Tag Archives: photobook

2013 A Year Review Photobook..

Salam semua,

Cerita pasal photobook lagi..hehehe..lepas ni ade lagi satu..hahhaa. Dah la hari tu terbeli lagi satu photobook. Plan nye nak buat photobook untuk time tunang dolu2..hehehe..

So ni just nak tunjuk je gambo photobook yang aku buat tema review in a year. Kiranya macam summary ape yang jadi dalam tahun 2013. Silalah tengok gambar photobook aku yang tak seberapa ni..hehehe..

2013-review-photobook-01

2013-review-photobook-02

2013-review-photobook-03

Since buat last minutes kan so memang aku pakai readybook yang Photobook Malaysia dah sediakan..cuma yang ada pasal Easter la, x-mas semua tu aku delete lah..sebab tak perlu kot..hehehe..then tambah ape yang patut macam hari raya. Then ade special occasions, i.e: bercuti, gi kidzania etc..

Macam best je kalau buat camni kan..so lepas ni boleh la buat lagi..tunggu next year la plak..hehee..boleh buat untuk tahun 2014 pulak.

Another Photobook Project “9 Months Journey of a Mommy-to-be”

Project ni memang cam dah lama nak buat…tapi _____ (sila isi tempat kosong ngan ayat yang paling kreatif ye..:p) As the title dah cakap..photobook kali ni pasal experiences aku masa mengandungkan Alif… πŸ˜€

Kat post before this yang pasal Photobook Alif’s 2nd Birthday hari tu aku ade sebutkan..yang cam rugi kalau tak beli lagi satu photobook ni..because of the 75% discount tu..so lepas jek submit photobook birthday tu..terus cam cepat2 nak cuba siapkan satu lagi photobook..and alhamdulillah..sempat siap… πŸ˜€ and dah pon submit..

Design untuk yang ni aku try buat simple2 jek..sebab nak kejar masa kan…aku siapkan dalam masa 2 setengah hari…Aku pakai combination warna turqoise, white, black and red.. (nasib baik la gambar2 memang aku dah letakkan dalam satu folder siap2..kalau nak carik gambar lagi belum tentu sempat siapnye..)

Kat bawah ni some of the designs untuk photobook citer pregnancy aku ni..

photobook-pregnancy-experiences

photobook-pregnancy-experiences-01

photobook-pregnancy-experiences-02

some of the journal tu aku tulis baru..but ade some tu aku just summarize or copy paste jek from blog..kalau yang panjang gile blog post tu kena pendekkan laa..kalau tak memang tak muat..huu..lagi2 part cerita masa beranak tu..kena buat 2 pages lagi..tu pon dah cut2 sket and font kecikkan lagi…

Best wooo wat photobook ni..lagi2 aku suke wat style digital scrapbook ni.. πŸ˜€

Kat post before this ada yang bertanya mana aku download semua template and kits for digital scrapbooking ni..ni aku kasi list some of my favorite sites:

Untuk Free Templates, Elements, Kits etc.. (Some of these websites just listkan jek all the freebies but untuk download kena pergi kat site tuan punye Freebies tu..Some templates and kits are time sensitive..diorang akan take down the download lepas certain times..so nasib2 laa… :p)

  • http://freebies-storage.blogspot.com/
  • http://www.deliciousscraps.com/
  • http://nearestoreblog.blogspot.com
  • http://chrissywdigital.blogspot.com/

Free Fonts (Ni handwriting font..)

  • http://kevinandamanda.com/fonts/fontsforpeas/

Most of the downloads tu for personal use jek..so kalau korang wat untuk diri sendiri jek tak perlu risau la pasal license and copyright ni..but kalau nak wat bisnes ke kena la make sure betul2 license2 ni.. πŸ˜€

Nanti bile dah sampai photobooks nye bule la tunjuk gambo benda sebenarnye plak..hehehe…

Alif’s 2nd Birthday Photobook RM65++ jek..murah gile~~

Bulan ni MyFlippix memang buat discount gile2 punye…sampai 75% discount dier bagi..so sangat2 la murah..so aku pon ape lagi…bertungkus lumus la gak la dok menyiapkan photobook 2nd birthday Alif ni..rugi wooo kalau tak beli…hehehe..

Theme photobook Alif kali ni aku wat cam ala2 Mickey Mouse sket laa..warna dier combination of black, white, red and yellow..and ade la kepala Mickey Mouse tu here and there… πŸ˜€ Ni some of the pages from Alif’s 2nd birthday photobook…

photobook-alif-2nd-birthday

photobook-alif-2nd-birthday-01

photobook-alif-2nd-birthday-02ops..gambar last tu aku cam terlupa nak crop kat bawah tu..so cam ade extra plak kat situ…malas plak nak buka photoshop balik..hehehe..so mahapkan saye yee….

RM65 tu included ngan postage and upgrade kertas with Matte Lamination..

Murahkaann?? So sebab murah punye pasal..3 hari lepas aku memang dengan sepenuh hati and tenaga berhempas pulas dok siapkan lagi satu photobook… :p murah punye pasal la ni..selalunye kalau RM130+ ni baru dapat satu photobook..ni bule dapat 2..camne2 pon kena gak buat…hahaha…tu yang tak berupdate2 blog tu.. :p

Alhamdulillah..sempat gak siap…baru jek dalam kol 8.30pm aku order and upload files to diorang…and of course dapat la discount 75% tu…malam ni last day la..ntah bile la lagi diorang nak buat offer cam ni lagi..

Owh..photobook lagi satu tu nanti aku citer kat post lain plak..post ni dah panjang cukup quota.. :p

 

 

Akhirnya siap jugak! :D

Dah siap! So esok boleh la hantar kot…

Lama gak buat baru siap ni…ops..lupe plak nak bagitau ape yang dah siapnya…of course the latest photobook untuk Alif..dah setahun baru sebok nak buat photobook untuk 1st Birthday Alif…hehehe…takpe2..kalau ade rezeki aku siapkan gak photobook untuk 2nd Birthday dier plak…

Nak buat screen shot baru cam malas…hohoho..so aku letak jek la balik gambar layout photobook yang dah siap aku buat last time tu..

alif-new-digital-scrapbook-style-photobook

ok la..tu jek for now… πŸ˜€

p.s: aku rasa cam banyak gile back dated post yang aku tak tulis lagi..rasanya bule lagi ke kalau nak tulis..hehehe..bulan ni cam mood aku untuk update blog adalah sangat rendah…