habis madu sepah dibuang??

eh..tak lah..hehee..tak buang nya..

simpan wat kenangan..tak pon mana tau kot2 boleh guna untuk masa lain ke.. 😀

ape la yang aku cakap ni kan..tetibe jek…

actually ni pasal project improvekan ‘mascot’ blog mak aku laa..aku ni takde la pandai sangat bab2 wat mascot or dolly la bak kate orang skang ni..huu..aku kalau lukis characters ni memang cam keras sket tangan..dah lama dah tak berlatihkan..lgpon bakat limited..hahaa..

so sebelumnya gini la dolly (tak tau la layak ke tak dipanggil dolly.. :p) website hantarankahwin.com a.k.a blog bisnes gubahan hantaran mak aku..

mascot hantarankahwin

yang lama punya..and still pakai lagi...

for me dah comel dah ni..hahaah..tapi bila aku buat business card untuk mak aku..rasanya cam too comel la pulak nak nampak cam serious business..hehe..so aku decide nak kasi make over sket kat pengantin berdua ni…

base on the same sketch jugak (sbb aku malas nak sketch baru and tak de idea pon) aku just kasi diorang mekap kaw2 punya..hehe..kasi warna.. 😀

so ini lah hasil kerja tangan aku selama sehari semalam (termasuk la ngan jaga alif, tengok tv [tengok Mr. and Mrs. Smith semalam kat TV2..cunnya Angelina Jolie..huu..], tido etc2..ada anak ni mana boleh concentrate cam dulu dahhh..hehe..)

mascot 2.0 hantarankahwin

the new and improved pengantin hantarankahwin.com

warna pink gitu..hehe..ok ke? hohoho..actually ni my 2nd vector art..hehe..yang first?? ada..tapi tak release lagi..hehe..akan di war war kan masa aku release my new free blogger template nanti..hehehe…

aku pon tak tau la sebenarnye ok ke tak ni..hehe..tak tanye lagi sesape…tapi cam serious sket la kot..dari yang lama tu..sangat cartoonish..

any comments sangatlah dihargai… yang membina please i.e: kepala lelaki tu kalau boleh kena kecikkan sket etc2.. Jangan plak dok komen i.e: beba, ko punye art ni mmg bapak buruk gile, berenti jek la..etc2..kay..hehehe..

so itu jek la untuk kali ni.. 😀 nak take a nap sket..hahaa..semalam tido lambat, tapi bangun awal, kena isi borang extend duduk kat sabah ni…dah esok nak balik KL, kang tak lepas imigresen naye..hehee… (seb baik dak p ingat..huu..)

p.s: dah 2 tahun dok sini..tp tak buat2 lagi paspot biru..hehe..

 

Incoming search terms:

  • pengantin vector (41)
  • logo pengantin (40)
  • pengantin cartoon (29)
  • vector pengantin (23)
  • vektor pengantin muslim (2)

Update on hantarankahwin.com

sebelum ni aku penah post pasal website mak aku kat post aku yang bertajuk hantaranKahwin.com. Beberapa hari lepas aku da tambah sket functionality site tu untuk aku postkan articles yang berkaitan dengan kawen2, tunang2 etc. Sebab kalau nak tunggu gambar2 update hantaran yang mak aku buat cam ntah bile la nak dapat. mak aku pon cam dok bercuti lama hari tu time aku dok berpantang kat sane. Bulan 6 ni mak aku ade la satu job wat hantaran ni..untuk dua2 belah laki dan perempuan. Harap2 la dier xlupe nk amik gambar.

Mak aku ni kalu nk diikotkan mmg da byk da gubahan hantaran yang dia buat, tp mmg xamik pon gamba ke ape ke..adik2 aku plak bukannyer nk tolong amikkan..dlu aku jek la yang amik gamba ni..ye la..gambar2 tu la yang nk dibuat contoh supaya orang boleh tau camne hasil kerja mak aku..huu..

tapi kadang aku xpaham la orang2 ni..kalu nk murah tu murah lagi..berpatutan la dengan ape yang diminta..for example ade orang ni dier nk tempah sampai 11 dulang tapi nak letak harga RM150 jek..biar betol la wei..bertimbang rasa la sikit..orang yang buat hasil seni ni depend on creativity dier..tambah lagi masa dier..barang2 dier nk gune…duit minyak dier nk pegi beli materials nk buat hantaran tu…duit letrik lagi..RM150 setakat nk beli materials pon belum tentu cukup lagi…

cuba la survey harga gubahan hantaran yang da siap kat kedai2 hantaran tu..ade tu aku tengok ade tu sampai RM80 satu (tapi ade gak yg murah..xbape cun la..:p )..tu baru satu tu..kalu 11 dulang da berapa? so be reasonable bile nk letak harga tu..

alternativenya kalau bagi yang xmahu tempah dengan orang ni..boleh la buat sendri..aku tau ade yang jenis mmg creative dan boleh buat gubahan sendri dengan cun dan gah nya..tp sometimes aku tgk biasa2 jek la..xnampak la profesional touchnye..

dan rasa-rasanya betol ke korang sebenarnya lagi jimat buat sendri daripada tempah ngan org? cube korang kire balik cost for materials macam bunga,riben, polisterin, glue gun, lace sume tu..pastu lepas korang da siap gubahan tu ade ke lebihan materials tu? aku cakap camtu sebab bagi orang yang xpernah membeli materials ni diorang xtau mana nk dapat dengan harga murah dan maybe bile beli tu sebenarnya banyak berlebih sebab xpenah buat ( xtau banyak mana nak gune )

anyway that’s just my 2 cents…:D maybe lain orang lain plak cara diorang fikir..:D

my first post pasal hantaran kat site hantarankahwin.com: Barang yang sesuai sebagai hantaran

p/s: huu..aku rasa google da xindex blog aku pas aku tukar pakai pretty permalink tu..huu..hailaa…so aku tukar balik ke default setting..(bagus ke aku tukar balik?)

p/p/s: da lama aku xbuat update pasal en alif aku..heheh..lepas ni aku try update lagi…skang ni aku tgh bz dengan project besar aku..nnt bile da siap aku annouce kat sini..hohoho..:D

hantaranKahwin.com

hohoho..aku baru jek upload a couple post kat website baru yang aku wat ntuk mak aku @ hantaranKahwin.com…dier kan cam ade wat bisness kecik2 wat hantaran kahwin ni..so aku tolong la wat kan satu site ni..just a simple site using wordpress..so xde la amik masa lama pon nak setup..cume aku jek yg selalu lambat2kan..heheeh..tp rasanyer da ok la tu kot…tp mostly gamba2 collections lama yang dlu aku penah amik dolu2…mak aku ni bukannyer reti nk amik gamba kalu dier da buat hantaran tu…adik2 aku pon cam xle harap jek nk tolong amikkan gambar ntuk mak aku..

dari dlu lagi aku da cakap kat mak aku..wat la cam satu catalog ke pe ke..as contoh2 camni..bule tunjuk kat org..sbb dier pon bukannyer ade kedai or contoh2 yg bule tunjuk kat org…sume pon bile orang order baru buat…tp tu la..harapan..hohoho..

anyway kalu korang nk tgk bule la melawat site tu..or promotekan kat kawan2 yang blom kawen tu..nk tunang ke nk kawen ke…anyway honestly harga yang mak aku kasi tu mmg yg terendah la kat market skang ni..mmg xle dapat da..kalu org yg da buat survey mesti tau punye..hohoho..:D

aku xjumpe la plak gamba hantaran tunang aku dlu..huu..ade la tu agaknyer kat desktop computer aku yg da cam tukun kat one of the bilik in our house..hantaran kahwin aku plak cam ade gambar yg sume jek in one shot..yang asing2 tu cam dekat sgt plak..cam xfocus ke hantaran..just focus on the barang2..cet..

Welcome to hantarankahwin.com

Incoming search terms:

  • hantaran kahwin (57)
  • hantaran tunangan (21)
  • www hantarankahwin com (20)
  • hantarankahwin com (18)
  • www hantaran kahwin com (13)