Raya Aidilfitri 2017 – Part 1

raya2017- selamat hari raya aidilfitri

Alhamdulillah. Syawal tahun ni kami semua sambut dengan keluarga di Kajang. Sama seperti tahun-tahun yang lepas, di taman perumahan di rumah keluarga di Kajang memang ada buat takbir rumah ke rumah pada malam raya. Tahun ni awal pulak giliran rumah kami. Memang setiap tahun juga memang akan buat hidangan sikit untuk dijamu kepada yang datang. Nasib baik lah tahun ni buat simple je, sebab macam tak ramai pula yang datang. Tapi takpe rezeki orang rumah la kan. Mihmihmih..

raya2017 - hidangan untuk yang datang takbir

Popia goreng memang tak pernah mengecewakan..hehe..marvelous..marvelous.. Hahaha. Malam raya tu saja je lah record video Azri suruh dia ucap Selamat Hari Raya. Agak struggle gak la dia nak menyebut perkataan tu. Haha.. Silalah tengok video kat bawah ni.

Jom sambung pula cerita hari pertama Raya Aidilfitri 2017 ni,

Tahun ni tema raya pertama kami sekeluarga pakai jubah warna dusty pink, dan untuk kaum adamnya pakai baju melayu macam warna coklat maroon la cam gitu lebih kurang warna nya.

raya2017 - keluarga en mael

Alhamdulillah, semua pon dapat berkumpul tahun ni. Complete cukup semua. Hehehe..

Macam biasa tahun ni raya pertama kitorang kat rumah nenek je lah di Beranang. Lepak makan dari siang sampai ke malam. Hahahahaha. Menu hari pertama raya of course la kena ade ketupat, lemang, kuah kacang, rendang ayam dengan rendang daging. Tak sah kot kalau takde. Kurang je feel raya tu. Mihmihmih.. Tapi my favourite tetap ketupat, kuah kacang dan rendang daging. Ntah kenapa memang aku tak gemar makan lemang ni.

Esoknya tu untuk raya ke-2 masih lagi ke rumah nenek di Beranang juga. Kitorang beraya sekitar tu lah, rumah-rumah saudara yang dekat situ. Untuk hari ni kitorang berempat je la pakai theme biru gitu.

Alif mana ntah la masa kitorang ambil gambar ni. Jadinya takde la dia dalam ni. Hahaha..Gambar time raya pon tak ada yang rajin nak ambil. Jadinya takde lah gambar ke pe nye untuk hari raya ke-2 ni. Malam gak baru kitorang sampai ke rumah.

Dah tengah malam pukul berapa ntah, bebudak ni semua pon dah tidur, jadinya kitorang berdua keluar kejap gi mamak. Hahaha..letih makan ketupat rendang je dua hari ni. Dok pekena teh tarik ngan maggi goreng telur mata pulak. Hahaha.

raya2017- maggi goreng telur mata

So berakhirlah cerita bahagian pertama Hari raya kami untuk tahun 2017 ni. Nanti sambung pula bahagian kedua. Tak nak bagi panjang sangat post ni. Hehehe.

 

written by beba

Please let me know what do you think about this post. :D