Tag Archives: fantasy

Hobi Baru Mak Beba, buat Photomanipulation!

Seronok la pula buat benda photomanipulation ni. Dah macam-macam pula idea timbul. Macam-macam pulak aku nak buat. Hahaha.

So this time ideanya datang masa aku tengah layan baca manga Akatsuki No Yona. Best manga ni. Kalau peminat manga silalah baca cerita ni kalau korang belum baca.

Masa tengah baca tu ada satu page ni dia tunjuk macam scenery kat tempat tu. Aku rasa macam ‘Eh, kena buat ni macam ni satu. Mesti cun’ Gituuu..

akatsuki no yona

Jadinya aku pon mencari la gambar-gambar yang sesuai untuk buat scene yang ala-ala macam di atas tu, dan hasilnya cam gini.

japanese-landscape- fantasy land

Ok la kan? Untuk seorang newbie. Hahaha. Ni pon sebenarnya dah ade edit sikit bab reflection tu. Aku tunjuk gak kat adik dan kawan rapat dulu. Adik aku la perasan katanya macam weird je nampak reflection tu. Sebabnya ada yang sepatutnya tak nampak tapi nampak pulak.

Stock photos aku cari kat Pixabay. Mujur la macam ada je semua yang aku nak guna. cuma overlay light tu aku google dan overlay fireflies tu aku guna yang dah ada pakai untuk yang aku buat photomanipulation sebelum ni tu: The Kids Meet Pegasus

japanese garden - stock

Just saja nak tunjuk ringkasan la sikit macam mana dari awal sampai ke dah siap hasilnya. Macam kat bawah ni ha.

photomanipulation-japanese-landscape

Last sekali aku guna Color Efek Pro 4 untuk bagi tambah lagi effect umpph gitu as final touch. Kira cheat ke tu? Hahaha. Aku pon baru jumpe benda alah ni. Dah la free je rupanya. Dia photoshop plugin tapi compatible juga kalau nak guna dengan Affinity Photo. Kalau nak download plugin ni boleh download kat sini: Google Nik Collection

Sekian update aku untuk kali ni. This is fun!

 

 

I’m reading this…

bile ade masa lapang aku spend gak masa dok bace buku kegemaran aku…seperti yg korang tau..aku mmg suke baca buku2 yang berunsurkan fantasy ni….

definition masa lapang aku ialah :

if ( $alif == ‘tidur’ || $alif == ‘main sendiri’ || $dakp == ‘tengokkan alif’ ){

$masa_lapang = true;

}else { $masa_lapang = false;  }

The Sword of Shannara by Terry Brooks

The Sword of Shannara by Terry Brooks

so..kali ni buku yang aku beli is the one written by Terry Brooks..this is the second time aku bace buku yang mamat ni tulis..overall ok la dier ni…cerita dier pon not bad..and aku dapat beli yg omnibus version punye..so amat lah murah…tapi the downside ialah..sangat besar! huu..kalau aku nak bace sambil baring2 tu kadang2 lenguh gak la tangan tu…hehe…

normally omnibus version ni mmg besar dari yang biasa..pastu rasanya takkan lebih dari 3 buku dalam nye..seriously kalau lebih dari 3 aku tak tau la berapa tebal plak buku ni kang…huuu…buku ni aku beli RM60 jek..kalau beli satu2 satu buku jek da RM36+ camtu…so mmg sgt untung kalau beli omnibus version ni..lagipon da siap compile 3 buku kan..tak payah la nak tukar2 buku lagi…satu jek teros abes…hehehe…in the case of this book..satu buku ni kira habis la sume cite dier…for cerita yg lebih dari 3 buku macam The Belgariad Series from David Eddings diorang wat dalam 2 volume..Volume 1 (Book 1-3), Volume 2 (Book 3 & 4).

So berbalik pada cerita The Sword of Shannara ni, aku still reading Book 1..so far cerita ni pasal Shea Ohmsford, a half-breed of Man and Elf..dier ni just anak angkat jek duduk kat Shale Valley ngan Sedara jauh la kire tapi da anggap as bapak sendri and a brother Flick Ohmsford dengan tenang dan aman tenteram..as the turning of the event..datang la Allanon (mamat mystic yg banyak berahsia – a druid) carik si Shea ni..dok bagitau dier yang sebenarnya dier ni is the last heir of the shannara family..yang lain sume da kena bunuh dengan the villian of the story, Warlock Lord..sbb only the heir of the shannara can use The Sword of Shannara..and the sword is their only hope for winning against the Warlock Lord…and so..the Adventure begins……

ape nk kena bawak g spital nnt ek??

huu..skang ni aku cam nk start da packing brg2 ntuk bawak g hospital nnt..mana la kita tau kann…kalu in case ape2 at least da siap beg tu tinggal nk angkut jek..xpayah la kang ketar2 nk kemas2…kalu nk suh en anas kite kang..xtau la ape yg dier bawak..hehehe…

so aku perlukan pendapat korang2 yg da penah deliver ni pasal ni…barang ntuk baby rasanya ok kot..sbb aritu kitorang pegi kat hospital tu ntuk tgk2 tempat nurse tu ade cakap ape yg perlu bawak..yang penting dier cakap bawak..baby wipes, botol susu (in case kalu susu xde ke…huu..hopefully x laa..aku betol2 nk bf baby boy ni..huu..) and baju ntuk baby boy bile nk discharge nnt..tu jek..yg lain diorang provide…so yang aku nk tau brg2 ntuk emak baby boy ni..ape jek yg kena bawak? orang beranak pakai baju ape ek? hehe…harap korang bule kasi suggestion…

woh..aku ade satu citer besh!! (bagi aku la kot..n bagi org yg suke bace novel2 ni..) kat 1Borneo da nk bukak satu kedai buku ni..mmg da lama da aku tunggu kedai ni bukak…setiap kali pergi 1Borneo mesti g tgk2 gak dengan harapan kedai ni da bukak..hohoho….td baru jek pas balik dari sane…officially kedai tu bukak ESOK!! yeay…banzai!! td usha2 kat dalam tu ade la nampak satu shelf yang tinggi n agak besar gak kat dinding tu tulis ‘Fantasy and Science Fiction‘ hohoho..anyway aku bace buku fantasy jek..science fiction aku xsuke..huu..

da beberapa tahun gak aku melekat ngan novel2 genre fantasy ni..first author yg buat aku terpikat dok bace buku jenis ni is David Eddings, pastu da macam2 da authors yg aku try n some of them mmg besh mcm Anne Bishop, Trudi Canavan..n many more..David Eddings ni aku ade almost all of buku dier..skang ni dok tunggu new book sambungan dari cite yg aku bace tu kuar..heheh…fyi biasenya buku2 fantasy ni bukan single book..tp sometime 2 buku..or 3 buku…xpon 5 – 6 books…yg paling panjang penah aku tgk ( xbace ye..) xingat la sape author nyer..tp sampai 20++ agaknye…tu mmg melampau la kot..hahaha..mana la nk ingat cite2 yg belakang2 tu da kalu panjang sangat macam tu..hehehe..

buku2 fantasy ni byk gak yg da dibuat movie…cam Lord of the Rings (ni mesti sume org tau), Eragon ( 1st book of The Inheritance, 2nd Book : Elders, Latest : Brisingr..kalu xsilap aku ade Book 4..), The Golden Compass ( pon ade lagi 2 or 3 books lagi pasni..) , Narnia (yang ni aku mmg xrekomen buku dier..mmg xbesh langsung..better tgk movie..hoho..
:p ) and macam2 lagi laaaaaa….hehee…

kalu da cite pasal benda2 kegemaran aku ni cam panjang menjela la plak..hahaha..kay la..sampai sini jek..:p

p/s : kalu korang blom makan zinger tower from KFC tu..aku xgalakkan la korang makan…seriously membazir jek duit korang nnt..mmg xbesh!! huuu…aku pon cam menyesal jek makan..hahaah..mahal gile..konon2 free jam la..padahal mesti jam tu dier da masukkan skali dalam harga meal tu..mmg not worth it..huu…anyway..this is my personal view..hopefully kalu ade plak sesape yg cam suke gile kat makanan tu jgn mara ek..hohoho..

Incoming search terms:

  • nursing bra murah (25)

menghitung hari…hoho

huu..da lama da xpost..lgpon kat umah ni laptop ade satu jek ayah punye..yg aku punye tinggal kat sabah..kot2 kalu dak p buring2 nk gune ke pe ke…ni chat ngan aku pon skali jek arituh..huuu…kalu bawak pon xpe…dak p bukannyer gune pon..huuu..umm..dak p seperti biasa still sgt xfrenly kalu cakap tepon dan xle nk communicate ngan bagus…so kadang2 kecik ati gak la…da la dok jauh xle nk jumpe..call skali skala cam bad mud2 plak..huu…

um…aku rasa part makan2 tu da ok da…sume pon da makan kot..tp ntah la..kot2 kalu kat sane kang aje jek nk makan tu la ni la..hahaha…tp sememangnyer aku da bertambah gemok da ni!! cam da kembang jek…lebih dari sepatutnyer ni..kalu ikot dari ticker kat sebelah tu..aku skang ni da 16 weeks 5 days..so da nk masuk 17 weeks da ni…huuu…bule dikatekan perut aku da nampak gak laa…tp kalu pakai baju besar aku yg biase pakai tu xde la nampak pon..eheh..so kirenyer bule sorok2 lagi laa…ahahaha..

um..nampaknyer kali ni balik pon xle kot nk jumpe dak2 ni..aku pon bukannyer ade transport pon skang ni…kete aku adik aku si yas yg blaja kat poli tu plak pakai..kete dier apsal ntah..aku pon xtau…kete dier manual plak tu..mana aci amik kete auto ganti kete manual! huu..so nk ke mana pon cam ngan mak aku jek laa…sape lagi pon nk bawak aku…kalu nk nek komuter pon cam ramai sgt jek org cuti2 ni…aritu g kl ngan mak..bersesak2 la dalam komuter tu..kena berdiri kat 45minit…huuu..ampes…da la panas…aircond langsung xrasa..mmg teruk la komuter nii…kite tunggu jek la 2010 nnt bile da tambah tren baru..huuu..

um..ape2 pon aku nk gak bli buku aku ntok bawak kat sane…kat sabah kedai buku kecik jek…xbyk choice genre buku yg aku minat niii…kalu ade pon yg aku da bace..n yg aku xminat..huuu…sedih2..rasa2 nyer da byk gak sambungan buku2 aku baca yg da kuar…harap2 la sempat bli..kadang2 kalu xde buku nk bace pon boring gak…skang ni yg aku xabes2 bace buku narnia yg aku bli g sabah pas kawen hari tu..huu…bukan ape lambat abes…boring siot buku tuu…mmg ntok budak2 btol laaa…cite dier cam surface jek..xdeep laa…cam describe bodo2 jek…kite yg membaca ni cam xle nk connect ngan characters dalam cite tu..ntah laa…kesimpulannyer aku xske laa…tp sbb da xde buku tu..kadang2 aku bace la gak…tu la xabes2 tu…ade lagi 2 buku ke 3 buku lagi…narnia ni cam ade 7 buku sumenyer…tp boring! seb baik la pendek2 jek..buku budak2 la kate kan..huu…

um…tu jek la kot…dak p pon da lama da xpost..dier kate xde mud nk post sbb aku xde..hohoho…ntah ape jek alasan tu…huuu..tinggal lagi 2 hari jek lagi..pastu da kena balik sabah da…yg besh nyer bule jumpe dak p hari2..tp yg xbesh nyer xle da makan besh2 cam kat sini..ahaha..tp bagus gak tu..kalu lagi lama aku kat sini silap2 aku jadik cam dugong plak kang..hoho..asik makan jek…heheh…sume da tersedia..mana nyer xmakan jek keja..hehehee…:D

p/s : i mish u dak p!