Tag Archives: hospital

Padah cirit birit..huuu

huu..mmg la bule jadik pengajaran ni..aku pon xtau la camne plak bule cirit birit ni..rasanya makan ok jek..mmg da nk nasib kot..hohoho..

nk di jadikan cerita sbb cirit birit ni aku kena tahan kat hospital satu hari semalam..huu..mmg first time punye pengalaman ni..sbb aku xpenah kena masuk hospital..melawat ade laa..hehe..baru jek lebih kurang pukul 9 pagi tadi doctor kasi keluar…

so citenyer camni…

lebih kurang pukul 5 pagi semalam (29 January 2009 )pagi aku cam terjaga..upper abdomen aku cam sakit..sharp pain camtu..lama plak tu..mmg xle nk tdo la kan..then g ler toilet..nk kate lega cam x gak..then da rasa cam lemah badan plak semacam..campur plak dok muntah 2 kali…aii..sudah..aku pon cuak gak (actually ni second time aku kena cirit birit masa pregnant ni..malang sungguh..huu)..masa first time cirit birit xde la muntah2 pon..then anas pon cam dok risau2 kate soh g jumpe doctor sume..aku mule cam xnk..tp pas da muntah tu aku cam tukar pikiran..so..siap2 pegi jek laa..memula ingat ke nk g klinik biase jek yg 24 jam tu..tp ntah cam mana tup tap..pegi kat raflesia medical center tu..tempat kitorang plan nk deliver..( maybe sbb lebih risaukan baby kot..takut effect ke ape..huu)

sampai sane dalam kol 6 lebih sket gak kot..cite sket kat nurse kat situ..dier pon bawak la g check baby..da jadi lain plak citenye..hehe..check2 nurse kate kepala baby da turun but xbukak lagi..tp dier kate sume pon ok..pastu dier pasang la alat ntah ape kat perut aku ntuk monitor contraction and baby’s heart (wah..first time dengar heart beats baby boy!!)..kat sini la bermulenya permainan baby boy..hoho..aku nyer contraction cam every 8minutes kot..and agak kuat..sbb da camtu xle la balik kena stay tunggu doctor check tgk dier cakap ape dlu..

sementara tunggu doctor tu aku kena berbaring menelentang dengan alat2 kat perut aku tu dari pukul 6.30am tu sampai la doctor check aku dalam kol 9 lebih kot..huuu…letih gile menunggu..sakit pinggang da cam nk tercabut rasanya..nk mengiring xbule..aku angkat kaki sket pon kena tegur ngan nurse..kate bule effect reading kat machine tu..huu..xselesa langsung!! da la aku lapar gle..xmakan langsung..huu..mmg rasa xsabar tol la nk balik umah…huu

pas doctor check sume..dier kate ni maybe just because cirit birit tu jek yang trigger contraction tu..dier suh makan ubat tahan berak and suh minum air garam perisa oren…euuww…tp xplak dier suh aku balik..dier kate..”xpe..sy kasi you rehat dlu sampai tgh hari then kite tgk la macam mana..“..maybe because dier pon xsure kot..and begin another longest waiting time i had to endure..huu..boring!!..tp seb baik la bule dengar bunyi heart beats baby boy..hehe..tp cam bunyi kuda berlari pon ade..hehe..:p dalam menunggu tu contractions aku pon cam da kurang..so budget bule la balik ni petang karang..sbb bg aku contraction pon cam xseberapa sakit lagi..then tanda2 nk beranak pon xde..huu..

petang gak baru doctor check balik rasanya..dalam kol 2pm kot…tp by that time dengan sesuka hatinya..contraction aku start balik every 12minutes plak..aiyaa…aku pon xpaham..cam main2 jek..doctor check dier kate still belum bukak..but ade la cam tanda2 starting to open..huu..so dier advise to stay in the hospital dlu just in case..sbb biasa la benda2 beranak ni kadang2 unpredictable..doctor aku cakap lagi..kalu xde ape2 malam tu..esok tu means hari ni la..kite decide camne..(tp aku rasa kalu kerajaan mesti dier da soh balik kan?)

terpaksa laa aku stay semalam kat hospital..malam tu time tdo..mmg xde rasa contraction langsung..aku tdo ngan aman..tp pagi cam ade kejap..tu pon selang setengah jam..pastu flat….kompom! mmg baby boy xmo kuar lagi dari perut mak dier!! hehe.. xbersedia lagi la tu..hohoho..

pagi tu sbb tgk da flat jek contractions pagi tu..doctor pon cakap dier bule kasi aku balik la pagi tu..tp dier ade gak kasi choice kat kitorang..kalu2 nk induce jek..haha..mana tau agaknyer kalu da malas nk tunggu..tp mmg dier advise soh balik n tunggu yang sakit bebtol laa…lgpon baby boy pon still ade 11 hari lagi..lek lu..maybe baby boy still nk enjoy dok dalam perut mak dier..pasni da xle nk tendang2 ribs mak dier da..hahaha..

tapi aku rasa baby wat drill la kat aku..cam ala2 fire drill..hahaa..berlatih dlu nnt camne suasana kat spital..camne nk tau rasa contractions..persediaannya ape nk kena bawak..ape yang penting etc..hehe..at least skang ni bule la aku kenal rasa contraction ni..hehe..mengade ek ko ni baby boy..

so sepatutnyer next appointment with my doctor is on 04/02..tp dier awalkan ke 02/02…masa aku pegi appointment tu Puan Adie pon mesti da bersukaan ngan baby dier n en kerol..heheh..

lagi satu la..aku rasa sbb baby boy da promise dier kuar bulan 2…tu la dier xmo break his promise kot..hahaah..( pandai2 jek aku wat spekulasi..)

kay la..panjang menjela da post aku kali ni..hopefully kepada korang2 yang da nk dekat2 masa nk beranak tu..jaga2 la makan korang…jangan jadik cam aku…( walopon aku rasa aku makan ok jekk…huuu..)

p/s: aku rasa dak p agak keciwa sbb baby boy blom nk kuar lagi..huu..sabar ek dak p..xkemana nya baby boy ni..hehe..:p nnt awk bule geget2 dier..tp jgn kuat2…sy geget awk plak!!

ape nk kena bawak g spital nnt ek??

huu..skang ni aku cam nk start da packing brg2 ntuk bawak g hospital nnt..mana la kita tau kann…kalu in case ape2 at least da siap beg tu tinggal nk angkut jek..xpayah la kang ketar2 nk kemas2…kalu nk suh en anas kite kang..xtau la ape yg dier bawak..hehehe…

so aku perlukan pendapat korang2 yg da penah deliver ni pasal ni…barang ntuk baby rasanya ok kot..sbb aritu kitorang pegi kat hospital tu ntuk tgk2 tempat nurse tu ade cakap ape yg perlu bawak..yang penting dier cakap bawak..baby wipes, botol susu (in case kalu susu xde ke…huu..hopefully x laa..aku betol2 nk bf baby boy ni..huu..) and baju ntuk baby boy bile nk discharge nnt..tu jek..yg lain diorang provide…so yang aku nk tau brg2 ntuk emak baby boy ni..ape jek yg kena bawak? orang beranak pakai baju ape ek? hehe…harap korang bule kasi suggestion…

woh..aku ade satu citer besh!! (bagi aku la kot..n bagi org yg suke bace novel2 ni..) kat 1Borneo da nk bukak satu kedai buku ni..mmg da lama da aku tunggu kedai ni bukak…setiap kali pergi 1Borneo mesti g tgk2 gak dengan harapan kedai ni da bukak..hohoho….td baru jek pas balik dari sane…officially kedai tu bukak ESOK!! yeay…banzai!! td usha2 kat dalam tu ade la nampak satu shelf yang tinggi n agak besar gak kat dinding tu tulis ‘Fantasy and Science Fiction‘ hohoho..anyway aku bace buku fantasy jek..science fiction aku xsuke..huu..

da beberapa tahun gak aku melekat ngan novel2 genre fantasy ni..first author yg buat aku terpikat dok bace buku jenis ni is David Eddings, pastu da macam2 da authors yg aku try n some of them mmg besh mcm Anne Bishop, Trudi Canavan..n many more..David Eddings ni aku ade almost all of buku dier..skang ni dok tunggu new book sambungan dari cite yg aku bace tu kuar..heheh…fyi biasenya buku2 fantasy ni bukan single book..tp sometime 2 buku..or 3 buku…xpon 5 – 6 books…yg paling panjang penah aku tgk ( xbace ye..) xingat la sape author nyer..tp sampai 20++ agaknye…tu mmg melampau la kot..hahaha..mana la nk ingat cite2 yg belakang2 tu da kalu panjang sangat macam tu..hehehe..

buku2 fantasy ni byk gak yg da dibuat movie…cam Lord of the Rings (ni mesti sume org tau), Eragon ( 1st book of The Inheritance, 2nd Book : Elders, Latest : Brisingr..kalu xsilap aku ade Book 4..), The Golden Compass ( pon ade lagi 2 or 3 books lagi pasni..) , Narnia (yang ni aku mmg xrekomen buku dier..mmg xbesh langsung..better tgk movie..hoho..
:p ) and macam2 lagi laaaaaa….hehee…

kalu da cite pasal benda2 kegemaran aku ni cam panjang menjela la plak..hahaha..kay la..sampai sini jek..:p

p/s : kalu korang blom makan zinger tower from KFC tu..aku xgalakkan la korang makan…seriously membazir jek duit korang nnt..mmg xbesh!! huuu…aku pon cam menyesal jek makan..hahaah..mahal gile..konon2 free jam la..padahal mesti jam tu dier da masukkan skali dalam harga meal tu..mmg not worth it..huu…anyway..this is my personal view..hopefully kalu ade plak sesape yg cam suke gile kat makanan tu jgn mara ek..hohoho..

Incoming search terms:

  • nursing bra murah (25)