Tag Archives: birthday party

Alif is 3 (Sebulan yang lepas.. :p)

Dah sebulan lebih dah baru la sebok nak update pasal ni…hehe..memang lately kalau korang yang dulu2 lagi cam dah kenal ngan aku mesti perasan yang sejak few months ni memang aku jarang betul update blog kan? Maybe sebab mood untuk berblog ni cam dah merudum abes dah kot..tu yang cam tak bersungguh nak update blog..cam dulu tu memang everyday mesti cam gigih gile nak update at least satu post sehari..sekarang ni~~ hehe..

Panjang plak intronye…so back to the main subject..pasal Birthday Party kecil-kecilan Alif last month.. Cam biasa2nye kitorang wat kat umah parents Dak P…and lagi bestnya my parents pon ade sekali..diorang sasaje jek datang sini jalan2..ngan 2 orang adik aku yang still sekolah lagi tu…dapat cuti tak rasmi la diorang hari tu…hehe..

Alif is 3 - Octonauts Themed Birthday

Tahun ni pon cam tahun lepas..simple2 jek decorationnye..and this year theme was ‘The Octonauts‘. Banner tu actually tahun lepas punye..recycle balik..hehe..kalau flip yang no.3 and logo Octonauts tu mesti nampak no.2 and kepala Mickey Mouse.. :p

Birthday Balloons

Tahun ni penuh belon kat lantai at 1 corner of the house..konon2 nak gantung..tapi cancelled sebab Alif dok meraung2 la pulak dia tak suke mendealah tu tergantung..so jadi mainan dia la kat bawah tu..pening gak la dok meniup belon banyak gitu..seb baik la tak kena tiup sorang2..hahaha..ade nenek dia tiup, maksu, pakcik..atuk pon ade tiup satu…

Alif is 3 - Gambar Famili

Gambar family.. πŸ˜€ Tak banyak sangat pon gambar yang ade..photographer official ke..unofficial ke tak de..even gambar 2-2 belah nenek and atuk pon takde..huu..

Alif & Mak

cute kan kek Alif tu? Kek tu aku tempah online jek..kat KK ni..siap hantar ke rumah lagi..kena bayar sikit la..but the kek memang kiut and rasa pon sedap.. Tahun ni pon buat jugak handmade goodie bags cam tahun lepas. Guna template yang same jek..just tukar design pakai theme tahun ni ‘The Octonauts’ tu..kiut kan binatang2 tu.. πŸ˜€

Alif tanak potong kek

Tahun ni punye birthday party Alif langsung tak bagi kerja sama…sampai kek dia pon dia tanak potong..masa aku dok ajak dia suh gi potong kek siap lari masuk bilik..dok baring atas tilam sambil cakap ‘I’m sleepy, I want to sleep’ huu..dah pujuk2 doa keluar kejap..amik gambar yang kat atas ni…pastu dia masuk balik bilik memang terus tido…

Letih la tu..bangun pagi2 pastu dok sebok main belon dia tu..berlari2 bagai…tapi kira ok la gak.. πŸ˜€

Makanan for Alif's 3rd Birthday Party..

Makanan for the day biasa2 jek la.ringan2 jek..ade mi goreng, ayam goreng and ade la lagi yang goreng2..hehe..

Kay tu jek laa..2 hari gak aku amik masa dok mengarang post ni..padahal bukannye panjang mana pon..hehehe…

 

En. Alif sambut birthday yang ke 2..

Last Friday on 04.02.2011, kitorang wat makan2 sikit sempena birhtday Alif yang ke-2. Kecik2 jek and most of the jemputan tu family anas kat kat Beaufort sane…

Kitorang buat kat kampung pon sebab 1st nye..aku tak kompiden nak masak sendri2..tapi last2 ada gak la masak fettuccine bolognese..mak anas suh wat…saje2 jek dier kata..maybe ade yang suke ke..huu..so aku wat laa..belasah2 jek..tak pernah aku masak dalam kuali besar gitu before this…huu..

so here are some of the pictures from that day..

alif is 2 today! happy birthday

Alif dok tengok banner kecik dier..nice ek..simple jek..tu pon seb baik ade..haahhaa… :p

birthday party handmade goodie bags..

ni plak goodie bags untuk majlis makan2 Alif ni…handmade by yours truly.. :p nasib baik buat 35 pieces jek..kalau lagi banyak pada tu parah gak nak membuatnya…nanti aku cerita pasal process2 aku nak buat mende alah ni…hoho..bile ade masa laa… :p lately cam kureng jek mood nak mengupdate blog…hohoho..

birthday banner and goodie bags..

hasil kerja dak p..menyusun goodie bags..ramai gak budak2 yang ada..asalkan sekolah lagi kira budak la tu kan..so bagi jek semua…by the end of the party semua goodie bags pon habes…

birthday cakes

cake Alif and pakcik Amri..Kek Alif tu Tiramisu and cake pakcik plak Caramel Cheese, dua2 beli kat Secret Recipe jek…plan awal aku nak tempah custom kek theme Mickey Mouse ngan ada la orang tu..tapi dier full plak on 3 & 4 Feb tu..so takde rezeki laa..cuma tu kek biasa jek laa (tapiΒ  design kompom cantek sbb mak dier yg design)..hahhaah..dapat Tiramisu ni mmg letak jek kat depan semua habes…

Design cake yang ni just bagi jek kat orang Secret Recipe tu…huu..tu yg cam tak berapa cantek..huu..next year nak tempah kek yang ade figurine plak untuk Alif..insyallah kalau budget byk.. :p

owh..Pakcik Amri and Alif beza 1 hari jek birthday..Alif on 3Feb and Pakcik Amri plak 4Feb…

Alif. ayah and mak..potong kek

Alif tak sabar2 nak potong kek..orang nak suh posing amik gambar pon dier heboh la nak potong..sampai ayah kena tahan tangan dier…

pakcik potong kek

turn Pakcik Amri plak potong kek…Alif pon posing gak laa..potong kat tempat yang same jek.. :p

yum..yum..sedapnya makan kek

Kek Tiramisu ni memang sedap gile wei~~ Alif 3 kali aku refill mangkuk kecik dier tu…abes dimakan ye..bukan dibuang..

menjilat jarisedap hingga menjilat jari la orang kate…haahhaa..bile tengok gambar ni cam nampak yang idung dak ni ikot idung aku…bulat jek..hahaa.. :p

alif sengih2

birthday boy tengah sengih2 dok main ngan kawan dier…

alif happy main dengan member

Alif suke btol ngan budak ni…aku tak sure plak nama dier ape..hahaha..siap masa nak balik siap nak ikot plak dak ni balik..nak kata nangis tak nangis la..tapi dok bising2 kejap..pastu cam ok..siap bye bye lagi..hehe..

Kalau korang perasan theme kitorang satu family ni Merah dan Hitam…sempena warna Mickey Mouse la kiranya…jenuh mencari baju untuk Alif yang ade Mickey Mouse and warna merah hitam ni..tak gak jumpe2..last2 beli jek la baju Merah Hitam yang ada kat Baby Kiko…asalkan ade…huu..

yang paling senang carik baju ayah..actually tak carik pon..tetibe cam terjumpe kat PADINI 1Borneo..terus cam..ni cam kena jek ngan theme Alif..so beli jek la…baju aku 2-3 kali gak keluar carik…last2 jumpe gak kat Metrojaya Suria KK..Alif punye beli kat 1Borneo jek..tak tau dah nak carik kat ne lagi…huu..

Lupe plak nak citer pasal menu untuk hari tu…

  • Air Sirap
  • Mee Goreng
  • Fettuccine Bolognese (spaghetti bule plak abes time aku nak beli tu..so sebat jek la fettuccine)
  • Sayap ayam goreng ala2 KFC
  • Goreng Kentang and Hotdog kecik2 koktel tu and Chicken Fingers
  • Puding vanilla and coklat
  • Kek Pandan and Butter

Semua pon masak sendiri…

All in all..adalah party yang berjaya… πŸ˜€ and Alif pon dah 2 tahun…kejap jek dah besar budak ni…

Β 

Incoming search terms:

  • menu birthday party anak (92)
  • menu untuk birthday party (59)
  • menu birthday anak (51)
  • tempah banner birthday (22)
  • tempah kek birthday anak secret recipe (2)

Anak aku da setahun..tuakah aku? huu..

Tup tap tup tap….da setahun rupanya En. Alif…rasanya macam baru jek lagi dok berbaring kat lap aku..skang ni mananya nak baring atas lap dah…terkeluar2 da kaki..tinggi dah..hehhe..

Before this ada dah rasanya aku bagitau kitorang dok buat birthday party kecil-kecilan untuk en. Alif kat umah nenek dier kat Kajang..meh tengok some of the pictures masa party tu on 03.02.10 @ night..

Ayah Mak and Alif

Ayah Mak and Alif


woh..kitorang semua dok pakai baju baru..hahaha..baju en. ayah beli kat alamanda, baju alif beli kat mana ek..haha..lupe..tapi memang beli khas untuk birthday party dier ni..and baju mak alif ni pon dok berkejar2 beli kat jusco balakong…nasib baik la jumpe yg berkenan….fuhh…
Birthday boy potong kek

Birthday boy potong kek..


sape cameraman ni…kepala ayah alif nampak separuh jek..hahaha..
Alif and Ayah

Alif and Ayah


Anak and ayah berposing bersama-sama..tunggu lebat sket rambut alif tu sama la pesennye ngan ayah tu kang…
1 Year old Birthday Cake

Kek No. 1 En. Alif


Kek Alif ni aku order online..self-pickup kat umah Kak E-car kat bangi..seriously memula aku ingat cam dekat jek..sebab tengok alamat tu bangi..hahaa..jauh gak la..nasib baik la sempat sampai umah (dah gelap!)..design yang dibuat ni memang cam yang aku nak la..simple, no 1! Kek pon besh..moist gitu..da nama pon chocolate moist.. πŸ˜€
Mini Cupcakes for Alif

Mini Cupcakes for Alif..


Mini cupcakes ni pon aku beli dari tempat yang sama…matching kan..hehehe..ada 49 biji cupcakes semuanya..and the decorations are made entirely from buttercream..cute jek..hehehe..and semuanya total RM150. RM100 for the cake and RM50 for the mini cupcakes… πŸ˜€
'ALIF' Cookies

'ALIF' Cookies..

Ni plak cookies ‘ALIF’ hohoho..nice kan..aku suke sangat..ni pon aku order online gak from Zura @ decorcookies. Ni pon self-pickup gak kat2 ngan mines the day before birthday party Alif. Cookies ni dikira per alphabet. Cam Alif ni..sebab 4 huruf so untuk satu nama tu with bungkusan and ribbons tu RM2. The cookies pon besh gak..chocolate oat.. πŸ˜€ yum..yum..sempat la aku sebat 2 bungkus..hahaha..

goodies..

for kids...


ni jek la yang kitorang bagi kat bebudak..low budget punye party..hehehe..dalam bungkusan tu just coklat apollo and maybe 3 ke 4 biji gula2 camtu..
makanan...

makanan...yum..yumm..


as for foods plak..ada sate daging, sate ayam, nasi goreng cina, makaroni, buah tembikai..nasi goreng cina tu chef yas yang goreng, makaroni plak chef renamonte yang buat..nenek en. alif dah busy kawan2 dier da datang..chef yas and chef renamonte pon ambik alih tugas..hohoho..
dinner time..

dinner time..bubur pon bubur la..


bubur tu main makanan..tak kira lagi cupcakes and cake yang en. alif dok rasa2 tu..haha..ngan buah tembikai lagi…hoho..
antara yang datang...

antara yang datang..mekaseh ye...

yang datang memang sedang elok gak la..tak banyak sangat makanan lebih..hoho

Awek cun di majlis harijadi en. Alif

Awek cun di majlis harijadi en. Alif


ini awek cun, cik iqin ialah cousin Alif..kalau tak silap maybe tua dalam 3 bulan kot..dah pandai cakap da dak ni..tak sabar nak tunggu alif pandai cakap gak..hohoho..
Mak Su Z and ??

Mak Su Z and ??


hahaha..siapakah makhluk di belakang Mak Su Z ni? Sungguh menakutkan… :p hahahaha…

Banyak gak lagi gambar2 yang ada…aku dah upload kat FB and gallery aku…rajin2 la gi tengok ek..leave a comment or two.. πŸ˜€

Apa2 pon party kecil-kecilan kitorang ni berjaya..hehehe…terima kasih yang paling banyak untuk Nenek En. Alif yang pergi belikan barang2 untuk masak2 sume and sediakan sume2 ni..pakcik yas yang gi belikan sate and masak nasi goreng..pakcik boyem and makcik sabu dok jadik pengambik gambar..makcik siti yang pinjamkan camera DSLR dier and sebagai pembasuh pinggan yang berjaya..mama rina a.k.a renamonte yang gorengkan makaroni..and pada semua tetamu-tetamu yang sudi datang menjayakan majlis hari jadi Alif yang pertama ni..terima kasih pada semua.. πŸ˜€