Recipe Biskut Chocolate Chips Simple and Sedap.. ~~

Post ini ialah sempena pembayaran hutang untuk Beba’s 30 days Blog challenge and tajuknya is Day 3 – A Recipe.

Sebab dah nak dekat raya ni kan..meh la aku share resipi chocolate chips cookies yang aku pernah buat ntah bulan2 lepas bile ntah…

Ni la rupenye cookies tu.. 😀

resipi-biskut-coklat-chip-sedap-yang-simple

Mahap la rupenye botak sikit..aku ingat aku ade banyak lagi Chocolate Chips kat umah..rupenyer sikit gile yang tinggal..tapi memang tengah mood nak buat cookies kan..buat jek laa..kalau tak kang memang tak buat…

Recipe ni aku copy from website omputeh..lupe dah la kat mana copy..huu…tapi aku memang suke la hasil yang dapat from recipe coklat chips cookies ni…

So ni la dier resipi untuk biskot coklat chips yang sodap ni.. :p

Bahan2:

  • 2 cups flour
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cups unsalted butter, melted (aku pakai jek salted butter..but kurangkan sket sukatan salt dier)
  • 1 cup brown sugar
  • 1/2 cup white sugar
  • 1/2 tablespoon vanilla
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 2 cups semi-sweet chocolate chips

Cara2 membuat Chocolate Chips Cookies kita ni:

  1. Preheat oven to 165 degree Celsius.
  2. Sift flour, baking soda and salt.
  3. In a bowl cream together melted butter, brown sugar and white sugar until well blended.
  4. Beat in vanilla, egg, yolk, until light and creamy. Mix in sifted ingredient until just blended. Stir chocolate chips in.
  5. Drop cookie dough 1/4 cup at a time and 3 inches apart.
  6. Bake for 15-17 minutes until the edges are lightly toasted. Cool it down.

Cam simple kan?? aku kalau carik recipe mesti nak carik yang pakai cups jek..sonang..and dough tu kalau kita refrigerated dulu for few hours before bakar dier akan jadik lagi sedap…aku simpan 2 hari dalam peti ais then bakar…laaaagi sedap..hehehe..

Ikot pengalaman aku ngan recipe ni..before aku masuk peti ais tu..means lepas jek siap dough tu aku terus bakar…aku rasa cam manis gile jek cookies ni..but after dah letak dalam peti ais tu..memang cam dier lagi sebati kot adunan  tu..and the cookies surely taste much better.. 😀

So bertambah la lagi satu resipi untuk biskot raya korang..try laa..sedap..dier cam crunchy kat tepi2 tu but cam soft and sedap jek kat tengah2 dier..owh..lagi satu..kalau ikot resipi tu kan 1/4 cup dier wat..besar gile woooo…so aku wat la kecik2 ala2 biskot2 kita yang biasa tu jek..

Alamak..ade lagi yang aku lupe..hari tu sebab chocolate chips aku sikit sangat..aku takut cam tak rasa bercoklat..so aku tambah 1/4 cups of cocoa powder kalau tak silap aku..tu yang jadik hitam tu..hehehe.. 😀

Then 2nd batch yang aku bakar..sebab still tak beli2 lagi chocolate chips..aku masukkan jek cereal Milo tu kat dalam dough tu..memang best…rangup gitu…

Suke2 aku jek kan alter recipe.. :p

p.s: pasni kena buat lagi satu post for today’s challenge pulak..

 

written by beba

Incoming search terms:

  • biskut coklat chip (478)
  • resepi biskut coklat chip (382)
  • biskut chocolate chip (348)
  • resepi biskut chocolate chip (242)
  • biskut coklat (221)

9 thoughts on “Recipe Biskut Chocolate Chips Simple and Sedap.. ~~”

  1. Pingback: Resipi Biskut Cerelac [Biskut Minyak Sapi] | Habibah & Anas

  2. farah

    ah, tumpang tanya ble tak? eheh.
    yg simpan dlm peti ais tu is dough yang belum dibentuk ke yang dh dibentuk? sori la, baru je join benda masak2 ni kan ahhaha biskut raya slalu beli je

  3. Pingback: Cuba teka ape yang ade??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>