Tag Archives: susu 3 tahun

Susu untuk Budak 3 Tahun yang Bijak Pandai ni~~

Dah lama rasanya tak cite pasal Alif…

Daripada last time aku citer pasal progress dia dulu2 kala..macam dah banyak gile dah la sampai tak terlistkan dah improvement dia ni..hehe..kalau dari segi bercakap tu memang dah memceceh tak habes la kan..ade jek mende yang dia nak cakapkan…so nak dipendekkan cite aku kasi list pendek ape yang cam Alif suke buat sekarang ni..

  • Dia cam dah pandai nak menyakat orang..hobi dia kadang2 dok sesaje ngan mulut ‘O’ sambil muncung kaw2 nyer dok sebut ‘MOK’ instead of ‘Mak’..pastu gelak2…
  • Dia dah berjaya menambah vocab Bahasa Melayu dia jugak..i.e: gayu (garu; contoh ayat: “Mak, ichy, gayu..”), tentut (kentut; contoh ayat selalu digunakan “Mak, it’s ayah. Ayah tentut!!” hahaha.. :p) then cuci and beyak(berak: contohnye: “Mak I’m beyak. I want to cuci beyak~ ) <– kenapa cam semua kata kerja kot..huu..
  • Dia dah boleh bace simple English words. Kalau 3 huruf memang selalunye betul..kalau panjang2 kureng precise sket la..and sometimes cam impress gak bile dia bace perkataan panjang. Contoh cam semalam aku gi carik buku kat Harris, 1 Borneo. Pastu tetibe Alif dok sebut ‘Magician’ tengok2 kat situ mmg ade satu buku tajuk ‘The Magician’.
  • Dia reti mende alah yang Phonic2 ABC tu..yang bunyi2 huruf tu..aku pon tak berapa nak reti..so tak pernah pon ajar dia..rasanya maybe dia dapat from ‘WordWorld’ or apps on iPad dia tu..haritu kitorang dok makan biskut, then kat tin tu ade tulis ‘JACOBS’ tu..dia wat la bunyi satu2 huruf tu…tapi yang buat harunye..dia lepas dah elok2 eja tu..dia kata ‘Bistut!’ hahaha..maybe another attempt dia to be funny kot..hehehe..
  • Main ngan ‘my haipad’ dia sudah tentu..bangun2 pagi jek sebok carik iPad..sometimes aku memang purposely sorok sebab takmo kasi dia dok sebok ngan iPad dia tu..kalau tak nampak dia iPad tu depan mata dia cam takde la kesah sangat..kalau tak tu sebok jek nak main iPad..pernah satu masa tu aku sorok ade kat 3 minggu gak..elok jek tak tanye langsung..hehe…
  • Suke menunjukkan ‘bakat’ dia berjalan cam ketam..hehe..tetibe panggil suh tengok dia “Mak, look! I’m walking like a crab”.
  • Suke jugak menunjukkan ‘bakat’ dia menari~~ hahaha..ni kiut..ntah mana belajar menari ala2 gitu pon tak tau..nak explain pon tak reti..hehehe..

List pendek la sangat.. :p hehehe..kay la..sejak dah lama tak blog ni skill menulis aku yang sememangnye ampes ni dah bertambah ke’ampes’annye..hehehe..

So tajuknye pasal susu..but dah panjang menjela gini takde gak cite pasal susunye.. :p so ni la gambar susu yang Alif minum sekarang:

susu-alif-3-tahun

dlu2 kitorang balik Alif minum susu Nespray 1+..but pas dah umur dia 3 tahun ingat ke nak upgrade ke Nespray 3+ jek..but cam tak jumpe2 plak..asik takde stock jek..so akhirnya tukar le pakai dugro ni plak.. 🙂 alif ni kira ok la..senang nak dijaga..tak banyak pantang larangnye..

ok la..dah panjang kot karangan aku hari ni…so kat bawah ni ade gambar Alif yang cam latest gak la..hehe.. 🙂

alif-dalam-kereta

dah makin besar dah Alif ni.. 🙂

p.s: hopefully sempat la aku dok tambah lagi satu, dua post ke before habis bulan ni..dah ujung bulan dah ni..baru satu jek post..hehe..teruk sungguh performance.. :p

p.p.s: Adik ipar aku kawen ujung minggu ni..

p.p.p.s: Aku skang ni cam a bit busy gak ngan kerja baru..this time kena setup opencart shop and custom design segala tu la..alhamdulillah rezeki.. 🙂

 

Incoming search terms:

  • susu alif (44)
  • susu nespray 3 (19)
  • susu fernleaf 1-3 tahun (8)
  • usia minum susu fernleaf family (1)
  • susu fernleaf calciyum untuk umur berapa tahun (1)