Tag Archives: photobook malaysia

‘Blog to Book’ Project

Assalamualaikum and hi all, another update from me! Yay! Tiup habuk.. fuh fuh.. hahaha..

blog book projectSo another of my project yang belambak2 semua nak buat tapi tak terbuat..hahaha.. Actually memang dah lama dah nak buat membuku kan blog post kat blog ‘Habibah & Anas’ ni.. baru-baru ni je macam tergerak hati nak mula kan. The reason is sebab tengok offer yang takleh nak di tolak-tolak lagi dah..hahaha.. Tadaaa..

Erk.. RM 30 je oi untuk 8″x11″ softcover photobook ni! Terpaksa la beli..hahaha..kalau nak beli baik cepat sebab aku dah lambat actually buat post ni..hahaha..hari ni last promo ni.. harap-harap nanti Photobook Malaysia up lagi lah promo ni lagi..banyak kot post nak convert to book ni..buat masa ni mak rembat 2 biji je dulu.

Dah copy and paste post dari mula nya blog ni on January 2008 sampai Jun 2008..tapi tu pon macam dah nak penuh quota 40 pages..huu..kena tambah pages la gamaknya kot..kononnya plan tu nak buat satu buku for satu tahun..tapinya maybe jugak untuk tahun-tahun yang pemalas gila nak update blog tu kena la combine la kot maybe 2 tahun satu buku ke…

Simple je designnya..just monochrome gitu..buat black and white saje and of course untuk post yang ade gambar tu berwarna lah disitu.. Baru 3 pages yang dah siap designnye.. hahaha..

blogbook projectSebenarnya macam ada berbelah bagi gak la perasaan tu samada nak buat hardcover book or just softcover je..tapi lepas buat kira-kira congak sikit..rasanya pakai softcover portrait photobook pon dah ok dah kot..

Project ni still ‘in progress’ tak sure la bila siapnya..hahaha..tapi yang pastinya voucher expired bulan 4 tahun depan..jadinya sebelum expired la kan…okay lah..itu je.. Azri dah marah-marah dah tu..huu..

2013 A Year Review Photobook..

Salam semua,

Cerita pasal photobook lagi..hehehe..lepas ni ade lagi satu..hahhaa. Dah la hari tu terbeli lagi satu photobook. Plan nye nak buat photobook untuk time tunang dolu2..hehehe..

So ni just nak tunjuk je gambo photobook yang aku buat tema review in a year. Kiranya macam summary ape yang jadi dalam tahun 2013. Silalah tengok gambar photobook aku yang tak seberapa ni..hehehe..

2013-review-photobook-01

2013-review-photobook-02

2013-review-photobook-03

Since buat last minutes kan so memang aku pakai readybook yang Photobook Malaysia dah sediakan..cuma yang ada pasal Easter la, x-mas semua tu aku delete lah..sebab tak perlu kot..hehehe..then tambah ape yang patut macam hari raya. Then ade special occasions, i.e: bercuti, gi kidzania etc..

Macam best je kalau buat camni kan..so lepas ni boleh la buat lagi..tunggu next year la plak..hehee..boleh buat untuk tahun 2014 pulak.

‘Azri’s First 50 Days’ Photobook

Hari tu aku ada buat post pasal yang promo photobook tu kan?  Tinggal lagi 2 jam je lagi promo tu..so sape yang rasa nak beli and belom lagi sila check kat post aku yang sebelum ni kat sini. Mood ber’PHOTOBOOK’ datang lagi!! (open in new tab).

So this post just nak tunjuk Photobook pertama for Azri..sama jugak macam Alif dulu pon ade jugak, beza tajuk photobook Alif just nama diorang je..heheh..tapi masa buat photobook Alif yang first tu memang amatur lagi..design pon macam bersepah sket…so untuk Azri ni since aku pon last minutes baru nak tergocoh2 buat..jadinya tema dia jadi SIMPLE!! hehehehe…so silalah tengok hasilnya.

Azri's First 50 days photobook Azri's First 50 days photobook - day 2 and 10 Azri's First 50 days photobook - day 27 and 37

Ok la tu kan..hehehe..

For these 3 photobooks memang takde la nak pakai photoshop bagai..sebab tak sempat dah..nasib baik yang satu lagi tu Dak P punye..so dia buat dah siap2 aku cuma konon2 nak tengok je last2 nak jugak edit sebab macam rasa tak puas hati ngan ape yang dia buat..hahaha…

And since memang nak cepat aku tak buat from scratch..aku download readybook yang Photobook Malaysia dah sediakan and work from there…aku tukar2 gak la layout dia bersesuaian dengan gambar yang aku ade..and also background and some of the elements memang aku dah download awal2 and just import masuk ke Photobook Designer.

Okeh..nanti aku update lagi pasal another 2 photobooks plak..nak letak semua sekali 3 kang panjang plak.. 😀

Presenting 2010 White Album!

Setelah sekian lama..aku cam terajin untuk amik gambar our latest Photobook. tapi cam tak berapa clear la plak gambarnye..hahaha..kes tak cukup lighting.. 😀

photobook front cover and 1st page

insides of the photobook

nice eh..semua putih..orang photobook malaysia tu pon mmg nice la dier letak yang before starting untuk 1 page tu warna putih gak..hehee..so mmg white album sungguh laa..cuma ada sket kecacatan from my design..kat laptop tak nampak..tapi bile print dier keluar plak…huu..maybe sebab brightness laptop ni kot..shadows from the pictures tu ade yang agak nampak gak laa..tapi dak p tak perasan pon..so ok laaa..hehehe..maybe sebab aku yang buat…so aku memang perasan sangat la benda tu…tapi tak pe laa..still sangat nice!! 😀

tapi lain kali aku ingat kalau aku wat lagi aku nak upgrade paper kot..yg ni ok ..tapi cam nipis..kalau berkasar2 maybe bule komot kot…huu…