Cuti-cuti Malaysia di Kelantan – Bahagian 1

Salam semua,

Seronot haaa kami bercuti..hehe..actually pergi Kelantan ni sebab nak pergi majlis kenduri kawan Anas, si Dayen..diorang belajar QS sesama kat UiTM dulu2.. So alang-alang tu kan jalan2 la sikit. Kali ni kitorang terus beli connecting flight terus ke Kota Bharu dengan MAS. Nasib baik lah beli connecting flight..hehehe..nak dijadikan cerita, flight kami from Kota Kinabalu delayed lama gileeeee sebab faktor cuaca kat KK. Kapal takleh nak land kat airport KK. So kami touchdown in KL dah tengah malam. And last flight ke KB pon dah terlepas. Jadinya kami dapat Free stay at Sama-sama Hotel inclusive breakfast for 2, voucher dinner kat memana je kedai makan kat dalam KLIA and rescheduled flight ticket ke KB.

bercuti-ke-kelantan-tiket baru

Syok aih..tp malangnya time nak enjoy the luxurious treatment sangat la pendek.. (T.T)  Sempat la tido 2-3 jam je then rushed bangun turun breakfast. Pon laju2 je makan tak sempat nak try semua..hahaha..dah la sedap lak tu..bile la agaknya boleh merasa lagi..huu..and terus checked in and off to KB.

Kat KB kitorang stay kat Khalifa Suites Hotel & Apartment, which also known to Alif as the ‘Shrinking Hotel’. Hahaha.. Al-kisah macam mana boleh dapat nama tu. Kitorang booked the hotel for 2 nights je memula. Sebab plan balik on 02.03 tu je. Tapi masa beli tiket balik tu kitorang beli 03.03 saje je alang2..Jadinya jenis bilik yang kitorang duduk tu dah full yang ade kosong bilik kecik sikit.

So ceritanya masa kitorang pindah bilik tu Alif tido. Dari packing sampai lah bergerak ke bilik baru tu memang dia tido je. Then bila dia bangun dia tanya macam lebih kurang macam ni ‘Mak, is the hotel shriking?’ Hahaha.. dia pelik tetibe bilik jadi kecik pulak. Then dia dok explore bilik dia tengok bilik air dia cakap ‘Look even the bathroom shrunk’. Hahaha… gelak guling2 mak..

Hotel Khalifa ni okay lah, selesa..siap ade Wi-Fi lagi dalam bilik. Masjid Muhamadi, lintas jalan je terus sampai pintu pagar masjid. Pasar pon dekat je, boleh jalan kaki. Then kat sebelah tu ade ape ntah macam museum ke pe. Lupe dah..sebab kitorang tak masuk..hahaha..

bercuti-ke-kelantan-alif and ayah

So sampai je pagi tu on 31.05 kat Kelantan check-in ingat ke nak gi makan kat Kedai Kopi White House, Anas kata best, tapi tutup la pulak. Huu.. So last-last kitorang makan ade macam restoren biasa-biasa je, food pon biasa-biase je..hehehe..then jalan-jalan sikit kat kawasan-kawasan tu sebelum gerak gi umah Dayen untuk majlis nikah dia belah malam. Abang dia datang pick up kitorang kat Hotel. Gambar macam takde la plak..Saya segan nak snap2..hahaha..Malam tu balik, ayah Dayen offer kitorang pakai kereta diorang. Jadinya ade la kereta kitorang gi jenjalan..

So the next day, yeay..bukak kedai tu.. Kedai ni dekat je. Jalan kaki pon sampai. Ape yang kitorang makan? Sila tengok gambar di bawah..hehehe.. Best best..

bercuti-ke-kelantan- breakfast

Petangnya kitorang gi Majlis kenduri Dayen and Mirul. bercuti-ke-kelantan-kawen dayen and mirul

Alif elok plak baju Robot dia match ngan warna pengantin..hahaha.. Mende kat bawah ni macam ala guests book gitu..nice eh..kitorang pon join sekali letak cap jari..hehehe..bercuti-ke-kelantan-kenduri kahwin

Lepas tu balik..rehat…End of part 1.. Nanti sambung lagi kat part 2 pulak.. 🙂

written by beba

Cashing out Nuffnang and Heatbeat earnings..

Mak ai..lama aku tak check earnings Nuffnang and HeartBeat aku..sejak kurang berblog ni earnings pon tak tercheck dah..hehe..ade setahun lebih kot dah tak tengok.. tapi bile check berbunga gak la hati..hahaha..sebab ade la yang nak dicash outkan..

HeartBeat ni memang one of my favorite gak la..tapi sekarang ni memang dah slow la earning aku kat sini..sebab dah takde wat promo ke ape ke..and baru2 ni aku check macam dah banyak jugak new custom products yang diorang tambah..and ade satu ni aku minat nak buat, of course aku ade tinggalkan sikit earning aku untuk aku redeem barang tu..so boleh dikatakan free jek la kan…hehehe

once dah tempah and aku dah dapat mende tu nanti aku update kat blog ni..

aku start ngan HeartBeat ni actually dari 2009..and kalau tengok kat screenshot payment history aku ni memang best la gak kan..for passive income untuk blog picisan cam blog aku ni..hehehe..so kalau korang still belum join affiliate HeartBeat ni boleh la join sekarang..sebab custom/personalized gifts ni memang best kot kalau nak bagi orang..so memang akan sentiasa ade demand..

aku sendiri pon ade buat a few custom gifts dengan HeartBeat ni..kalau nak tengok boleh check out kat post2 yang aku link kat bawah ni..semua hasil from HeartBeat. (All links will open in new tabs)

And ade lagi satu pon takde pulak aku buat post..another mug yang match dengan Mother’s day mug yang aku buat untuk mak aku..but untuk ayah and of course for Father’s day…

heartbeat-cashout-2013

And another one..Nuffnang pulak..screenshot kat bawah..setahun lebih kumpul baru la dalam RM250+ hehe..tapi ok la tu..untuk blog yang update sebulan sekali dua jek..hahaha..kalau nak naik lagi up kena la rajin update blog ye tak?

nuffnang-cashout-2013

So bersabarlah aku menunggu hasil cash out ni..

Sampai sini je la update Pn. Beba untuk post kali ini..

p.s: aku ade hutang satu tutorial untuk Goodie bags birthday hari tu..still dalam draft.. :p hehe..ade gambar yang nak letak..tapi tak jumpe..haih..

written by beba

HOMEDEC @1Borneo Kota Kinabalu

homedec-kk-1borneo-april2013

Yeay! HOMEDEC datang lagi..heehhe..jom la ramai2 pergi 1Borneo!  Start hari ni.. on 19 April until 21 April.

Maybe nak tengok yang water filter yang boleh panas sejuk segala tu kot, the only brand yang aku tau COWAY ke kalau tak silap..ke ade brand lain lagi? …macam menarik je..selalu memang ade je kalau ade exhibition..and sejak bekas air kitorang dah rosak ni macam terasa nak pakai yang canggih sket..senang tak payah refill segala ni..hehehe..agak sesuai as hadiah untuk our 5th year wedding anniversary kot.. :p

Yup..rupanya dah 5 tahun dah kitorang kawen (tepat 5 tahun 0n 04.04.13)..hehe..congrats to us..and hopefully for more year to come kitorang akan still berbahagia sekeluarga..and dengan harapan ada lah rezeki untuk anak ke-2..heheh..doa2 la ek..

dari cerita HOMEDEC boleh plak terkeluar tajuk sampai ke anniversary..tu la kesnya kalau tak update blog selalu..sekali update banyak benda lepas2 nak kena mentioned…hahaha…lepas ni maybe akan update cerita2 basi that happened before..insyaallah..hehe..

And..macam nak cat rumah..Alif dah buat balik art dia kat dinding rumah..dah la kat TV plak tu..sambil tgk TV nampak la artwork dia yang creative sangat tu..hehhe..tapi yang ni tengok la kalau en.laki ai rajin nak mengecat..and kot kalau ade pintu murah2 ke HOMEDEC ni..teruk beno dah pintu2 kat umah ni..kot la..ni cerita angan2 bini yang belum ketentuan lagi..sebab kena check poket laki ade budgetnye ke tak..hahahaa..

Maybe nak cat ala2 macam ni kot..

idea-cat-rumah

Actually carpet kelabu ala2 dalam gambar angan2 tu memang dah ade..tapi kitorang tak pasang..sebab lepas pasang wood flooring en.laki kata tak payah la pasang carpet..nnt tak nampak wood flooring tu..hehe..tp nampak botak jek plak rumah..and coffee table bulat gitu pon dah lama dah berangan..tapi tak jumpe yang menepati citarasa and yang paling penting..MURAH! :p

ok la..nak cheat sikit this time..nak buat schedule post plak lagi satu..hahaha..kalau tak kang memang lagi sebulan agaknye baru nak buat post lagi.. :p

See you on the next update..

written by beba

Dak p turns 30…

Tahun ni kami dua2 pon dah melangkah masuk ke angka baru…tapi aku belom lagi lahh… lagi dua bulan baru upgrade naik 3 series..

Tahun ni memang aku takde wat ape2 spesel pon untuk dak p…kesian en. laki saya..huu.. tp PIL ajak makan-makan kat restoren ape ntah nama kat sipitang. and taraaaa..siap ade kek lagi..hehee..

dak p turns 30 -cake

Gambar yang ade kat aku ni je lah pon..hehe.. Alif mana ntah..malu2 lak nak amik gambo..so takde la gambar dia kat sini.. :pdak p turns 30 - family

Yang kat bawah ni plak..saje je..haha..collection gambo pasport dak p…evolution…hahaha…  dak p turns 30 -evolution

Ok lah..itu je cerita pendek pasal sambutan birthday dak p yang tersangat lah simple..bini pon tengah sengkek sooo..maybe next year la ek..saya bagi hadiah special sket kat awak..hehe..luv u dak p.. 😀

written by beba