Tag Archives: home made ice cream

Your own home made ice cream – senang tak hengat ni!!

Ais krim..ais krim…kling.kling.kling..hoho..

sape kate nak buat ice cream kena ade ice cream maker la what ever tu..tak payah.. serious..hehehe..

home made ice cream so easy you'll do it everyday

vanila and chocolate chip!

ni la first batch and percubaan pertama aku buat ice cream ni..aku try buat perisa vanila and chocolate chip! tapi ice cream vanilla gue tak menjadi plak..hahaah..kurang letak esen vanila..tp pastu alter balik..tambah more perisa and kasi letak chocolate chips skali kat dalam tu..hohoho..besh2..

ais krim buat sendiri

chocolate chips version.2 and oreo!

pas dah abes tu..untuk kedua kali nya..buat lagi! hohoho..kali ni buat yg chocolate chips gak..tapi kali ni aku tambah milo sket..nak bagi dier more choclatey! 😀 Lagi satu plak tu ice cream oreo…hohoho..dak p dengan sesuka hati nya menamakan ice cream oreo aku tu oreo champion ?? haiya…tak besh laaa nama tu..

cerita2 ni mesti korang nak tahu gak camne simple nya nak buat ais krim ni kan? kalau tak simple takkan la aku rajin nak buat.. ye tak? hahaha…actually resipi ni kakak ipar aku yg jumpe..and masa balik kampung ntah minggu lepas2 aku ternampak dier buat..so sambil tgk sambil interview..and hapal la dalam otak..serious sangat simple sampai korang tak payah la nak amik kertas ke pe ke nak salin…ingat jek..hohoh..

ini basicnya..pastu untuk perisa2 nya pepandai la korang ikot cita rasa sendiri ye..

basic ingredient ialah Coffeemate! ala..yg slalu campur dalam kopi tu..ha tu laa…gi beli yang tu..

bahan2 lain ni depend on perisa apa yg korang nak buat… as an example. Kalau Ice cream chocolate korang boleh campur susu coklat and coffeemate. Kalau strawberry pakai la coffeemate and susu strawberry..amacam? senang tak..

as for the sukatan.. 1:1 so kalau satu mug coffemate, satu mug susu coklat..camtu la…then masukkan dalam blender and blend!!

ada paham ke? huu…meh la pendekkan sket..wat cam resipi biasa tu..ape ntah aku melalut kat atas tu..

Ice cream Chocolate Chips

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu Coklat
  • Milo (sket jek..tu pon kalau nak bagi more choclatey)
  • Chocolate chips

Caranya:

  • Sukat 1 mug coffemate and 1 mug susu coklat.
  • Masukkan dua-dua tu dalam blender korang, letakkan sedikit milo. Then blendkan..
  • Masukkan dalam bekas and letak dalam freezer.
  • Sebelum dier keras betul, keluarkan and masuk balik dalam blender and campak kan chocolate chips sebanyak yg korang nak..then blend. Masuk bekas, letak balik dalam freezer..siap! 😀

Ice cream vanilla.

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu segar (aku pakai low fat)
  • Esen vanila

Caranya:

  • sama jek macam wat ice cream choco chips tu..tapi sebab tak letak ape2 tak payah la blend balik.. :p

Ice cream oreo.

Bahan2:

  • Coffeemate
  • Susu segar (aku pakai low fat)
  • Esen vanila
  • Biskut Oreo

Caranya:

Caranya sebijik la samanya macam wat choco chips ice cream tu, tapi last pas blend tu aku letak yg aku patah2 kan oreo kecik2 tak halus2 cam blend tu la..kasi besh lagi..hohoho..

Begitulah ye cik2 dan puan2…try la..sonang jek..hehehe..nak buat perisa ape2 tu pepandai la korang..just beli jek la perisa2 kat kedai2 ni..nak wat pandan ke, keladi ke..ikut hati masing2.. 😀 jangan lupe gak letak pewarna gak..kalau wat ice cream keladi tu ke..kang tak comel plak rupanya warna putih jek..kalau korang nak buat yg perisa2 ni just pakai susu putih and make sure korang letak perisa ni cukup2 (pepandai la rasa kay..) sebab kalau tak rasa susu tu jadik kuat sgt rasa..tak cam ice cream perisa yg korang nak tu plak.. 😀

p.s: ice cream ni before makan kena tunggu kejap..beberapa seconds..haha..sbb dier keras sket..tapi bile da lembut sket tu..mmg cam ice cream beli kat kedai laa..yummy yumm..

Incoming search terms:

  • resepi ice cream (600)
  • resepi aiskrim milo (168)
  • resepi homemade aiskrim (141)
  • resepi aiskrim (127)
  • resepi ice cream milo (114)