Serious Baby 2009 Giveaway..

Ada lagi contest..hohoho…memula cam takde la tergerak nak masuk contest ni…tapi masa dok mencari-cari gambar Alif masa nak masuk MBP Cutest Baby Smiling Contest tu terjumpa la plak gambar En. Alif tengah bermuka serious…ape lagi..terus la teringat ade contest pasal muke serious ni…hehehe…so ape lagi…ni lah entry nye… πŸ˜€ Alif pon nak compete ngan Kak Iqin dier…hohoho…

Seperti biasa contest-contest ni mesti la dibuat bersempenaan dengan event apa saje le..so this time contest ini di anjurkan oleh Ibu Rifqi sempena Birthday dia yang ke-29.

Happy Birthday to you

Happy Birthday to you

Happy Birthday to Ibu Rifqi…..

Happy Birthday to you..

Semoga panjang umur, murah rezeki dan diberkati hidup sepanjang hayat.. πŸ˜€

So silalah pilih anak saya sebagai pemenang ye..hahaha.. πŸ˜€ Just Kidding…tapi kalau menang besh laa.. πŸ˜€

Rasanya semua syarat2 dah pon settle…meh kita tengok betapa seriousnye En. Alif kita…

'Aku tengah serious ni..kang ada yang kena hempuk kang...'

'Aku tengah serious ni..kang ada yang kena hempuk kang...'

Maybe tu la kot Alif cakap masa aku dok amik gambo ni….tapi bukan nak hempuk mak dier…nak hempuk camera jek..heheheh…Alif sayang mak dier…. πŸ˜€

Uh..jap ada lagi satu gambar…aku rasa ni pon serious gak..so aku biarkan kat penganjur contest ni untuk pilih yang mana dia rasa paling serious.. terima kasih ye ibu rifqi…

Hoh..serious laaa...serious...

Hoh..serious laaa...serious...

Amacam..ada serious tak? berkerut-kerut dahi tu..punya la serius…hahahaha…

owh lupa pulak lagi satu. Budak kecik yang tengah serious ni:

Nama Dia : Alif Bin Anas

Lahir Pada: 03.02.2009

Umur dia sekarang: 10 Bulan 6 Hari

Okeh rasanya dah complete dah entry ni…so akhir skali..publish and leave the link kat post Ibu Rifqi…hohoho..

MomBloggersPlanet Cutest Baby Smiling Contest

Another contest untuk mencuba nasib. πŸ˜€ Ni 2nd time masuk contest organized by MomBloggersPlanet ni. Kalau nak tau lebih lanjut pasal contest ni meh tengok kat sini..

Theme untuk bulan DEC ni ialah “Senyum“.Β  Susah gak sebenarnya dok mencari gambar En. Alif senyum2 ni..

Hadiah contest ni memang besh..sponsored by PhotoBook Malaysia danΒ  AliceWonders.

Gambar2 yang nak dipertaruhkan untuk contest kali ni ialah:

Senyuman Lebar En. Alif

Senyuman Lebar En. Alif

Alif senyum sambil tutup mata..

Alif senyum sambil tutup mata..

Nama: Alif Bin Anas

D.O.B: 03.02.2009

Gambar first tu baru2 ni jek ambik yang second picture tu ambik masa Alif berumur 25 hari.

Aku memang paling suka bila tengok Alif tersenyum.

Senyum Alif, membuatkan pagi aku begitu ceria sekali…

Senyum Alif, buat perasaan aku tenang dan gembira…

Senyum Alif, menawar segala macam perasaan gundah..

Senyum Alif, membawa sinar dalam hidup aku..

Senyum Alif, membuatkan aku rasa bertuah memilikinya..

Senyum Alif, menceriakan persekitaran tak kira dimana dia berada..

Senyum Alif, melengkapkan hari ku..

Sehari tanpa Senyum budak comel ni memang tak sah lah..Senyum budak-budak ni senyum yang ikhlas dari hati diorang dan hati budak-budak ni ialah hati yang paling suci sekali.

Cerita pasal ‘senyum’ teringat aku masa dulu-dulu cam ada lagu pasal senyum ni..mesti korang pon ingat gak lagu ni kan.. πŸ˜€

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum… kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum… membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan…

Anugerah Terindah dari Yang Maha Esa

Anak merupakan anugerah yang sangat indah yang di kurniakan untuk pasangan yang sudah berkahwin dan bagi kitorang ‘Alif’ lah permata hati pengarang jantung hati mak bapak dier..hehehe..pejam celik pejam celik..dah nak masuk 10 bulan da Alif sekarang. Macam2 dah yang dier pelajari. Dari dok terbaring tak tau apa2, skang ni dah pandai merayap2..jalan2 dalam walker..membebel macam2..da pandai nak salam bila cakap ‘salam’ dan macam2 lagi la.. πŸ˜€

Dan sebab tu jugak la…aku nak masuk contest anjuran Mrs. K a.k.a Ibu Hadif . Ibu Hadif’s Giveaway ~ Anugerah Terindah ni bermula dari 24 Nov – 18 Dec 2009 jam 1pm bersempena dengan Wedding Anniversary yang ke-2 buat Mr. and Mrs. K. (ada kena mengena ke? hehehe…)

Syarat utama contest ni ialah untuk upload sekeping gambar anak pertama pada hari pertama dia di lahirkan. So setelah dok godek2 gambar2 alif, aku rasa gambar kat bawah ni menjadi pilihan aku.

Beberapa minit setelah Alif dilahirkan..

Beberapa minit setelah Alif dilahirkan..

Nama : Alif Bin Anas

Umur : 9 bulan 26 hari

Kenapa aku pilih gambar ni? Sebabnya inilah rupa Alif originally masa dier still dalam perut mak dier berenang-renang dalam air ketuban yang semakin sikit. Just minutes after Alif dikeluarkan oleh En. Doctor. Masa ni tali pusat dah pon di clip tapi still belum bersihkan lagi..hehe..ikut petua orang tua-tua before deliver minum air kelapa muda dulu tapi ni la hasilnya kalau tak minum air kelapa muda..hehehe.. :p

Aku rasa bagi semua mak-mak pon pertama sekali yang kita sedar yang anak kita dah keluar ke dunia ni ialah tangisan diorang dan memang itulah bunyi yang indah sekali kan? πŸ˜€ Pertama kali aku tengok Alif lepas dier dah dikeluarkan memang tak clear and a bit blurry sebab aku agak mamai dengan ubat bius. Alif tak dapat dilahirkan secara normal seperti yang dirancang oleh kitorang.

Kitorang setuju dengan cadangan En. Doctor untuk di induce lepas tahu yang air ketuban aku dah semakin sikit secara tiba-tiba walaupon takde bukaan atau sakit pon. Nak dipendekkan cerita walaupon setelah lebih kurang 10jam di induced bukaan hanyalah 4cm sahaja dan kepala Alif dah pon bengkak. Kata doctor air ketuban yang da sememang nye sikit skrang ni lagilah sikit lepas dah dipecahkan, so rather than to wait any longer and risked the baby lemas nnt, we opted for c-sect and at 9.49pm En. Alif pon menyanyi2 ngan suara merdu dier tu.. πŸ˜€Β  Later..maybe close to midnight the nurse bawak Alif masuk bilik aku and at that time lah baru betul2 aku dapat tengok rupa anak aku. Memang comel sangat dier masa tu. hehehe…kulit dier cerah, mata dah terbuka besar dengan bulu mata dier yang panjang (ikut family belah aku la ni..pakcik2 dier sume bulu mata panjang2..) Aku still macam tak percaya masa tu yang aku dah pon bergelar ‘Mak’. Setelah sekian lama Alif berenang-renang, poke-poke mak, tendang-tendang malam-malam buta dan akhirnya mak dapat tatap muka Alif, pegang Alif, cium dahi Alif. Memanglah Allah je yang tahu perasaan aku masa tu.. πŸ™‚ Tak boleh nak di gambarkan dengan tulisan dan kata-kata la…..

Owh..aku ade post detailed experience aku masa lahirkan Alif kat sini… bagi yang tak pernah baca lagi and nak baca laa.. πŸ˜€

Kat bawah ni ada several pics menunjukkan situasi pada malam tu. Nasib baik la dak p amik semua ni. Kalau tidak aku pon tak tau la ape yg jadi masa tu.

Alif dah keluar kot tingkap..

Alif dah keluar kot tingkap..

Nampak tak tu Alif kat depan Doctor tu, atas kaki aku (which aku tak rasa ape pon)..tengah sedut cecair dalam mulut dier kot…aku pulak nampak tangan kiri jek..

Passed to nurse untuk tunjuk kat Mak dier.. :D

Passed to the nurse untuk tunjuk kat Mak dier.. πŸ˜€

Kerja-kerja membersihkan En. Alif

Kerja-kerja membersihkan En. Alif

Dah bersih..yeay..

Dah bersih..yeay..

Dak p kata diorang bersihkan cam ngan minyak ke ape ntah..buang semua yang melekat2 kat badan Alif tu.

Dah aman lepas da dibersihkan dan diazan..

Dah aman lepas da dibersihkan dan diazan..

Aku rasa hospital tu takde towel biru untuk baby boy kot..hehehe..sepanjang Alif duduk kat hospital tu memang la towel warna pink..bootie ngan mitten pon kaler pink..haiyaa…

Sebagai seorang mak sememang nye harapan aku untuk Alif ialah dia akan menjadi anak yang soleh, patuh kepada kedua ibu dan bapa dier, patuh kepada ajaran Allah, berjaya di dunia dan di akhirat.

p/s: macam panjang pulak, sorry ek Mrs. K and the juries… πŸ˜€ Harap2 tak memboringkan korang…


Incoming search terms:

  • anak anugerah terindah (38)

I’m Yours

Yes..I’m yours dak p..hehehe..luv ya..adakah aku nak bercerita pasal chentaku pada dak p (pada sape yg tak tau ‘dak p’ tu ialah en husband ku yg terchenta…kenapa dak p? ade la….rahsia..hahaha.. :p ) kalau tu la yang korang agak..mmg sangat salah…hehehehe….

yang sebenarnye…aku masuk contest lagi!!…hohoho.. :p tengah menggila skang nih..contest2 ni tetibe cam cendawan2 renek yang tumbuh merata2 dengan banyak nye.. (or aku baru jek realized sume ni..hehe)

Jangan boring ye kawan2 dengan entry2 contest aku yang berturut2 ni..nanti aku post cerita hot kat korang ek..tungguu… πŸ˜€

Yooosshh…kali ni bukan contest baby or mak baby..tapi contest romantika d amour – I’m Yours… πŸ˜€Β  yang dianjurkan oleh Lya sempena Ulang Tahun Perkahwinan Lya yang ke-3 and Birthday Suami Lya yang ke-25. Congrats for your wedding anniversary and Happy Birthday to Suami Lya..Semoga korang berdua panjang umur dan berbahgia la hendaknya ek. πŸ˜€

Contest ni di bahagi kepada 3 categories:

a) Pic anda+suami (gmbar y paling romantik bg anda/pic kawin pun ok),
b) pic di hari p’kahwinan anda(pic y unik/sempoi/up 2 u)
c)Pic suami anda (Pic b’sahaja, melucukan.dll)

So..kena pilih ke nak masuk category mane? ….tak payah..masuk jek semua..puan punya contest pon cakap bole masuk semua..ape lagi..so…meh kita tengok gambar2 for every categories…

Bagi Kategori A: Pic anda+suami, calonnyaΒ  ialah….

Muka2 bahagia orang baru kahwin.. :p

Muka2 bahagia orang baru kahwin.. :p

Ada macam romantik tak? Berdua-duaan, kat tepi pantai, angin sepoi2 bahasa, senyum2, gelak2 sama-sama..haa..romantik la tu.. πŸ˜€

Kategori seterusnya, Pic di hari perkahwinan anda, calon2nya ialah……

Outdoor session kitorang kat kawasan lalang depan rumah..

Outdoor session kitorang kat kawasan lalang depan rumah..

Bersenda-gurau kat atas pelamin..

Bersenda-gurau kat atas pelamin..

boleh ke letak 2 gambar ni? hehehe..tapi puan punya contest takde bagi restriction suruh letak satu gambar jek..so boleh la kan puan punya contest?? hehehe.. πŸ˜€

Gambar yang konon-konon so sweet ber’hug-hug’ tengah lalang tu kitorang shoot just after majlis kenduri dah selesai..memula plan nak buat kat putrajaya..pastu tengok langit cam gelap jek..last2 amik gambar kat depan rumah yang penuh ngan lalang and ber’background’kan bangunan lama…hasilnya..splendid..hehehe.. ops..bukan depan umah kitorang penuh lalang ek..kat depan rumah ada kawasan kosong yg penuh ngan lalang..hehehe..skrang dah takde…diorang da develop tanah tu wat rumah teres 2 tingkat…

Gambar dok bergelak2 atas pelamin tu, aku pon tak sure la ape ceritanya..hehehe..maybe dak p wat lawak sengal kot..

dan bagi kategori terakhir iaitu Kategori C: Pic suami anda…silalah lihat calon2 nya ye..

Dak p wat muka sedih..

Dak p wat muka sedih..

Duduk2 di tepi pantai..

Duduk2 di tepi pantai..

Dua-dua gambar dak p ni are from our honeymoon at cherating..

Last requirement of the contest is to cerita la anything pasal kitorang ni..nak cerita ape ek..ok la…

Al-kisah…dak P dan aku sebenarnye memang dah lama kenal, sejak sekolah menengah lagi. Kitorang satu sekolah and satu kelas, kat kelas 3 Umar. Tapi seingat aku selama kitorang sekelas tu, cuba bercakap 2 kali jek. First time dak p offer aku keropok masa petang aku dok tunggu ayah aku amik dari sekolah and masa nak dekat2 PMR (rasanya mmg dak p..tak salah ke? :p )..dok nak mintak maaf kalau ade ape2..yg surely takde pe la kan nak mintak maaf..da cakap pon tidak.. πŸ˜€

Pastu ditakdirkan aku pindah sekolah after PMR, pergi SM Sains Selangor, and dak p stay kat SMKA Maahad Hamidiah. Nak dipendekkan cerita..masa 3rd year kat MMU kitorang dipertemukan semula dan Dak P telah menggunakan helah nak belanja aku ‘Nasik Lemak Feroz’ untuk memancing undi..

Akhirnya 4 hari lepas tu pada 07.06.04 (sempat la dating sekali kat Mid Valley..) ..dak p dengan penuh keberaniaan dan keazaman di dada..mempropose aku..face to face? aiya..tak…YM!! tak sabar sangat katanya nak tunggu jumpa aku lagi skali..so luahkan thru YM..chatting..tak romantik sungguh..tapi kitorang masa tu mmg already have the chemistry..ye la..dah lama tak jumpe..then pas jumpa balik 4 hari da couple..jodoh la tu kan…4 years pas berchenta-gaduh-berchenta-gaduh..pada 04.04.08..Kahwin!! πŸ˜€ (aik bile bace balik byk plak nombor 4 kat paragraph ni)

Kesimpulannya, aku ada suami yang rajin, baik hati, keras kepala, yang sayang aku, tak romantik, mempunyai keazaman, berpandangan jauh, bijak, seorang ayah yang baik, suka tolong buat kerja rumah (ni yang buat aku paling sayang ni..), suka ____Β  ____ dalam kereta (apa agaknye ek..dak p jek yg tau..hahaha..bila alif dah besar pon nanti dier pon tau gak..hahaha…), slalu tolong tukar diaper alif malam2 dan lain-lain lagi.

β€œI love you not because of who you are, but because of who I am when I am with you.”

p/s: Dulu ni rahsia..tapi sebab da kawen pon kan..tak payah la rahsia-rahsia…nak tau tak? dulu kan..aku suke usha dak p masa kat dalam kelas.. :p hohoho…

Incoming search terms:

  • diy pelamin (49)

Contest Melaram Dengan Handbag

Before this En. Alif yang bertanding..kali ni Emak En. Alif plak nak masuk contest..hohoho…Contest ni aku terjumpa masa dok berblog hop..cam menarik plak nak masuk..hehehe… Contest Melaram Dengan Handbag ni dianjurkan oleh Fiza sempena birthday Fiza yang ke berapa tak tau plak.. πŸ˜€ Birthday Fiza sama plak ngan Rina (my sis) yg jatuh pada 2 December ni. Happy Birthday in advance to both of you ya.. πŸ™‚

Back to the contest..rasanya aku da fulfill sume requirement untuk contest ni…and gambar yang menjadi pertaruhan dalam contest ni ialaaahh….

Bergaya ngan handbag baru masa Honeymoon..

Bergaya ngan handbag baru masa Honeymoon..

Hohohoho..ada gaya tak? πŸ˜› Handbag tu was one of my hantaran masa kahwin. Pastu masa tu kan cam cj7 tengah hot lagi..aku pon men’decorate’kan handbag aku ngan muke cj7 yang kiut tu..hehehe…

Mengikut Mrs. Fiza 3 orang pemenang akan dipilih berdasarkan gaya yang menarik.. (menarikkah gaya aku tu? hoho) as for the hadiah, Mrs. Fiza still belum decide lagi nak bagi ape..hehehe.. πŸ˜€

Kalau korang nak mencuba nasib bule la check out the contest’s rules. Just click on the Contest banner at the right sidebar kay… πŸ™‚

Super Alif is a Winner!! :D

Prices for 3rd place winner

Prices for 3rd place winner

hohoho…actually nak post semalam pasal ni sebab resultnya semalam pon dah keluar…alhamdulillah contest ke-2 yang Alif masuk ni berjaya la dapat 3rd place dalam category baby boy. Gambar kat kanan tu la hadiah yang kitorang dapat..hohoho..

Harap2 contest Cutest Baby in Blue and MBP Cutest Baby in Nature yg alif masuk pon dapat la something jugak..hehehe.. πŸ˜€

Skang ni macam rasa lagi bersemangat plak aku nak masuk contest2 ni…ade gak la 2-3 contests yang aku cam akan mencuba nasib gak..tp nanti2 la aku buat post…sebab tarikh tutup contest tu pon lambat lagi…gambar pon blom carik lagi..hehehe…

Aku ni dok sebok2 wat entry kat blog ni aku blom lagi email Intan alamat rumah aku ni..hehehe..jap..g email jap..kang lupe plak kang… πŸ˜€

—————————————————————

Okeh..dah email..sambung balik cerita…hehehehe..thanks to Intan sebab pilih “Super Alif” as one of the winners. Happy nye menang contest. Aku masuk contest pon rasanya takde la cam tengok hadiah sangat pon…tapi saje2 je..happy2..and tambah kenalan baru kat internet ni. Sebelum ni aku cam mengamalkan dasar tutup pintu sket..hahaa..mana ade nak masuk ape2 cam bergaul2 ngan orang lain. Skang ni da berubah..hahaha..lgpon you can make money through blogging. Memang tak disangkal lagi.. πŸ˜€ sebab aku dalam beberapa bulan lepas niΒ  kengkadang tu dapat gak la dalam RM20-40.

Baru semalam datang email from maybank2u. Alhamdulillah..dapat la aku RM40. Tak caye? Tgk kat bawah ni..screenshot email aku.

RM40 from Affiliate..

RM40 from Affiliate..

hohoho..jgn salah paham ye bila tengok nama affiliate yang aku join tu..hehehe…semua affiliate2 yg berunsur sx ni aku join untuk aku promokan kat blog hantaran kahwin aku. Korang nak? hahaha..meh tengok kat sini… :p Hasilnya..not bad kay…lagipon benda ni for education purpose..bukannye benda tak senonoh pon..ye tak..untuk suami isteri.. πŸ˜€

heheh..lari tajuk btol ni..hehehe..kay la…kat bawah ni gambar bonus “Super Alif” …. up-up and away!!! hahahaa…

Yeay...saya menang!!

Yeay...saya menang!!

Super Alif menyerang penjahat "Sang Ayah"

Super Alif menyerang penjahat "Sang Ayah"

Super Alif dengan Mak

Super Alif dengan Mak