Projek Kurus 2012

Hai..hai..hai…
Assalamualaikum pada semua…
Wahh! Lama gile da aku tak update blog ni..mmg kalau rumah tu mmg berabuk bersawang bagai la kan…

Nak kata life tak de ape2 jadi pon tak gak..banyak jek kejadiannya..cuma bab nk update kat blog jek yg maleh bebenor..hehe..

So setelah lama tak berceloteh kat sini..hari ni saje jek nk update pasal projek baru aku..baru tak baru dah lebih 2 minggu gak la aku start projek ‘kurus’ ni..

Kali ni..aku dapatkan bantuan supplement gak la..aku guna ‘Shape Plus’ and ‘Eve Fiber’.

image

For me..ini yg most affordable..and masa nk beli ade offer plak..harga untuk EM RM351..termasuk pos…kalau harga biasa takde offer RM390 kot kalau tak silap…then siap dapat free shaker and bekas air 1.5L and sabun..harga tu untuk kegunaan sebulan..

Yang bestnye kalau minum Shape Plus and Eve Fiber ni..takde pantang larang bab ape yg bole makan and ape yg takle makan..cuma jgn makan belasah berpinggan2 nasik da la..hehehe..kena kawal makan gak..then yg cam payah sket kena minum air at least 4L sehari..untuk dapatkan maximum effect la..

Da jadik cam post promo Shape Plus and Eve Fiber la plak da..hahaa..so untuk slimming tu Shape Plus ni la..and Eve Fiber ni plak..as the name da ckp..fiber..untuk kasi lawas..and ade la lg kot lain2..

So as for berkesan ke tak tu..for me berkesan la..last time timbang dah turun dalam 3kg kot..and yg penting nampak pinggang tu..shape nye da cun sket da..hahaha..sebelum ni nampak tebal jek..skang da nipis balik da sket…ade kurang 4cm..

Exercise jek tak terbuat2..huu..kalau tak mesti lg best resultnya..nak wat camno..mmg liat semacam aku ni kalau bab exercise ni..huu..

So okay le..da lama tak berceloteh mesti jadi panjang karangan..hehe..

Anyway..kalau berminat nk try Shape Plus and Eve Fiber ni, boleh contact Zalizah Nasir..search jek kat FB ek.. 🙂

Incoming search terms:

  • shape plus review (180)
  • shape plus berkesan (96)
  • shape plus tak berkesan (76)
  • review shape plus (45)
  • shape plus testimonial (30)

Hari terakhir di Kajang…huu…

hari ni la hari last untuk aku cari ape yang aku nak cari kat sini..esok dah nak gerak balik ke KK, flight aku kol 2.10pm sok..

balik sini aku tak tau la berapa ntah berat aku skang..hahaaha..kompom2 naik kat 2-3 kg agaknya…

 

pemakanan 2 minggu di kajang...

result duduk di kajang selama 2 minggu...

skang ni pagi jek bantai nasi lemak..pastu kang tengah hari makan lagi..kalau keluar pon macam2 gak makan..hoho..balik sok kompom kena ngan dak p ni..hahahaa…

tapi kalau jumpe orang lain dok kata aku kurus plak..haha..maybe kalau banding ke 6 bulan lepas aku gemok lagi la kot..hehe..

so hari ni plannya nak ke bangi (warta)..nak carik baju raya siap jek..hopefully jumpe laa kan…hari tu gi jalan T.A.R, takde plak yang cantek..yang berkenan di hati..huu..pastu nak gak singgah avon..nak beli barang sket..then kalau bule nak gi jusco..nak shopping2 sket…huu…

bile dah last minutes ni cam byk plak benda yang nak dibuat and dicari..padahal..masa awal2 sampai sini..dok terbelengkang jek kat umah..tido..hohoho…

 

tidur

tidur jek..makan..tido..makan..tido..

hadoi..buku pon tak beli lagi..hari tu gi MPH alamanda takde la plak buku..sket sgt choices nya…dah takde buku dah nak bace…tak sempat dah…carik kat KK jek la…huu…

kay laa..nak breakfast jap..perut dah longgar…asik lapar jek..hahaha..balik KK kompom kena D.I.E.T!!

 

diet

 

pic credit: google.com and nataliedee.com

Incoming search terms:

  • sleep gif (136)
  • tidur gif (124)
  • gemok (30)
  • gif tidur (30)

Strategi diet Puan Beba…

Ok la..hehehe..secara teorinya..ni lah yg aku plan untuk achieve (kalau boleh la) berat aku before pregnant dlu.. 😀 kalau nak aim tinggi lagi..berat masa tunang dlu..hehe..masa tu mmg slim habis la..muka pon takde nampak bulat sgt..hehe..

tadi saje je cari gambar masa zaman anak dara, zaman baru-baru kahwin and latest..pastu letak sebelah2..so ni lah hasilnya..

dahulu dan sekarang

anak dara | anak tak dara | mak dara

payah gak nak carik gambar yg full body ni…huu..

masa anak dara ngan zaman2 baru kahwin cam takde la banyak beza sangat kot..cuma tang peha tu jek..perut still ala2 kempis yang boleh disembunyi2 kan lagi..tu yg dok sebok pakai baju ketat2 tu..hahaa..tengok kot tepi still nipis gak laaa..

sekarang ni..kalau tengok kot tepi..mak aii…tebal..kalau nak diumpamakan dlu ngan sekarang cam buku ABC Alif and yellowpages la agaknye..pastu tengok la tu..mana dah berani nak pakai baju cam dlu yg ketat2 ni.. :p mananya nak cover perut yang dah maju ke depan tu..so..sorokkanlah dengan memakai baju2 yang kembang dibawah ni..supaya boleh cover perut dan punggung yg dua2 pon dah maju ke depan dan ke belakang..hohoho.. (cam membuka pekung di dada plak..hahaha)

berbalik pada tajuk..hehee..cam dah jauh plak melencong.. :p

Pertama : Beli penimbang dlu… (rumah kitorang mmg tak pernah ade timbang ni..dlu kalau gi check up Alif pergi la dok sebok2 timbang kat bilik doktor tu..hehe..tak pon time balik kampung klias..)

timbang berat

terang2 nampak beli kat Watson 😀

actually aku cam tak tau nak carik katne..so nampak ada kat watson tu sebat jek la satu..RM20 gak kot..tak sure..ni of course la sangat diperlukan untuk nak tau ade ke tak progress nye acara menurunkan berat badan aku ni..

Kedua: DVD Exercise!!! :p

DVD exercise

exercise..exercise...lapan, lapan lagi..

actually before decide nak beli ni mmg aku dah surf internet dok carik video exercise ni..tp cam kalau nak exercise depan laptop cam ape kejadahnye..aku ni dah la rabun..dok tengok screen kecik je..padahal TV sket punye besar (besar la dari laptop ni.. :p) pastu kang kalau dok letak laptop depan kat cabinet TV tu (living room adalah tempat paling lapang yg ada untuk exercise..huu)..ade jek kang budak kecil comel tu dok menekan keyboard and mouse kang..bertukar plak ke video lain kang..hahah..so..akhirnya..aku pon beli la satu DVD exercise ni kat Speedy…

Tak gak reti camne nak pilih..tapi dalam banyak2 DVD yang ade, DVD ni jek yang tunjuk yg dier ade warm-up exercise skali..tu yg amik tu..aku ni bukannye reti nak warm-up2 ke ape ni..tapi memang best gak la DVD ni..as for now aku just buat warm-up and tummy exercise jek…tu pon dah berpeluh sakan dah..dok termengah2 lagi (nampak sangat tak fit..hehe)

hari2?? hahaha..tak eh..first week 3 kali, 2nd week 2 kali, last week satu kali…so this week rasanya berapa kali?? hahahaha..esok kena la wat gak..kalau tak camne nak kurus..hahaha.. :p

Ketiga: Makan dalam kuantiti yang sedikit…

Tu la yang aku cuba buat..buat masa ni mmg berjaya…tapi…ade tapi nye..kalau jejak jek kaki keluar rumah..hahaha..abes tergadai diet aku..tapi kalau kat rumah mmg aku betul2 buat laa..

kat rumah ni ade satu bowl kecik jek..dalam 3.5 – 4 inci kot diameter dier…tu la sukatan aku kalau nak makan ape2..cam pasta ke..mashed potato ke..

kalau roti plak makan 2 keping jek..untuk balancekan dier..aku wat sandwich la..dalam tu letak tomato 4 slices, hotdog sebatang, letak bawang merah sket..then letak sos cili banyak2..hehe..and black pepper powder..

gitu2 la..nanti bebile aku share resipi diet aku plak..hehehe..tadi wat mashed potato and kat dalam tu letak ape ntah..memacam gak..hehe..ingat nak snap gambar and share..tapi camera takde battery plak..

pastu kalau cam lapar2 sket tu..kadang buat la air milo panas ke ngan biskot kering..mmg heaven 😀

Keempat: Minum air masak bebanyak sket..

Part ni aku memang dah selalu buat dah..dlu masa Alif BF lagi mmg tu la keja aku..kalu tak minum kang kering plak telaga susu tu..hahaha..

Kelima: Makan Buah-buahan..

Kitorang kat rumah ni memang bukan jenis yang makan buah sangat..huu..kadang2 jek..tu la skang ni macam baru nak berjinak2 makan buah ni….hari tu en. Anas ade beli buah epal hijau..mahal nye tak hengat..tapi mmg sedap..rangup..masam2 manis…fuhh..

aku amik sebelah jek, nak jimat..hehe..potong kecik2.. masukkan dalam bowl kecik aku tu..pastu masukkan garam sket..letak kicap masin…and letak gula..gaul2..sedappppp… 😀

Keenam: Jangan makan pas dah tengah malam..

In my case ok kot tengah malam..sebab aku ni jenis tido lambat.. 😀 Tapi kalau yang tido pukul 10pm ke tu..kalau tak silap aku..better jangan makan lepas maghrib gitu laaa..allow dalam 2-3 hours before tido..

Kalau cam rasa lapar tu..teguk jek air masak tu banyak2..hehehee..tu la keja aku kalau lapo tengah2 malam..so every night mmg wajib ade sebotol air kat sebelah aku ni.. 😀

Aku pernah bace dulu kat mana ntah..badan kita ni pon..kalau haus sangat..dier boleh mistaken as lapar..padahal haus jek..so bile minum air masak tu..kenyang laa!!

Ketujuh: Makan prune hari-hari..

Kenapa kena makan prune? huu..sebab digestive system aku ni cam lembab sket..orang lain keluarkan bahan kumuhan besar tu hari2…aku ni payah benar le nak kasi keluar..kang kalau teran2 silap2 buasir plak..hahaha..so kena la makan prune..tu pon tak berapa berhasil sangat..pisang ngan prune mana lagi berkesan ek???

As for now tu jek la rasanya strategy aku untuk kurus ni..hehehe..berkesan atau tidak tu boleh la tahan..sekarang ni aku dah loss 3kg..

tapi kalau aku tak makan nasi 3 kali ngan lauk sedap tu last weekend..and tak makan kenny roger’s  and nasi lemak antarabangsa last weekdays, pizza hut chunky loaded this weekdays..kemungkinan ada penurunan lagi banyak kot..hehehe.. :p maafkan saya kerana sangat suka makan…

ape2 pon Go Go Go Puan Beba!! 😀

 

Incoming search terms:

  • punggung bulat (70)
  • anak dara (48)
  • punggung anak dara (44)
  • penimbang berat badan watson (1)
  • penimbang berat watson (1)

The Biggest Loser Inanam!!

Ye…seperti tajuk di atas…kitorang di no. __, Taman Inanam Laut ni akan mengadakan ‘The Biggest Loser Inanam!!‘ yeayyy…antara sebab2 nye ialah masing pon dah mempunyai spare tyres yang makin menonjol and akan tertonjol kalau tak diambil tindakan sewajarnya..so inilah dier…pesertanya semestinya Puan Beba, En. Anas dan En. Alif..opsss..setelah ditimbang tara..En. Alif tidak layak untuk memasuki pertandingan ini…kerana dah selim melim..

disqualified

ni la muke budak yg disqualified..tak puas hati la tu..

Actually Puan Beba of course la me..dah ada kelebihan seminggu sebab dah start awal… 😀 as for now..inilah kedudukannya:

Puan Beba:

 

En. Anas:

Berat ditimbang pada 10.04.2010 petang..tetapi rasanya..mungkin dan naik balik (untuk Puan Beba) sebab tadi malam kitorang dok melantak makan kat Nasi Lemak Antarabangsa at Suria Sabah..sabo jek laa..hehehe..

Pasal camne strategy Puan Beba untuk ‘The Biggest Loser Inanam’ ni kang..tunggu… 😀

p.s: ai pening..nnt nak pergi terjah ade lagi sket contest entry yg baru and mana yg tak complete lagi tu..pastu kang esok la kot..baru wat entry untuk contestants yang join this week.. 😀