Kuih Ciki??

First time aku jumpe benda alah kuih ciki ni..tapi bukan sebab aku minat nak makan ke pe yang aku dok beli tu..aku just nak snap gambo jek..tapi tak bawak plak henpon time tu…so beli jek la..RM1.50 jek pon…

kuih ciki

mesti korang cam tertanye ape kejadah nye yang aku dok minat plak ngan kuih ciki ni kan?? bukan sebab pembungkus dier pink ek..hehe..actually “Ciki” ni nickname yang kitorang dah besar2 ni bagi kat adik bongsu kitorang..tu la cam bile jumpe tu terus cam “eh..bile pulak ciki jual kuih ni?” hahaha.. πŸ˜€

Incoming search terms:

  • resepi kuih ciki (76)
  • kuih ciki (44)
  • cara buat kuih ciki (2)
  • cara membuat kuih ciki (1)
  • kuih ciki cara cara buat (1)

New Blog Makeover – Sempena Raya kot? :p

Tetibe cam rasa boring pulak tengok template lama..so..jeng jeng jengg….dah berwajah baru lagi blog kitorang ni.. πŸ˜€

ok tak?? kali ni memang aku wat concept yang clean and simple jek..tak banyak macam2 images bagai…

blogmakeover-wordpress

 

muke kitorang bertiga tu vector art potrait yang aku wat sendri pakai illustrator..mencuba bakat orang kata..hehehe..payah gak..maybe depend on gambar original gak kot..aku punye yang paling senang buat..then alif..yang paling susah buat dak p..tu yang nampak pelik sket tu..tapi dah malas nak adjust lagi dah..hahaha..mahap ye dak p…

Kalau ade sesape yang berminat nak me’makeover’kan blog dier boleh la contact aku..aku wat gak untuk orang..as for harga tu..standard laa…nak charge murah2 sangat tu takde laa..lagipon kat Malaysia ni aku tengok harga memang dah murah dah..kalau kat luar negara sane cam kat US template yang custom made and unique ni sometimes diorang bule charge sampai USD300 and above..kalau kat Malaysia ni kita nak charge RM900 memang takde sape la nak bayar ye tak?? Harga aku bukan setakat below USD300 je..below RM300 lagi..harga untuk blog wordpress and blogspot lain sket..

Normally boleh siap dalam 3-6 days (hari bekerja ye)..depend on the complexity of the design dan jugak kepantasan clients bagi feedback..kalau nak tengok portfolio aku boleh la bertandang ke CreativelyBeba.

For now aku memang tak active sangat wat design2 ni..sebab marketing memang tak buat ape sangat pon…so job memang normally takde la..so takde la kena queue ke pe..hehe..tapi tengok la camne..kalau teringin nak berfull time buat designing ni ke.. :p

cam terlebih panjang pulak post aku ni..heheeh…

Incoming search terms:

  • makeover blog (12)

Selamat Hari Raya Aidilfitri kawan-kawan~~

Raya sebulan kan..so tak terlambat lagi la kan kalau baru sekarang kitorang nak ucap ‘Selamat Hari Raya Aidilfitri‘ kepada semua kawan2 tak kesah la yang memang kenal face to face or yang kenal online jek.. πŸ˜€ and also to sesape jek yang datang melawat ke blog aku yang tak seberapa ni…

Ampun dan maaf kami pinta seandainya ada apa2 yang telah ditulis dalam blog ni mengguris hati, or menyakitkan hati sesape yang membacenye…tak senang untuk memuaskan hati semua orang kan..and lagi2 pulak orang yang salah faham dengan apa yang kita maksudkan..jadi di hari dah bulan yang baik ni jom la kita bermaaf-maafan ye.. πŸ˜€

selamat hari raya aidilfitri - maaf zahir dan batin

nak post gambar raya pon cam tak transfer pon lagi..tapi kat FB en. laki dier dah upload dah..lama btol aku cuti raya ni..cuti mengupdate blog..hehehe..even konon2 nak buat yang blog challenge tu pon dah tak 30 days dah laa..but akan aku buat gak la tu slow2..bile time aku dah kering idea ke…actually pending post yang dalam kepala otak aku ni cam ade jek..but nak menaip nye yang malas bebenor tu… :p

kay la..ni jek for now..

p.s: pasni nak tukar template lagi..tengah dalam proses.. :p kali ni mmg simple and clean abes laa..

Resipi Biskut Cerelac [Biskut Minyak Sapi]

Biskut Cerelac ni aku dapat recipe from akak ipar aku..sodap woo..nak buat pon simple gile..ingredients sangat sikit..but kasar belanja..hahahaa…

Ni la rupe Biskut Cerelac tu..

biskut-cerelac-minyak-sapi-resipi

Nak watnye memang simple jek…so kat bawah ni ialah bahan-bahan yang perlu ada dan resipi camne nak buat Biskut Cerelac ni..

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Ghee (minyak sapi)
  • 1/2 cawan gula icing
  • Tepung Pau secukupnya
  • Nestle Cerelac Rice perisa susu untuk baby

Cara-cara buat Biskut Cerelac:

  1. Pukul Ghee dan gula icing sehingga kembang
  2. Masukkan tepung pau dan gaul sebati sehingga adunan boleh dibentuk
  3. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
  4. Lepas dah masak panas2 tu..kasi golek2 and tabur2 biskut kat dalam bekas yang ade Nestle Cerelac tu..then letak la mana2 kasi sejuk dulu before masukkan dalam bekas bertutup…

Tepung pau tu aku sift kan gak dlu sebab tepung yang dak p beli tu cam kasar2 la plak cam ketul2 sket..aku pon tak sure la memang gitu ke tepung pau ni..sebab first time gune..

And aku berenti letak tepung pau tu bile cam ala2 aku dah boleh nak bentukkan adunan tu bulat tu kira dah ok la..takde la keras sangat..dier still lembut lagi and sometimes still bule melekat kat tangan sket2…biskut ni memang lembut jek…

Kalau ikot recipe dier kate bakar selama 20 minit..but aku tambah lagi 5 minit..aku bakar dalam 25 minit gitu..lagi best.. πŸ˜€ maybe depend on berapa besar kita dok bulat2 kan adunan tu jugak kot..so pandai2 la korang adjust2.. πŸ˜€

Owh..cerelac yang aku guna tu jenis yang ni:

biskut cerelac minyak sapi recipe

So ni la satu antara 2 biskut raya yang aku dah buat..lagi satu lagi biskut chocolate chips aku yang pernah aku post dulu..

Kali ni aku buat tak letak additional cocoa powder lagi dah..and aku bakar cam 20 minit gitu..yang peliknye biskut ni the next day lepas ko bakar nanti dier akan jadik lagi sedap..hehe..

chocolate chips cookies recipe

Aku wat biskot ni 2 adunan..letih gak la membakar ngan oven kecil aku tu..sekali masuk muat 30 biji jek..5 kali aku bakar nak siapkan biskut ni..semalaman gak laaa…

 

Incoming search terms:

  • biskut cerelac (3073)
  • resepi biskut cerelac (2820)
  • resepi biskut cerelac sedap (369)
  • biskut cerelac resipi (316)
  • Resipi biskut cerelac (304)

Kiut tak budak2 kecik ni?? :p

beba-kecik

bergambar di penang bridgepose peluk tiang

Kiut tak kiut tak?? hehehe.. itu la aku and adik aku pakcik boyem masa kitorang kecik2.. πŸ˜€ Actually post ni untuk blog challenge yang aku still tak abes2 buat tu..tajuk for Day 10 – A Childhood Picture.

Mintak satu jek aku kasi 3 sekali..hehehe..and ade lagi satu bonus..ni gambar ayah Alif time dier kecik2 dlu..

dak p

ayah alif

kadang2 tengok ade gak rupe Alif sket kat situ..hehehe..dah kata pon ayah Alif kan…kay laa..itu jek for now..

p.s: 2 jenis biskot raya dah pon siap..hoyee~~

Incoming search terms:

  • budak2kecik blogspot (15)
  • budak2kecik blogspot com (13)