Tag Archives: kinabalu park

Dari Kajang ke Sabah – Part 1

Kan bulan lepas ade kat seminggu gak aku tak update tu kan..haa.time tu yang parent aku and adik beradik aku datang melawat kitorang kat Sabah ni laa..

Sebenarnya agak kejap gak la diorang datang sini..tak sempat buat ape sangat pon…

On the first day diorang datang sini..kalau tak silap aku petang diorang sampai rumah aku kat inanam ni..malam tu kitorang pergi makan2 kat 1Borneo jek..makan chicken rice shop kalau tak silap..hehe..ye laa..pergi Sabah tapi makan kat Chicken Rice Shop padahal kat semenanjung pon ade.. :p

Pastu gi la jalan2 kejap kat 1Borneo tu..walaupon takde ape sangat pon kat situ..si Rina a.k.a Renamonte sempat la paw ayah dok beli game Dynasty Warriors 6, aku dlu dah beli..tapi cam hilang ke ape ntah..al-maklumlah Alif kan rajin ‘mengemas‘ 😀 Si budak Renamonte ni mmg kaki game gak..tapi Dynasty Warriors ni memang game favourite dier..

So sambung balik cerita..the next day (hari Jumaat) Anas kerja so, kitorang semua + aku and Alif pergi KK, sebab mak aku nak pergi beli barang kat Pasar Filipin.. Seb baik la ayah aku bawak GPS dier…kalau harapkan aku..berpusing2 gak kot kat KK tu nak sampai ke Pasar tu.. :p

malam tu plak..rasanya aku mak and anas jek kot pergi jalan2 kat Pasar malam kat depan Pasar Filipin tu..tak tau la ape nama pasarnye tu..sempat gak la mak aku sebat sket brooch and gelang..aku pon join la skali beli barang2 sket.. 😀

So hari Sabtu keesokkanya baru lah kitorang bertolak ke Ranau. Parent Anas pon join skali, memula Aiman pon nak follow gak..tp tak jadik..pasal mak encek aiman busy plak ade kerja nak siapkan..

 

 

depan rumah sebelum bertolak

depan rumah sebelum bertolak..

 

ni lah peserta lawatan sambil belajar ke Ranau. Satu lagi peserta takde dalam gambar ialah en. husband ku, dak p..of course photographer rasmi perjalanan kitorang ni..so jarang la korang akan nampak gambar dier..hehe

 

 

cendawan besar di rose cabin

cendawan besar di rose cabin ~~

 

sepanjang lawatan 2 hari satu malam ni, kitorang stay kat Rose Cabin kat kundasang. Sojuk boto malam2..beku.. :p

 

 

makan-makan di Ranau

makan-makan di Ranau..

 

Before kitorang teruskan aktiviti lawatan, pergi dlu isi perut yg dah menyanyi bukan setakat lagi keroncong lagi dah..dah nyanyi lagu rock dah..untuk makan kitorang turun bawah ke pekan Ranau..tapi yang paling besh kat Ranau ni is their soup…wooohhh..mmg terbaek..sup diorang ni mmg rebus lama la kot..mmg terasa la semua yg patut di rasa..hehee..sup ikan pon ade..besh gak..

then pas dah kenyang perut suka hati..kitorang naik balik..and pergi ke Kinabalu Park. Before this aku, anas and alif dah pernah dah pergi Kinabalu Park ni. Tapi just pergi makan2 jek, cerita pasal tu ada kat sini.

 

 

kaki gunung kinabalu

One of the gate untuk masuk panjat gunung Kinabalu..

 

Nak panjat Gunung Kinabalu ni tak free..kena bayo..berapa ntah..aku tak tau..tp dengar kata, kalau tak silap aku laa..sekarang ni kalau nak mendaki Gunung Kinabalu ni ke wat reservation ke camne ntah..sebab diorang ade limit berapa-berapa orang jek yang bule dok atas puncak tu..pada sape yang tahu pasal ni maybe boleh cerita panjang lagi..maybe nanti suh Anas wat satu entry pasal cara-cara or persediaan nak panjat Gunung Kinabalu ni.. (kalau dier rajin la kan.. :p)

gambar2 kat bawah ni kitorang betul2 kat kaki Gunung Kinabalu tu..kat atas gate nak masuk tu..ade cam tempat untuk tengok pemandangan la kiranya..

family

 

family visit - kinabalu parkyang dua orang tu adik aku yang bongsu and 2nd last..yang lelaki namanya Imran a.k.a pashir @ dante @ xevaline dazzling (search kat Facebook mesti jumpe :p). Adik bongsu aku yang perempuan tu namanya Zahidah a.k.a ciki. 😀 Sepanjang Moksu Chic En. Alif ade kat sini..pantang la dier nampak muke Moksu dier tu..mesti la nak suruh dukung..pastu dibulinye lagi Moksu dier tu.. :p

 

 

kinabalu park

Alif dan atuk2..

 

Ni lah atuk2 En. Alif..yang baju kemeja tu ayah aku, En Mael or nama glemer dier dlu masa kerja kat terengganu Cek We (we tu bunyi same cam bile orang kelantan sebut awe (awang) gitu le.. ) and of course la yang sebelah tu ayah Anas, En. Jupry.

kinabalu park bawah

menikmati pemandangan gunung kinabalupastu kitorang turun bawah..and berenti lagi 2 tempat..still dalam Kinabalu Park..tengok flora and fauna and menikmati pemandangan Gunung Kinabalu dari jauh.. 😀

Pastu balik..terbongkang semua tido…hahaha..keletihan..malam dalam kol 9 baru turun balik Ranau pergi makan.. 😀 Alif and Anas tinggal, sebab kesian nak kejut Alif so Anas pon join la same2 tido..kitorang tapau jek makan untuk diorang berdua..so habis la cerita Part 1..

Banyak lagi gambo2 kitorang kat sane..korang bule tengok kat gallery gambar kitorang for more…nanti aku sambung lagi cerita part 2 plak… 😀

p.s: Come and join contest aku ek.. 😀 Jangan lupe…

 

 

Incoming search terms:

  • gunung kinabalu sabah (21)
  • kaki gunung kinabalu (18)

Ke Kinabalu Park la kita..

Ni last week punye cerita.. 😀 hehehe..dah lama tak update mmg lagging teros…

Actually mmg takde plan ape pon nak pergi jalan ke Kinabalu Park ni..dak p laa..tetiba balik dari minum ngan kawan2 motor dier tu terus cam, “Jom kita pergi jalan2 kat Kinabalu Park makan kat sane.” Aku follow jek laa..hahaha..mmg suke kalau keluar2 gi jenjalan ni.. 😀

dah sampai di kinabalu park

dah sampai di kinabalu park..

nak masuk ni kena bayar tau..seingat aku RM3 for malaysian, for non-malaysian kena RM15 satu kepala..kalau budak lain kira…tapi tak sure plak..baby free jek..

kinabalu park

atas meja..

pas masuk tu carik la tempat makan..sebenarnye tak carik pon.. :p kitorang just pergi kat the first restaurant kitorang jumpe..huu..

bergambar di kinabalu park

posing2 kat restaurant di kinabalu park

sorry la ek..aku mmg lupe teros nama restaurant tu..hahaha..tapi satu aku boleh cakap..mmg mahal gile harga makanan dier..tahap harga hotel berbintang-bintang ni..tengok menu cam air juice jek dah RM18 kot..coca cola RM6.50 (kot..) tapi dah alang2 tu..makan jek laa…

bergambar sementara tunggu makanan

amik gambar dlu sket...

sambil tunggu makanan tu..sempat la dok posing2 amik gambar sume.. kinabalu park ni dah di kira kat kaki Gunung Kinabalu da, dan dah agak sejuk dah kat sini..kejap jek sejuk makanan kitorang kat sini..teh tarik aku cam nak jadik teh sejuk da..huu…

cakap pasal makan..ni gambo makanan..tapi dah half way makan baru la sebok nak snap..hehehe..

makan di kinabalu park

makan2 di kinabalu park..

aku order lamb chop, alif pon nak makan gak..so order congee untuk dier..and nasi goreng for dak p..lamb chop aku mmg puas hati..nasi goreng tu ok la kot..aku merasa da lambat…nasi da sejuk..huu..as for bubur alif pon ok jek..banyak gak dier makan.. 😀

ni dah sudah makan

ni dah sudah makan

pas makan gi tukar diaper alif and bagi dier pakai baju tebal dier..hehehe..baju ni mamatua dier yg kasi..tp tak pernah pakai..sebab tak pergi tempat sejuk pon…so kali ni bole la pakai..

restaurant di kinabalu park

posing lagi kat dalam pulak..

setel sume..dah kenyang..it’s time untuk balik..masa ni pon da nak dekat dok 5 da gak kalau tak silap..malas nak balik lambat sgt..kang sampai dah gelap plak..

at kinabalu park

kat luar pulak..

tu jek la cerita kali ni..huu..

 

Incoming search terms:

  • kinabalu park (50)
  • makan angin di kota kinabalu (12)