Tag Archives: Resipi biskut cerelac

Nak nak Raya ni ramai gak yang mencari ‘Resipi Biskut Raya’ ek..

Sudah lama aku menyepi kan? Seriously bulan Ramadhan ni memang macam masa tu memang sentiasa full jek..

Kalau korang antara yang cam rajin bertandang kat blog aku ni mesti perasan yang blog ni dah bertukar rupe kan?? This time warna Pink and Chocolate pulak template blog ni..kiut tak?? Pastu bertukar arah balik ke 2 columns and ape yang specialnye blog template ni..is that dia responsive..meaning kalau korang tengok kat smart phone korang dia akan mengecil ikot saiz handphone korang..but ade limit gak la kepada berapa kecik screen yang dia bole adapt..

cam dah lari dari tajuk plak dah aku ni..hehehe..yang tu nanti2 kita cerita lagi..but kalau nak gak template wordpress yang responsive cam gini bule PM aku kat FB page CreativelyBeba (Open in New Tab) or just contact me using my contact form.

Yang buat aku dok terasa nak buat post pasal ni sebab dah lama tak tengok Nuffnang then cam nak amik balik code advertisement nak masukkan kat template baru ni masuk la..and tertengok ni kat keywords yang datang masuk blog ni hari ni.

resipi biskut raya

semua pasal resipi biskut raya jek..hehe..

so nak kasi senang pada sesape yang dok mencari resipi biskut raya yang pernah aku post kat blog aku yang dah lama tak berupdate ni aku letakkan link2 yang ade aku share pasal biskut raya ni kat sini:

Setelah dicheck2 lagi..rupenye memang ade 2 jenis jek cookies nye..hahaha..memang tahun lepas pon aku buat 2 jenis biskut ni jek la untuk Hari Raya..tahun ni insyallah..nak buat lagi.. 🙂

Anyway..selamat berpuasa kawan2..and sama2 kita tambah2kan lagi ibadah di bulan Ramadhan ni..

 

Incoming search terms:

  • biskut raya simple (54)
  • resepi biskut terbaru 2013 (52)
  • resepi biskut raya 2013 (51)
  • resepi biskut raya terkini 2013 (38)
  • resepi biskut raya paling sedap (36)

Resipi Biskut Cerelac [Biskut Minyak Sapi]

Biskut Cerelac ni aku dapat recipe from akak ipar aku..sodap woo..nak buat pon simple gile..ingredients sangat sikit..but kasar belanja..hahahaa…

Ni la rupe Biskut Cerelac tu..

biskut-cerelac-minyak-sapi-resipi

Nak watnye memang simple jek…so kat bawah ni ialah bahan-bahan yang perlu ada dan resipi camne nak buat Biskut Cerelac ni..

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Ghee (minyak sapi)
  • 1/2 cawan gula icing
  • Tepung Pau secukupnya
  • Nestle Cerelac Rice perisa susu untuk baby

Cara-cara buat Biskut Cerelac:

  1. Pukul Ghee dan gula icing sehingga kembang
  2. Masukkan tepung pau dan gaul sebati sehingga adunan boleh dibentuk
  3. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit.
  4. Lepas dah masak panas2 tu..kasi golek2 and tabur2 biskut kat dalam bekas yang ade Nestle Cerelac tu..then letak la mana2 kasi sejuk dulu before masukkan dalam bekas bertutup…

Tepung pau tu aku sift kan gak dlu sebab tepung yang dak p beli tu cam kasar2 la plak cam ketul2 sket..aku pon tak sure la memang gitu ke tepung pau ni..sebab first time gune..

And aku berenti letak tepung pau tu bile cam ala2 aku dah boleh nak bentukkan adunan tu bulat tu kira dah ok la..takde la keras sangat..dier still lembut lagi and sometimes still bule melekat kat tangan sket2…biskut ni memang lembut jek…

Kalau ikot recipe dier kate bakar selama 20 minit..but aku tambah lagi 5 minit..aku bakar dalam 25 minit gitu..lagi best.. 😀 maybe depend on berapa besar kita dok bulat2 kan adunan tu jugak kot..so pandai2 la korang adjust2.. 😀

Owh..cerelac yang aku guna tu jenis yang ni:

biskut cerelac minyak sapi recipe

So ni la satu antara 2 biskut raya yang aku dah buat..lagi satu lagi biskut chocolate chips aku yang pernah aku post dulu..

Kali ni aku buat tak letak additional cocoa powder lagi dah..and aku bakar cam 20 minit gitu..yang peliknye biskut ni the next day lepas ko bakar nanti dier akan jadik lagi sedap..hehe..

chocolate chips cookies recipe

Aku wat biskot ni 2 adunan..letih gak la membakar ngan oven kecil aku tu..sekali masuk muat 30 biji jek..5 kali aku bakar nak siapkan biskut ni..semalaman gak laaa…

 

Incoming search terms:

  • biskut cerelac (3043)
  • resepi biskut cerelac (2796)
  • resepi biskut cerelac sedap (369)
  • biskut cerelac resipi (315)
  • Resipi biskut cerelac (302)