Azri Potong Rambut

azri-potong-rambut

Mak’s Salon dah dibuka semula setelah lama tertutup. Mihmihmih. Buka pon sehari je. Hahaha.

Dah panjang sangat rambut Azri ni. Tu yang rasa macam dah patut dipotong. Kalau nak pergi kedai tu dah la mahal, kena pula kalau yang jenis tukang gunting tak pandai handle gunting rambut budak memang tak semenggah jadinya. Dah kena dulu dengan Alif. Memang buruk wei orang tu potong. Dah la mahal lak tu. RM 20 kot kena masa tu. Memang tak berbaloi langsung. Jadinya, sebagai langkah penjimatan, mak je la yang potong. Hahaha.

Walaupon mak ni amatur je dalam bab potong rambut ni, tapi OK laaaa.. Takde la teruk sangat. Hahaha. Cuba tengok gambar selepas potong ni.azri -rambut selepas

Amacam? Hensem tak? Hahaha. Ok la kannn?? Free of charge je.

Bawah ni pula gambar rambut dia sebelum potong ni. Saja buat kenangan. Ni mau makan bulan juga la kan nak bagi rambut dia panjang balik.

azri - rambut sebelum

Dan dengan rasminya Mak’s Salon tutup semula. Hahahaha. Tunggu dah panjang sok baru buka balik. Mihmihmih..

 

Karnival Sekolah 2016

28 May, which is semalam la kan. Sekolah Alif ada buat Karnival gitu. Pendek kata Hari Kantin lah. Ada macam-macam aktiviti dan tiap kelas sesi pagi dan petang bergabung buka satu gerai. Kelas 1 Cekal bergabung dengan kelas 4 Cekal. First time experience la untuk Alif event macam ni. Dia dulu tadika kecil-kecilan je, takde la event besar-besar ramai macam ni.

So, untuk karnival ni every student was expected to contribute something untuk jualan pada hari ni. Every student tu maksudnya Mak Pak nye la kan. Hahah.. Dan setelah mak dok pikir-pikir, dan macam banyak je lagi tepung cake yang nenek bawa masa untuk birthday diorang masa bulan 2 hari tu, dannn nenek pon ada kat sini. Mihmih. Jadinya menunya adalah cupcake sahaja. The plan is to make 20 paket of it, sebab dah beli bekas tu 20 pcs, sekalinya macam tak cukup la pulak cupcakes nyaa, jadi mak terpaksa la tambah buat brownies sikit, just untuk cukupkan kuota.

karnival-sekolah-2016- barang jualan

Hehehe..nice kan. First time la aku buat bebanyak macam ni. Nasib baik la gak ade Mak aku tolong. Hahaha. Cepat sikit kerjanya.

So the next day, pepagi lagi Alif dan Anas dah pergi sekolah. Bawa sekali benda alah jualan ni. Ye la kang lambat-lambat orang pon dah balik la pulak nanti. Sia-sia je tak habis ke pe ye dak. Then tak tau la ape diorang buat kat sane, pastu Alif berbekalkan coupon RM20 tu dia lepak la kat sekolah, sebab Anas nak datang amik kitorang.

Ramai juga la orang, mak pak bebudak semua kat situ.

karnival-sekolah-2016-at school

Yang seronoknya siap ade Iron Man ngan Captain America lagi tu datang. Hahaha.. Sempat gak la kitorang pergi bergambar sekali. Boleh tahan juga per entry tu RM 10 ke. Boleh pulak lupa..hahaha. Azri memula excited betul dia nampak Iron Man tu, tapi bile diajak bergambar sama dah tanak dekat-dekat pulak. Adeh. Memacam budak ni. Hahaha.

karnival-sekolah-2016- nenek dan alif karnival-sekolah-2016- iron man datang

Sila ignore gambar Mak yang ntah ape-ape pose ntah tu. Hahaha. Ini je gambar yang masa semenggah sikit rupa dia Azri. Hahahaha. Dia tanak bergambar, dok takut ke malu ke ape ke tak tau lah aku.

Al-kisah coupon RM20 tu abes camtu kat si Alif. Jadinya kitorang kena beli lagi coupon untuk gi bergambar Iron Man tu and also beli sikit makanan. Ye la, nak gak merasa sikit makanan yang ada kat situ. Coupon Alif tu dia beli makanan dan air sikit and the rest dia habiskan gi main kat bouncing castle tu. Sekali main RM5. Adoi..pastu ada hati lagi tu nak mintak suruh belikan lagi coupon untuk dia main lagi kat situ..huu..memang tak dapat dah lah. Hahaha..

karnival-sekolah-2016-the food

Makanan, aku beli laksa and mak aku nak try nasi kerabu. So, itu la rupanya tu ha. My laksa not bad lah. Sedap juga.

Dan, itu je la ceritanya di Karnival Sekolah Alif yang pertama ni. Ye lah. Baru darjah 1 kan. Ada lagi 6 tahun lagi. So next year ape la agaknya nak buat untuk jualan tu. Hahaha..itu next year la fikir ye dak.

So lastly, meh aku belanja satu gambar Mak dan Anak Bujang darjah 1.

karnival-sekolah-2016-mak and alif

Dua-dua pon mata tutup.. hahahahaa. 😀

Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1

Tahun ni ramai pula cikgu-cikgu yang nak kena Mak sediakan hadiah. Hahaha. Time tadika dulu ada la berapa orang je cikgunya. Kali ni hari guru berbelas terus kena buat. Adeh. Jadinya terpaksa la mak letak bajet rendah je untuk hadiah Hari Guru tahun ni.

Mula-mula aku tanya Alif, who is your favorite cikgu? Ada la dia sebut few names, lepas tu aku tanya la lagi, Alif nanti nak bagi hadiah hari guru kat berapa orang cikgu ni? Aku cakap kat dia, nanti Alif bagi mak list nama-nama cikgu yang Alif nak bagi hadiah.

Sekali kaauu..panjang list dia. Hahaha. Termasuk la cikgu sekolah pagi ngan petang.

Aku browse kat Facebook macam nampak katanya cikgu-cikgu ni suke kalau bagi pen ke atau apa-apa la alat tulis ni sebab dah diorang pon memang kena beli pon. Banyak nak guna. Jadinya since mak nak kerja senang, Haa, bagi je la ball pen biasa warna merah, hitam ngan biru.

hari-guru-2016 - idea hadiah hari guru

Kalau pen je kang boring la pulak kang. Haha. So aku buat je la Brownies Sedap Senang aku tu, and pack cecantik sikit nampak menarik. Bekas tu dan red polka dots wax paper tu aku beli kat Daiso. Dan untuk personal touch dari Alif, aku suruh dia buatkan kad ucapan Hari Guru untuk cikgu-cikgu dia. Simple je. Aku potongkan kertas A4 kepada 2 bahagian then lipat kat tengah and suruh dia tulis. Aku bagi la satu contoh ape dia nak tulis. Then bagi dia stickers macam-macam bentuk tu, suruh dia lekat je ikut suka dia. Hehehe.. Setel.

Ok kan? Lepas tu just assemble je la macam gambar kat atas tu. Final look dia. Senang Alif nak bagi kat cikgu-cikgu dia.

Harapnya cikgu-cikgu suka. 😀

Incoming search terms:

  • hadiah hari guru diy (2)
  • hadiah guru (1)
  • hadiah hari guru (1)
  • hadiah hari guru yang simple (1)
  • idea hadiah hari guru (1)

Blog To Book #1

My ‘Blog to Book’ project or BlogBook for short dah pon siap! Yeay. For this first book cuma muat untuk sumbat post dari Jan-July 2008 je. huu.

blogbook

Memula tu ingat ke macam just a simple copy and paste job je gitu, hahaha. Tapinya lepas tu kena susun elok-elok sikit then nak bagi nampak macam takde la boring sangat so macam every pages tu ada lah kelainannya sikit. Post lama-lama dulu yang bagusnya banyak takde gambar. Hahahaha. Kalau sekarang ni takle imagine mana nak kena save gambar and nanti nak susun pula gambar tu dalam blog book ni. Adeh.

What have I gotten myself into. Hahahaha. Since dah mula rasanya takkan la nak stop ye dak. Cuma nya mungkin progress akan agak slowlah. Banyak sangat dalam kepala otak ni semua nak buat. But being me, when I am overwhelm jadi lagi tak jadi kerja nya. Hahaha.

So it will take a while before I am going to post about BlogBook #2. Mihmihmih.

Bagi sesiapa yang nak tau mana aku print buku ni, meh nak bagitau. Aku print dengan Photobook Malaysia. The trick is to buy their vouchers bila ada promotions. As for this type of photobook, it is a medium portrait softcover, kalau beli time promo cuma RM30 je.

Best juga tengok apa yang ko tulis dalam bentuk buku. Hehehe.

Project ‘Nomochen’

Ape tu project ‘Nomochen’? In short, it’s just a fancy name for project weaning Azri from Breastfeeding..hahaha.. so far progress adalah amat memberangsangkan. InsyaAllah tak lama lagi dah takde dah ‘chen’ kot..macam sehari sekali je for the past 2-3 days. Hari ni macam belum lagi mintak ‘chen’ ni..hehehe..

Nak gak cerita pasal asalnya istilah ‘nomochen’ tu..hehehe..al-kisah..masa Azri dok BF ni selalunya lepas sebelah dah siap nak tukar lagi sebelah aku akan cakap kat dia ‘change,change’ sebab kadang dia tanak tukar..pastu ntah camne dia macam dok associate perkataan ‘change’ tu dengan BF..so everytime nak BF dia akan cakap ‘chen’ gitu..so melekat lah perkataan ‘chen’ tu sampai skang ni. ‘Mak nak chen’ kata Azri..

So disebabkan nak bagi dia berenti ni..lagipon dah nak 2 tahun dah kan..esok tuuu.. Aku macam hari2 pesan la kat dia ‘Nanti dah 2 tahun, no more chen ye’..selalunya respond dia mesti mcm berdengus ala2 marah gitu..hahaha..sayu pon ade hati mak ni..tapi letih pon ade gak..hahaha..but then sekarang ni aku mcm on medication walaupon it is said to be ok untuk BF ni but macam ntah lah..so dah 2 tahun ni better la berenti je..heehe..sekarang ni pon Azri banyak minum ‘shushu moo’ dah..kalau dia mintak ‘chen’ pon aku offer susu moo (fresh milk) dia cam ok..cuma ade time dia terbangun tengah malam dalam pukul 4 pagi gitu dia memang takde ampun punya nangis kalau tak bagi..huu…

Kadang-kadang out of the blue dia cakap ngan aku ‘nomochen’ heheh..sayu je bunyi…sekali dua siap aku dok nyanyi2 lagi lagu ‘nomochen’. Just sebut ‘nomochen’ ngan melodi lagu ‘jingle bell’..gelak gak dia..hahaha..

Apa yang aku buat untuk berentikan Azri breastfeed ni takde la apa sangat pon. Just hari-hari ingatkan dia nanti dah 2 years old ‘no more chen’. Kalau dia mintak first thing try offer dia makan dulu ke..biskut ke ape ke..or offer shushu moo.. Kadang dia ok je..dari dok picit-picit tu..sambil baring atas lap mak dia terus turun lari nak ke peti ais sebut ‘shushu mooo’ tu kira berjaya la tu.. kalau tak berjaya..cakap kat dia..’chen basi’ hahaha..iii..ekk… kalau still tak jalan..bagi je lah..sambil bagi pesanan penaja nomochen kat dia, cakap good boy, dah besar bla..bla..bla..malu chen..etc..etc..

Kadang-kadang ada dalam sehari tu rasa macam asik dok mintak je..and da start dia nak nangis-nangis bagai memang ade masa aku biarkan je..buat hati batu je tak bagi kat dia. Kesian pon ade gak..sayu pon ye gak..huuu..tapinya kalau diikutkan karang bilenya nak berenti kang..bertabah je lah.. sorry ye Azri..huu.. tapi so far yang aku perasan tips mujarab ialah bagi dia makan kenyang-kenyang..insyaAllah takde la dia mintak chen..kalau mintak pon takde la bersungguh mana..ala-ala cuba nasib je..hahaaha..

Nampaknya perjalanan BF aku and Azri dah pon nak sampai ke hujungnya.. Awalnya memang seksa gak lah..it’s not easy..ngan susu tak cukup.. latching tak betul, then kisah aku tak dapat BF Azri seminggu gak lah..sehari je sekali time melawat..which lead to susu drop teruk..then alhamdulillah..susu ok balik..and sampai lah ke hari ni..

Sayu plak hati aku dok type pasal ni..huuu.. Okay lah.. Itu je yang nak aku cerita. Hehehe..

dak nomochen

P.S: Thank you Allah for giving me the chance to BF my son, and thanks Azri my dak nomochen. Hehehe..