assalamualaikum..smalam seperti yang anda sedia maklum aku da gi klinik gi jumpa dokter..so da ok ar kepala aku..da tak pening da..kuat btol ubat dokter tuh..gi klinik kat lintas square, dkat2 ngan klinik puan bibah tuh..area2 tuh ar..kebetulan plak sebelah klinik tuh ada kdai buah n buah jambu batu yang puan bibah idam idamkan tuh pon ada..soo..sekali jalan ar..pastuh ada satu kdai mamak nih..salim nama kdai tuh..tokeh dia nama salim kot..mcm hakim kat shah alam n hasan kat sungai ramal ar nih..so..aku pon gi ar tapau mknan ntok puan bibah n aku skali..teh tarek pon aku tapau nak suh puan bibah rasa..sbb kitorang still dalam  food quest lagik nih..hihi..soo..pas puan bibah rasa makanan tuh sume..dia ckp ok laa..teh tarek dia sedap ar..haha..kira standard ar mamak food dia bak kate puan bibah..smlm aku dpt mc..so dok umah temankan puan bibah jer ar seharian..
ptg ni aku n puan bibah balik kampung aku plak..lama da tak balik jumpa mak..smlm aku kol mak aku dia suh aku ajak bibah balik..since puan bibah mengandung nih..kitorang blom berkesempatan lagi nak balik beaufort..soo ptg ni pas kerja aku cadang nak balik ar..hari ni da masuk 1 rejab..bulan rejab nih bulan kesukaan Allah..kat bawah  ni ada  sedikit info untuk kita hambanya  baca n  amal..go go go!
Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini……….

BULAN REJAB
Pada 4 Julai 2007 (Jumaat) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Lets overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, “Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:
1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt
2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab 1428/Isra Mi’raj (Sabtu, 30 Ogos 2008) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa
3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt
4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (4,5,6 Julai 2008) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat
5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan
dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah
6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga
7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya.”

Sabda Rasulullah saw lagi :”Pada malam Mi’raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”
Maka berkata Jibrilb as “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :”Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau “Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?” Lalu beliau bersabda “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka.”
Sabda beliau lagi “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur.” Tsauban bertanya “Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?”

Sabda beliau “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”
p:s Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara
um..tu jer kot..tata!

written by anas