Tag Archives: breastfeeding

Project ‘Nomochen’

Ape tu project ‘Nomochen’? In short, it’s just a fancy name for project weaning Azri from Breastfeeding..hahaha.. so far progress adalah amat memberangsangkan. InsyaAllah tak lama lagi dah takde dah ‘chen’ kot..macam sehari sekali je for the past 2-3 days. Hari ni macam belum lagi mintak ‘chen’ ni..hehehe..

Nak gak cerita pasal asalnya istilah ‘nomochen’ tu..hehehe..al-kisah..masa Azri dok BF ni selalunya lepas sebelah dah siap nak tukar lagi sebelah aku akan cakap kat dia ‘change,change’ sebab kadang dia tanak tukar..pastu ntah camne dia macam dok associate perkataan ‘change’ tu dengan BF..so everytime nak BF dia akan cakap ‘chen’ gitu..so melekat lah perkataan ‘chen’ tu sampai skang ni. ‘Mak nak chen’ kata Azri..

So disebabkan nak bagi dia berenti ni..lagipon dah nak 2 tahun dah kan..esok tuuu.. Aku macam hari2 pesan la kat dia ‘Nanti dah 2 tahun, no more chen ye’..selalunya respond dia mesti mcm berdengus ala2 marah gitu..hahaha..sayu pon ade hati mak ni..tapi letih pon ade gak..hahaha..but then sekarang ni aku mcm on medication walaupon it is said to be ok untuk BF ni but macam ntah lah..so dah 2 tahun ni better la berenti je..heehe..sekarang ni pon Azri banyak minum ‘shushu moo’ dah..kalau dia mintak ‘chen’ pon aku offer susu moo (fresh milk) dia cam ok..cuma ade time dia terbangun tengah malam dalam pukul 4 pagi gitu dia memang takde ampun punya nangis kalau tak bagi..huu…

Kadang-kadang out of the blue dia cakap ngan aku ‘nomochen’ heheh..sayu je bunyi…sekali dua siap aku dok nyanyi2 lagi lagu ‘nomochen’. Just sebut ‘nomochen’ ngan melodi lagu ‘jingle bell’..gelak gak dia..hahaha..

Apa yang aku buat untuk berentikan Azri breastfeed ni takde la apa sangat pon. Just hari-hari ingatkan dia nanti dah 2 years old ‘no more chen’. Kalau dia mintak first thing try offer dia makan dulu ke..biskut ke ape ke..or offer shushu moo.. Kadang dia ok je..dari dok picit-picit tu..sambil baring atas lap mak dia terus turun lari nak ke peti ais sebut ‘shushu mooo’ tu kira berjaya la tu.. kalau tak berjaya..cakap kat dia..’chen basi’ hahaha..iii..ekk… kalau still tak jalan..bagi je lah..sambil bagi pesanan penaja nomochen kat dia, cakap good boy, dah besar bla..bla..bla..malu chen..etc..etc..

Kadang-kadang ada dalam sehari tu rasa macam asik dok mintak je..and da start dia nak nangis-nangis bagai memang ade masa aku biarkan je..buat hati batu je tak bagi kat dia. Kesian pon ade gak..sayu pon ye gak..huuu..tapinya kalau diikutkan karang bilenya nak berenti kang..bertabah je lah.. sorry ye Azri..huu.. tapi so far yang aku perasan tips mujarab ialah bagi dia makan kenyang-kenyang..insyaAllah takde la dia mintak chen..kalau mintak pon takde la bersungguh mana..ala-ala cuba nasib je..hahaaha..

Nampaknya perjalanan BF aku and Azri dah pon nak sampai ke hujungnya.. Awalnya memang seksa gak lah..it’s not easy..ngan susu tak cukup.. latching tak betul, then kisah aku tak dapat BF Azri seminggu gak lah..sehari je sekali time melawat..which lead to susu drop teruk..then alhamdulillah..susu ok balik..and sampai lah ke hari ni..

Sayu plak hati aku dok type pasal ni..huuu.. Okay lah.. Itu je yang nak aku cerita. Hehehe..

dak nomochen

P.S: Thank you Allah for giving me the chance to BF my son, and thanks Azri my dak nomochen. Hehehe..

Fenugreek and Breastmilk

Fenugreek or Halba in Malay

Fenugreek or Halba in Malay

Macam yang pernah aku ceritakan..aku ade beli fenugreek pills baru-baru ni. Ada la nak dekat seminggu da kot aku makan pills ni..and alhamdulillah takde side effects pon either pada aku or pada Alif..tapi aku boleh nampak ada increased in my breastmilk production. Dah tak ala2 kais pagi makan petang lagi laa… 😀

Tapi tak semua orang sesuai ngan Fenugreek Pills ni.

Korang samada guna dengan berhati-hati (dengan nasihat en.doctor) atau pon avoid sama sekali kalau korang pernah kena atau ada:

  • Peanut or chickpea allergy: Fenugreek is in the same family with peanuts and chickpeas, and may cause an allergic reaction in moms who are allergic to these things.
  • Diabetes or hypoglycemia: Fenugreek reduces blood glucose levels, and in the few studies using it as a hypoglycemic, also reduces blood cholesterol. Dosages higher than the recommended one may result in hypoglycemia in some mothers [Heller]. If you’re diabetic (IDDM), use fenugreek only if you have good control of your blood glucose levels. While taking this, closely monitor your fasting levels and post-prandial (after meals) levels. Mothers with hypoglycemia should also use fenugreek with caution.
  • Asthma: Fenugreek is often cited as a natural remedy for asthma. However, inhalation of the powder can cause asthma and allergic symptoms. Some mothers have reported that it worsened their asthma symptoms. [Dugue 1993, Huggins, Lawrence 1999].
  • Abnormal menstrual cycles: Fenugreek is considered to be an emmenagogue (promotes menstrual flow). Per [White], it may cause breakthrough menstrual bleeding; this source recommends using fenugreek with caution if you have a history of abnormal menstrual cycles.
  • Migraines: Fenugreek is often cited as a natural remedy for migraines. However, [White] indicates that it may trigger a migraine and/or contribute to the duration and severity of a migraine.
  • Blood pressure problems or heart disease: Fenugreek is commonly reported to lower blood pressure and LDL blood cholesterol levels. [White] indicates, however, that it may cause or contribute to hypertension (high blood pressure) – this source recommends avoiding this herb if you have a history of hypertension, or if there is a strong family history of hypertension or heart disease.

Then few possible side effects yg maybe akan jadi bile korang amik Fenugreek Pills ni:

  • Sweat and urine smells like maple syrup; milk and/or breastfed baby may smell like maple syrup.
  • Occasionally causes loose stools, which go away when fenugreek is discontinued.
  • Use of more than 100 grams of fenugreek seeds daily can cause intestinal distress and nausea (recommended dose is less than 8 grams per day).
  • Repeated external applications can result in undesirable skin reactions [Wichtl 1994].
  • Ingestion of fenugreek seeds or tea in infants or late-term pregnant women can lead to false diagnosis of maple syrup urine disease in the infant due to presence of sotolone in the urine. See [Korman 2001] and other studies on fenugreek and maple syrup urine smell.

For more details on fenugreek, korang boleh tengok kat sini.

Incoming search terms:

  • fenugreek (1807)
  • fenugreek in malay (1027)
  • fenugreek pills (341)
  • fenugreek pills malaysia (100)
  • what is fenugreek in malay (43)

Confinement set anyone? – revisited

Dolu2 aku ade buat post pasal confinement set ni..kalu korang nk tengok balik check kat post Confinement set anyone?. Nak dijadikan cerita lepas dok sebok nak carik info pasal ni last2 satu ape pon aku tak beli. huuu..

Aritu masa balik Kajang cousin aku (Yatie) ade la promo satu supplement pills ni…dier cakap memang bagus..sbb dier pon mmg da pakai lama gak la…dier kate susu dier pon cam bertambah pekat pas makan pills ni..then mmg takde effect kat baby sbb dier pon breastfeed gak..anak dier si iqin tu dier kata pas makan supplement pills ni da lama da tak kembung perut..so sbb aku pon memang takde makan apa-apa buat masa sekarang ni..jadi aku pon cam agak berminat nak mencuba…dengan harapan semua yang baik2 laa….

Dok cerita-cerita ni tak cakap plak ubat pe nyer…hehehe..supplement pills ni from US…kalau korang nak tengok website company ni bolehlah pergi kat sini.

Nak senang cerita husband yatie (aboy) pon makan gak ubat ni pas dier patah kaki time dok main bola dlu…dier cakap before dier makan ubat ni walaupon da baik da kaki dier tapi still ade sakit-sakit lagi kat tempat patah tu..tp pas makan ubat ni dier kate mmg da ok da laaaa…so dier pon skang ni jadik dealer ubat ni…

so…sebenarnya aku pon da beli da ubat ni from aboy..disebabkan sedara2 punya pasal..aku dapat la ansuran bayaran..haha..kalau tak sedara takde la ek..:p tapi tak tau la kalau dier nak kasi korang…:D

Harga biasa orang lain jual RM350-360 tapi kalau beli kat Aboy korang kena bayar RM320 jek…:D untuk kesihatan..manalah tau kot2 serasi ngan korang..

Panjang da cerita tapi tak cakap pon productnye ape..hahaha…so dengan harga RM320 tu korang akan dapat 3 jenis pills..

Usana Essentials

Usana Essentials

The ESSENTIALS ; for adults are a combination of two products packaged as one:

  • AO PRO, a comprehensive formula of vitamins, antioxidants, and other important nutrients that every adult needs every day for efficient cellular metabolism and to counteract the damaging effects of free radicals.
  • CHELATED MINERAL, a full-spectrum blend of essential minerals and trace elements in a balanced, highly bioavailable formulation. When taken together with AO PRO, these supplements complete the nutritional foundation for every adult.

dan one Optimizer

Optimizer - Proflavanol

Optimizer - Proflavanol

Proflavanol

Proflavanol is a key weapon in your antioxidant arsenal. USANA uses the highest quality grape seed extract. Coupled with our exclusive formulation, Poly C, the free-radical scavengers in Proflavanol provide you with an important tool in the quest for good health.

Proflavanol contains 30mg of grape seed extract and offers antioxidant protection that’s right for you.

Why Proflavanol?

  • Provides an antioxidant formula based on a synergistic combination of grape seed bioflavonoids and Poly C

Selain dari Proflavanol ni ade 6 jenis lagi optimizer and ade pulak lagi micro-optimizer…pastu ade lagi sense..ape ntah..aku malas nak bace…kalau korang nak tengok lebih lanjut tengok la kat sini…

AO Pro ngan Chelated Mineral ni ade 84 tablets, yang Proflavanol ni ade 90 tablets…kalau diikutkan usage instruction kat botol tu kena makan 2-3 tablets gak per day…tapi Yatie cakap dier makan sebijik jek sehari..huu…so untuk penjimatan aku rasa sebijik sehari  pon cukup kot sebagai permulaan..hohoho..tapi aboy cakap suruh makan 2 bijik..huu…lagi cepat nampak result la kot..hohoho..sebijik sudah..:p

kalau ade sesape berminat leave a comment kat post ni ek..nnt aku kasi contact number aboy…tak kesah la korang kat mana-mana pon…dier kate dier boleh pos kat korang…:D

p/s: nnt aku kasi testimoni aku camne resultnyer…:D