03 February 2009 versi Beba

hoho..da lama da aku xupdate blog..ni baru la cam larat sket nk dok lelama sket depan laptop ni nk post blog pon..aku rasa tarikh 3 february 2009 ni mmg penuh bermakna untuk aku sebab macam2 terjadi pada hari ni..buat kepada yang belom tahu lagi tu..on that day i’m officially a mommy to Alif bin Anas!! hari tu jugak was a very long day for me…tp sempat gak la aku dok tulis2 sket ape yang terjadi kat aku hari tu so that aku bule letak kat blog ni..hehee..so camni la citenyer…….

3 February 2009

8.30am

  • arrived at RMC, bgtau kat nurse datang untuk induce..
  • sbb bilik single ( ade satu jek single room kat spital ni..huu ) still occupied so i was admitted to a 2-bedded room ( katil 2B )
  • diorang attached the CTG machine ntuk monitor baby’s heart beats..
  • lepas tu ntah pukul berapa ntah diorang tukarkan kitorang ke bilik single…pastu dok la terbaring kat situ tunggu doctor datang…

9.15am

  • doctor sampai and check if ade any dilations lepas last check hari tu..unfortunately mmg xde langsung..so kena la induce..

9.30am

  • doctor masukkan ubat induce tu and dier kate just baring for 2-3 hours and wait for the contractions to begin..da alang2 baring tu tdo jek la nk buat ape lagi..bukannye bule gerak2 pon kan..hehe..

11.00am

  • bangun tdo pastu lapa gile!!huu..da la mmg da xle makan or minum langsung da time ni..so sabo jek la..nurse ade gak tanye contraction da start ke blom..huu..sepatutnyer kalu orang biasa2 sejam camtu da start da..tp aku ni cam org jenis ape pon aku xtau..blom start2 lagi..huu..so tunggu jek laaa..
  • nurse cakap dalam kol 12.00pm lebih bule la bukak benda alah CTG tu..

11.20am

  • by now da ade da sket2 contractions..and si alif masa ni xsudah2 dok gu gu gu kat dalam tu..

12.42pm

  • akhirnye nurse bukak mesin tu ( kol 1.30pm baru pasang balik kate nurse)…huu..rasa cam merdeka gile..da sakit da pinggang aku dok terbaring jek…time ni ade ke xcontractions aku pon cam xberape perasan sbb cam xbape nk rasa sgt..
  • so duduk2, and jalan2 sket untuk luruskan pinggan before kena lekapkan balik ngan mesin tu..huu…

2.20pm

  • doctor datang check aku lagi skali and dier cakap skang ni da dilate to 3cm..so dier kate dier nk pecahkan air ketuban supaya cam cepat sket la proses dilation tu nnt…5 minutes later dier datang balik and pecahkan..masa dier wat kije tu xde la rasa ape2 pon..tetibe cam rasa byk jek air kuar..

2.30pm

  • diorang pindahkan aku ke labour room..huu..time ni mmg aku sorang jek yang xberanak lagi..

2.45pm

  • nurse pasang drip untuk masukkan lagi ubat and suruh tunggu…starting from masa ni..contractions aku gradually incerease in intensity and frequency..makin sakit..kat mesin indicate memule contractions aku intensitynye just 40-50 and 15 minutes apart..then makin lama makin bertambah laa..paling tinggi pon 100 jek indicator mesin tu..hehe..last skali before doctor datang check aku tgk contractions aku intensitynye 100, 4 ke 5 minutes apart and every contraction stay vary from 1.5-2 minutes..by that time mmg kalu datang jek contractions tu aku mmg dok kena concentrate tahan saket jek laa..before tu dok borak2 jek ngan dak p..just ignore setiap kali contractions tu datang…
  • pada aku rasa contraction ni..cam rasa nk berak n kencing yang amat-amat sgt..tp dua2 pon xbule..hehehe..nurse tu kate mmg camtu sebab kepala baby menolak ke bwh..so dier tekan sume yang kat bawah2 tu..tu la rasa cam tu…tp aku rasa kalu aku baring mengiring ke tepi sakit tu cam kurang sket daripada berbaring terlentang or duduk…huuu

8.45pm

  • da 6jam dok menunggu ngan sakit2 tu kat dalam labour room..doctor pon datang and check aku punye dilation…
  • bile dengar jek doctor cakap skang ni dilation aku just 4cm..aku macam..terkedu kat situ..huu..6 jam aku tunggu and contractions punye la sakit tu..1cm jek bukak..tp yang wat aku cam frustrated sbb doctor cakap kepala alif masa tu cam da bengkak…dalam hati aku rasa masa tu mmg rasa sedih sgt2..sbb alif da berusaha da nk keluar..tp aku jek yang xmampu nk bagi jalan ntuk dier nk keluar tu…sampai bengkak2 kepala dier..rasa nk nangis pon ade masa tu..huu..( tgh taip ni pon cam ade rasa sedih sket..hehe..:p )
  • so doctor bagi kitorang options untuk tunggu a couple hours tgk samada bule bukak lagi or just go for c-sect which can be done immediately pas diorg prepare sume..and dier pon ade mention and aku pon cam secara logiknye fikir benda yang sama yang kalu aku nk beranak normal ni pon cam mmg possibility sgt rendah..ye la..da 6 jam..1cm jek yang bukaknyer..bape lama plak nk tunggu lagi..hehe..and makin lama tunggu makin risk kat baby tu makin tinggi ntuk jantung dier nnt makin lemah…doctor cakap..yang sbb air ketuban aku yang da sikit tu pon cam da wat baby lemah..so kalu tunggu lagi lama takut ape2 bule jadi..so better sementara baby still kuat ni just bedah aje..xde maknanya nk tunggu lelama then bile da last minutes baby da lemah and aku pon da lemah nnt baru nk wat c-sect ni..
  • so pas bincang2 ngan parents anas..then aku call mak aku sume..kitorang pon agreed to go for c-sect…

9.15pm

  • masuk bilik bedah, before masuk bilik bedah ni ade anaesthetician masuk and explain about the anaesthetic that will be used in the surgery..so dier kate pakai spinal anaesthetic which is different from epidural..jarum pon kecik jek..and the catheter will be removed after da masukkan ubat tu..
  • i guess after the prolonged labour tu setakat cucuk kat blakang tu cam xsaket da pon..huu..masuk jek ubat dier tu..cam start rasa kebas kat kaki..memule bule la nk gerak2 sket jari2 kaki..pastu mmg da xrasa ape da…diorang angkat2 jek kaki aku…
  • lepas da baring tu diorang cam letak cover la kat depan tu tutup..dak p lepas aku da kena bius tu dier baru bule masuk..hehe..memula cam kompius gak aku..dak p datang ngan pakai baju ijau n tutup kepala ngan muke cam ala2 doktor kt tv..hehe..by that time aku cam da rasa mengantuk gile..maybe sbb da xrasa sakit tu kan..jadi cam relax gle..letih lagi..tu la cam rasa cam nk tdo jek..mata aku cam dok terkebil2 jek..tahan mata..hehe..aku rasa cam tenang jek..cam xde pikir ape2 pon..yang anaesthetician tu ade la cam cakap2 gak ngan aku..tp aku mmg mamai gle da time tu..yang aku ingat dier tanye aku nk ke tak nnt dier bagi ubat lepas baby da kuar tu..kasi aku tdo..rest..aku xtau la ape aku jawap..hehe..

9.49pm

  • dalam mamai2 aku tu..aku rasa cam aku ade terdengar bunyi baby..tp aku pon cam xsure..sbb masa tu alif blom start menangis lagi..doctor dok sedut2 cecair dari hidung and mulut dier..then pastu tetibe dengar la suara merdu si alif tu dok menangis2..kuat betol suara dier..hehehe..
  • nurse datang tunjuk kejap alif kat aku..yang sempat aku tgk masa tu..dier punye toot..kompom baby boy…and kepala dier..lonjong gle..bengkak..mesti kalu ukur 4cm tempat kepala dier kena tolak2 tu..huu..sian alif…
  • lepas tu anaesthetian tu kasi aku ubat tdo tu..aku pon mmg dari awal pon da mamai..pastu mmg terus lelap..dalam tido aku tu cam mimpi kotak2 pelik jek..cam ala2 kalu orang tengok kat dalam kladeiscope tu..kotak2 yang symetrical sume..hehe..pelik2 jek..sometimes ade gak ade cam sedar2 kejap..dengar2 gak la doctor, anaesthetician tu and nurse dok berborak2 ape ntah..

11.00pm (mengikut kata dak p laa…)

  • betol2 jek bile da siap jahit sume2 tu..teros2 jek aku cam sedar dari tdo aku tu..mamai2 sket laa..tp sedar laa bile diorang dok transfer aku ke bilik..
  • pastu dalam kol bape ntah aku xsure..diorang bawak alif masuk dalam bilik..heheh…first time aku tgk Alif..comelnye la sesangat!!! hehehe..kecik jekk…lama gak kot alif kat bilik kitorang..aku pon masa tu xle nk gerak ke pe..so pegang la dier sket2..huu..
  • then nurse kasi pain killer kat aku..and pastu tdo..mmg satu hari yang meletihkan tp hepi!! hehe..

Alif - Fresh....

heheh..um..more about spinal anaesthesia and ceasarean

4 February 2009

Pagi dalam kol 5.30am camtu aku da terjaga..huu..kaki da bule gerak2 cam biasa da..tp takut la nk gerak lebih2..hehe..takut saket..

pastu ntah pukul berapa nurse bawak alif masuk dalam bilik..heheh..so masa bonding mak ayah ngan anak la ni..hehe..then maybe dalam 8.30am something doctor datang check aku..dier kate kalu everything is ok..esok aku da bule kuar..lagi dier cakap..kalu nk minum air masak dlu bule la..then kalu da kentut bule la kalu nk minum milo ke ape..and kalu xde muntah2 ke bule la kalu nk mkn mkanan yg lembut2..

alhamdullillah..pas operate tu mmg aku ok jek..xde side effect ape2..i think because of the drip tu..aku cam xrasa haus or lapar pon..ade la aku minum air masak seteguk dua jek a few times…tp cam klaka gak aku rasa bile everytime masuk nurse2 ni mesti tanya da kentut ke blom..hehe..then cam kena jawap..

lagi doctor cakap kalu rasa da kuat sket tu bule la kalu nk bangun jalan2 ke pe..hehe..tp aku malam tu baru cam berani nk cube bangun and berdiri after nurse da cabut drip and tiub untuk air kencing tu…huuu…sakit wooo…da la masa aku tgh berdiri tu dak p offer minum air plak..aku minum sket tersedak!! aiyo..sakit tol..cam rasa nk terbukak balik jek perut aku..huu..tp berjaya gak la aku berjalan a few steps..berpeluh gak laa..hehe..pastu family anas sampai..so aku pon cam naik balik ke atas katil ngan susah payahnye..hehe..

mak anas bawak bubur isi ikan putih ntuk aku makan..da semalaman aku xmakan..mmg abes la satu tupperware tu aku kejakan..hehe..masa diorang datang tu nurse bawak alif masuk..lama gak alif dok ngan kitorang..sampai lepas family anas da balik pon alif still ngan kitorang lagi..hoho..dok tgk dier tdo..hehe..comel jekk…

dari pemerhatian aku..aku rasa alif ni banyak ikot dak p..mata dier cam da ikot dak p..bibir pon cam dak p..idong rasanya dak p kot..cam kurang kembang sket dari aku..hahaha..yang cam aku..telinga dier..rambut dier and eyebrow dier..huuu…kulit gak kot..nampak cam cerah si alif ni..heheh..:D

then da malam sket pas dak p antar alif kat nursery aku try lagi skali bangun..kali ni berjaya!! hehe..sakit tu da kurang maybe sbb da tersedak tu agaknyer..hahaha..g toilet..wat ape yang patut..lap2 badan ngan air..tukar baju baru..fuuh…segar rasanya…pastu tdo laa..ape lagi..hehehe

5 February 2009

Hari ni pon aku terjaga awal gak..huu..pastu nurse pon cam da letak breakfast dalam bilik da…diorang just kasi roti letak butter and kaya ngan packet milo segera tu…aku cam da lapar..tp dak p cam tdo plak ngan lenanya..hehe..apara..dier bgn kejap cakap kepala dier saket gle..huu..so aku biar la dier tdo lagi kejap..then ade la aku try panggil2 dier 2 kali lagi..tp cam xde hasil pon..so aku pon cam try jek la bgn sendri..heheh..

berjaya gak aku amik roti, milo packet, termos air panas and cawan then letak kat meja mkn katil aku..hehehe..sakit pon cam da kurang gak laa…

tgh2 aku dok lepak2 tgk tv doctor pon datang..tanya camne sume..ade saket ke x…aku cakap la..kalu berdiri tu belah kanan cam saket..tp belah kiri ok jek..then doctor bukak plaster and tambah lagi gam and tukar plaster baru..dier kate aku da ok da..so anytime when i’m ready aku da bule kuar…banzai!!hoho..

tp aku tdo dlu..hahaha..cam ngantok gle..dalam kol 11.30am kot baru bangun..by then dak p pon da setelkan sume urusan2 discharged ni…dan pulanglah aku, dak p dan alif ke rumah……THE END.

hohoho..panjang sungguh post aku kali ni..mmg yg terpanjang penah aku tulis..ehehe…byk pengalaman first time aku dalam masa yang pendek ni..hehe

  • first time masuk wad
  • first time gune wheel chair
  • first time kena operate
  • first time exposed depan org..huu
  • first time jadi mak!
  • first time tgk alif! 😀

that’s all la rasa nya…kalu korang berjaya baca sampai ke bawah ni terima kasih aku ucapkan sbb sudi membaca karangan aku yang x seberapa ni…hehe..

more pics of Alif..

p/s: dak p ade record masa alif kuar dari perut aku..tp untuk menghormati alif sbb video tu ade menunjukkan bahagian2 sensitif jd aku xle la nk upload..hehehe..

written by beba

9 thoughts on “03 February 2009 versi Beba”

  1. Iffah

    haha..aku rs mmg style baby skang la..dr anak2 buah aku ke faruq, kuar2 je trus bukak mata bukak besar2..
    congrats!! nti alif dh hilang sembap2 kt muka n salin kulit sure putih tu.. slmt bjaga mlm!! hehe

  2. peah

    i managed to read till da end of ur post wif a tears of joy….
    tahniah beba…aku gembira sampai menangis….ur a strong lady and a strong mum…
    tak sabar nak jumpe ko…cepat le balik semenanjung…
    alif ade rupe cam ciki ckit….huhu…
    nnt bile dia dah besa mesti rupe dia cam adik ko (bf sizuka tuh)
    u and anas can be a very great parents..i believe u can…

  3. mar

    salam. bibah.. tahniah kerana berjaya melahirkan zuriat dengan selamat. alhamdulilah. jaga diri & jaga baby ye. bila baca post ni, teringat masa kita bersalin. kenangan indah bagi setiap ibu. moga alif jadi anak yang soleh. amin..

  4. Leha

    Alhamdulilah..COngratz Bibz! Aku pun berjaya baca pengalaman ko nie..just like Peah..tears of joy here!I’m soo happy for u!bila kowang choose nama Alif nie? simple but superb name!takde cam nama anak artis ..haha..Nway,pls doa for me too ok!

  5. ajan

    seriously aku pun bace sambil kuar air mata… Reminded me of my time… bes kan kan kan kan?? Cam feeling yang agak tak boleh nak describe but the best feeling in the world!

    Oh oh and all my respect goes to you for going thrpugh all that without pain killer! Wish I had that courage, but no.. hehehe no thank u. WIll go for that bile da ade enough guts nanti.

    Congfatulations again bib and anas!! oh and alif juge for making it out through 9 mths and through that gruelling 12 hrs.. hehe…

  6. beba

    hehe..tq kawan2..:D
    wah..terer gak aku wat karangan ek..sampai bule mengalirkan air mate..:p hehe..

    masa in labour tu mmg dok concentrate part tu jek..tp bile da sudah sume tu mmg rasa besh jek..hepi jek..hehe..lagi2 bile alif da depan mata..yg saket tu sume tu xde pe laa..hehe..

    pada peah n leha..nnt turn korang la pulak..hehe..hopefully pengalaman first korang xsepanjang aku..semoga sumenye senang nnt..:D

    leha: cam da lama gak nama alif ni..sejak da tau gender masa dalam perut lagi..hoho..dengan kompiden nyer kitorang panggil dier alif..

    ajan: hehe..mekaseh2..:D kalu nk bule jek pas2 ni plak..hohoho..

Please let me know what do you think about this post. :D