Your own home made ice cream – senang tak hengat ni!!

Ais krim..ais krim…kling.kling.kling..hoho..

sape kate nak buat ice cream kena ade ice cream maker la what ever tu..tak payah.. serious..hehehe..

home made ice cream so easy you'll do it everyday

vanila and chocolate chip!

ni la first batch and percubaan pertama aku buat ice cream ni..aku try buat perisa vanila and chocolate chip! tapi ice cream vanilla gue tak menjadi plak..hahaah..kurang letak esen vanila..tp pastu alter balik..tambah more perisa and kasi letak chocolate chips skali kat dalam tu..hohoho..besh2..

ais krim buat sendiri

chocolate chips version.2 and oreo!

pas dah abes tu..untuk kedua kali nya..buat lagi! hohoho..kali ni buat yg chocolate chips gak..tapi kali ni aku tambah milo sket..nak bagi dier more choclatey! 😀 Lagi satu plak tu ice cream oreo…hohoho..dak p dengan sesuka hati nya menamakan ice cream oreo aku tu oreo champion ?? haiya…tak besh laaa nama tu..

cerita2 ni mesti korang nak tahu gak camne simple nya nak buat ais krim ni kan? kalau tak simple takkan la aku rajin nak buat.. ye tak? hahaha…actually resipi ni kakak ipar aku yg jumpe..and masa balik kampung ntah minggu lepas2 aku ternampak dier buat..so sambil tgk sambil interview..and hapal la dalam otak..serious sangat simple sampai korang tak payah la nak amik kertas ke pe ke nak salin…ingat jek..hohoh..

ini basicnya..pastu untuk perisa2 nya pepandai la korang ikot cita rasa sendiri ye..

basic ingredient ialah Coffeemate! ala..yg slalu campur dalam kopi tu..ha tu laa…gi beli yang tu..

bahan2 lain ni depend on perisa apa yg korang nak buat… as an example. Kalau Ice cream chocolate korang boleh campur susu coklat and coffeemate. Kalau strawberry pakai la coffeemate and susu strawberry..amacam? senang tak..

as for the sukatan.. 1:1 so kalau satu mug coffemate, satu mug susu coklat..camtu la…then masukkan dalam blender and blend!!

ada paham ke? huu…meh la pendekkan sket..wat cam resipi biasa tu..ape ntah aku melalut kat atas tu..

Ice cream Chocolate Chips

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu Coklat
  • Milo (sket jek..tu pon kalau nak bagi more choclatey)
  • Chocolate chips

Caranya:

  • Sukat 1 mug coffemate and 1 mug susu coklat.
  • Masukkan dua-dua tu dalam blender korang, letakkan sedikit milo. Then blendkan..
  • Masukkan dalam bekas and letak dalam freezer.
  • Sebelum dier keras betul, keluarkan and masuk balik dalam blender and campak kan chocolate chips sebanyak yg korang nak..then blend. Masuk bekas, letak balik dalam freezer..siap! 😀

Ice cream vanilla.

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu segar (aku pakai low fat)
  • Esen vanila

Caranya:

  • sama jek macam wat ice cream choco chips tu..tapi sebab tak letak ape2 tak payah la blend balik.. :p

Ice cream oreo.

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu segar (aku pakai low fat)
  • Esen vanila
  • Biskut Oreo

Caranya:

Caranya sebijik la samanya macam wat choco chips ice cream tu, tapi last pas blend tu aku letak yg aku patah2 kan oreo kecik2 tak halus2 cam blend tu la..kasi besh lagi..hohoho..

Begitulah ye cik2 dan puan2…try la..sonang jek..hehehe..nak buat perisa ape2 tu pepandai la korang..just beli jek la perisa2 kat kedai2 ni..nak wat pandan ke, keladi ke..ikut hati masing2.. 😀 jangan lupe gak letak pewarna gak..kalau wat ice cream keladi tu ke..kang tak comel plak rupanya warna putih jek..kalau korang nak buat yg perisa2 ni just pakai susu putih and make sure korang letak perisa ni cukup2 (pepandai la rasa kay..) sebab kalau tak rasa susu tu jadik kuat sgt rasa..tak cam ice cream perisa yg korang nak tu plak.. 😀

p.s: ice cream ni before makan kena tunggu kejap..beberapa seconds..haha..sbb dier keras sket..tapi bile da lembut sket tu..mmg cam ice cream beli kat kedai laa..yummy yumm..

written by beba

Incoming search terms:

  • resepi ice cream (600)
  • resepi aiskrim milo (168)
  • resepi homemade aiskrim (141)
  • resepi aiskrim (127)
  • resepi ice cream milo (114)

42 thoughts on “Your own home made ice cream – senang tak hengat ni!!”

  1. Olin

    Hi beba..sy pon jln2, jumpe blog ni..sbnrnye tgh cr info psl 3D baby scan..last2 jumpe resepi ice cream awak plak..hehe..tgk resepi tu, mcm senang je…hehe..kena cube ni..sy ni dah la peminat ice cream…

    p/s: alif tu chooomell sgt la..

    1. beba Post Author

      salam olin,

      hehe..kalau pasal 3D baby scan tu..kat vision college, kelana jaya tu memang bagus la..murah pon murah..tapi tak tau la harga tu still sama ke tak..

      mmg senang pon resipi tu..thanks to my sis in law yg sgt rajin surf for resipi..hehehe.. 😀

      p.s: thanks..alif sgt hepi bile org cakap dier comel..nnt dier bukak mulut besar2 and kecik kan mata..hahaa.. 😀

  2. norhanim ahmad

    ada tak alternatif lain selain coffemate tu..benda tu terlalu lemak sgt lah..i dah cuba buat dah..cepat jadi muak sebab lemak sgt..terasa sgt coffemate dia tu..

    1. beba Post Author

      i think ada yang tak betul kot dalam cara u buat tu..hehe..mine ok jek..sodap..mmg cam eskem..maybe ada sukatan yang lari kot..i pon tak tau nak komen camne..hehee..

  3. haznim

    maaf ye, terjumpa website nie n amat suka suka suka…tpi nak tanya skit la, sy xsuka minum coffee, tu xtau cmne rupa cofeemate tu..
    cofeemate tu serbuk kan, maknanye masuk 1 mug gtu ke, ke kena bancuh dlu cofee mate tu jadi 1 mug?

  4. kakzana

    salam perkenalan beba..thanks 4 yr info about homemade ice-cream..very nice n simple!…truja sgt nk buat ni..dh cuba resipi lain x brp jadi la..1 question la..cfmate + susu tu blend brp lama atau just dh brcampur je dh ok?..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>