Tag Archives: free printable

Animals Head and Body Matching Puzzle [Free Printable]

Hi, Assalamualaikum.

Hari tu aku ada post di Facebook tentang puzzle simple yang aku buat untuk Azri tu. Seronok juga aku tengok dia main match kan gambar tu.

head-body-puzzle-free-02

Jadi saja lah nak kongsikan Printable yang aku buat tu. Percuma je. Tak ada kena bayar apa-apa pon.

Al-kisah memang dah lama dah aku buat matching puzzle tu. Cuma susun elok-elok je, sebab gambar semua binatang comel-comel tu aku download je dari Freepik.

Tapi bagi sesiapa yang download tu cuma pakai untuk diri sendiri dan anak-anak sahaja tau. Anak saudara ke pon boleh la selagi untuk kegunaan sendiri. Bak kata omputeh ‘Personal Use Only’ 😀

Kat bawah ni link downloadnya.

Download Animals Head and Body Matching Puzzle

Lepas dah download boleh print atas kertas tebal dan potong. Kalau rasa nak tahan lama boleh la balut ke selotape ke apa ke. Ikut kreativiti sendiri. Hehehe. Aku biarkan je macam tu.

head-body-puzzle-free-03

Lepas tu kalau nak simpan, macam aku cuma pakai Ziplock bag tu je. Saiz kecil. Elok pulak muat-muat je simpan benda alah tu semua. 🙂

 

head-body-puzzle-free-04

Jadinya itu je lah. Perkongsian aku untuk hari ni.

Pada sesiapa yang download tu nanti rajin-rajin la kongsikan ngan aku ek. Sila komen di bahagian comment post ni nanti.

Kalau sudi boleh juga tolong share post ini supaya ramai lagi boleh dapat manfaat dari printable ni. Sambil anak-anak main tu sambil belajar. Ye dak. 😀

Star Reward Chart Puasa Ramadhan (Free Printable)

Eh. Dah 6 ke 7 hari ek puasa dah ni? Hahaha. Rasa macam kejap je. Adeh. Kali ni saja je nak share printable reward chart bulan puasa ni. Dah lama dah benda ni aku buat dulu masa Alif 6 tahun kalau tak salah. Hahaha. Patutnya share masa tu la kan? Tidak kesampaian. Hahaha.

free printable - puasa reward chart

Tahun lepas tak buat pon segala reward chart untuk Alif, memang ke laut juga puasa dia. Hahaha. Jadinya tahun ni print je lah balik kot dia ada semangat lebih sikit nak puasa, dan alang-alang terus share je dengan korang semua. 😀 Kalau korang berminat lah kan nak buat juga for your kids, kalau belum buat lah kan..walaupon dah few days dah setel puasa, sempat je kalau nak buat. Simple je benda ni. Nanti aku tunjuk.

Masa Alif 6 tahun tu siap penuh tu puasa. Hahaha. Mungkin juga excited sebab nak lekatkan star tiap-tiap kali lepas buka puasa. Ni post lama pasal reward chart bulan puasa for Alif dulu: Puasa Reward Chart untuk En. Alif

So this is how it looks like lepas dah siap di letakkan kat peti ais. Kena letak tinggi sikit. Kang si kecik tu sebok lak nak buat juga. So far macam elok je Azri tak kacau.

free printable - ramadhan fasting reward chart

Untuk versi Alif special sikit lah, hahaha. But untuk yang freebie tu aku letakkan sesiap ruang supaya boleh tulis nama anak tu.

Here is the link for download: http://blog.beba-anas.com/freebie-puasa-chart

Lepas dah download ni. Apa yang korang perlu buat cuma:

  1. Print je pdf file yang dah korang download tadi
  2. Then cut the niat puasa dan doa berbuka tu.
  3. Lekatkan double sided tape on the back side of the stars. (Kalau dah print yang page with stars tu on sticker paper, just skip this step).
  4. Lastly cut the stars dan masukkan ke dalam bekas. Aku asingkan yang star besar dan star kecil, supaya senang nak pilih nanti.

free print reward chart puasa

Gitu je lah kekdahnya. Kejap je siap ni. Hihihi. Bekas untuk stars tu aku buat pakai sekeping A4 size paper je. Buat macam nak buat paper bag tu. But up to you la nak letak dalam bekas ape pon. Hehehe.

Itu je la update dari Mak Beba.

Moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang tahun lepas-lepas. InsyaAllah. Happy fasting you guys.