Sodap...don't judge a food by it looks..rasa dlu..haha

Sodap...don't judge a food by it looks..rasa dlu..haha

Ni la masakan simple yang aku masak kalau time tanak makan nasi ke..tak pon makanan nak cepat..tak lama pon buat benda ni…dak p pon suka makan..sonang jek wat benda ni..potong-potong-potong;campak-campak-campak…haaa..siap..hahaahhaa..

walopon maybe korang dah tau camne nak wat tapi aku nak share gak style aku plak…

ingredients yang perlu ada:

  • vegeroni spirals (makaroni pon ok..tp kalau yg lain cam kureng sket..tak berapa nak sesuai)
  • ayam potong kecik2
  • bawang merah
  • bawang putih
  • capsicum
  • tomato
  • lada hitam (kasi hancur2)
  • kiub ayam (buat naik rasa ayam tu sket jek..)
  • serbuk lada hitam
  • serbuk lada sulah
  • garam
  • olive oil (minyak masak biasa pon boleh..sedap juge..)

cara-caranya ye cik-cik dan puan-puan:

  1. kita rebus vegeroni spiral kita dalam air yang dicampur garam dan minyak sket (supaya tak lekat2 nnt)
  2. sambil2 tu potong la segala apa yang patut dipotong (ayam, bawang, capsicum, tomato)
  3. angkat and tapis vegeroni spiral kita tu and letak tepi
  4. panaskan minyak, then campakkan bawang-bawang tu and lada hitam yang freshly grind tadi.
  5. dah naik bau sket tu campak plak ayam potong2 tu..
  6. nampak ayam tu cam da rata masaknya, campakkan capsicum plak..
  7. lupa plak nak letak sket kiub ayam tu..hehe..kasi campak sket ek..jangan banyak2 nnt rasa dier jek kuat..tak sedap plak kang..agak2 la secubit dua…
  8. pastu kita campak la pulak vegeroni spirals yang dah kita rebus tadi tu…
  9. gaul2 kan sket..pastu last skali pepandai la letak seberapa banyak garam, serbuk lada hitam and serbuk lada sulah tu ikot sesuka rasa korang….
  10. gaulkan semua kasi rata..opss..cam ada lupa lagi satu..hahahaha..tomato…campak masuk itu tomato haaa….hahaha..gaul lagi..
  11. tutup api..siap!

rasanya cukup kot..hahaha…aku suka letak tomato tu last sebab aku suke dier cam keras2 lagi crunchy gitu..tak mo lembek2 ni..tak besh…hohoho…

p/s: aku mmg suke masak and makan pasta..nnt aku share lagi resipi2 pasta aku..mmg simple jek..aku ni kan bukannye rajin..hahaha…

written by beba

Incoming search terms:

  • resepi pasta spiral (227)
  • resepi spiral pasta (67)
  • resepi spiral pasta goreng (44)
  • resepi vegeroni (42)
  • masakan simple (37)