Cuti-cuti Malaysia di Kelantan – Bahagian 1

Salam semua,

Seronot haaa kami bercuti..hehe..actually pergi Kelantan ni sebab nak pergi majlis kenduri kawan Anas, si Dayen..diorang belajar QS sesama kat UiTM dulu2.. So alang-alang tu kan jalan2 la sikit. Kali ni kitorang terus beli connecting flight terus ke Kota Bharu dengan MAS. Nasib baik lah beli connecting flight..hehehe..nak dijadikan cerita, flight kami from Kota Kinabalu delayed lama gileeeee sebab faktor cuaca kat KK. Kapal takleh nak land kat airport KK. So kami touchdown in KL dah tengah malam. And last flight ke KB pon dah terlepas. Jadinya kami dapat Free stay at Sama-sama Hotel inclusive breakfast for 2, voucher dinner kat memana je kedai makan kat dalam KLIA and rescheduled flight ticket ke KB.

bercuti-ke-kelantan-tiket baru

Syok aih..tp malangnya time nak enjoy the luxurious treatment sangat la pendek.. (T.T)  Sempat la tido 2-3 jam je then rushed bangun turun breakfast. Pon laju2 je makan tak sempat nak try semua..hahaha..dah la sedap lak tu..bile la agaknya boleh merasa lagi..huu..and terus checked in and off to KB.

Kat KB kitorang stay kat Khalifa Suites Hotel & Apartment, which also known to Alif as the ‘Shrinking Hotel’. Hahaha.. Al-kisah macam mana boleh dapat nama tu. Kitorang booked the hotel for 2 nights je memula. Sebab plan balik on 02.03 tu je. Tapi masa beli tiket balik tu kitorang beli 03.03 saje je alang2..Jadinya jenis bilik yang kitorang duduk tu dah full yang ade kosong bilik kecik sikit.

So ceritanya masa kitorang pindah bilik tu Alif tido. Dari packing sampai lah bergerak ke bilik baru tu memang dia tido je. Then bila dia bangun dia tanya macam lebih kurang macam ni ‘Mak, is the hotel shriking?’ Hahaha.. dia pelik tetibe bilik jadi kecik pulak. Then dia dok explore bilik dia tengok bilik air dia cakap ‘Look even the bathroom shrunk’. Hahaha… gelak guling2 mak..

Hotel Khalifa ni okay lah, selesa..siap ade Wi-Fi lagi dalam bilik. Masjid Muhamadi, lintas jalan je terus sampai pintu pagar masjid. Pasar pon dekat je, boleh jalan kaki. Then kat sebelah tu ade ape ntah macam museum ke pe. Lupe dah..sebab kitorang tak masuk..hahaha..

bercuti-ke-kelantan-alif and ayah

So sampai je pagi tu on 31.05 kat Kelantan check-in ingat ke nak gi makan kat Kedai Kopi White House, Anas kata best, tapi tutup la pulak. Huu.. So last-last kitorang makan ade macam restoren biasa-biasa je, food pon biasa-biase je..hehehe..then jalan-jalan sikit kat kawasan-kawasan tu sebelum gerak gi umah Dayen untuk majlis nikah dia belah malam. Abang dia datang pick up kitorang kat Hotel. Gambar macam takde la plak..Saya segan nak snap2..hahaha..Malam tu balik, ayah Dayen offer kitorang pakai kereta diorang. Jadinya ade la kereta kitorang gi jenjalan..

So the next day, yeay..bukak kedai tu.. Kedai ni dekat je. Jalan kaki pon sampai. Ape yang kitorang makan? Sila tengok gambar di bawah..hehehe.. Best best..

bercuti-ke-kelantan- breakfast

Petangnya kitorang gi Majlis kenduri Dayen and Mirul. bercuti-ke-kelantan-kawen dayen and mirul

Alif elok plak baju Robot dia match ngan warna pengantin..hahaha.. Mende kat bawah ni macam ala guests book gitu..nice eh..kitorang pon join sekali letak cap jari..hehehe..bercuti-ke-kelantan-kenduri kahwin

Lepas tu balik..rehat…End of part 1.. Nanti sambung lagi kat part 2 pulak.. 🙂

written by beba

One thought on “Cuti-cuti Malaysia di Kelantan – Bahagian 1”

  1. Pingback: Cuti-cuti Malaysia ke Kelantan - Part 2 | Habibah & Anas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>