Buka Implanon kena sakit ke??

remove-implanon

huuu..selamat dah bukak implanon petang tadi..total cost termasuk antibiotik and ubat tahan sakit RM 95…

the experience…PRICELESS…

hahahaa…serious..doktor tu pon cam pelik kenapa aku rasa sakit masa dier nak bukak Implanon tu..dier kata dalam ramai2 orang yang dier dah buat procedure tu takde pon yang cam aku…normally dier kata diorang tak rasa sakit pon..maybe cam ngilu2 ke pe gitu laa kot..

Dier dah kasi aku double the dose for bius tu..still aku rasa lagi sakit…ade ke orang yang kurang effected ngan local bius gitu…ntah laa…sebab masa nak cabut gigi geraham bongsu aku pon cam banyak kali gak kena bius baru rasa tak sakit…huu..dah la kalau nak cabut gigi geraham cam byk tempat kena bius…huuu…

Ni bukan la nak cite takut2 kan orang pasal Implanon..haahha..tapi experience aku jek..lagi pon cam doctor cakap..aku ni special kes…dalam beratus orang dier dah remove implanon ni baru jumpe satu..kompom dier ingat aku sampai bile2 kot..haahahahah….

So singkatan kepada procedure remove implanon ni:

  1. Kasi bius..inject sekali jek..in my case 2 kali..huu…
  2. Potong sket..kecik jek..
  3. Then tarik implanon keluar..
  4. Kena jahit sekali then siap!

So luka ni kena biarkan kering..tak le kena air dalam 2 hari..then lepas 2 hari dah bule bukak balut ni..and kena tampal handyplus..seminggu nnt kena jumpe balik and bukak jahitan…and alang2 wat pap smear skali..

Tu je update for today….

p.s: Lately En. Alif cam keras kepala semacam jek..huu..kalau cakap harap dier nak dengar…dah banyak kali larang pon still buat benda yang sama..huuu…

 

 

written by beba

Incoming search terms:

  • implanon (105)
  • harga implanon (38)
  • buang implanon (18)
  • keluarkan implanon (13)
  • harga implanon 2012 (13)

15 thoughts on “Buka Implanon kena sakit ke??

  1. efa

    adeii..kesian beba..mesti sakit berdenyut2.. pastu agak2 serik dah kot nak implanon pasnih? huhuhu..

    eh alif tau kot mak die tgh plann nak kasik adik kat die..tu yg tunjuk perangai kot

    1. beba

      @efa pas dah keluar tu ade saket sket2 jek..lgpon doktor kasi ubat tahan saket…yang sakit tu masa nak keluarkan tu..hehehe..bius dier tak berapa nak jalan kot…huu…

      nak kata serik tu ntah laa..hahaaha..kang kalau tak pakai kang tereksiden plak..pil adalah totally out of the question..kompom missed jek nnt…heehhe..

      maybe pas dah setel lagi sorang ni..terus pakai..and biarkan 3 tahun..baru bukak..hahaha..baru la berbaloi ngan harga and lama gak nak kasi bersedia balik untuk bukak tu…hehehe…saya pakai baru setahun lebih jek implanon ni…

      @amiera hilton implanon ni implan for family planning..untuk prevent supaya tak dapat anak secara eksiden…hehehe.. :D

  2. erin

    salam beba,

    dulu i pon pakai gak implanon ni, tp mmg masa nak bukak yang ngeri and sakit compare masa pasang.. jadi jgn risau bukan u je yg experience cengginik… :)

    buat serik nak pakai je, tp seriyes.. pakai implanon lah yg cara yg paling efektif and senang as contraceptive ni.. xyah pening2 nak ingat dah mkn pil ke belum, xyah susah2 nak g amik jab.. tp tulah… bila nak bukak mmg sakit.

    1. beba Post Author

      @erin yeay..ade kawan saket gak..hehehe..tu la kan..mmg compare dari pasang mmg time nak bukak yang sakit rasanya..

      nak serik pon cam takle gak kot..hahaha..camne2 pon kena gak nnt pasang balik..kalau nak harap2 yang lain2 tu mmg cam payah kan..nak kena hari2 ingatkan diri suh makan pil or nak kena gi jumpe doctor lagi etc…tapi rasanya pasni kalau pasang kena pakai full 3 years baru bukak..haahha…this time pakai baru setahun setengah..sbb pas beranak alif dlu lambat pakai..

    1. beba Post Author

      ujung bulan 3 hari tu buang…sini kena bayar..tapi kalau kat hospital gomen tak tau la berapa.. :D but still kena bayar gak laa..hehehe…sane tu mana? dengor kata kalau kat UK free..even kat canada pon medical ni free gak..best btol…

      1. D'lla

        oo gov pn kena byr even sikit yer.tp leceh nk kn book appoinment..lgpn bulan 8 dh posa…dh check..Kt UK nih byk free..Selasa nih pegi klinik :D cek nerves…haha.. buat baby lps tu..

        1. beba

          ha ah..kena bayar gak..ade tengok2 kat internet..ntah info dari tahun berapa tak tau laa..kena bayar dalam rm250++ kot..gitu..kat hospital putrajaya ke serdang..camtu la..yang lain2 tak tau la..maybe skang ni naik harga ke tak sure la kot..

          cam kat KK ni..ade gak tanye..tapi diorang tak buat plak kat gov hospital..ingat ke nak carik murah sket ke..kitorang buat 2 tahun lepas kat klinik private kena RM500 gak laa..

          hehehe..good luck..untung2 nnt kita dapat la baby satu batch.. :D

  3. D'lla

    sis..cek dh buang :) hahaa..xda la sakit sgt..just terasa masa jarum bius kt kulit & pisau..hik3..cek xtgk.just pegang tgn hubby.doktor pn tgk muka nerves..hik3..doktor buat sensorang,nurse xda pn..15minit siap..just tampal waterproof plater for 3 days n bandage 1 day utk elak bengkak or lebam..xkena jahit sebab doktor toreh sikit ja..boleh keluar..hik3

    1. beba

      hahaaha..bagus la tak sakit…mmg bernasib baik…
      kalau sakit ni mmg malang nasib jek..hahaha..tak tau la apsalnye plak jadik camtu…tapi dah lepas dah pon…
      sok2 kang sakit ke tak sakit kena pasang balik gak..hehee..

      tapi mmg sampai skang pon kalau pegang kat bekas tempat letak implanon tu cam ada sakit gak..huu~~

  4. fiza

    pengalaman saya pulak….pasang implan 2012…time nak cek balik after 1 bulan pasang….implan tu x jumpa dekat lengan saya….so dok n nurse termasuk saya cemas….! sy kn gi klinik dok yg pasang tu utk scan….mulanya susah nak jumpa implan walaupun dok dah scan akhirnya jumpa tp dok kata implan saya dah kedalam isi dan masa nak buka nanti tahun 2015 mungkin susah skit coz implan dah masuk kedalam isi…
    takutnya nak tunggu 2015 nak buka implan nie…sure sakit coz implan saya kedalam…hope nanti segalanya dipermudahkan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.