Tag Archives: mickey mouse goodie bag

How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one ofย  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. ๐Ÿ˜€

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. ๐Ÿ˜€ Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. ๐Ÿ˜€

diy-birthday-goodie-bags-03

diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. ๐Ÿ˜€

Tu jek la…

Incoming search terms:

  • cara buat beg kertas (122)
  • beg kertas coklat (121)
  • diy beg kertas (102)
  • cara buat paper bag sendiri (90)
  • cara buat paper bag (66)