Tag Archives: Harris 1Borneo

Bershopping buku sakan kat 1Borneo..

Semalam kitorang sesaje keluar jalan2 kat 1Borneo..dah boring2 asik duduk rumah jek..hehehe.. 😀

So hasilnya..

beli buku di Harris 1Borneo  + Buku 2nd Hand

Habis RM150 gak la dok memborong buku ni..buku Alif yang Mickey Mouse tu la yang melarikan budget aku..RM29.90 satu .Maknye dapat 3 buku jek..buku2 on the right side tu beli kat Harris…but yang belah kiri tu aku beli kat bawah sekali kat LG..ade diorang jual buku 2nd hand from USA..memang murah2 jek…mostly yang aku beli tu RM3.90..ade yang RM4.90 and satu RM 7.90 tak salah aku..and condition dia memang elok lagi la..ade satu jek kot yang ade tulis nama minah saleh dalam tu..but memang kena berusaha la mencari mana buku yang murah and condition cun ni…but mostly memang ok la..takde yang buruk gile kot..

Sempat la aku capai 6 buku tu untuk Alif..aku tak tau pon ade jualan buku 2nd hand tu kat bawah..kalau tau mesti dah turun awal2..tak sure la sampai bile diorang ade…buku2 paperback ade gak..tapi banyak romance, nora roberts, danielle steel semua tu..aku tak berapa nak bace buku2 jenis gitu..tapi tak sempat nak study semua buku2 yang ade…

Aku belikan buku Mickey Mouse Alif tu sebab dia dah bawak berlari ke hulu ke hilir dalam kedai buku tu..dok lari dari ayah dia..pastu dia cam suke jek buku tu..siap bace2 lagi. Tajuk buku tu actually ‘Who’s Not Sleepy’ si Alif pergi rename buku tu as ‘Mickey Not Sleepy Anymore’ haha..pepandai dia jek.. :p

Now memang aku perasan Alif dah pandai dah bace kalau simple words ni..kalau lalu depan Maybank kang dia sebut la..kalau tengok TV ke..ade certain words yang dia tau tu dia sebut la..and dia pon cam dah tau bunyi2 for each alphabets..yang phonic2 tu la..and sebutan bile dia bercakap memang dah banyak improve although sometimes still ade lagi bahasa dia cam ‘awuna wuna’..hehe..aku pon tak tau maksudnya ape..tapi selalu dia gune maybe bile dier tak tau nak sebut ape kot..ala2 ‘fill in the blank’…

cam dah panjang plak post ni..nanti aku ingat nak buat post pasal progress Alif la..blog2 mak2 lain selalu letak progress anak..hehe..aku je yang tak buat2 lagi kot..nanti2 la…

Aktiviti di kala birthday orang yang dah agak berumur…

Kadang macam still rasa cam zaman muda remaja dlu jek..gi study, amik exam, carik boifren..hahaha..tup2 skang ni dah pon kawen..anak pon dah ada satu..dah besar dah pon…and dok sebok nak plan nak tambah lagi satu anak plak…hehehe…umur pon dah makin dekat nak masuk ke 30…

Tapi takde la rasa cam tua sangat pon..still happy and enjoy life semana mungkin.. 😀 So time Birthday aku hari tu..ngan En. Husband tersayang and anak aku si Alien Kecil..kitorang jalan2 makan2 kat 1Borneo..tempat persinggahan entertainment utama kitorang satu family… 😀

So..untuk family yang suke sangat makan ni..kali ni kitorang try makan kat satu restoren kat 1Borneo ni..’Kahve’ nama dier…tak tau la ape maksudnya…kitorang laki bini dok order Lamb Chop…which turned out to be boleh tahan la bestnya…

kahve 1 borneo lamb chop and nasi lemak sedap~~

Alif pulak makan nasik lemak..ngan ikan goreng..sambal dier pon bule tahan..terasa la kepedasannya..tapi yang paling best juice dier laaa…besar gile wei~~ kitorang ingat cam mug besar yang biasa2 tu jek..rupe2nye~~

juice dalam bekas besar gile~~

kitorang plak bantai gi beli 2…aku makan dah banyak air sampai tak larat nak abeskan dah…dok sebok2 cite pasal makan ni..birthday girl nak gak interprem jap…takkan la gambar makanan jek kot.. :p

birthday girl nye.. :D

baru2 ni aku dok saja ngetest tukar cara bertudung..and rasanya yang ni cam agak seswai gak la ngan jiwa aku..dak p pon approve..so ok la tu… :p kalau ade yang tak kenal lagi encik husband aku a.k.a dak p..ni la dier..

dak p

En. Husband yang kali ke-2 nye terkena ngan cina yang sama dok potong rambut dier sampai jadik cam gini..dalam gambo cam ok sket kot..kalau tengok live masa hari tu..mmg kena gelak jek dak p…hahha…

birthday mom and anak comel

owh..anak comel si Alien kecil pon semangat gak nak tengok menu..walopon tak paham ape2.. :p banyak gak Alif makan…tapi part yang bersambal2 tu mak dier la pulun…sape lagi…hehe…lepas dah makan ni kitorang jalan2..and aku seperti biasa mesti la nak singgah kat ‘Harris’ (kedai buku kat sini, under Popular) kalau tak silap sempat gak aku rembat sebijik buku kot…

Then cam terasa nak makan kek plak..so singgah la kat Secret Recipe jap…beli 1 slice Tiramisu and Lamb Pie ape ntah..Alif time ni dah terbongkang tido dalam stroller dier dah..so mak ayah berdating la berdua-duaan.. 😀

tiramisu secret recipe

dlu2 aku punye favorite kek kat Secret Recipe ni is Cheeze Choc..tapi start tahun ni cam berubah plak dah..aku skang suke makan Tiramisu kek ni…mmg best laa…Lamb Pie tu plak cam saje2 jek nak rasa…first time pon try..rasanya..umm..boleh2 la kot..takde la sedap sangat or tak sedap sangat..so-so.. 😀

lamb pie secret recipe

Dah kenyang..takde mende dah nak buat..balik laa..ape lagi..hehehe..so tu jek la aktiviti kitorang time birthday aku hari tu…dah lama gile baru la sebok nak letak kat sini..hehehe..

Itu saje laporan kali ini oleh Beba di Kota Kinabalu…

Incoming search terms:

  • kek secret recipe yang paling sedap (37)
  • kek secret recipe (24)
  • kek paling sedap di secret recipe (22)
  • kek tiramisu secret recipe (20)
  • resepi kek tiramisu (13)

Muncung seksi En. Alif??

Wohoho..gambar ni dah lama gak dalam camera aku..hehe..baru sekarang nak letak kat blog sebab baru jek transfer ke laptop pink ni…nak tengok muncung Alif? hahaha..before this pon ade dier buat..tapi tak pernah plak aku dapat capture..ni ntah makcik Alif yang mana ntah yang dok amik gambar dier ni…for sure bukan Mak Su Z, sebab tu kat belakang Alif tu ada Mak Su Z mencelah..hehe..

Muncung Alif

uuuu~~

dok tengok cerita ape tak tau la aku..time ni Alif and makcik2 tengok bonding2 depan TV sambil layan cerita Alif..hahaah..kejap2 kang OSO, pastu Dibo, the Super Sleuth plak..

Alif angkat tangan

gaya ape ni?? ‘ASTOF!!‘ kot…haha..tu maksud Alif is ‘BLAST OFF’…cam dalam cerita Little Einstein tu..kenal jek dier ngan Rocket Merah tu memana..Hari tu jalan2 tengok buku kat Harris 1Borneo, tetibe dier cam ‘ASTOF!’ kuat2 gitu.. Bile aku tengok2 rupanya ade plak buku yang ade gambar characters Little Einstein tu kat one of the shelves..padan laa..