Astro; Solar Interruption?

Hari tu cam tetibe ade rancangan kat astro berenti and keluar message ni:

A solar interruption is affecting transmission for a few minutes. We apologise for the inconvenience. Our Astro service will resume shortly.

astro-solar-interuption

So saje2 la aku amik gambar with Alif sebagai model tak rasmi..heehhe..kejap jek pon…dalam few minutes..

Ape motif post ni? Ntah laa..sebab aku cam tak tau nak cite pe..hahaha..

Hari ni takde wat pe pon..Anas dari pagi sampai skang tak balik2 lagi…dok ade pertandingan futsal ape ntah..tak menang pon..dok tengok orang lawan final…aku dah suh balik dah..tak nak gak balik..huu..

Anak dier plak dok tak sudah dok tanye2 ayah..ayah…huu…balik la ayah oi..anak awak tunggu ni…dah kalah dah pon..haahaha.. :p

 

Incoming search terms:

  • solar interruption (32)
  • solar interruption#spf=1 (1)

Favorite cartoon kita dulu2…

Tetibe cam terasa nak buat post pasal cartoon2 favorite kita dlu2…dulu2 di sini means cartoon tahun 80an..ni la..time aku kecik2…and maybe bagi orang yang lahir late 70s gak… 😀

So here goes the list of cartoon dlu2 yang aku still ingat sampai sekarang..

80s-cartoon-o_jem1. Jem and the Holograms

Jem ni kompom ramai pompuan2 cam aku jek la yang minat kot..kot la..kalau ade gak lelaki yang minat ngan citer ni aku pon tak tau..hahaha..minat bukan sebab pe..cam best gile bule tukar2 baju just dok gosok2 subang jek…cam nice gile wei…haahha..then rambut plak bule warna pink lagi tu…tu yang suke beno tu…

Then orang jahat dier ade satu lagi group ni ‘The Misfits ke ke nama dier…suke membuat onar la diorang ni..

 

80s-cartoon-she-ra 2.  She-ra – Princess of Power

She-ra! She-ra!

Ni pon aku suke!! sebab kuda dier bule terbang!! hahaha..seingat aku She-ra ni kembar si He-Man..jalan cerita lebih kurang jek aku rasa..cuma maybe She-ra ni target audiences dier dak2 pompuan la kot..and He-Man untuk dak laki….

tapi aku tengok gak He-Man… :p

 

80s-cartoon-He-Man

3. He-Man – Master of the Universe

Cam aku cakap pasal She-ra tu la..dier ni twin brother si She-ra…

kalau She-ra musuh dier nama Hordak..nama musuh si He-Man ni Skeletor…

Kalau She-ra ade kuda bule terbang, si He-Man ni ade harimau yang kalau tak transform mmg pengecut laa..semua benda takut..tapi once dah transform kiranya terer laa.. :d

 

80s-cartoon-thundercats4. Thundercats

Ni lagi satu favorite….mesti korang ingat kan?

“Thunder..Thunder..Thundercat! Hooooo!!!!! “

Dari pedang kontot terus panjang wei~ Kalau ingatan aku still bagus..nama Hero dier Lion-o, then ade cheetara..um..tu jek yang aku ingat..hahaha..then musuh dier Mumra! ke Mumbra…haha..tak sure laa..

 

80s-cartoon-LionVoltron_11_15_065. Voltron – Defender of the Universe

Another nice cartoon dlu2.. 😀 Tak ingat dah pasal ape…hahaha..tapi of course la mesti cam nak menyelamatkan donia..ade musuh etc2…

Tapi yang best dlu robot dier la..bule transform2 bagai..siap tangan kepala rimau lagi..hehehe…

 

Then banyak la lagi…cam gambar2 kat bawah ni.. 😀

80s-cartoon-my_little_pony_and_friends-show 80s-cartoon-Care Bears

80s-cartoon-Transformers 80s-cartoon-smurfs

80s-cartoon-ghostbusters 80s-cartoon-gi-joe

80s-cartoon-saber-rider-and-the-star-sheriff 80s-cartoon-teenage-mutant-ninja-turtle

Kalau korang dlu kecik2 hantu tengok katun kompom mesti tau punye kan cerita2 ni… 😀 Cam kartun ‘Saber Rider‘ tu aku tak berapa nak ingat cerita dier camne..tapi still ingat lagi lagu dier yang part sebut tajuk tu..dlu kecik2 selalu nyanyi kot..hahaha..dak p pon tau tu..GhostBuster..ingat lagi ‘slimer’ hantu hijau yang selalu wat kotor..

Ninja turtle jangan cakap laa..mmg kenal la..Leonardo, Michelangelo, Rafael, Donatello..tapi sifu dier yang tikus tu tak ingat plak nama pe..hohoho..

Care Bears and My little Pony tu adalah sangat kiut!!

Um..kay la tu jek..cam dah panjang sangat dah ni aku dok ngarut2.. 😀

Incoming search terms:

  • Kartun zaman dlu2 (1)

A little note for ‘Org Sabah’

Note: This post is not for orang Sabah but for ‘Org Sabah’.

Aku tak tau le kenapa tiba2 ade ‘Org Sabah’ yang dok tak puas hati ngan aku..

Maybe orang yang sama jugak ngan ‘Eno’ sebelum ni..I don’t know..

This note is for ‘Org Sabah’ yang thinking of writing more of condemning comments or shouts on my blog..please don’t la…what’s the point…

First of all this is my personal blog…hey…suke hati aku la ape aku nak tulis..I pay for the domain and hosting every year…ape aku nak tulis tu hak aku..kalau ko tak suke..silakan la close jek tab blog ni…and please…don’t come again…I don’t need enemies here…kawan saje yang diterima…

And kalau ko bace betol2 post aku tu..ade ke aku kutuk orang Sabah..what the heck la bhai…aku tulis tu bukannye bahasa jepon pon…takkan tak paham…ape yang aku tulis tu pasal ape yang aku nampak…and what I taste/touch…so kalau aku cakap roti GARDENIA Sabah ni keras, berderai..so ko nak terasa sangat tu apsal?  kilang roti GARDENIA tu family ko punye ke? kalau ye mintak mahap laa ye..tapi mmg aku cakap terang2..it’s not up to my taste…neway cam la orang GARDENIA tu nak kesah ngan taste aku pon…so ade aku kesah..aku beli roti jenama lain…

dah ko ‘Org Sabah’ ni apsal plak nak dok kondem2 aku kata aku menghina orang Sabah pulak…aku cakap pasal roti GARDENIA…dah kalau ko suke makan roti tu…ko makan laaa…jangan pulak nak dok kata aku ni menghina orang…aku bukannye jenis orang yang suke2 hati suke mengondem orang cam ko…please la wei..

Kalau ko tak tau laki aku orang Sabah, pak mak mentua aku orang Sabah..even anak aku pon lahir kat Sabah…apsal pulak aku nak kutuk orang-orang Sabah..takde maknanya de…aku respect orang-orang Sabah..except for kau la kan obviously..

Hey..kalau ko pergi Kajang pon..makan Satay Kajang yang kompom ramai orang cakap sedap tu..tapi ko kata tak sedap sbb ko lagi suke makan Satay Sabah…dah tu..ko ingat aku nak kata ko hina orang Selangor ke? or orang Kajang specially…sorry la..aku tak cam ko…kalau dah ko kate tak sedap..tu taste ko…ape yang ko biasa…suke hati ko laa…kalau ko tulis kat blog ko ke…ade ke aku nak terasa hati bile ko kata Satay Kajang tak sedap….hahahaa..memang kelaka la wei kalau ko cakap ye…

Ko tak payah la nak buat2 propaganda pelik2 jek kat blog orang…

Aku tak tau kot ko ni jenis yang tak reti nak membeza kan pendapat and kutukan ke ape…cuba ko bagi statement mana yang ko tak puas hati sangat tu..sampai dok kate aku menghina orang…

Kalau ye pon bersemangat kenegerian agak2 laa…tak payah la sampai nak kondem orang…and kalau ko betul2 nak sangat menegakkan pendapat ko tu apsal tak letak nama and email ke sekali kat situ…apsal nak letak ‘Org Sabah’ ..kalau ko letak link blog ke  senang aku tengok ape bagus sangat ko tu..ape yang ko suke makan…nanti aku takde la tertulis pasal makanan kegemaran ko…kot terasa lagi…sorry ye ‘Org Sabah’

Tapi tak semestinya bile ko letak ‘Org Sabah’ tu ko bule represent semua orang Sabah…tak semua orang Sabah nak setuju ngan ko pon…

Kalau tak terang lagi…meh aku kasi tau kat ko…post aku tu berkenaan dengan perbandingan yang aku buat mengenai ROTI GARDENIA Sabah and ROTI GARDENIA semenanjung…dari pandangan aku…ape yang hinanya plak aku cerita pasal makan roti..semua orang makan roti wei…hadoi…ko ni malam2 buta camni dok buat aku sakit hati apsal?

aku tak suke nak cerita2 camni..tapi kalau aku dah sakit hati mmg kan malam aku tido tak lena…so terpaksa la aku tulis nota aku yang tak berapa pendek ni untuk ko ye…

kalau ade lagi sape2 nak tak puas hati..suke hati korang laaa…yang penting, tak payah la sebok2 nak tinggalkan comment kondem2 ni..and aku tau aku tak hina sape2…

kalau korang tak paham2 pasal post tu samada korang memang dlu pemahaman BM dapat gred D ke bawah or korang memang jenis yang tengok tajuk..bace sket2 jek..tak reti nak bace semua dari awal sampai akhir..then suke2 nak assume ikot suke hati korang…

Aku tak tau ko sape..tapi tetibe aku terfikir plak..skang ni cam dok selalu aku tengok orang dok wat post pasal Roti GARDENIA Sabah ni haram…ko ade tak pergi wat komen2 kata diorang menghina roti kat Sabah? hahaha…

p.s: pasal roti GARDENIA Sabah ni haram ke tak aku tak tau haa…jangan cakap aku memandai2 plak..lgpon aku tak beli roti GARDENIA Sabah..

p.p.s: cam dah tak little la sangat plak ni..hahahaa…

Incoming search terms:

  • blog orang sabah (13)

AirAsia return tickets for 3 at RM286..ok per.. :D

Hoyee..berjaya lagi mengeluarkan duit dari poket dengan jayanya…

Thanks tu Daus kawan dak p, dier yang bagitau yang malam ni ade start Sale kat AirAsia..selalunye cam dapat newsletter from AirAsia, tapi this time cam takde la plak..tapi tak tau la kot aku termissed ke pe…

Sepatutnya aku nak beli bulan Feb 2012..tapi pikir2 balik..kalau menjadi la plan ‘Project Tambah Anak’ tu..kompom tak le naik kapal terbang time tu..hadoi..takle la plak celebrate birthday Alif kat sane…

Then ingat ke nak beli bulan 11..sebab cam sedang elok la kiranya tarikh yang safe..tapi dak p plak tetibe ade plan pelik dier nak gi tengok MotoGP? hadoi..so beli la akhir bulan October…

tiket-murah-air-asia

kali ni kitorang tak borong makanan..sebab budget sempit..hahaha..gaji dak p pon tak masuk lagi..memula dah masuk makan semua kena dalam RM313 ke camtu…lupe plak..beg as usual 15+15= 30kg..

Balik Kajang lagi..hoyee~~ for kitorang balik kampung ni cam dah sama ngan vacation..hahaha..maybe kalau nak ke mana2 nnt naik kereta jek la…hehe..sampai gak.. 😀

tapi aku cam nampak pattern yang air asia ni dok naikkan harga luggage jek..dlu mule2 RM10 jek kot..then RM15 pastu naik RM20..skang ni dah RM25…tu dalam masa 3 tahun aku duduk kat KK ni laa..aku perasan pattern tu..

then tambah lagi ngan advance seat fees..kalau tak silap aku masa mula RM5 jek..ni dah RM6 dah…huuu..harap2 dier takde la sebok nak naikkan harga lagi…huuu..kasar la blanje aku nak balik kampung nnt…

kay laa..tu jek..dah letih dok isi form AirAsia kat 10 kali…

bukan senang nak dapat tiket murah..ye tak.. :p

Incoming search terms:

  • harga luggage airasia (20)

Layan Private Practice sampai meleleh2 air mata..bule ke?

Hahaha..serious wei~~ ni cerita semalam..aku skang ni mmg dok tengah layan tengok Private Practice. As always streaming la kan..

Tak tau la apsal semalam yang aku tengok cam teremosi lebih plak kot..tapi cerita kalau pasal budak2 kecik, baby ngan mak ayah ni memang cam aku terasa jek..sbb maybe aku pon dah jadik mak kan…then kadang tu aku cam bile something happened tu aku cam terbayang what if this happened to me ke ape ke..tu yang jadik gitu kot..huu..tapi mintak jauh laaaa….

Private-Practice

tu jek la…takde mood hari ni…Alif skang ni hari2 wat hal…huu…

Anuar Zain! Never fails to impress me with his songs…

anuar-zainTak tau la kalau korang tau ke tak…aku memang sejak dlu minat gile kat Anuar Zain..for me lagu2 dier semua best…

Aku paling suke lagu Mungkin, Lelaki Ini, Perpisahan, and banyak lagi laaa…

and now he’s out with this new song..a sound track for the upcoming new movie by KRU studios, Hikayat Merong Mahawangsa..

One of the Malay Movie yang aku rasa tak boleh tak tengok..nampak cam gempak..and former boss aku pon ade belakon dalam ni..jadi Senator ke katanya..aku pon tak sure..owh..boss aku tu Orang Putih..

So berbalik pada cerita asal…tajuk lagu ni Sedetik Lebih..

Lagu kat you tube ni separuh jek…kalau nak full pandai2 la carik..hohoho.. :p

And here is the lyrics:

ANUAR ZAIN – SEDETIK LEBIH
LAGU: EDRY KRU

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

 

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

 

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

 

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

 

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

ANUAR ZAIN – SEDETIK LEBIH
LAGU: EDRY KRU

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

 

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

 

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

 

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

 

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

Incoming search terms:

  • anuar zain (26)