Tag Archives: sumbangan jualan

Bazaar Sekolah Alif tahun 2017

Tahun ni, as last year ade juga bak kata kita dolu-dolu, Hari Kantin. Tapi tahun ni dipanggil ‘Bazaar’ gitu. Hahaha.

Aku bab mende gini memang tak join la sangat kan. Tapi aku pergi jugak lah and just bagi la contribution untuk jualan tu. Macam last year aku buat cupcake coklat and a few brownies. Boleh tengok kat post aku sebelum ni pasal cerita last year punya Karnival: Karnival Sekolah 2016

So for this year, Alif kata cikgu suh wat Spaghetti. Huu.. Aku jarang masak spaghetti ni. Apakan lagi nak masak banyak-banyak. Hahaha. Jadinya aku tukar la ke other pasta. Aku buat Macaroni Goreng je.

bazaar-sekolah- macaroni goreng

Begitu la rupanya. Hahaha. Since kualiku kecil, aku terpaksa masak 2 kali. Owh as reference, mana la tau kot-kot ada mak-mak yang nak buat pasta juga ke untuk jualan hari kantin, aku share bahan aku guna. Simple je recipe ni. Tak banyak benda dalam tu.

Bahan-bahan ni boleh buat dalam 15 bekas 600ml containers. Tapi tak penuh la. IMHO better juga kalau beli container 500ml je. Nampak la penuh, ye dak. Mihmihmih.

So bahan-bahannya:

  • 2 packets of 400g macaroni
  • 400g Ramly mince meat
  • 1-2 batang carrots*
  • 1-2 biji bawang merah*
  • 1-2 batang celery*
  • 1 tin cendawan butang
  • 1 botol sos pasta besar
  • 2 biji tomato segar
  • Sos cili
  • Mixed herbs or oregano ke ape ke. Suka hati lah. Aku prefer guna Mixed herbs je
  • Pepper black and white and Salt

Lebih kurang la tu kot. Bahan yang ada tanda ( * )  tu ikut saiz benda alah tu lah..kot besar ke kecik ke. Carrots, bawang, tomato and celery aku chop je ngan food processor. Senang koje acik. Hahaha.

Nak dijadikan kisahnya aku terlambat bangun..berkincah la kat dapur tu dok menyiapkan macaroni goreng ni. Macam ribut la kat dapur tu. Hahaha. Nasib la sempat jugak siap semua. Alif ngan ayah dia pergi dulu ke sekolah. Then ayahnya balik jemput aku ngan Azri. Sempat la Anas kirim gambar susunan macaroni aku tu. Hahaha. They were selling it for RM 6 sebekas. Gigih ke tak gigih aku dok siap melipat paper napkin tu letak garfu. Hahaha. Ngadekan..

bazaar-sekolah- gerai 2 cekal

Kali ni sampai-sampai macam banyak gerai yang dah tutup dok mengira keuntungan. Hahaha..ada lagi gerai yang ade la lagi sikit barang nak perabes. Ada satu gerai ni tengah dok orang penuh kerumun, tengok-tengok rupanya dok jual Pizza Hut. Hahaha. Untung meniaga. Satu slice diorang jual RM5. As for Macaroni gorengku. Sold Out. Mihmihmih. Mak is happy.

Aku tengok ada la Face painting, then ade siap booth ‘Nerf Gun‘ tu. Abes laaaa Alif perabes coupon kat situ. Hahaha. Sekali main RM5, dapat 5 bullets. Punyala serious dia nak menang tu, sampai merajuk-rajuk bila Ayahnya tanak beli lagi coupon, dia nak try lagi. Hahaha.

Ada juga Bouncing castle tahun ni, but macam versi yang rendah je. Mungkin juga sebab kes yang viral baru-baru ni kot. Huu.

Siap ada kuda juga. Dah disebabkan coupon dah habis, jadinya Azri just bergambar je lah dengan kuda-kuda ni. Berselera tengok kuda ni dok makan rumput kat padang tu. Hahaha.

bazaar-sekolah- azri dan kuda bazaar-sekolah-at the bazaar

Dah setel round semua dan lihat ape yang boleh dilihat kat Bazaar ni, then bergerak la kita ke Art class pulak. Hehehe.

Tamatlah cerita untuk hari ni. The End. 😀

Karnival Sekolah 2016

28 May, which is semalam la kan. Sekolah Alif ada buat Karnival gitu. Pendek kata Hari Kantin lah. Ada macam-macam aktiviti dan tiap kelas sesi pagi dan petang bergabung buka satu gerai. Kelas 1 Cekal bergabung dengan kelas 4 Cekal. First time experience la untuk Alif event macam ni. Dia dulu tadika kecil-kecilan je, takde la event besar-besar ramai macam ni.

So, untuk karnival ni every student was expected to contribute something untuk jualan pada hari ni. Every student tu maksudnya Mak Pak nye la kan. Hahah.. Dan setelah mak dok pikir-pikir, dan macam banyak je lagi tepung cake yang nenek bawa masa untuk birthday diorang masa bulan 2 hari tu, dannn nenek pon ada kat sini. Mihmih. Jadinya menunya adalah cupcake sahaja. The plan is to make 20 paket of it, sebab dah beli bekas tu 20 pcs, sekalinya macam tak cukup la pulak cupcakes nyaa, jadi mak terpaksa la tambah buat brownies sikit, just untuk cukupkan kuota.

karnival-sekolah-2016- barang jualan

Hehehe..nice kan. First time la aku buat bebanyak macam ni. Nasib baik la gak ade Mak aku tolong. Hahaha. Cepat sikit kerjanya.

So the next day, pepagi lagi Alif dan Anas dah pergi sekolah. Bawa sekali benda alah jualan ni. Ye la kang lambat-lambat orang pon dah balik la pulak nanti. Sia-sia je tak habis ke pe ye dak. Then tak tau la ape diorang buat kat sane, pastu Alif berbekalkan coupon RM20 tu dia lepak la kat sekolah, sebab Anas nak datang amik kitorang.

Ramai juga la orang, mak pak bebudak semua kat situ.

karnival-sekolah-2016-at school

Yang seronoknya siap ade Iron Man ngan Captain America lagi tu datang. Hahaha.. Sempat gak la kitorang pergi bergambar sekali. Boleh tahan juga per entry tu RM 10 ke. Boleh pulak lupa..hahaha. Azri memula excited betul dia nampak Iron Man tu, tapi bile diajak bergambar sama dah tanak dekat-dekat pulak. Adeh. Memacam budak ni. Hahaha.

karnival-sekolah-2016- nenek dan alif karnival-sekolah-2016- iron man datang

Sila ignore gambar Mak yang ntah ape-ape pose ntah tu. Hahaha. Ini je gambar yang masa semenggah sikit rupa dia Azri. Hahahaha. Dia tanak bergambar, dok takut ke malu ke ape ke tak tau lah aku.

Al-kisah coupon RM20 tu abes camtu kat si Alif. Jadinya kitorang kena beli lagi coupon untuk gi bergambar Iron Man tu and also beli sikit makanan. Ye la, nak gak merasa sikit makanan yang ada kat situ. Coupon Alif tu dia beli makanan dan air sikit and the rest dia habiskan gi main kat bouncing castle tu. Sekali main RM5. Adoi..pastu ada hati lagi tu nak mintak suruh belikan lagi coupon untuk dia main lagi kat situ..huu..memang tak dapat dah lah. Hahaha..

karnival-sekolah-2016-the food

Makanan, aku beli laksa and mak aku nak try nasi kerabu. So, itu la rupanya tu ha. My laksa not bad lah. Sedap juga.

Dan, itu je la ceritanya di Karnival Sekolah Alif yang pertama ni. Ye lah. Baru darjah 1 kan. Ada lagi 6 tahun lagi. So next year ape la agaknya nak buat untuk jualan tu. Hahaha..itu next year la fikir ye dak.

So lastly, meh aku belanja satu gambar Mak dan Anak Bujang darjah 1.

karnival-sekolah-2016-mak and alif

Dua-dua pon mata tutup.. hahahahaa. 😀