A Happy Family of 9~~

Tajuk untuk hari ni Day 05 โ€“ A picture of you and your family.

Kalau family kitorang yang bertiga ni kompom la korang dah tau kan..ade jek gambar menyelit in every post..so this time aku nak cite pasal family aku jek..meaning mak, ayah and adik beradik aku la pulak..asik pasal aku, dak p and Alif jek.. :p

Payah gak nak carik gambar kitorang jek satu family..yang semua ada dalam tu..yang aku memang ingat gambar yang kitorang amik time raya tahun 2007…last raya aku sebagai seorang yang single..hehehe….

keluarga en ismail

Nanti2 aku nak ajak diorang2 ni semua gi amik gambar photoshoot la..

So aku perkenalkan dari kiri..yang kat belakang tu baju oren ke merah ntah..tu la pakcik Mael..ayah aku..skang ni dah bersara dah pon..dulu ayah aku kerja ngan TM..nama penuh Ismail Bin Mohd Saad.

Yang jejaka tak berapa kacak berbaju melayu purple sebelah pakcik Mael tu pulak adik lelaki yang pertama..nama dier Ibrohim..and current status, sudah pon berpunya..harap2 berkekalan la ye kali ni..hehhehe…dia ni muda setahun je dari aku..

Awek kat depan baju kurung purple tu pulak adik pompuan aku yang pertama, anak ke 4 dalam adik beradik kitorang..dia ni la yang terer bab2 melukis manga and digital art ni..skang tengah belajar graphics kat kolej..nama penuh Nur Sakinah a.k.a [email protected] (nama glemer.. :p)

Yang dok gedik2 amik gambo pakai baju hijau tu kita tak payah cerita la ek.. :p hehe..

Kat belakang aku dak pompuan kecik yang pakai tudung biru muda tu adik bongsu aku…skang ni dah sekolah darjah 6..dia ni lahir masa aku in form 4..jauh gak beza tu..16 tahun..hehehe..nama dia Zahidah..dia ni la makcik favorite Alif..’kawan’ alif..hehehe..

Mokcik kat belakang pakai tudung coklat tu la mak aku..nama penuh Noridah Bahari..mak aku ni memang supermom..ape jek yang dier tak bule buat..serba serbi semua tau..dari memasak, menjahit, kerja rumah etc..semua setel..anak2 pon alhamdulillah..comel2 and kiut2 belaka…hahaha.. :p Mak aku memang sejak kahwin ngan ayah aku dier jadik housewife..tapi mak aku ni pandai gak wat2 side2 income sendri…skang ni mak aku is a proud owner of service buat2 gubahan hantaran untuk orang2 kahwin ni…kalau minat nak tengok hasil kerja mak aku boleh la ke website dier HantaranKahwin (dah lama aku tak update..huu..)

Awek yang dok pakai baju kurung biru gelap yang melentok sket kat bahu aku tu adik pompuan aku yang bosa..skang ni dier dah lagi tinggi dari aku kot..kat umah nama glemer dier Renamonte..nama sebenar Nur Khairina..skang ni menjadi menanam anggur yang berjaya selepas habis amik SPM..jangan tak tau ye..Rina ni adik kepada kinah a.k.a Masabu..selalu ade orang confuse…owh..and dier ni la adik aku yang paling terer bab2 wat pizza ke kek ke lasagna ke..bagi jek kat dier..menjadi jek semua… ๐Ÿ˜€

Kat depan tu plak..budak laki pakai baju melayu pink tu..adik lelaki aku yang last..kiranya anak ke-6 dalam adik beradik aku laa..Muhammad Imran nama dier..tapi nak glemer sket panggil Pashir or Dazzling…hehehe..Skang ni belajar kat skolah menengah..form 2..

Last sekali..adik lelaki aku yang no-2..anak ke-3 dalam adik beradik..Illiyas..dalam family kitorang dier ni la yang paling giant..tinggi gile..anas pon kalah..Pakcik Yaz ni skang kerja gomen kat putrajaya..dah ade awek dah pon..nak kawen nye tak tau la lagi..tunang pon belom..tanak langkah bendul alasannye..pasni dah takle guna la alasan tu ek..hahaha..

Okay..tu jek..sebab family ramaikan..masing2 dapat intro pendek jek..kang panjang menjela plak post aku ni..hehehe..so tu jek laa…letih dah aku menaip ni…

baru balik dari melencong…

dah lama tak update..dah berapa hari gak la kan..bukan pe..my parents and adik2 datang sabah..yeay! hohoho..so dari sebok memblog ni baik la berbonding2 ngan family kan.. ๐Ÿ˜€

esok diorang dah nak balik..flight malam dalam pukul 8pm lebih..huu…pasni tinggal la kitorang bertiga balik..

whatever pon..lepas ni aku update aktiviti kitorang nanti.. ๐Ÿ˜€

p.s: hepi..hepi…hepi.. (letih pon ade sket..huu)

another 2 ex-A2-1-1, bakal selamat…..

post kali ni main topicnye not about baby boy..ehehe..walopon tetap akan terselit2 gak cite baby boy (cam skang ni la..:p) baru jek semalam aku dapat berita baik dari one of ex-A2-1-1 (umah kitorang kat cyberjaya dulu) iaitu Cik Jaja kite..akan bertunang this march..and pastu proceed menukarkan status kepada Puan Jaja pada bulan 8..hohoho..congrats in advance to Jaja..nnt aku try carik tiket murah balik sane ( kalu ko nk sponsor pon besh gak..hoho..:p )

yang buat aku cam excited sampai buat post ni ( da bukan rasia da pasal ni..sbb jaja da bagitau peah! ) sbb dalam kes cik Jaja ni aku TAK kenal sape la bakal laki dier ni..dari yang dier da cite sket2…mamat ni kawan kepada kawan dier time skolah dlu…

so tahun lepas-lepas 3 org from A2-1-1 da selamat da kawen..first skali Puan Leha and En. Meera..yang skang ni menetap @Canada ngan hubby terchenta dier..da setahun pon diorang kawen…then aku dan En. Anas kite..skang ni as sume org pon da tau..menunggu jek en baby boy kuar..:D yeay..banzai!…and Puan Irnny and En. Affan..yang aku xtau la ape cite diorang ni..hehe..:p

this year…Cik Peah n Cik Jaja punye turn plak..and hopefully for Cik Kutak jugak..:D owh..rasanyer pasal Cik Peah kite xde plak aku cite..hehe..Cik Peah ni pasangannye En. Pizi..org N9..diorang ni da nk engage this coming Sunday (25 January 2009)..so congrats to you too Cik Peah..semoga korang kawen akhir bulan 6 ye..hehehe..:p kay?? bule laaaaaa….xpon kalu nk lambat2 ko buat bulan 8 same cam Jaja..:p One week before or after Jaja..senang la aku nk plan nnt..hehe..:p cepat2 kompomkan tarikh ko plak Peah..

ok..kisah selitan en. baby boy plak!! ๐Ÿ˜€ today aku da masuk 37weeks da..huu..and esok as usual ade Check-up ngan my doctor..hehehe..hopefully baby boy da besar sket dari last 2 weeks…

semalam aku n dak p dok tgk2 calendar..dok agak2..bile la baby boy nk kuar..so kitorang tgk2 tarikh..rasa2 nya besh gak kalu baby boy lahir 09.02.09..hehe..ok per tu…kena cakap hari2 ni kat baby boy..”baby boy kuar 09.02 yekk…” (dengan penuh harapan..hehehe..:p)

owh..lagi satu cite lagi..baru semalam dak p cakap kat aku..mak dier nk amik cuti awal..05.02 da start cuti..nk datang sini tgk2 kan aku..mak dier cakap xelok aku dok sorang2 time2 camni..huu..caring sungguh mak mertua aku..hehe..nasib baik la parents-in-law aku baik2 and dak p pon baik gak!! kalu tak mesti la sengsara idop aku jauh dari family kat kajang..huuu..sbb sume org pon cam caring..so xde problem la sangat aku kat sini (except for xade nandos and teppanyaki..and pau kari and…huu) lagipon dak p sentiasa ade ngan aku..:)

baby gurl update…

huu..lupe plak aku nk cite pasal baby girl…aritu aku da contact da mak baby girl..dier kate baby girl still kat hospital lagi..n xsure la bile bule kuar..skang ni yg bule jumpe baby girl cuma ayah and mak dier jek..

si yati ade la cite ape sebenarnyer yg jadi…so camni la cite dier..quoted verbatim dari sms yati..

sakit la..mula2, kena inject kat tulang belakang 2 kali bg pinggang ke bawah kebas gile2 kebas..time bedah mmg xrase ape..terasa perut digodek-godek je..tp sedar la ape yang jadi. Then xsampai 5 minit, dengar baby menangis.dah selesai..lastly jahit.mase tu kencing dalam tiub..gerak langsung xbule..sepanjang hari terkujur la..xbule makan lg..kena tunggu 6 jam baru bule makan..masuk air drip tu dah bebotol-botol.xbule ingat berapa da..hehe..baby nk kuar awal.aku pon xbule nk tahan2 coz air ketuban dah pecah..lain la kalo xpecah lagi..masa aku sampai wad bersalin hari ahad tu pon, dah buka 2cm..tp doc yang suruh tahan coz nk inject ubat paru2 & saiz budak kecik saingat..sampai je isnin, air ketuban dah nk kering, kelam kabut depa bedah, takut baby lemas..mcm2 ada..

huu..susah gak ek..huu..takut aku dengar bile kena inject 2 kali kat tulang belakang tuu..xmo la kena inject…i guess mesti yg dier inject tu epidural gak la kan..huu..kenapa aku rasa pakai epidural lagi menakutkan dari beranak biasa..hoho..skang ni aku da tau camne kena c-sect from yati..normal delivery with epidural from ajan..n pasni tanye plak kang org yg went thru normal delivery w/o epi plak..huu…

mak aku ade gak cite2 pasal pengalaman dier dlu..mak aku lahirkan anak2 dier sume ( 7 orang kay… ) pon thru normal delivery n xpakai ape2 ubat2..dari cara dier cite cam senang jek…huu..hopefully aku pon nnt cam dier gak laa..senang jek..mak aku cakap..dier bile cam da rasa contraction tu..dier xde la tros pegi hospital..( ntok 2nd onwards pregnancy kot.. ) dier pegi jalan2 la..pegi mapley la..makan2 dlu..huu..tp bile sakit tu datang cam benti la kejap..tahan2 sakit..huu..then bile cam da 1/2jam – 15mins apart baru dier pegi hospital..tp tu hospital dekat laa..n mak aku da berpengalaman..xle la nk ikot style dier gak..hahaha..silap2 kang terberanak aku tgh jalan..:p lgpon aku pon xsure la aku bule recognize ke x ape contraction ni..hohoho…

pasal ni everyone pon cam ade opinion sendri yg mana lagi bagus..huu..so ape2 pon it’s all up to me nk pilih yg mana..huu…takut2…

p/s: nama baby girl is Siti Nur Asyiqin Binti Mohd Razif..( xsure la btol ke x aku eja nama aboy tu..hohoho..) mengikut kata Yati penyambung pemegang nama Siti Nur..sbb nama dier pon Siti Nur Hayati..

cousin ku sudah beranak..

semalam baru jek aku dapat berita ni..mak aku call bgtau..dier kate cousin aku si yati da beranak da semalam..kena operate..mmg cam mengejut pon..sbb kalu ikotkan cakap si aboy (suami si yati) due baby diorang awal bulan 12..so kirenyer baby tu lahir 3 nov 2008..kalu xsilap aku mak aku cakap petang..dalam pukol 1…

mak aku kate si aboy ade call kat umah..tp masa tu mak xde..so yg jawap si kinah..xkan la aboy nk citer kat kinah lak camne yati…bukan nyer budak tu tau ape2 pon..hohoho…so mak dapat cite pon kat nenek..so cam xbape terang gak la citernyer..mak kate hari ni dier n nenek nk g melawat si yati..skang ni dier kat hospital serdang..xtau la diorang nk pegi kol bape..tgh hari ni la kot..so pasni bile da dapat cite penuh baru aku update lagi la pasal cite cousin aku ni..huu..

p/s: it’s a girl! ๐Ÿ˜€