I follow you, you follow me concept..salah ke?

Actually aku terjumpa satu entry pasal I follow you follow ni kat blog CikEpal. Siapakah CikEpal ni..honestly aku pon tak kenal dier in real life and aku tau kewujudan blog dier pon sebab dier bersinggahan kat sini and leave a trace kat shoutmix aku.. dan of course siapa yang singgah ke blog aku yang tak seberapa ni sememangnye aku akan cuba untuk tengok siapa yang singgah tu..

actually aku memang agak suke la baca apa yang dier tulis, jenis yang cakap sesuka hati dier jek..hehe.. on certain post la..ada gak yang cam boring..hahaha..one that caught my attention is this one, pasal I follow you, you follow me ni la…

Cam Cik Epal dier find concept ni annoying pada dier..maybe sebab follower dier 1000++ pastu semua seribu orang tu dok sebok suruh dier follow balik kot..haha..

aku cam tak kesah sangat pasal follower ni, follower ni sebenarnye cam takde la ada apa2 effect pon pada pagerank ke seo ke..so  tak berapa penting la dimata aku..tapi of course lebih cantek dan cun sesangat kalau kat follower section tu penuh berisi..dari gonjeng kosong jek..

Screenshot was taken from Cik epal's blog

Screenshot was taken from Cik epal's blog (tak mintak permission ni..)

Kalau aku ada follower camtu kan besh..hahaha..

Walaupon ada orang yang rasa main follow-follow ni annoying, ada gak yang rasa cam tak salah or tak kesah..cam aku la..on neutral ground.. (aku pon wat gak kengkadang..hahaha..)

Tapi aku tak berapa sokong la kalau pergi kat semua blog yang boleh then follow jek, tapi langsung tak bace langsung or tak de effort LANGSUNG nak tau sape owner blog tu ke ape ke…tekan butang follow pastu nak suruh follow dier balik..tu memang takde sivik la..dan rasanya tak mendatangkan faedah pon..

pada aku blogging ni selain dari kita luahkan apa yang kita fikir, pendapat, pengalaman kita tu rasanya besh jugak kalau dapat kenalan baru..untuk kita share apa yang kita dah letih2 dok taip tu…ada ke orang tulis blog tapi tak nak kasi orang bace…even yang buat Private Blog pon still share ngan close friends, kalau dah tak mo orang lain bace bolehlah beli diary yang ade mangga tu..then tulis, kunci dan sorok lah dibawah katil anda di dalam kotak kasut vincci yang dah berabuk..

kenapa aku rasa paragraph kat atas tu cam keluar tajuk..hahaha..

so kenapa aku duduk atas pagar pasal follow memfollow ni:

  1. aku pon buat gak :p
  2. tapi aku hanya follow orang yg aku nak berkawan and kalau boleh get reciprocal link sekali (dapat kawan and dapat linkback..kan berbaloi-baloi..)
  3. aku tak berapa nak suke kalau follow je tapi pastu dah tak datang2 pon.. (tak tau la terjadi kat aku ke tak..bukannye aku dapat detect pon sape yang follow tapi datang menjengah ke idak..)
  4. tapi aku suka kalau orang follow aku sebab bila aku rasa ramai yang bace blog aku..aku cam lagi semangat nak tulis entry-entry baru.. (alasan jek kot..hehe..dah pakai google analytics and kat nuffnang lagi..)
  5. dengan cara follow-follow ni pon aku boleh dapat kenalan baru..tapi aku lagi suke kalau dapat exchange link..lagi bagus..
  6. lagipon kalau kalau orang follow kita and dia mintak kita follow balik pon takde la cam kita wajib follow pon..kalau nak follow balik..pon boleh..kalau tak nak just ignore jek..tak de dier nak marah kite kot..hahaha..
  7. tapi aku jarang wat keja ni.. :p

kalau ada lagi pon sebabnye aku cam dah malas nak fikir..hahaha..

p/s: kepada Cik epal..kalau terserempak ngan entry ni mintak permission pakai screenshot tu ek.. 😀

written by beba

12 thoughts on “I follow you, you follow me concept..salah ke?”

  1. cikepal

    hehehe..tak la..bukan sebab follower beribu saya cakap mcm tu….orang follow dengan banyak reason dan faktor…sy pon tak tahu kenapa orang follow…sebab bukan semua follow dengan niat baik..sebab saya dapat tahu…ada yang follow…dengan niat nak hentam saya…sebab tu terjadinya post macam tu….huhu..but itu just pandangan saya…

    no hurt feeling ok…btw, saya link entri ini dekat entri saya yang ini…hope you dont mind =)

    http://cikepal06.blogspot.com/2009/12/nak-tahu-result-spm-aku.html

    1. beba Post Author

      cik epal, nobody or animal was hurt while writing this entry..hehehe.. 😀
      tak terfikir pulak saya ada orang nak follow cuma untuk menghentam org..

      link..i Lurveee link..hehehe

  2. efa

    sy akan follow blog tu kalau sy rase blog tu interesting n ngam ngan sy..kalau tak, jengah2 macam biase je la.. hehhe..

    mcm blog beba ni, sy rase sy jengah start mase korang baru kawen kot…memule masok frenster, nampak komen beba kat page safwan kwn sy time mmu yg time tu baru kawen..so start tu rasenye, pastu ade link utk blog plak..so perkembangan alif sejak dlm perot seme sy tau hehehe…rase mcm kenal beba dah lame padahal tak penah jumpe pon..

    tp ayat2 beba dlm blog sme mmg jenis ngam ngan sy kot, senang paham n sempoi, so thats why sy follow..sy tak kesah pon kalau blog yg sy follow tu tak follow sy blk..ikut kesesuaian n sukehati memasing la kan? hehehe..\

    eh eh panjang dah komen.. :”>

    1. beba Post Author

      wah..pembaca setia rupanya..tak sangka.. 😀 tima kaseh efa..

      efa still in contact ke ngan safwan tu..sy dah lama gak tak dengar cerita dier sejak dier kawen..
      kalau kitorang wat get together dak-dak skolah pon dier tak join..cam tak pernah kot..hahaha..

      so rasanya memang takde salah atau betul la benda ni kan..semua pon depend on the individual macam mana dier nak buat..after all we do live in a free country kan..hehehe…

  3. Intan

    Emmm…intan pon neutral gak dlm bab nie.

    Macam kalo org soh kita polo balik depa, insya’Allah i’ll polo back but not all the blog yg intan polo tu intan ubuh kat link kat blog intan, normally blog yg intan ubuh is blog yg intan suka baca & my blogger pren je…

    Coz buat apa ubuh kat blog kalo kita tak baca blog org tu, right?

    1. beba Post Author

      hehe..actually saya pon cam tak berapa sure sangat dengan follow memfollow ni…i mean..ape jek benefits selain dari nampak cam glemer..huu…

      maybe btul gak apa yg intan cakap tu..macam saya sape yang saya link tu memang saya jengah..

Please let me know what do you think about this post. :D