Resipi Biskut Cerelac [Biskut Minyak Sapi]

Biskut Cerelac ni aku dapat recipe from akak ipar aku..sodap woo..nak buat pon simple gile..ingredients sangat sikit..but kasar belanja..hahahaa…

Ni la rupe Biskut Cerelac tu..

biskut-cerelac-minyak-sapi-resipi

Nak watnye memang simple jek…so kat bawah ni ialah bahan-bahan yang perlu ada dan resipi camne nak buat Biskut Cerelac ni..

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Ghee (minyak sapi)
  • 1/2 cawan gula icing
  • Tepung Pau secukupnya
  • Nestle Cerelac Rice perisa susu untuk baby

Cara-cara buat Biskut Cerelac:

  1. Pukul Ghee dan gula icing sehingga kembang
  2. Masukkan tepung pau dan gaul sebati sehingga adunan boleh dibentuk
  3. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
  4. Lepas dah masak panas2 tu..kasi golek2 and tabur2 biskut kat dalam bekas yang ade Nestle Cerelac tu..then letak la mana2 kasi sejuk dulu before masukkan dalam bekas bertutup…

Tepung pau tu aku sift kan gak dlu sebab tepung yang dak p beli tu cam kasar2 la plak cam ketul2 sket..aku pon tak sure la memang gitu ke tepung pau ni..sebab first time gune..

And aku berenti letak tepung pau tu bile cam ala2 aku dah boleh nak bentukkan adunan tu bulat tu kira dah ok la..takde la keras sangat..dier still lembut lagi and sometimes still bule melekat kat tangan sket2…biskut ni memang lembut jek…

Kalau ikot recipe dier kate bakar selama 20 minit..but aku tambah lagi 5 minit..aku bakar dalam 25 minit gitu..lagi best.. :D maybe depend on berapa besar kita dok bulat2 kan adunan tu jugak kot..so pandai2 la korang adjust2.. :D

Owh..cerelac yang aku guna tu jenis yang ni:

biskut cerelac minyak sapi recipe

So ni la satu antara 2 biskut raya yang aku dah buat..lagi satu lagi biskut chocolate chips aku yang pernah aku post dulu..

Kali ni aku buat tak letak additional cocoa powder lagi dah..and aku bakar cam 20 minit gitu..yang peliknye biskut ni the next day lepas ko bakar nanti dier akan jadik lagi sedap..hehe..

chocolate chips cookies recipe

Aku wat biskot ni 2 adunan..letih gak la membakar ngan oven kecil aku tu..sekali masuk muat 30 biji jek..5 kali aku bakar nak siapkan biskut ni..semalaman gak laaa…

 

written by beba

Incoming search terms:

  • biskut cerelac (2520)
  • resepi biskut cerelac (2258)
  • biskut cerelac resipi (299)
  • resepi biskut cerelac sedap (271)
  • Resipi biskut cerelac (234)

9 thoughts on “Resipi Biskut Cerelac [Biskut Minyak Sapi]

    1. beba

      @pondokburok ha ah..agak simple gak laa.. :D

      @sang ayah my fav..hohoho

      @mar keras cam batu? ntah laa..camne bule jadik camtu? pakai resipi yang ni ke? maybe sebab terlebih tepung la kot..sebab yang lain2 ade measurement..tepung tu mmg agak2 jek..cam yang saya explain kat post tu..cam ala2 dah boleh bentuk wat bulat2 tu kira dah ok dah..and dier still cam boleh melekat2 sikit kat jari masa nak cubit2 from adunan yang besar tu..but tak banyak..tapi adunan dier dah tak de melekat2 kat dalam bekas adunan tu…gitu2 laa..nak explain pon tak reti sangat…

      owh..lagi satu tips kalau2 berguna..tepung pau tu kalau tak silap saya dalam 900g kot satu paket (yg saya beli tu)..saya pakai cam 3/4 paket kot lebih kurang…ala2 camtu laa.. :D

  1. mummyseri

    Assalam beba..wah bestnya dah ada biskut raye :)
    akak pon suke biskut cerelex ni..resepi pon dpt dari kwn masa kat kk..nk buat jugek nnt..mmg x jemu mkn biskut ni..yg resepi akak ada tambah bahan lain lagi..
    Untuk beba sefamily ” Salam Aidilfitri , maaf zahir batin “..
    Geram tgk aliff yg sgtlah emsem tu..k

  2. Pingback: New Blog Makeover - Sempena Raya kot? :p | Habibah & Anas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.