bahan penting dalam masakan pasta…

bule ke semalam aku lupe nak update…hohoho..

tapi tak pe..hari ni ganti…hehehe..

actually hari ni saje jek nak citer pasal bahan yang memang penting for me kalau masak benda2 pasta or lasagna or ape2 jek la yg konon2 italian ni…aku cakap konon2 sebab kompom kita masak style melayu…hehehe..kalau original 100% italian belum sure lagi aku suke makan..hahaha..

so ape bendanya….ni haa..

bahan-penting-dalam-pasta

aku selalu beli Mixed herb jek rather than beli oregano etc2 ni..senang..masuk jek…sume ade..siap..hahaaha..lgpon mmg rasa la herbs dier semua…

pastu make sure beli jenama yang ni…aku beli kat Tesco jek selalu…yup…korang bace betol….sini mmg takde Tesco..hahaa..so everytime balik sane..kalau stock benda ni dah abes beli la kat sane…murah jek ni..kalau tak silap ingatan aku dalam RM2 lebih jek kot…

Tak perlulah nak beli McCormick yang sangat mahal tu…seriously aku pernah pakai Mixed Herb McCormick..tapi mmg takle lawan ngan jenama Singlong ni…lagi naik rasa tau…and satu pack Mixed Herb Singlong bule 2.5 kali refill satu bekas kecik McCormick tu tau….aku tau sbb aku mmg pakai bekas lama aku tu letak herbs ni untuk yg aku pakai…

So kalau korang nak masak pasta rasa italiano malaysia…kasi letak mende alah ni kay…sodap~~~

Incoming search terms:

  • masakan pasta (115)
  • masak pasta (51)

Kita campak-campak je ye puan-puan…

Sodap...don't judge a food by it looks..rasa dlu..haha

Sodap...don't judge a food by it looks..rasa dlu..haha

Ni la masakan simple yang aku masak kalau time tanak makan nasi ke..tak pon makanan nak cepat..tak lama pon buat benda ni…dak p pon suka makan..sonang jek wat benda ni..potong-potong-potong;campak-campak-campak…haaa..siap..hahaahhaa..

walopon maybe korang dah tau camne nak wat tapi aku nak share gak style aku plak…

ingredients yang perlu ada:

  • vegeroni spirals (makaroni pon ok..tp kalau yg lain cam kureng sket..tak berapa nak sesuai)
  • ayam potong kecik2
  • bawang merah
  • bawang putih
  • capsicum
  • tomato
  • lada hitam (kasi hancur2)
  • kiub ayam (buat naik rasa ayam tu sket jek..)
  • serbuk lada hitam
  • serbuk lada sulah
  • garam
  • olive oil (minyak masak biasa pon boleh..sedap juge..)

cara-caranya ye cik-cik dan puan-puan:

  1. kita rebus vegeroni spiral kita dalam air yang dicampur garam dan minyak sket (supaya tak lekat2 nnt)
  2. sambil2 tu potong la segala apa yang patut dipotong (ayam, bawang, capsicum, tomato)
  3. angkat and tapis vegeroni spiral kita tu and letak tepi
  4. panaskan minyak, then campakkan bawang-bawang tu and lada hitam yang freshly grind tadi.
  5. dah naik bau sket tu campak plak ayam potong2 tu..
  6. nampak ayam tu cam da rata masaknya, campakkan capsicum plak..
  7. lupa plak nak letak sket kiub ayam tu..hehe..kasi campak sket ek..jangan banyak2 nnt rasa dier jek kuat..tak sedap plak kang..agak2 la secubit dua…
  8. pastu kita campak la pulak vegeroni spirals yang dah kita rebus tadi tu…
  9. gaul2 kan sket..pastu last skali pepandai la letak seberapa banyak garam, serbuk lada hitam and serbuk lada sulah tu ikot sesuka rasa korang….
  10. gaulkan semua kasi rata..opss..cam ada lupa lagi satu..hahahaha..tomato…campak masuk itu tomato haaa….hahaha..gaul lagi..
  11. tutup api..siap!

rasanya cukup kot..hahaha…aku suka letak tomato tu last sebab aku suke dier cam keras2 lagi crunchy gitu..tak mo lembek2 ni..tak besh…hohoho…

p/s: aku mmg suke masak and makan pasta..nnt aku share lagi resipi2 pasta aku..mmg simple jek..aku ni kan bukannye rajin..hahaha…

Incoming search terms:

  • resepi pasta spiral (227)
  • resepi spiral pasta (67)
  • resepi spiral pasta goreng (44)
  • resepi vegeroni (42)
  • masakan simple (37)

Our 5th Year Couple Anniversary..

This year kiranya da 5 tahun da kitorang bercenta ni..kitorang officially a couple pada 07.06.2004..tak sangka cam kejap jek masa berjalan..skang ni dah kahwin and ade sorang anak da pon..hehehe..

tetiba terasa cam nak celebrate plak hari tu..so aku pon cam cakap kat dak p..suh bli la kek..kita wat kecik2 jek..so malam tu (06.06.09 ) dak p pon pegi Giant, Kolombong…barang dapur pon ade yang kurang..so nak gak kena top up..aku tinggal kat umah jek ngan Alif..bile dak p balik jek..tgk2 dier beli lamb..ade 5 pcs…pastu kek takde plak dekat2 situ..so dier beli ais krim yg vienetta ke ape ntah ejanya tu…as a substitute…hehehe..

aku pon ape lagi..start wat marinate tu..then da setel biarkan lamb tu lama2 sket…lama tak lama kitorang bagi dalam 2 jam gak ar…kalau nak lama lagi kang lambat sgt plak makannya..tu pon ntah pukul berapa ntah dak p bakar lamb tu..kitorang makan tu pon cam da lewat gak..hehe….side dishes untuk lamb tu..sbb tetibe kan…aku wat jek la mashed potato ngan mushroom gravy dier then just goreng fries…pastu dak p bakar 2 hotdog…

Hasil kerja tangan kitorang...

Hasil kerja tangan kitorang...

kenyang la makan malam tu..hehehe…mmg besh..marinate pon cun..mmg sedap laa..(puji diri plak..:p)

malam semalam plak (12.06.09) kitorang bakar lagi lebihan 2 keping yang belum bakar hari tu…lagi lama marinate..lagi terasa…hohoho..mmg lagi mengancam…walopon da lama gak rupanya benda tu terbiar dalam peti ais tu…ingat ke kejap jek..hehehe…so hasilnya…

Lamb, Fries and Garden Pasta Salad (versi Beba)

Lamb, Fries and Garden Pasta Salad (versi Beba)

kali mashed potato aku tukar ngan benda lain plak yg lagi simple and cepat…sbb alif tak tido lagi la plak..hohho…benda alah tu mmg senang jek aku just campak2 jek sume then gaul..abes cite…then kasi sejuk kejap masuk kat atas freezer..baru la besh…hehehe..:D and baru nampak cam sikit sehat la kot..sbb ade tomato..hahaha..:p

anyway ni la first time kitorang membakar2 ni…hehehe..mesti sbb aku slalu sgt gok mengomel kat dak p bile nak wat kan BBQ ntuk aku…antara variation ayat aku yang biasa aku gune. “dah setahun lebih da saya tunggu BBQ awak dak p..dari awal kahwin lagi..” hohoho..lebih kurang la..:D so pasni da xle cakap laa…sbb da dapat makan lamb yang sedap! yeay…thanks dak p..awk mmg terer bakar membakar lamb ni..mmg nicely cooked…menjilat jari….

malang tidak berbau..?? huh..busuk sebenarnye…

aku agak la semalam cam antara hari yg x berapa bagus la ntuk aku..n anas gak la kot..tp more to aku la…heheh…first skali…ingat ke this time nk try makan kat luar la buke pose..pk punye pikir last2 aku pon decided nk g makan kat kenny rogers…sbb tu je la yg ade terdekat ngan nandos kat sini..huuu…so kitorang pon pas da buke siap semayang maghrib tros la gerak g 1Borneo…sampai2 jek sane..tup tap…minat waitress tu kate ayam diorang da abes!! what the…camne la kenny rogers bule abes ayam!! da la baru pukul 8 kot time tu…tu la alasan paling bodo aku penah dengar kat restoran yg ala2 kenny rogers dan sebagainyer ni..mmg ampes laa..pastu mmg down laa..dak p plak pastu dok sebok dok tanye2 plak nk makan kat ne..mana la aku tau lagi da…da la susah nk decide nk makan kat kenny tu..

so kire plan B la ni..atas suggestion dak p..kitorang pon masuk la secret recipe…ade satu malam before tu..maybe 2 malam lepas ke pe ntah..si apek..kawan baik si anas tu ade la kol..dier kate dier ade makan satu benda kat secret recipe ni..sedap la katenyer…which is ‘prawn macaroni n cheese’..umm bunyi cam sedap laa..so kitorang pon order la satu..then dak p plak order chicken blackpepper ape ntah..pastu ngan air fresh oren n try la diorang punye greek salad..so kitorang pon tunggu laaa….pastu kang sampai la air fresh oren aku..first time la aku dapat air fresh oren dalam gelas yg sebesar buah oren tu jek..ampes..kecik gle..aku rasa mmg dier pakai sebijik oren jek agaknyer..aku pon xtau laaa…aku malas nk cite pepanjang…overall ape yg aku makan kat situ aku kasi 1 bintang jek…out of 10…seriously..kesimpulan yg kitorang bule wat malam tu ialah..’ONLY GO TO SECRET RECIPE FOR THE CAKES’..yg len2 tu jangan laaaa…mmg worst!! camne pon cheezy choc is still my fav..hoho..

selepas makan ngan kenyang n xpuas hati..haha..trok bunyi ayat tu..cam xbersyukur plak..huuu..whatever laa..hehe..sempat la kitorang singgah jap kat giant bli2 barang sket n masak sahor n balik…xabes lagi ni cite buruk ntuk hari tu…tgh lepak2 dok tgk tv dalam kol 10 camtu..tup tup..GELAP! huuh..ampes tol…SESB ni la ntah ape yg dibuatnyer lagi…xpenah la dalam sebulan tu cukup 30hari ade letrik…mesti la nk ade jek record buruk tu..bukan skali plak..2 kali ntuk malam tu jek…pastu kol 1 rasa dok gelap lagi skali! ceh..mmg bikin panas jek SESB ni..sem baik la nasik aku sempat masak ngan cun nyer…hoho..

xcukup lagi ngan tu…time aku dok masak sahur ( time masak sahur 3.15am.. sini imsak kol 4.42am )..bule ke gas abes!!! mmg dugaan laaa…camne pon kari sadin aku menjadi la..except for kentang xsempat nk empuk..huu..then sayur tros ampes..da la masak kacang buncis..lama la plak dier nk lembut…mmg xjadi langsung laa..baru jek tenggek kat atas dapur api da padam…so makan jek la ape yg ade tu..sabor jek laa…nk wat camne..tu la summary nyer sehari ku yg agak malang…

so cite menarik plak…hohoho..esok nk g tgk baby!! hopefully baby sihat n membesar ngan yg sepatutnyer…kirenyer skang ni aku da 4 bulan da…last time aku timbang kat umah beaufort tu da naik gak la..63kg camtu…aku nyer measurement ntuk yg 3-3 tu sume pon naik 2inci da…huu…da mengembang la ni..huu..

gambar latest..baru jek amik semalam time makan kat secret recipe tu..huu…kembang2…

gambar ni dak p la amik..dier kate nnt nk tunjuk gamba kat baby..huu..cam la nampak sgt pon..huu..skang ni aku rasa aku ni org tgk cam perempuan yg gemok jek..huu..tunggu perut da nampak dlu baru la org tau yg aku sebenarnyer bukan GEMOK! huu…da la dak p pon kadang2 kijam dok panggil aku ‘si boncet‘ huu..

aku rasa semalam la kot last time aku akan pakai kebaya itam aku tu for this time being..ahahaha..da agak sendat da tu..tp nk gak pakai..mengade jek..hohoho..hopefully tahun depan bule la pakai balik baju aku tu..haahah..kebaya2…da xble da pakai kebaya..raya ni pakai baju kurung jekk..huu…masa balik hari tu sempat la tempah sehelai..so ade la gak baju raya…hehehe..

um..kalu di ikotkan hari2 puasa aku ni.. ok la kot…kalu badan aku elok xde angin2 ni mesti lagi senang nk puasa..kadang2 tu aku cam risau gak kalu takut kat termuntah ke ape ke..da angin ni dok asik menolak2 jek..tp alhamdullillah sume pon ok jek…hopefully penuh la puasa aku tahun ni..hohoho…tp skang ni yg pening nyer cam dok pk nk masak ape ntuk sahur n berbuke…baru jek 10 hari puasa ni…xtau la nk masak pe da..hahaha..yg penting simple n cepat!!

Incoming search terms:

  • kebaya sendat (153)
  • baju kurung sendat (40)
  • awek cun baju kurung (1)