Category Archives: Uncategorized

assalamualaikum~

perghhhh…lama suda sia tidak post apa apa ni tau..bukan apa, bizi sikit bah 2 3 bulan nih..hahaha..wah..suda brapa lama sia nda post nih aa..bibah yg tau sbb dia kira tuh..n hari2 remind sia bila mau post..haha..sori laa dak b..malar nda da masa jak mo post..di opis keraja betimbun..balik rumah mo main2 sama alif lagi..pastu tolong awak buat keraja rumah lagi..pastuh suda panat..tidor sama si alif..hohoh…tuh yg malar nda kesampaian hajat tuh..:)

anyway..2 3 bulan yang lalu ni Alhamdulillah kami satu family sehat walafiat..sikit2 sakit kepala tu biasa la bah kan..heh..cuma time puasa harituh mama sia a.k.a mak mentua dak b jatuh sakit lepas balik dari mengerjakan umrah di tanah suci makkah..kira kelam kabut jua la itu jam..sbb mami sia kana tahan di brunei hosp bah..soo urusan tuh susah skit laa..tp ALhamdulillah skrang sihat suda dia..bulih jua pigi keraja..cuma skarang dia ambil warfarin setiap hari cos mau kontrol kepekatan darah dia..fyi harituh mami sia ada blood clogged  di jantung sama paru2 dia..3 minggu jua la sia ulang alik n tidor di ward jaga..

time mami warded ni juga..untuk menambahkan cerita ni supaya lebih dramatik, kakak sia plak warded sbb mo malatop suda dia..mau branak bah..tp lupa suda sia bila tuh tarikh dia..pagi dlm kol 11.30 la kalau nda silap..kluar la si AIMAN FARISH B. FIRDAUS di sabah medical centre..soo..betambahla bz sia mau ulang alik pi tinguk sepupu baru si Alif ni sama mau jaga mami lagi..tuh yg sampai nda terpost any entry tuh..hehe (alasan jak)..

lepas tuh kami balik kajang beraya suda..tahun nih turn beraya di kajang..so alif beraya sakan la di sana..jauh jugak kami round2..setiap ari balik rumah kol 10 malam ke atas..adeehh..seb baik si alif gagah perkasa..nda la juga damam..hoho..nanti suh bibah taruk gambar 2 yang berkaitan sama ini post..aku nda pandai mo insert2 nih..nanti buruk jak tuh..

sooo..lepas raya balik kk..2 minggu jgak kami beraya di sana tuh..pastu tung tang tung tang..da

18/11..um..pastu….

…..

……..

ok.nada idea suda sia nih..lain kali lagi aaa..steady jak kamurang aa..calee..

p/s-post nih aku menggunakan ayat rasmi sabah..haha..kalau ada yg kurang faham tanya bibah..haha..

salam ramadhan~

assalamualaikum~perghh..ni bukan berabok lagik da..punya la lama tak hapdet..aku n puan bibah btol2 tader kesempatan nak  update..masa ada n ckup Allah kasik..tp sume guna ntok menda lain..hoho..aku bz ngan keje (arini baru surut sket sbb posa kot) n puan bibah lagik bz ngan projek dia( bile nak siap ni weiii!) n jaga en alif..hehe..tunggang tebalik gak laa..:) anyway Alhamdulillah kitorang sehat je..harap2 korang sume pon sehat..

last post aku 2 bulan lepas agak nya..banyak gak event2 yg lepas2 tuh..bday bibah, balik kajang, jumpa kawan, citer en alif lagik, kawan2 beranak lagik( najwa, bini doli, deen n etc), uishh..mmg tak dapek la den nak citer balik..mungkin puan bibah la kot yg recap sume2 tuh..aku rasa dia ada gak buat post2 tuh..tp blom publish aa..samaada da save tak pon masih kat pale dia blom type..hohoh..

en alif skang da 6 bulan 2 minggu…mmg skejap je rasa..tup tap2 da besar da dak kecik tuh..rasa mcm baru je aku dok ketar2 nak angkat dia time baru2 lahir dulu..skang da bleh angkat satu tangan da..hehe..dia da dok kat walker da skang..da masuk phase laju mencanak2 da la dlm walker tuh..kalau kita panggil dia datang laa..:) pastuh kalau dia dok senyap je tuh..kompem ada projek ar tuh..latest case dia semalam aku bejaya tangkap dia makan tisu..patot la senyap jeee..alih2 dok kemam2 tisu..seb bek tak telan lagik..adeehh…tido plak satu hal..nak kena gendong n tepok2 sket..dlm 10 minit ( if u lucky laa)..dia da tido…punya la ganas tido..habes mak pak dia sepak!:P so far dia masih tergolong dlm golongan dak2 baik lagik…:) kurang buat perangai laa..kekadang je..

hari ni da masuk 3 ramadhan..taun lepas puasa ngan bini buat pertama kalinya..ini taun buat pertama kalinya ngan anak bini plak..time sahur en alif stakat ni tak bangun laa..kalau buka tuh dia mmg jaga..pastuh dok kat tepi kitorang wat muka sposen..haha..kalau kitorang makan/ mengunyah..dia pon menguyah sama..siann~hahaha..btw, dia da start mkn da skang..bibah watkan bubur + sayur+ bilis …arituh ada + ayam tp alif kuar ruam2 plak..umm..pasnih nak bli ikan lain plak..puan bibah da suh bli tenggiri..

soo..di kesempatan ni..aku nak wish slamat beramal di bulan ramadhan kat sume kawan2 yang follow blog nih..especially kat leha n meera (nice to meet u bro)yang jauh nun kat canada tuh! n geng2 yang selebret bday bibah arituh (da basi)..semoga amalan kita diterima Allah~Amin…

calee~

selamat hari jadi isteriku~

assalamualaikum~entry kali ni istimewa untuk isteri ku pn habibah bt.ismail~lagi setengah jam awk nak masuk 26 tahun dah..hoho..en alif masuk 4 bulan 20 hari..saya masuk 26 tahun 50 hari..saya ucapkan selamat hari lahir yang ke 26 tahun, semoga panjang umur murah rezeki, semoga Allah panjangkan umur awk n dapat temankan saya lalui hidup kat dunia ni n dapat tambah amal lagi baik dari sebelomnya~insyaAllah..Amin~

selamat hari jadi sayang~

p/s= esok baru celebret!kek tak sempat bli!:) haha..

ni hadiah awk~hohoh…

hadiah awk~

its a piggu!

assalamualaikum~hari ni hari selasa..semalam isnin kat sabah cuti pesta menuai..hari ni jalan n office aku lengang je..ramai yang sambung cuti..ye ar da cuti skola ni mungkin ramai yg nak bawak anak 2 jenjalan kot..hoho..mcm kitorang tak der la nak jalan sangat lagi sbb alif masih kecik lagi..hohoh..um..esok alif da genap 4 bulan da..uish..da besar da dia..cepat je masa belalu, hoho..skang nih en alif da reti mengamuk!hoho..kalau apa apa yg dia tak puashati tuh dia jerit je..kaw2 punya..pastuh kna marah ngan mak dia..haha..bukan apa skang nih en alif da stat gatal2 gusi..nak tumbuh gigi kot..sume benda dia gigit..sian pon ada tgk..habis tangan dia masuk dlm mulut pastuh gigit2..smlm ada gak try masuk kan jari aku..kuat gak dia gigit tuh..kalau da ada gigi bleh bedarah gak tuh jari..heh..apa2 pon en alif sihat walafiat, Alhamdulillah…

puan bibah plak bz nak menyiapkan projek nya yg tertangguh2 coz kna juggle ngan en alif..sian puan bibah.:) takper lama 2 siap la tuh..boss pn bibah pon da emel da tanya bila dia bleh start keje balik, masuk hari nih da nak 4 bulan da dia cuti bersalin!ha ah ah..sian haji M.ills tak ckup staff .(p/s= reply emel dia dak b!)

tengah bulan ni insyaAllah kiotrang balik kajang bawak en alif jumpa makcik2 n pakcik2 n atok nenek dia kat sana..dorg pon da byk kali tnya bila nak bwk en alif balik kjg…dulu time alif kecik je dorg nampak..rindu la tuu~.itu jam blom byk isi lagi en alif, skang nih drumstick da belipat2..tangan da mcm belon!hoho..siap la kna gigit2 kat kjg nanti!:)

um..skang nih puan bibah n en alif dan si hijau da ada kawan baru kat umah..senang sikit pn bibah n en alif nak begerak2 kemana2..kalau emergency pon senang..sblom nih aku gi keje pon tak brapa tenang lagi2 masa bibah mengandung dulu..ni semua sbb en winnie ada problem takleh nak bwk gi kk lagik..its a piggu!go go go..hoho..cale~