Tag Archives: kek coklat kukus simple

Kek Coklat Kukus [First Time Pn.Beba wat kek wei~]

Hoyee~~ dengan tak malu nye aku announce yang ni la first time aku wat kek… :p

Rasa cam bangga ngan diri sendiri pon ade…setelah sekian lama idup kat dunia ni…baru la cam terbuka hati nak wat kek…and hasilnye??

Not Bad laaa….nak tengok rupenye camne??

resipi kek coklat kukus

melimpah2 topping..hehehe…dak p kate sedap…so aku take it as menjadi la..heehhe..aku makan pon cam sedap jek… :p so berjaya la kan…hihihihi..hepinyee..

Ni resipi for Kek Coklat Kukus ni..FYI resipi ni aku salin from buku akak ipar aku yang aku jumpe kat umah mentua aku…tak ingat la ape pulak nama buku tu..huu…tapi cam tunggang terbalik gak la aku buat sbb cam aku tak sure la cara2 tu aku salah salin or mmg buku tu yang salah..haahha..so aku improvise…huu..kiranya bahan2 semua aku ikot..tapi cara2 buat tu aku tulis ikut cara yang aku buat kek coklat kukus tu hari tu…

Resipi Kek Coklat Kukus

Bahan A

  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air (aku tukar pakai susu coklat)
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan brown sugar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan B

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bicarbonat

Bahan untuk Topping

  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega

 

So caranya untuk wat kek coklat kukus ni…gini ye…

  1. Panaskan air untuk kita kukus kek tu nanti
  2. Campurkan semua Bahan A dalam satu mangkuk besar, then mixkan semua sampai sebati..aku guna hand-held mixer yang baru jek keluar dari kotak.. :p aku pakai speed yang paling slow..takut tepercik merata2 plak kang…
  3. Then Bahan B tu pon kasi campur dalam mangkuk and kacau2 kasi dier rata…
  4. Pastu dengan penuh skillnya sebelah tangan pegang mixer and sebelah lagi masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A tu..and mix kan kasi sebati…jadik batter cake yang sedap and coklat!!
  5. Then loyang kasi griskan ngan butter sebelum tuangkan batter kek coklat kukus tu…
  6. Loyang tu sebaiknya ditutup guna kain untuk elakkan air kukusan tu menitis atas kek…
  7. Then masukkan dalam kukusan and biarkan selama 1 jam dengan api sederhana kecik.
  8. Lepas dah sejam tu keluarkan la…kasi sejuk…

Sementara nak tunggu kek sejuk tu bule la wat topping dier plak…

So cara wat topping coklat untuk kek coklat kukus ni cam ni plak ek…

  1. Masukkan susu pekat and serbuk koko dalam kuali ke periuk ke and kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana and kacau sebati.
  3. Masukkan mentega and kacau lagi sampai sebati semua 3-3 bahan tu..
  4. Then tutup api..kalau nak kacau kejap lagi pon bule..
  5. Kasi sejuk dlu..and then bule la tuang atas kek…

So..camtu la pengalaman pertama aku buat kek… :p

Incoming search terms:

  • kek coklat kukus (4012)
  • topping kek coklat (1294)
  • resepi kek coklat kukus (935)
  • kek coklat (534)
  • kek kukus coklat (514)