system. There will be 3 possible endings. You might end up with either one of the girl or none at all. Mak tanak kasi tamak la kan buat ending dapat dua-dua awek. Hahaha. The points are calculated depend on apa yang kita pilih. Bawah ni contoh  je lah.

renpy-game-wip-point-system

Untuk lagu dan SFX aku ada la jumpa a few websites yang share resources. For free of course. CC license.

Cerita kiranya dalam 60-70% la dah siap. Maybe nak implement messaging system and day-to-day macam ala game Persona tu. Walaupon cerita pendek je sebenarnya. Hari ni dan esoknya gitu. Codes untuk segala tu dah ade orang dah buat..hahaha.. so pepandai la adjust masuk.

Bukannya aku reti pakai Python ni. Ni la first time aku tengok. Tapi tak susah la kot, sebab Ren’py ni dah buat semua the hard work di sebalik tabir. Kalau nak suruh aku code dari scratch memang idok ler. Hahaha.

Renpy-game-wip-python

See. Code dia..simple je kan. Hihihi. Mahap la english acik yang berterabur tu. Hahaha. Takde proof reader. 😀

So. Itu je la update kali ni. Sebenarnya aku tak sepatutnya buat benda ni. Hahaha. Sebab aku ade project lain nak kena setelkan. InsyaAllah project yang boleh buat duit. Dah lama dah takde generate duit sendiri. Hahaha. Asik mintak ngan laki je. Takde la nak kata tak seronok dapat duit dari laki. :p Tapi kalau ade extra sure la lagi best kan. kan?