[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card

Hi Kawan2! Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda cara-cara2 untuk membuat Alif-Ba-Ta Mini Flash Card untuk anak-anak anda, atau anak saudara anda atau sesiapa saja yang anda nak bagi…hohoho..

Letih la nak tulis ayat BM skema ni..huuu…so as aku dah cakap kat atas tu..hari tu aku terjumpe satu benda ni kat DAISO 1Borneo…best wooo gi DAISO…semalam pon dah laburkan RM20 kat DAISO..tu pon dah limit myself..kalau tak ade jek lagi benda nak rembat..hahaha..alamak…terkeluar topic plak…so..aku jumpe this one thing kat DAISO yang buat aku cam terpikir nak buat Mini Flash Card untuk Alif…sebab Alif belum pandai Alif-Ba-Ta so aku pon decide nak wat Flash Card Alif-Ba-Ta ni laaa…

Kalau nak tau ni la benda nya:

alif-ba-ta-mini-flashcard-diy

sorry la gambar2 dalam post ni blur..huu..pakai kamera henpon yang malam2 or indoor sangat lah ampes resultnya…huu..benda alah ni cam instant laminate la..tak yah pakai machine tu..tapi dier cam nipis kot..and yang aku jumpe ni size dier B6 kalau tak silap aku..A4 takde plak..sebab tu la jadik Mini Flash Card…hehehe..

Pas dah siap rupa Alif Ba Ta Mini Flash Card tu gini laaa….

alif-ba-ta-flashcard-diy

So kalau korang minat nak buat gak..cam gini la ek cara-caranya…

Antara bahan2 and tools yang korang perlukan..

  • Template Alif-Ba-Ta Mini Flash Card (nanti aku bagitau nak download katne)
  • Card Ring yang besar..aku pakai yang diameter dier approx. 6cm (Aku beli kat DAISO)
  • Eyelets and puncher and setter dier.. (takde gambo plak..)
  • Pembaris besi panjang (Aku beli kat DAISO)
  • Cutting Mat (Aku beli kat DAISO)
  • Rotary Cutter (yang biru tu..ni pon beli kat DAISO)
  • Instant Laminate size B5 ke B6 ntah..lupe plak aku.. (pon beli kat DAISO)

Kalau korang takde tools yang aku senaraikan tu bule la improvise ye..pakai gunting pon ok.. 😀

alif-ba-ta-flashcard-diy-bahan

1. Firstly korang download dlu template Flash Card Alif-Ba-Ta ni…kalau nak senang laa..hehe..nak wat sendiri pon bule..mende ni aku wat sendri pakai Illustrator..then print cam biasa atas kertas A4.

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong

2. Potong kertas tu mengikut crop mark yang aku dah tanda tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-laminate

3. Bila dah habis potong semua tu..boleh la dilaminatekan..in my case aku just pakai instant laminate film yang aku beli kat DAISO tu jek…dalam 1 pack tu ada 8 helai..so muat 4 huruf kat sehelai laminate film tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong-laminate

4. Pastu potong pulak flash card yang dah siap laminate tu..dalam 0.5 inch dari kertas kat dalam tu..refer gambo tu..aku pon tak reti nak explain camne..hohoho..

alif-ba-ta-flashcard-diy-rounded-corner

5. Kalau laminate ni korang pon tau yang hujung penjuru tu akan jadi tajam kan…so not safe untuk dak2 kecik ni…so kita kena la kasi potong sket corner tu jadikan dier rounded corner…aku pakai gunting jek..and agak sesuka hati… 😀

alif-ba-ta-flashcard-diy-eyelet

6. Final step, tebuk lubang kat upper right corner of the flash card and letakkan eyelet..then bile dah siap tu bule la masukkan diorang beramai2 ni dalam card ring tu…siap! (jadik la cam gambar yang 2nd tu..)

actually step ni cam optional jek kot…aku buat ni untuk senang nak bawak ke mana2 jek..bule gantung2 gitu.. 😀 kalau takde eyelet ni pon bule, just kena ada kotak or pouch ke ape ke yang bule guna untuk simpan mini flash card ni..

kalau nak buat kotak kecik pakai card stock pon bule gak.. 😀 ikot kreativiti korang laa…

Aku buat mende ni sambil2 tengok streaming TVshow aku..as always…dalam satu malam tu bule la siapkan..tapi sakit gak tangan dok punch and set kan eyelets tu..banyak wooo..30 keping kot..hehehe..

Tapi buat masa skang ni Alif still belum khatam lagi Alif-Ba-Ta…and kalau aku bagi dier main flash card ni mmg kang jadik kerja aku la mengemas balik..seperti biasa…hahaha..sampai skang dier tak nak sebut ‘Alif’ sebab dier malu kot nak sebut nama sendri..haahha..

 

p.s: dah macam promo barang2 DAISO pon ade…tapi ape2 pon DAISO mmg best!! :p

 

written by beba

Incoming search terms:

  • flash card alif ba ta (243)
  • alif ba ta (191)
  • flashcard alif ba ta (93)
  • alif ba ta flash card (85)
  • cara buat flash card (54)

22 thoughts on “[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card”

  1. jaja_binx

    suka gak gi daiso..slalu gi yg kat the curve & IOI Mall..mcm2 ada…aritu time memula blaja nak buat felt craft pon beli kain felt kat sana je..murah pun murah…
    hehehe

    1. beba Post Author

      @onesimpleother hehee..part kalau dapat pahala tu bonus la kot..tapi mmg cam best buat benda2 d-i-y ni…bile siap cam rasa puas hati jek..tapi kadang2 sayang pon ade bile tengok Alif dok main ganas2..haahha..

      semalam pon baru siap lagi satu untuk Alif..nnt saya share lagi.. 😀

      @jaja -binx best kannnn!! mmg macam2 ada…and sometimes tu banyak yang kiut2…comel2 la..and benda2 yang cam tak pernah tengok..cam benda laminate instant ni laa..first time jumpe..orang jepon jek yang buat kot…pastu semalam ade jumpe cam container comel gile…bentuk kepala bear…tapi pikir2 kalau beli nak buat ape pon..wat semak rumah jek..hahaha..so letak balik…kalu ikot napsu mmg amik dah tu… :p

      felt belum pernah beli lagi kat daiso..sbb yang before this beli pon belambak2 lagi tak abes2..padahal cam dah banyak gak la project wat..hehehe..tp kalau nak beli pon ingat nak beli ngan yang jajakraf.com tu gak..beli sekali banyak..senang..pasni maybe nak try wat guna PVC plak..cam cantek jek… 😀

    1. beba

      @cik dya hehhe..kalau nak open untuk tempah pon tak reti nak letak harga..bukan jenis business minded..tu yang wat meniaga pon cam payah..hahaha..

      @yan yup2..sangat best la DAISO ni..eyelet tu beli online..dier kena ade tool dier gak nak pasang eyelets tu kat situ…kalau tak silap URL blog dier gini: kedaisus.blogspot.com kot..tapi mmg kedai sus laa.. 😀 beli tool tu + 100 eyelets kalau tak silap siap post dalam RM40++ kot..

  2. ummu Ahmad

    salaam beba,

    buat lah flashcard Alif Ba Ta yang ada baris pula. bertambah seronok ajar anak-anak nanti. Lebih kurang kalau ajar konsonan BM yang Ba Bi Bu.

    your webby sangat chantek =) i like this fonts too!

    jazakillah sharing flash card ni ye. salaam ukhuwah ye.

  3. beba

    sama2 kaseh korang sume..really appreciate it..thanks sebab suke.. 😀 and kalau ade update kat blog tu tell me kay…nak gak tengok hasil kerja korang…and kalau nak share template tu please redirect them to my post here ek..

    1. beba

      salam yatt,

      mmg cepu emas tol soalan tu..sebab tak reti nak jawap camne..hehehe..
      tak sure la..sebab benda tu dia memang cam ala2 sticker kot..but tak sure la kalau dia boleh melekat kat tempat lain gak or cuma kat plastic yang sama cam dia gitu…kena try la kot kalau nak tau bule ke tak.. 🙂

  4. marzieana

    Terima kasih..sangat membantu kerana saya agak terlewat mengajar anak mengenal alif ba ta..mohon doakan semoga anak saya cepat mengenal huruf dan boleh membaca Al-Quran..saya doakan Allah mengurniakan rezeki yang melimpah ruah kepada anda di atas perkongsian maklumat ini. Amin..

  5. Pingback: Alif Ba Tha mini DIY flash card | Zieana85's Blog

    1. beba Post Author

      Salam,
      Thanks inform pasal link tu..dah lama tak tengok post ni. Hehe..dah update dah link baru..tapi nanti saya nak release updated version untuk flashcard alif ba ta ni..saiz besar la tapi..hehe..tapi tak upload lagi.. 😀 but kalau nak mini size boleh je download yang ni..

  6. Pingback: Rainbow Alif Ba Ta FlashCard Template | Habibah & Anas

  7. Pingback: Make your own Alif Ba Ta Flashcard Tutorial (Free Printable)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>