Tag Archives: pregnancy

Little P..

Assalamualaikum and Hi semua..

Hari ni nak cite pasal ‘Little P’ hehe..

Setelah lama menunggu akhirnya on 13 Jun 2013..jeng jeng jeng..

Little p - test result

Result positive yang telah lama ditunggu2 keluar gak kat window tu (actually semlm tu dah test..tp takut, tak kompiden semua lah..lgpon test pakai yang murah..haha..so test lg..pakai yang mahal punye.. :p ) ..bab happy tu jangan cakap la kan..tapi still maintain cool la..hehe..sebab baru sangat lagi..esoknya ke lusa ntah kitorang buat appointment kat doctor OBGYN aku..time alif pon ngan dia gak..

Pegi sana cakap kat dia..buat home test bla2 positive bla2..then mcm biasa dia tanya period etc..di sebabkan period aku last time mmg ntah bulan berapa ntah..dah lama gile..so dia scan terus..tapinyaaa…tak nampak ape2…masa tu takut gak..ye laaa..kot false positive ke pe ke..dah sampai tahap ni..kot keciwa lagi ke..hehe..so doctor cakap buat urine test lagi sekali..and the result end up to be positive..lagi..alhamdulillah..time tu macam lega laa..maybe sbb dia doctor kan..hahahaa..so kesimpulannya ‘little p’  sangatlah kecik sampai kan terdetect kat ultrasound machine tu…dan balik lah kitorang..berbekalkan ‘acid folic’ and the date for next appointment..

little p - mak and abang alifmuke mak and bakal abang yang happy-mappy  :p jadinya tahun ni mak sambut birthday dapat hadiah spesel gitu..hehe..

Jadinya next appointment dapat lah kami tengok si ‘little p’ . ‘little p’ tu actually kerja si alif ni la..dia cakap ‘it looks like a little peanut’ so dari situ dpt la nickname ‘little p’..ade nampak tak..yang belah kiri tu..macam peanut..hehe..

little p -first appearance

At this time doctor tak bitau lagi my EDD..kalau ikot last period mmg tak accurate langsung lah..so doctor ikot saiz ‘little p’ dalam scan..lepas dah dapat gambar scan ni baru la rasa kompiden sket nak bitau nearest family pasal ni..hehe.. and baru lah ni nak buat first post pasal ‘little p’ hehehe..maaf la ye my little p…post tak sebanyak time abang alif dlu..hehehe..ala2 summary je gitu..pasni kita buat post bebanyak sket ek.. :p

little p - 9 weeks scan

so based on my 9th weeks scan ni..my EDD is officially on 11 february 2014..kalau tepat keluarnya on the date memang sama ngan birthday makcik kinah dia..nampaknya anak2 aku ngan anas ni minat ngan bulan february pulak..alif dlu lahir 3 february 2009…

little p - mak and abang alif week 11

Pregnancy kali ni aku rasa macam cepat gile naik berat badan..perut pon macam cepat nampak..almaklum lah..dulu berat before pregnancy pon tak cecah 60kg..hahaa..skang ni dapat tau pregnant pon dah macam ape dah badan.. :p lagi lah mengembang dengan hebat..hohoho..

So another check up lagi gi tengok ‘little p’ dapat amik gambo sebijik plak pose dia macam abang alif dia dulu..

little p -week 11 scan

lebih kurang je kan..? hehe..

Hari Raya tahun ni dengan Little P lah jugak..yang agak tragis nya..baju raya dah tempah masa before tau pregnant..sooooo…takde la baju raya T . T huuu…abes sendat sane sini dah baju tu..haha..simpan la buat pakai tahun depan..tu pon kena berusaha kurus balik la tu..hehehe.. jadinya for raya beli je baju blouse labuh and skirt…heheh..tu pon last minutes beli kat Metro Plaza, Kajang.. ok la tu kan..ade gak laaa..hahaa..

tengok la en. laki ku…nak gak berlumba menchubby kan diri.. 0_o

little p - hari raya

Another checkup tengok ‘little p’ is on 6 september..padah nye tak update blog pada masa mende tu jadi gini la..letih nak carik tarikhnya bile..then dah tak ingat berapa weeks..dah la gambo blur semacam..hehe..rasanya maybe dalam 15 or 16 weeks gitu kot..little pon da nampak kepala ngan badan je kat situ..dah besar dah..hehe…

little p checkup

lagi gambo mak and alif..hehee..yang bawah ni rasanya masa on da way nak gi check up ni kot..ngade gak nak letak kat sini..hehe.. :p

little p - on da way to check up

This one baru la ade another gambar full body..jangan tertipu ngan ilusi optik..tu hanya trik mata korang je..baju gelap and angle dia kot..perut aku beso dah tau..huu..kalau banding ngan time alif dlu macam 2 kali ganda.. :p little p - @ 21 weeks kot..

Now and 25 weeks..lagi lah bertambah kebesaran aku…nak amik gambo tak terambik lak..hehe..seluar jeans dah sendat gile dah ni kat peha..part zip tu mmg la dah tak zip sampai ke atas kan..hehee..mana bule dah.. :p ..skirt labuh pon skang ni dok mengetam kat bawah perut..haih..mana ntah aku punya pregnancy jeans lama time Alif dlu..ntah mana letak tak ingat dah..hahaha..

Alif rajin gak bercakap ngan Little P..bangun pagi je nanti… ‘Good Morning mak..good morning little p’.. hehe..kalau tanya dia Little P ni boy or girl dia cakap girl..heehhe..harap2 ye la tu.. yang takle blah kadang dekat public places dia sebok nak pegang perut aku..dok siap nak selak2 lak..hahaa..excited betul dia nak dapat adik ni..mesti dia dah boring sorang2 lama gile.. harap2 dah keluar adiknya kang rajin la dia tolong2 tengok kan adik dia..jangan time dalam perut je..hahaha..

As for gender…no..kitorang blom tau lagi..bukannye nak surprise2 ke pe..tapi memang last time scan tak nampak lagi..and then..di atas sebab2 tertentu..tak pergi lagi check up for november ni..sepatutnya last week..tapi sebab dah balik Kajang secara mengejut..so tak tau nak gi check up kat ne..huu..

Berat aku tatau la dah berapa niii…berat gile rasa badan…masa Alif dlu..berat aku camni dah nak dekat beno beranak nye dah..ni jauh lagi ni perjalanan..baru je 6 bulan..huuu..korang doa2 kan lah ye..semua selamat… 😀

So sampai sini je la post pertama aku pasal ‘Little P’ hehe..panjang gitu..6 bulan punye cerita nak letak kat satu post..mana tak nye.. :p

p.s: Ingat pas ni nak buat post pasal kitorang gi kelantan masa hujung may haritu dan jugak pasal Alif gi Kidzania..tengah kumpul2 gambar dlu..skang dah tak de camera..bukan takde pon..ade..tapi asik tak bawak..pastu pakai camera handphone je..bersepah la gambar..ade kat handphone aku..ade yang kat handphone dak p..ni dak p jauh kat KK ni..payah la nak transfer gambar dari handphone dia..okeh..p.s pon nak panjang gak..hahaaha.. :p

 

 

Contest Best Moment Mommy To Be..

Contest Best Moment Mommy To Be

Masuk contest lagi..hehee..contest ni dianjurkan oleh Mummy Chubby sempena Mother’s Day on May ni..Tarikh akhir nak masuk contest ni ialah on 2nd May..so kalau nak join gi kat sini.

Aku tengok2 gambar peserta2 semuanya perut besor2..tapi aku dlu masa pregnant perut tak berapa nak beso..dah last2 baru tetibe cam nampak menonjol dan tertonjol..hehe..tapi gambar yang aku nak pertaruhkan ni gambar masa perut kecik lagi. Masa tu baru pregnant 5 ke 6 bulan ntah..hehee..so..ini lah gambarnye..

contest-best-moment-mommy-to-bekenapa gambar ni..ntah laa..saje..hehe..for me every moment masa pregnant tu are the best! 😀

gambar ni diambil before nak pergi dinner kat hotel..cerita tu ada kat sini:  dinner at shangri-la tanjung aru resort & spa..

p.s: to mummy chubby, saya rasa maybe ade problem kot ngan follower widget tu..dah refresh a couple times tp cam tak keluar gak..huu..

 

post saje2…

beba preggy...

hohoho…post ni saje jek nk tayang perut aku before deliver…gamba ni amik masa 2 hari before alif lahir…nk keluar g mana ntah time ni…:D bile tgk2 balik besar gak perut aku kan? hehehe…:p

tu jek la ntok post kali ni..pasni wat post ntuk gambar hari2 alif plak..hehe..

Incoming search terms:

  • perut mak buyung (88)
  • perut besar (83)
  • tayang perut (19)
  • perutbesar (18)
  • mak buyung perut buncit (11)

induce??

huu..baru jek lepas jumpe doctor td..for now baby sume ok lagi..tp air ketuban cam da kurang doctor kate…maknanya function en uri da berkurangan..so dier kate better la kalu induce jek..sbb kalu nk tunggu lama lagi pon cam xde benefits untuk baby..takut2 kang tetibe air tu kurang lagi ke pe ke…risky lak ntuk baby boy..huuu..

pas da bertanya2 kat mak anas and mak aku…kitorang agree la nk induce jek..mak aku cakap pon induce ni biase2 jek..cam normal gak sakitnya bezanya cume pakai ubat tu jek untuk trigger the contraction..sbb dulu pon dier penah kena induced masa adik aku yang no-3 tu..

aku ingat ke kalu sakit tu cam tros pap! saket gle!! hohoho..tp da mak aku kate sakit dier still cam contraction biasa gak..so ok la kot…huu…takut gak ni..heheh..:D

pasni da nk gerak masuk spital..g bersiap2 dlu ape2 yg xsiap lagi..hehe..

korang doa2 kan la ek ntuk aku..semoga selamat semuanya…amin…

p/s: to Puan Adie..rasanya by now mesti da selamat ngan baby boy dier..so congrats la ek..:D upload la gambar baby boy nnt…:)

update: just got a call from RMC..memula ckp hari ni kena masuk..tup tup tukar plak cakap esok plak…huu..potong laa..org da prepare2 da mentally ni..huuuhuu..pastu kang cakap esok plak..huuu..so esok diorang suh datang pukul 8.30am..