Dokumen Perjalanan Terhad – Akhirnya!

image

Setelah 4 tahun dok kat Sabah ni, at last dapat gak aku Dokumen Perjalanan Terhad ni. So pasni tak payah la dok kena amik surat kebenaran kat Imigresen lagi dah kalau slip putih tu dah expired.

Dah lama tak buat blog post cam tetibe tak tau dah nak type ape..so tu jek la kot…hehe..nnt2 ade idea baru tulis lagi.. 🙂

Incoming search terms:

  • Dokumen Perjalanan Terhad (32)
  • dokumen perjalanan terhad sabah (1)

Berita En. Nuffnang and my life before this..

heehehehe…baru2 ni aku dah apply for cashing out earnings nuffnang aku…harap2 la dapat time aku still kat Kajang..boleh gak berjoli sket..hahaha..nak shopping baju raya laaa…aku dok berblogwalking, tengok ramai dah yang dah beli kain la..shopping macam2 untuk raya..

Alif pon cam dah nak kena beli baju baru dah ni..byk baju dier dah kepam2 dah..pakai sejak kecik lagi..anak bujang aku tu selim..so baju dier yg 0-6months pon still bole pakai lagi..tapi romper cam tak lama dah kot bule pakai..hehe..Alif dah makin tinggi..romper tu tak le nak stretch lagi dah.. :p so kenalah borong pasni..hehe

woh..bercerita pasal earning Nuffnang ni, alhamdulillah setelah beberapa bulan ni akhirnya berjaya gak aku kumpul RM100+…

nuffnang earnings

lepas la nnt nk beli baju baru Alif..aku beli baju2 murah jek untuk pakai kat umah biasanya..kalau baju jalan2 yang ensem2 kena la paw ayah alif.. :p

pas cash out still ada beberapa lagi buffered earnings aku yang belum abes..tak sabar nak tunggu diorang bertukar ke metered earnings..hehe..sebab some of the cam banyak gak..rasanya paling banyak yang pernah aku dapat kot sejak berjinak2 ngan nuffnang ni..lenkali la cerita pasal tu..

nuffnang buffered earnings

tunggu yang ni plak...

alhamdulillah sangat, bulan ni rezeki cam mencurah2 je rasanya..nuffnang ni, then heartbeat.my pon baru jek bank-in cheque RM100+ bayaran untuk affiliate, and my freelance project pon dah nak siap..pasni dapat la balancenye dalam RM500 lagi..

hoh..bercakap pasal kerja ni..aku ni tak buat2 lagi kerja part-time from my former boss tu..huu..dah lama btol tak reply kat dier..huu..usually kerja yang dier bagi more to maintanance of his blogs and websites. Sometimes kerja amik masa, sometimes cam sangat simple..tp the pay sangat ok..and he and his wife sangat generous..tak kedekut..masa aku kerja ngan diorang pon memang best laa..makan tak payah keluar duit dah..sebab makanan kat pantry mmg macam2..then pagi2 ada breakfast, the day before tu kita boleh request kat one of the staff gak kita nak makan ape..tapi within limit gak la..kalau ada benda tu on the way dier gi kerja dapat laa..hehehe..tp slalunye nasi lemak, mi goreng, roti canai etc gitu laa..kalau boring2 asik makan tu jek..keluar la pergi mid valley..dekat jek..lintas jalan (pakai jejambat) dah sampai!! 

dlu tiap2 selasa ke rabu ntah..slalu gi jusco kat tempat makanan tu beli sushi! RM1 for any jenis, mmg berbaloi2..

berjimat2 dlu aku..yo la…tengah kumpul duit nak kawen masa tu.. :p macam2 nak beli…

kadang cam rindu gak ngan zaman bekerja ni..hehe..tapi kalau suruh aku kerja cam dah malas..hahaha..lagipon aku tak tau la mana nak letak alif kalau nak keja pon..lagipon aku rasa kitorang bahagia jek even tho aku tak kerja..hehe..dah 2 tahun lebih la kiranya aku tak kerja…aku letak jawatan sebulan before kitorang kawen..sebabnya of course la..kena pindah dok Sabah..dak p ni kan..3 ke 4 bulan ntah before kahwin tetibe dier cakap dier dapat kerja kat Sabah pastu nak pergi sane..ampes..i was trapped! hahaha..

gila ko..aku mana pernah jauh dari mak bapak aku…paling jauh pon duduk melaka..tu pon sebulan or dua bulan sekali, kalau tak aku yang balik..mak bapak aku yang datang jenguk…tu pon setahun jek..pastu pindah Cyberjaya, mmg sengaja aku dok pilih course yang kompom2 ade kat Cyber jek…hahaha..bule balik umah slalu..

tetibe kena gi Sabah! hehehe..seb baik survive..tu la kena balik at least 4 bulan sekali..tapi skang ni dah nak 7 bulan tak balik..huu..tapi seb baik la masa bulan 3 lepas mak bapak aku ade datang sini jenjalan..hehe..so 4 bulan gak la tak jumpe..hehe..2 Julai ni nnt kitorang balik Kajang..owh..tak cerita lagi kot pasal ni..heehhe..

cam dah panjang sangat plak..actually aku nak buat entry pendek jek…tapi terpanjang plak..hahahaa..kay la…ciou…

 

 

Ke Kinabalu Park la kita..

Ni last week punye cerita.. 😀 hehehe..dah lama tak update mmg lagging teros…

Actually mmg takde plan ape pon nak pergi jalan ke Kinabalu Park ni..dak p laa..tetiba balik dari minum ngan kawan2 motor dier tu terus cam, “Jom kita pergi jalan2 kat Kinabalu Park makan kat sane.” Aku follow jek laa..hahaha..mmg suke kalau keluar2 gi jenjalan ni.. 😀

dah sampai di kinabalu park

dah sampai di kinabalu park..

nak masuk ni kena bayar tau..seingat aku RM3 for malaysian, for non-malaysian kena RM15 satu kepala..kalau budak lain kira…tapi tak sure plak..baby free jek..

kinabalu park

atas meja..

pas masuk tu carik la tempat makan..sebenarnye tak carik pon.. :p kitorang just pergi kat the first restaurant kitorang jumpe..huu..

bergambar di kinabalu park

posing2 kat restaurant di kinabalu park

sorry la ek..aku mmg lupe teros nama restaurant tu..hahaha..tapi satu aku boleh cakap..mmg mahal gile harga makanan dier..tahap harga hotel berbintang-bintang ni..tengok menu cam air juice jek dah RM18 kot..coca cola RM6.50 (kot..) tapi dah alang2 tu..makan jek laa…

bergambar sementara tunggu makanan

amik gambar dlu sket...

sambil tunggu makanan tu..sempat la dok posing2 amik gambar sume.. kinabalu park ni dah di kira kat kaki Gunung Kinabalu da, dan dah agak sejuk dah kat sini..kejap jek sejuk makanan kitorang kat sini..teh tarik aku cam nak jadik teh sejuk da..huu…

cakap pasal makan..ni gambo makanan..tapi dah half way makan baru la sebok nak snap..hehehe..

makan di kinabalu park

makan2 di kinabalu park..

aku order lamb chop, alif pon nak makan gak..so order congee untuk dier..and nasi goreng for dak p..lamb chop aku mmg puas hati..nasi goreng tu ok la kot..aku merasa da lambat…nasi da sejuk..huu..as for bubur alif pon ok jek..banyak gak dier makan.. 😀

ni dah sudah makan

ni dah sudah makan

pas makan gi tukar diaper alif and bagi dier pakai baju tebal dier..hehehe..baju ni mamatua dier yg kasi..tp tak pernah pakai..sebab tak pergi tempat sejuk pon…so kali ni bole la pakai..

restaurant di kinabalu park

posing lagi kat dalam pulak..

setel sume..dah kenyang..it’s time untuk balik..masa ni pon da nak dekat dok 5 da gak kalau tak silap..malas nak balik lambat sgt..kang sampai dah gelap plak..

at kinabalu park

kat luar pulak..

tu jek la cerita kali ni..huu..

 

Incoming search terms:

  • kinabalu park (50)
  • makan angin di kota kinabalu (12)

Roti Gardenia Sabah vs. Roti Gardenia Semenanjung

Dah lama aku nak tulis pasal ni..hoho..memang ketara sebenarnya perbezaan Roti Putih Gardenia kat Sabah and Semenanjung. Aku ingat ke nak amik gambar and tunjukkan tapi cam tak terbuat la plak…haha..so aku just tulis jek laa….

Firstly korang boleh tengok perbezaan on the texture of the roti. Roti kat Sabah ni kasar berbanding ngan roti kat semenanjung yang soft. Kalau sapu butter ke ape2 atas roti gardenia sabah ni..habis la jatuh2 berderai kecik2 kat atas meja or pinggan.

Then dari segi rasa pon lain..Roti gardenia semenanjung is moist and creamy camtu la..tapi kat sini kering jek (boleh tau dari keadaan roti yang kasar and berderai tu..) tak berapa nak kena ngan selera aku laaa….

memula memang beli gardenia, then cam nak carik yang lembut sket kitorang cam tukar pakai gardenloaf..at first cam ok gak la..lembut dari gardenia tapi tak tahan lama..seriously baru jek berapa hari beli dah berkulat..kadang2 tu baru jek makan 2-3 keping esok tu dah berkulat…rugi jek buang..huu..pastu ada  gak la beli jenis2 yang lain lagi..tapi tak de la nak berkenan sgt…tp skang ni rasanya kitorang stick to multibake punye roti. The closest we can get to the gardenia white bread at semenanjung… 😀

roti gardenia

you won't find these in sabah..

 

korang takkan jumpe twiggies ke roti sambal ke roti gardenia yang lain yang ada kat semanjung ni kat sabah. Aku pon tak sure la kenapa..maybe orang sabah tak suke sangat makan roti kot…kot laaa…huu..

tapi jangan pulak tak tau..kadang tu aku tengok orang balik sabah ni bawak satu plastik besar roti2 ni..kadang tu 2 plastik..hahaa..beli kat airport..aku pon pernah buat..hehehe..bekalan.. :p

tapi kat sini kalau jenama gardenia ni macam2 yang korang akan jumpe yang takde kat semenanjung..diorang siap buat carbonated drinks, air mineral pon ade, ice cream (aku pernah rasa..cam tak besh jek..huu..tapi tak tau la sbb time tu tengah pregnant..hoho..selera lari sket.. :p)

p.s: pada orang2 semenanjung yg dok kat sabah cam aku ni..korang makan roti ape ek??

Incoming search terms:

  • roti gardenia (613)
  • gardenia sabah (213)
  • gardenia (138)
  • resepi roti gardenia (104)
  • uncle slocumm (87)